Październikowe mamy 2021
-
WIADOMOŚĆ
-
zozo wrote:Ja byłam tylko raz u diabetologa póki co, moze to nie jest jakaś ogólna zasada. Moja mama ma cukrzycę i kłuje się od dawna, a też nie słyszała o tym, zazwyczaj pobiera z kciuka lub wskazującego.
-
Maison3 wrote:Moja szwagierka ma taką macicę, miała cc że względu na ułożenie małego, leżał tylko z jednej strony i pośladków, akcja zaczęła się już w 34 tygodniu, miała już silne skurcze, miała mieć cesarkę w Poznaniu, ale ze względu na akcję pojechała do szpitala w Gnieźnie i tam jej zrobili bo nie było czasu na przejazd. Myślę że gdy jest niebezpieczeństwo to w każdym szpitalu zrobią cc. Jedyny minus, że zabrali jej małego do Poznania i widziała go dopiero jak wyszła ze szpitala.
Właśnie tego boję się najbardziej, że zacznie się za wcześnie.
Mój Mały też leży w jednej strony. Mam asymetryczny brzuch. Był już główką do dołu miesiąc temu, ale teraz znowu się odwrócił poprzecznie/miednicowo. Zaczynam się niepokoić, bo pojawiają mi się raz na jakiś czas silne skurcze. Pewnie to skurcze przepowiadające, ale wydają mi się bardzo mocne. Trwają ok. 30 sekund każdy, ale na szczęście są rzadko. Czuję częste ruchy, niektóre są nieprzyjemne i bolesne, jakby Mały obracał się wokół własnej osi. Przez większość dnia czuję wyraźne pulsowanie w brzuchu. To nie są kopnięcia.
W ogóle ostatnio boli mnie brzuch, bardzo ciągnie w dół. Przy wstawaniu ciężko mi jest się wyprostować, przez parę chwil jestem zgięta w pół. Też tak macie? Ból pleców mam cały czas. Umówiłam się na 18ego do fizjoterapeutki urogin. Jestem ciekawa, co powie.
To moja pierwsza ciąża, nie mam więc porównania, czy moje dolegliwości są normalne czy nie. Koleżanka, która niedawno urodziła mówi, że nie miała nic podobnego. Nie mam tendencji do panikowania, ale nie chcę też nic zaniedbać. Mojego Ginekologa mam dopiero za tydzień.
-
Erica wrote:Właśnie tego boję się najbardziej, że zacznie się za wcześnie.
Mój Mały też leży w jednej strony. Mam asymetryczny brzuch. Był już główką do dołu miesiąc temu, ale teraz znowu się odwrócił poprzecznie/miednicowo. Zaczynam się niepokoić, bo pojawiają mi się raz na jakiś czas silne skurcze. Pewnie to skurcze przepowiadające, ale wydają mi się bardzo mocne. Trwają ok. 30 sekund każdy, ale na szczęście są rzadko. Czuję częste ruchy, niektóre są nieprzyjemne i bolesne, jakby Mały obracał się wokół własnej osi. Przez większość dnia czuję wyraźne pulsowanie w brzuchu. To nie są kopnięcia.
W ogóle ostatnio boli mnie brzuch, bardzo ciągnie w dół. Przy wstawaniu ciężko mi jest się wyprostować, przez parę chwil jestem zgięta w pół. Też tak macie? Ból pleców mam cały czas. Umówiłam się na 18ego do fizjoterapeutki urogin. Jestem ciekawa, co powie.
To moja pierwsza ciąża, nie mam więc porównania, czy moje dolegliwości są normalne czy nie. Koleżanka, która niedawno urodziła mówi, że nie miała nic podobnego. Nie mam tendencji do panikowania, ale nie chcę też nic zaniedbać. Mojego Ginekologa mam dopiero za tydzień.
Też mam skurcze. Raz maksymalnie trzy razy dziennie, silne, ale nie powtarzają się co kilka minut wiec to raczej przepowiadające. Pulsowanie w brzuchu mam średnio 3 razy dziennie🙈 to czkawka🙂 lekarz mi tłumaczył, że dizecku to nie przeszkadza, a wręcz ćwiczy wtedy płuca i mięśnie wiec to na plus. Ciągnięcia brzucha tez mam czasem, a ból pleców mnie nie opuszcza. Mi jeszcze towarzyszą okropne bóle nóg, ale to przez tryb leżący.
Tak czy inaczej - nie masz chyba powodów do zmartwień z wymienionych wyżej objawów. Niektóre kobiety mają takie nieprzyjemne dolegliwości, a niektóre całą ciążę przechodzą jakby w ciąży nie były😜
Erica lubi tę wiadomość
-
Moni* wrote:Co pakujecie w torbę na porodówkę. I dużo macie rzeczy rozmiar 56?
Nie mam pojęcia co spakować.. 😑 na razie oglądam filmiki na Youtube i będę spisywać na kartkę. Nie wiem ile mam z rozmiaru 56 bo już zapomniałam co kupowaliśmy 🙈 ale w czwartek zaczynam prać ubranka więc wtedy zobaczę ile czego mam. Chyba też wpisze na kartkę ile z danego rozmiaru mam np pajacy, ile body z długim itd.👶Wikusia 💕 21.10.2021 -
nick nieaktualnyMoni* wrote:Co pakujecie w torbę na porodówkę. I dużo macie rzeczy rozmiar 56?
-
Angelka93 wrote:Dziewczyny a czemu nie można pobierać z tych palców? Ja często pobieram ze wskazującego, nie wiedziałam że nie mozna a kłuję się od 12 tygodnia
Mi diabetolog kiedyś mowil że z tych palcy się nie pobiera tylko dlatego że używamy je najczęściej i by nie krwawic z nich/ nie były zbyt pokutę to najczęściej pobiera się właśnie z 3 i 4 palca i najlepiej nie na środku a z boku go nakućAngelka93 lubi tę wiadomość
2021:➡️12.02 długi protokół
22.03🎯15 dojrzałych
❄4AA❄3BB❄3BC
🍀29.05 4AA 7dpt-44,05; 10dpt-158,3; 12dpt-447,0; 14dpt-1075,0; 19dpt-7018, 26dpt mamy ❤rośnij Kropelinko🙏Intralipid+Accofil+Atosiban+Neoparin+Embroglue+Metypred
2020: z rozmrożonych oocytów:
4BB❌ 6t2d😥(puste jajo)2BB❌ nieudany😔2/3BC ❌CB😔2/3CB(5doba),3CB(6doba)❌nieudany😔
2018: protokół krótki:🎯12 dojrzałych, 6 zamrożonoDo 5 doby dotrwał tylko 1(3AC)
✅nasz cud urodzony w Dzień Matki❤
O Nas:
♀️Ja
Histeroskopia-CD3 wysokie👎CD56-NK👎 CD138👍
👎niedrożne jajowody👎mthrf hetero,👎IO od IX 2020👍hormony 👍edopoduszka👍AMH-3,14
👍immunologia
♂️On-
👎👍morfologia 2%(2018)-->4%(2020)-->6%(2021);👎ruchliwość- 24,2%👎mthrf homo
👍test HBA-87%👍test stresu oksydacyjnego plemników👍Fragmentacja DNA-91% -
Pimka wrote:Mi diabetolog kiedyś mowil że z tych palcy się nie pobiera tylko dlatego że używamy je najczęściej i by nie krwawic z nich/ nie były zbyt pokutę to najczęściej pobiera się właśnie z 3 i 4 palca i najlepiej nie na środku a z boku go nakuć2021:➡️12.02 długi protokół
22.03🎯15 dojrzałych
❄4AA❄3BB❄3BC
🍀29.05 4AA 7dpt-44,05; 10dpt-158,3; 12dpt-447,0; 14dpt-1075,0; 19dpt-7018, 26dpt mamy ❤rośnij Kropelinko🙏Intralipid+Accofil+Atosiban+Neoparin+Embroglue+Metypred
2020: z rozmrożonych oocytów:
4BB❌ 6t2d😥(puste jajo)2BB❌ nieudany😔2/3BC ❌CB😔2/3CB(5doba),3CB(6doba)❌nieudany😔
2018: protokół krótki:🎯12 dojrzałych, 6 zamrożonoDo 5 doby dotrwał tylko 1(3AC)
✅nasz cud urodzony w Dzień Matki❤
O Nas:
♀️Ja
Histeroskopia-CD3 wysokie👎CD56-NK👎 CD138👍
👎niedrożne jajowody👎mthrf hetero,👎IO od IX 2020👍hormony 👍edopoduszka👍AMH-3,14
👍immunologia
♂️On-
👎👍morfologia 2%(2018)-->4%(2020)-->6%(2021);👎ruchliwość- 24,2%👎mthrf homo
👍test HBA-87%👍test stresu oksydacyjnego plemników👍Fragmentacja DNA-91% -
Moj maly w piatek wazyl 1.66kg
juz i na szczescie rzadziej ma przerwy w kopniaczkach. Jedyne co to mam straszna zgage i refluks od kilki dni ale wyczytalam, ze mleko i migdaly pomagaja. Po pol szklanki mleka bez laktozy i 6 migdalach dolegliwosci odeszly jak reka odjal, mam nadzieje, ze na dluzej. Wszystko niby jest ok ale 3 trymestr daje mi jednak w kosc z tymi bolami plecow zeber, pięt i ogolnym oslabieniem polaczonym z dusznosciami... no ale jeszcze min.6 tyg musze wytrzymac
-
Ja dziś zamówiłam rzeczy do szpitala, pozostały mi jeszcze staniki do karmienia, jakoś nje mogę na żaden się zdecydować i jak to wszystko przyjdzie to pakuję torbę.
Ja mam dziś fatalny dzień, ciągle widzę jak przez mgłę. Cukier szaleje, cały dzień jest wysoki ale po obiedzie to już w ogóle zwariował. Po godzinie 158, po półtorej godziny 173 a po dwóch 138. Najlepsze to że wczoraj jadłam to samo i było idealne. Tak się zdenerwowałam ze teraz to już się w ogóle fatalnie czuje. Boje się czy z małym wszystko ok i ile waży. W środę wizyta 🍀 -
zozo wrote:Jeśli ktoś będzie używał chusteczek z wodą waterwipes albo H2Owipes to teraz jest spora obniżka w sklepie bliżejciebie.pl. Zrobiłam spory zapas bo sama też ich używam teraz do podcierania.
Zozo, dzięki za info! Spora obniżka, więc też zrobiłam zapas.zozo lubi tę wiadomość
🧒🏼 26.10.2021
👦🏼 02.10.2023
👶🏻 14.07.2025 -
To ja z rzeczy mniej oczywistych myślę nad zabraniem nakolannikow (pozycje kleczace już teraz mnie męczą bez nakolannikow), olejek z lawendy, tens (będę wypożyczała), piłeczka do tenisa (do masowania pleców), felmatiker dla rozkręcania laktacji,male buteleczki na żel, szampon i płyn miceralny, podkłady na kibelek, myślę jeszcze nad jakimiś nagraniami z sesja oddechową.
Majtki siateczkowe kupuje XL wiem że większość firm ma zanizone rozmiary. Pieluszki tetrowe mam różne, te zwykle, muslinowe, flanelowe i bambusowe. Z tym że mi znajoma fizjoterapeutka powiedziała że dziecko powinno mieć możliwość dotykania również tych szorstkich tetrowych pieluszek, kontakt jego skóry z tak nieprzyjemnym materiałem pobudza jego rozwój. To samo mówiła o niedrapkach, dziecko uczy się siebie, bólu, czym jest drapanie. Także nie powinno się za bardzo uniemożliwiać dziecku drapania.Wiadomość wyedytowana przez autora: 9 sierpnia 2021, 17:11
Czekamy na Ciebie 💗
04.02.2021- ⏸, 11 dpo 💗
-
Angelka nie tylko jedzenie wpływa na glukoze. To że się stresujesz równiez winduje glukoze. Jak masz taki dzień że skacze Ci ten cukier to marsz na spacer 🙂 aktywność działa zbawiennie.
Odnośnie pakowania to mi jeszcze jedna ze znajomych polecała spakować szlafrok i rzeczy typu pampersy, podkłady i inne gabarytowo spore przedmioty do dużej torby zakupowej wieloroazwego użytku (ona wzięła taka z Ikei)Gomerka lubi tę wiadomość
Czekamy na Ciebie 💗
04.02.2021- ⏸, 11 dpo 💗
-
Dziewczyny, ale się dzisiaj strachu najadłam. Poszłam na zastrzyk z immunoglobuliny. Na wizycie kwalifikującej Pani doktor chciała zmierzyć tętno małej, położyłam się a tam akurat skurcze przepowiadające, brzuch spięty a tętno wariuje. Wylądowałam na KTG z informacją, że jak się nie poprawi to będę przyjęta na oddział. Na szczęście mała trochę się uspokoiła tętno spadło do 160. Dostałyśmy zastrzyk i wróciłyśmy do domu. Jutro mam wizytę u swojego lekarza i mam mu powiedzieć o tej sytuacji, ale jak go znam to tylko machnie ręką i powie, że na tym etapie ciąży to normalne.
-
Zozo dzięki, tez skorzystałam z promocji na chusteczki👍🏻
Ja się pakuję w dwie torby: jedną małą na dzień „zero” i większą na kółkach na resztę dni. Pakuję się z myślą o cesarce. W małą pakuję koszulę do porodu/po porodzie, stanik do karmienia, klapki, ręcznik, wkładki poporodowe, pieluchy tetrowe, rożek, otulacz, 1 zestaw ciuszków, pieluchy Muumi, majtki poporodowe 1-razowe, 1x majtki bawełniane, chusteczki nawilżane dla małego, szczoteczka i pasta do zębów, szare mydło, dokumenty, maseczki, butelka dafi(na razie sobie tego nie wyobrażam z tą butelką tam.. jakoś mnie odrzuca na samą myśl, ale liczę na to, że będę mieć wyje**ne i będzie mi wszystko jedno🤪 a to jednak lepsza opcja niż woda w butlach)Wiadomość wyedytowana przez autora: 9 sierpnia 2021, 19:17
zozo lubi tę wiadomość