Październikowe mamy 2021
-
WIADOMOŚĆ
-
jane789 wrote:Hej. Jestem po wizycie. Niestety szyjka 16mm, pilne skierowanie do szpitala. Właśnie jedziemy... Na pewno dostanę sterydy na płuca i leki przeciwskurczowe. Modlę się żeby szyjka wytrwała jeszcze 2-3tyg, ale co będzie to się okaże. Jestem podłamana, zrozpaczona, bezsilna i najzwyczajniej w świecie mi smutno, jadę i płaczę, ale wolę tutaj się wypłakać niż tam ryczeć.
Z małym wszystko ok po prenatalnych. Wazy 2200g i główką bardzo na dole..
Trzymajcie proszę kciuki🙏jane789 lubi tę wiadomość
-
jane789 wrote:Hej. Jestem po wizycie. Niestety szyjka 16mm, pilne skierowanie do szpitala. Właśnie jedziemy... Na pewno dostanę sterydy na płuca i leki przeciwskurczowe. Modlę się żeby szyjka wytrwała jeszcze 2-3tyg, ale co będzie to się okaże. Jestem podłamana, zrozpaczona, bezsilna i najzwyczajniej w świecie mi smutno, jadę i płaczę, ale wolę tutaj się wypłakać niż tam ryczeć.
Trzymajcie proszę kciuki🙏
Ja też po wizycie, mały waży 2160. 3 tygodnie temu był odwrócony glowkowo a teraz znów jest posladkowo -
Ja dziś po wizycie, mały waży 1560g. Jąderka już zeszły, jest ułożony skosnie, czyli tak jak go czuję że kopie mi w okolicy wątroby i żołądka i jednocześnie grzebie rączkami z głową przy pęcherzu 🙈 ostatnie prenatalne za 3 tygodnie, w 33 tygodniu. To będzie pierwsze USG na które zabieramy ze sobą tatusia 😍
-
Dzięki dziewczyny. Jestem na porodówce, od razu mnie tu wysłali, a myślałam że wyląduję na patologii. Brzuch się ciagle spina, są skurcze, okropnie się czuję po leku przeciwskurczowym, który jest ciagle podawany dożylnie. Jestem tez po pierwszej dawce sterydu. Teraz najważniejsze żeby wytrzymać do drugiej dawki i po niej 24h🙏 Jezu ja nie chce jeszcze rodzić. To wsyzstko stało się tak szybko i niespodziewanie...😔😔😔
P.S. Ciagle tylko słyszę inne porody obok i po nich płacz nowo narodzonych dzieci. Piękne to, mimo wszystko. Ale niektóre drą się masakrycznie z bólu.... -
Kochana miałam identycznie dostałam pompę hamującą skórze kręciło mi się w głowie duszno pić mi się chciało wymiotować. Siku co 5 sekund. Po pierwszej dawce sterydów śpiąca i źle się czułam. Dostałam dla małej jeszcze lek na ochronę nerwów itd antybiotyk. Po 17h na porodówce na oddział. Tu co 2h ktg co 1h tętno no i wczoraj ostatnia dawka sterydów. Ale się wyciszylo plamienie tylko brązowe.Mala wczoraj prawie się nie ruszałam tętno tak 130-140 więc położne co chwilkę chodziły. Trzymam mocno mocno kciuki aby się wyciszylo
jane789 lubi tę wiadomość
-
Moni* wrote:Kochana miałam identycznie dostałam pompę hamującą skórze kręciło mi się w głowie duszno pić mi się chciało wymiotować. Siku co 5 sekund. Po pierwszej dawce sterydów śpiąca i źle się czułam. Dostałam dla małej jeszcze lek na ochronę nerwów itd antybiotyk. Po 17h na porodówce na oddział. Tu co 2h ktg co 1h tętno no i wczoraj ostatnia dawka sterydów. Ale się wyciszylo plamienie tylko brązowe.Mala wczoraj prawie się nie ruszałam tętno tak 130-140 więc położne co chwilkę chodziły. Trzymam mocno mocno kciuki aby się wyciszylo
Oby i u nas się wyciszyło... modlę się o to. Tętno mały ma różne, teraz głównie 130-140, a czasem skacze do 160. Ta pompa hamująca skurcze to jakaś masakra. Myślałam w pewnych momentach, że odlecę. Wieczorem druga dawka sterydu -
Trzymajcie proszę kciuki🙏jane789 lubi tę wiadomość
-
Cześć dziewczyny. U nas ok wszytsko jak zawsze się mało udzielam ale teraz odpoczywamy nad morzem kilka dni później syn ma półkolonie znów na tydzień do domu rodzinnego jedziemy i tak sierpień zleci. Od września do nowej zerówki idzie a ja w końcu się wezmę za ogarnijcie wyprawki. Ciuchów mam multum ale muszę ogarnąć Stela do wózka laktator itp. Narazie nic nie mam ogarniętego.
od kiedy się tak zamykacie stricte na ludzi 2 tyg przed planowanym terminem? I ile później będziecie przyjmować najbliższych?
-
Moni i Jane proszę sie tam trzymać i jeszcze nie rodzić !!
zaciskam za Was kciuki mocno mocno mocno !! ;*
Słuchajcie potrzebne mi tu rady dziewczyn z cukrzycami
mojej mamie wyszła właśnie cukrzyca 2
na razie ma mierzyć cukry ,zmienić dietę, dostała też leki na miesiąc i ma sie pojawić na kontroli z zapiskami cukrów , zobaczą jak efekty i co robić dalej
może wrzucicie mi jakieś takie tabele ładnie rozpisane żebym jej wydrukowała i wyjaśniła na razie tak podstawowo zasady tej diety [ co jak kiedy ]
Tak żeby jej nie wystraszyć i nie zniechęcić, bo ona mi się zaraz załamie ze to drogo będzie , że to już tylko chleb i woda albo jakieś ''hummusy'' i jak to teraz żyć
Wiecie to jest kobietka ze wsi 64 lata, także wiecie no nie taka ''hej do przodu'' a proste skromne życie ogródek/dzieci/wnuczki
np owoce jakie wolno jakie nie wolno , warzywa jakie wolno jakie nie można
co mi niski IG a co wysoki itp
może jakieś profile / strony / linki mi podacie ?
-
Nie no ona podchodzi poważnie nie to że nie , nie ma aż takich tych cukrów mega złych, ale lekko przekroczone i już tu stwierdzono że trzeba działać...
na razie dieta tabletki mierzenie i zapisywanie cukrów a i to już dla niej jest tragedia
jeśli po miesiącu pilowania się nie poprawią się te cukry, to będzie już wizyta w specjalistycznej poradni i tam będzie już prowadzona choroba
Jakieś książeczki dali ale co młody człowiek rozumie to młody , a starszym ludziom to często wszystko bardzo skamplikowane się wydaje i się denerwują i zniechęcają 🤷♀️
-
Dziewczyny czytam Was i zaczynam się martwić. We wtorek byłam na wizycie, lekarz wykonał USG i maleńka według jego pomiarów waży 1020, stwierdził że trochę mało i musimy to kontrolować. Jak czytam wasze wpisy z wagami maluchów to spora różnica. Na szczęście 24 mam USG III trymestru u innego lekarza, może mój się pomylił.