X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Październikowe mamy 2021
Odpowiedz

Październikowe mamy 2021

Oceń ten wątek:
  • Karo11 Autorytet

Wysłany: 24 września 2021, 17:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No właśnie to jeszcze zależy jak będzie lubiło spać w jakiej pozycji 🙈
    też mam śpiworki ,bo tak polecali że bezpieczna opcja szczególnie na sen nocny , a dopiero potem się okaże czy w ogóle mała będzie chciała w tym spać🤷‍♀️
    Ja sama nie lubię mieć zakrytych nóg w nocy ani skarpetek 😄 i jak mi mąż rano odkryje stopy to jestem rozbudzona w dwie minuty, nie trzeba budzika 😄

0d1yqqmzuerq2go9.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 24 września 2021, 17:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nam np na szkole polozna mówiła że kikut tylko woda i po co go psikac czymkolwiek jak potem i tak to trzeba wszystko powycierac do sucha. Tak samo bobika na początek myć co parę dni w samej tylko wodzie i niczym nie smarować jak nie będzie odparzeń. A potem oglądałam filmik na yt to babka cała pupę wysmarowala dziecku jakimś kremem🙈 a moja położna środowiskowa (starsza pani) tez już mi mówiła jakim płynem myć dziecko.
    Ja sobie już kupiłam i płyn i oliwke i linomag, ale jak nie będzie potrzeby ani przesuszonej skóry ani odparzen to nie będę na początek niczego używać i dopiero wyjdzie w praniu czego mały potrzebuje🤔
    Do spania też mam i rożek i spiworki i będziemy próbować.

• Karo11 Autorytet

Wysłany: 24 września 2021, 17:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja też z tym myciem nie wiem 🤷‍♀️

Jedna szkoła radzi co dwa trzy dni ,druga że codziennie myć i koniec !

Jedni że sama woda, inni że może jakoś środek delikatny bo woda bywa twarda itp
    A jeszcze inni że mleko matki albo olejek ze słodkich migdałów 😅

Pod pieluszkę mam zaspę , bo niby póki nie ma podrażnienia to nie ma co cynku tam dawać , a kiedyś co było ?
    Sudocrem się dawało zawsze i to grubo po dupce plus jeszcze pudrem albo mąką ziemniaczaną czyli na bogato 😄

A tam dziewczyny damy radę każda znajdzie swój sposób najlepszy dla niej i jej dziecka :)
    Krzywdy przecież nikt nie chce zrobić ,każdy chce jak najlepiej ,aby nam tylko dali decydować ,a nie po łbie za wszystko co chcemy robić po swojemu

0d1yqqmzuerq2go9.png
  • paatka Przyjaciółka

Wysłany: 24 września 2021, 17:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczyny :)

Moni, gratulacje! Super, że macie się dobrze <3

Co do układania dziecka do snu, trafiłam też kiedyś na taki artykuł: https://fizjoterapia-dzieci.info/jak-ukladac-dziecko-do-snu - wynika z tego, że najlepiej na plecach. Z tego co pamiętam, u nas na szkole rodzenia też chyba położne wspominały o układaniu na pleckach. No ale fakt, można się natknąć na różne opinie.

Ja dzisiaj byłam u mojego gina, szyjka miękka i skraca się. Mówił, że dzisiaj i jutro raczej nie powinniśmy się niczego spodziewać, ale potem już lepiej się przygotować. Wód faktycznie mam coraz mniej, jeżeli do przyszłego tygodnia poród sam się nie zacznie, to w czwartek zrobimy sobie jeszcze usg i wtedy ewentualne skierowanie do szpitala na wywołanie. Grunt, że Mała po obrocie ma się dobrze i siedzi już w prawidłowej pozycji :) No i waży już prawie 3200g, ale chyba przy okazji uciska mi jakieś nerwy, bo od kilku dni tak bolą mnie plecy, że nie jestem w stanie zbytnio chodzić, ani nawet leżeć. Także u mnie też dwubiegunówka - z jednej strony stres, że to już za chwilę, a z drugiej strony ten ból już mnie zaczyna mocno dojeżdżać

0d1yvkcbv7ixmctl.png
  • Juliet Autorytet

Wysłany: 24 września 2021, 18:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wiecie, to też jest tak, że każde dziecko jest inne i myślę, że jak się już nam te brzdące urodzą, to doskonale będziemy wiedziały czego potrzebują. Czy myć w płynie, czy bez, czy smarować, czy nie itd. To są sprawy bardzo indywidualne i myślę, że nie aż tak istotne dla zdrowia maluszka, a raczej kosmetyka 😊 każda z nas znajdzie złoty środek dla swojego dzidka 😁

Kalina32, Praskovia, martusiawp lubią tę wiadomość

Dh3Vp2.png

31.01.21 - cień ⏸🍀 10dpo
    01.02.21 - ⏸ 🍀 11dpo
    03.02.21 - beta 44 🤞🥰 13dpo
    05.02.21 - beta 159 😍 ⬆️ 252% 15dpo
    19.02.21 - 9:30 - nasze pierwsze spotkanie ❤ Maleństwo 4mm z bijącym serduszkiem 🥰
    04.03.21 - kroplówki, dzidzia 1,39cm 😍
    06.04.21 - USG 12+4 🤞zdrowy bobasek 6,70cm 🥰 prawdopodobnie chłopiec 💙😍
    09.06.21 - USG 21+4 🤞Kazio waży 551 gram i jest zdrowym chłopcem 💙😍
    26.07.21 - 1340g 🥰💙
    13.08.21 - USG 30+5 🤞 synek waży 1989g
    07.10.21 - 3920g 💙
    13.10.21 - o 12:36 Kazio przyszedł na Świat 😍 4270g 59cm 💙

03.2020 💔 9tc poronienie zatrzymane

Starania od 04.2020

Nasienie:
    Koncentracja 29,94 mln/ml (> 15mln/ml) ✔
    Całkowita liczba 128,74 M/próba (> 39 M/próba) ✔
    Ruch postępowy 58,49% (> 32%)✔
    Ruchome 70,28% (> 40%) ✔
    Morfologia 2% (> 4%) ➖
    Zwiększona lepkość ➖
  • Kacha_88 Autorytet

Wysłany: 24 września 2021, 19:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zgadzam się Juliet. W szpitalu można dopytać o pielęgnację naszego dziecka. Mój bratanek miał bardzo suchą skórę, neonatolog zalecił oliwkę lub inny krem nawilżający ale nie codziennie. Bratanek uwielbiał wode bo go uspakajała więc kąpiel była i jest codziennie. Ze śpiworkami też różnie bywa, dobrze mieć i śpiworek i kocyk. Z pepuszkiem to najwięcej zamieszania, nam mówili że spirytus to stara szkoła i tylko drażni. Octanisept tylko jesli zaczyna się nieładnie goić. Najlepiej woda przegotowana plus mydelko dla dzieci i potem do sucha wytrzeć gazikiem.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 24 września 2021, 19:00

8p3oflw1cgmpfqsb.png
    Czekamy na Ciebie 💗
    04.02.2021- ⏸, 11 dpo 💗

• natnatss Autorytet

Wysłany: 24 września 2021, 20:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja też myślę że to nasza intuicja powie nam co robić i co będzie najlepsze dla maluszka. Książki co innego, praktyka i obserwacja to co innego. Jeden maluch lubi leżeć na pleckach, inny tego nie cierpi. Tak samo z odbijaniem, kąpielami. Dla każdego co innego się sprawdzi. Wiadomo że przy pierwszym dziecku jest więcej obaw i pytań bez odpowiedzi. Sama pamiętam doskonale jak swirowalam przy moim młodym, szczególnie gdzieś przez pierwsze dwa miesiące. A co do pępka - z pielęgniarskiego punktu widzenia najlepiej i najhigienicznej sprawdzi się octenisept. Odkazi i przemyje, to jednak żywa rana wokół której zbiera się brud. Wietrzyć też najzdrowiej, dostęp powietrza przyspiesza gojenie. Tak jak przy każdej ranie czy to operacyjnej, zwyklym skaleczeniu albo kroczu po porodzie czy poranionych sutkach im więcej na wierzchu tym lepiej 😉

Karo11 lubi tę wiadomość

85993e3k946gskpj.png
  • Moni* Autorytet

Wysłany: 24 września 2021, 20:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kurcze dalej mam duży brzuch jakbym była w ciąży🤦 mała super ja jeszcze o obolała.

w57vvfxm1qdsa8lq.png
  • Karo11 Autorytet

Wysłany: 24 września 2021, 23:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Monia zejdzie nie martw się 💪 masz prawo być opuchnięta po takim porodzie powikłanym itp
    Wszystko wróci do normy daj sobie czas 😘

0d1yqqmzuerq2go9.png
  • Filcek Autorytet

Wysłany: 25 września 2021, 08:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moni* wrote:
    Kurcze dalej mam duży brzuch jakbym była w ciąży🤦 mała super ja jeszcze o obolała.

Zejdzie, na spokojnie :) nawet jeszcze tydzień nie minął, z pewnością jesteś obolała i też to nie było standardowe szycie rany więc może potrzeba trochę więcej czasu :) cieszę się że z małą super ❤️

preg.png
  • Moni* Autorytet

Wysłany: 25 września 2021, 10:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    My musimy zostać tak do wtorku, ponieważ było zbyt poważnie. Do tego mała chyba żółtaczka i będzie naświetlanie. Czekamy na wyniki.

w57vvfxm1qdsa8lq.png
  • Juliet Autorytet

Wysłany: 25 września 2021, 11:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moni zostańcie tak długo jak potrzeba. Wasze zdrowie i bezpieczeństwo jest teraz najważniejsze, a brzuszkiem się nie przejmuj. Po tym co przeszłaś najważniejsze jest to, że się prawidłowo goi. Opuchlizna zejdzie i będziesz laska 😊😁
    Dużo zdrówka dziewczyny, uważajcie na siebie ❤

Dh3Vp2.png

31.01.21 - cień ⏸🍀 10dpo
    01.02.21 - ⏸ 🍀 11dpo
    03.02.21 - beta 44 🤞🥰 13dpo
    05.02.21 - beta 159 😍 ⬆️ 252% 15dpo
    19.02.21 - 9:30 - nasze pierwsze spotkanie ❤ Maleństwo 4mm z bijącym serduszkiem 🥰
    04.03.21 - kroplówki, dzidzia 1,39cm 😍
    06.04.21 - USG 12+4 🤞zdrowy bobasek 6,70cm 🥰 prawdopodobnie chłopiec 💙😍
    09.06.21 - USG 21+4 🤞Kazio waży 551 gram i jest zdrowym chłopcem 💙😍
    26.07.21 - 1340g 🥰💙
    13.08.21 - USG 30+5 🤞 synek waży 1989g
    07.10.21 - 3920g 💙
    13.10.21 - o 12:36 Kazio przyszedł na Świat 😍 4270g 59cm 💙

03.2020 💔 9tc poronienie zatrzymane

Starania od 04.2020

Nasienie:
    Koncentracja 29,94 mln/ml (> 15mln/ml) ✔
    Całkowita liczba 128,74 M/próba (> 39 M/próba) ✔
    Ruch postępowy 58,49% (> 32%)✔
    Ruchome 70,28% (> 40%) ✔
    Morfologia 2% (> 4%) ➖
    Zwiększona lepkość ➖
  • Moni* Autorytet

Wysłany: 25 września 2021, 13:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziękuję za tak ciepłe słowa. Życzę wam szybkiego i bezproblemowego rozwiazania

Karo11, martusiawp, Gosia9, Filcek, Patka95, zozo, Praskovia lubią tę wiadomość

w57vvfxm1qdsa8lq.png
  • Essencya Ekspertka

Wysłany: 26 września 2021, 13:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, co wy tak długo nic nie piszecie?
    Co
    U Was? 🙂

Ostatni okres 8 styczeń
    Test owulacyjny dodatni 18 styczeń 21’
    Data planowanego porodu 14 październik 🥰❤️🥰❤️
    Test ciążowy pozytywny 2 luty ❤️
    8fa0709e5113317a7bafe3cef093e0a2.png[/
  • Angelka93 Autorytet

Wysłany: 26 września 2021, 13:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja leżę w szpitalu od wczoraj ale na razie nic nie działają, mam nadzieję że jutro jak będzie ordynator to zapadną jakieś decyzje

💗🤍Roksanka🤍💗
    15.11.2023
    age.png
    🤎💙 Tobiś 💙🤎27.09.2021age.png
  • Gosia9 Autorytet

Wysłany: 26 września 2021, 16:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja byłam w czwartek na IP bo mała strasznie dużo się ruszała a jak się uspokoiła to znowu żadnych ruchów. Ale na ktg już zaczęła się trochę ruszać skurcze się pisały ale delikatne rozwarcie na 2 palce. Chcieli mnie zatrzymać ale nie chciałam. Zawsze w każdej chwili mogę wrócić jak się skurcze rozkręca i nie było problemu. Wczoraj wieczorem skurcze miałam przez ok 4 godziny ale nie były na tyle intensywne żeby jechać No i ok północy się uspokoilo i można było iść spać.

Czy któraś z Was skyszala coś na temat akupunktury na wywołanie porodu?

• Gosia9 Autorytet

Wysłany: 26 września 2021, 16:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Angelka93 wrote:
    Ja leżę w szpitalu od wczoraj ale na razie nic nie działają, mam nadzieję że jutro jak będzie ordynator to zapadną jakieś decyzje
    Dlaczego jesteś w szpitalu?

• Angelka93 Autorytet

Wysłany: 26 września 2021, 16:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gosia9 wrote:
    Dlaczego jesteś w szpitalu?
    Miałam skierowanie z powodu cukrzycy ciążowej i insuliny na wywoływanie ale na razie mówią tylko o obserwacji :/

💗🤍Roksanka🤍💗
    15.11.2023
    age.png
    🤎💙 Tobiś 💙🤎27.09.2021age.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 26 września 2021, 16:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Angela w sumie trochę dziwne jak dla mnie że Ci kazali sie stawić na weekend, raczej wiadomo że w weekendy mało się dzieje w szpitalach🤔
    Gosia ja jedyne co znam na wywołanie to seks a zwłaszcza stymulację brodawek, bardzo dobry naturalny sposób na zwiększenie poziomu oksytocyny, zwłaszcza jak się ma partnera pod ręką.

U mnie dziś skurcz rano ale potem cisza, więc pewnie przepowiadajacy. Byliśmy na spontanicznym wypadzie na jedzonko w plenerze skoro jeszcze bobik nie wychodzi to trzeba korzystać z możliwosci wychodzenia z domu😊

• Karo11 Autorytet

Wysłany: 26 września 2021, 17:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja wczoraj i bóle brzucha od rana i bóle krzyża ,mocne spięcia brzucha... miałam nadzieję że to już 😄 bo tak mi pasowało żeby się na dziś urodziła 😅 taka dobra data 🍀 dobry układ gwiazd 😉 ale się uspokoiło 🙈

Dziś taki dzień luźny obiad u mamy itp
    Znów coś w plecach boli ale już nie liczę że dziś złapie 🙈😄 i tak bym się pewnie nie wyrobiła do północy haha 😅

Będę nosić i nosić aż przenoszę 😅
    Oby bez indukcji się obeszło
    No cóż córcia pewnie sama zadecyduje kiedy chce się pojawić 😊

0d1yqqmzuerq2go9.png
‹‹ 410 411 412 413 414 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Histeroskopia skuteczna metoda diagnostyki i leczenia niepłodności

Histeroskopia to metoda, która pozwala wykryć i wyleczyć niektóre przyczyny niepłodności: polipy macicy, zrosty, mięśniaki. Histeroskopia diagnostyczna czy histeroskopia zabiegowa - kiedy warto zdecydować się na zabieg?  Jak wygląda histeroskopia? W którym momencie cyklu wykonuje się zabieg? Jakie mogą być skutki uboczne? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Brak okresu a negatywny test ciążowy, czyli o przyczynach spóźniającej się miesiączki

Każda kobieta doświadczyła lub doświadczy spóźniającej się miesiączki, nie będąc w ciąży. Z jakich przyczyn miesiączka może się spóźniać? Co robić, kiedy krwawienie miesiączkowe nie wystąpiło, a testy ciążowe wychodzą negatywnie? Po ilu dniach warto zgłosić się do lekarza? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Pierwsze objawy ciąży – czyli po czym poznać że jesteś w ciąży jeszcze przed wykonaniem testu ciążowego?

„Po czym poznać że jestem w ciąży?” - to pytanie zadaje sobie wiele kobiet, zarówno tych które starają się o dziecko jak i tych które podejrzewają, że być może zaszły w ciążę. Odpowiedź nie jest łatwa i jednoznaczna. 

CZYTAJ WIĘCEJ