X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Październikowe mamy 2022! 💜
Odpowiedz

Październikowe mamy 2022! 💜

Oceń ten wątek:
  • Mama_Basia Autorytet

Wysłany: 20 marca 2022, 12:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja dziś wyciągnęłam z głębin szafy spodnie ciążowe, które mam z pierwszej ciąży. Przymierzyłam i jest mi dużo wygodniej niż w zwykłych. Chyba zacznę w nich chodzić :)
    Zdecydowanie brzuszek szybciej rośnie.
    W pierwszej ciąży od 9 tc robiłam co tydzień zdjęcia aż do porodu i mogę sobie porównać brzuch jaki miałam wtedy a jaki mam teraz. Teraz to zdecydowanie taki jak w 15 tygodniu poprzednio.

• Pozytywka Ekspertka

Wysłany: 20 marca 2022, 12:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, czy u Was też jakieś przesilenie? Jestem totalnie bez sił😪 głowa ciężka, jakiś człowiek połamany, śpiący, zmęczony,obolały..

• Mousie89 Autorytet

Wysłany: 20 marca 2022, 16:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mama_Basia wrote:
    Ja dziś wyciągnęłam z głębin szafy spodnie ciążowe, które mam z pierwszej ciąży. Przymierzyłam i jest mi dużo wygodniej niż w zwykłych. Chyba zacznę w nich chodzić :)
    Zdecydowanie brzuszek szybciej rośnie.
    W pierwszej ciąży od 9 tc robiłam co tydzień zdjęcia aż do porodu i mogę sobie porównać brzuch jaki miałam wtedy a jaki mam teraz. Teraz to zdecydowanie taki jak w 15 tygodniu poprzednio.

Ja ostatnio założyłam spodnie ciążowe to myślałam, że je zgubię na spacerze 😅🙈 Spokojnie mieszczę się w takie zwykłe. Może dlatego, że są na mnie za duże? 🙈

Czekamy na Ciebie, synku :*
    5djyugpji8lujvry.png
    l22nio4prrw560ty.png
  • Patt91 Przyjaciółka

Wysłany: 20 marca 2022, 16:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mousie89 wrote:
    Ja ostatnio założyłam spodnie ciążowe to myślałam, że je zgubię na spacerze 😅🙈 Spokojnie mieszczę się w takie zwykłe. Może dlatego, że są na mnie za duże? 🙈
    Haha ja mam to samo na razie z ciążowymi 😂a normalne uciskaja🙈

• Drzemka Autorytet

Wysłany: 20 marca 2022, 17:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mousie89 wrote:
    Myślę że zależy jakie masz spodnie ciążowe. Ja mam akurat ściśle przylegające, tylko na brzuch jest pasek więc mu w takich też jest już wygodniej.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 20 marca 2022, 17:16

Kuba jest już z nami 🙂 16.05.2020
  • Karolaaa8 Autorytet

Wysłany: 20 marca 2022, 19:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Polecacie coś na smarowanie brzuszka żeby uniknąć rozstępów? Kompletnie się na tym nie znam. Jeszcze myślę, że za wcześnie, ale u mnie już brzuszek się powiększył, więc może warto by było już zacząć.

4b67f478d3.png
    13.05 dziewczynka 180g
    15.04 dziewczynka 6,87 cm
    24.03 dzidziuś 3,27 cm
    03.03 dzidziuś 0,98 cm z ❤️
    17.02 beta 2928 mIU/ml
    10.02 beta 233,6 mIU/ml
    08.02 beta 62,53 mIU/ml

Niedoczynność tarczycy
    Hashimoto
  • paulina502 Ekspertka

Wysłany: 20 marca 2022, 20:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karolaaa8 wrote:
    Polecacie coś na smarowanie brzuszka żeby uniknąć rozstępów? Kompletnie się na tym nie znam. Jeszcze myślę, że za wcześnie, ale u mnie już brzuszek się powiększył, więc może warto by było już zacząć.

Ja stosuję olej kokosowy 😉 wiem, że dziewczyny polecają też masło Shea

km5stv73dz23t84d.png

ckais65g4jw1ph1s.png
  • Drzemka Autorytet

Wysłany: 20 marca 2022, 20:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karolaaa8 wrote:
    Ja stosowałam balsam palmers na rozstepy w poprzedniej ciąży, udało się mi ich uniknąć.

• Cyntia Autorytet

Wysłany: 20 marca 2022, 20:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja przy obu ciążach stosowałam oliwkę do ciała dla dzieci, najczęściej z Hipp oraz Babydream lub olej z migdałów. Nie mam ani jednego rozstępu.

f2w3rjjgu2mom4gu.png
  • Mama_Basia Autorytet

Wysłany: 20 marca 2022, 21:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karolaaa8 wrote:
    Nie jest za wcześnie, im wcześniej zaczniesz nawilżać i uelastyczniać skórę tym lepiej. Ja polecam Palmers z Rossmanna, albo kremy z masłem shea w składzie. Sama używam też czystego nierafinowanego masła shea.

• Mama_Basia Autorytet

Wysłany: 20 marca 2022, 21:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Stresuję się jutrzejszym badaniem glukozy. Idę rano na krzywą.
    Dodatkowo stres powoduje to że jeszcze nie doleczyłam tego gardła i nie chcę tam kaszleć siedząc na korytarzu 2h, może się uda. Czasem już nie kaszlę, a czasem mam jeszcze jakiejś napady.

Dziewczyny którym wyszła cukrzyca ciążowa, mam pytanie. Jak sobie radzicie z dietą chodząc do pracy? Ja nie ukrywam że byłoby mi ciężko jeść częściej i pilnować regularności. Niby na co dzień się staram, ale w pracy różnie to wypada i czasem przesuwają się te posiłki, a jednak jak mi wyjdzie cukrzyca to trzeba się będzie pilnować.

• Nattalia Ekspertka

Wysłany: 20 marca 2022, 21:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja pracuje zdalnie więc jest mi łatwiej pilnować czasu na posiłki aby jeść w miare regularnie. Trzymam kciuki za Twoje badania,oby udało Ci się tego uniknac 😉

Mnie to w ogóle cały czas zadziwia ta moja cukrzyca... testuje glukometr i to jak mój organizm działa i np dzisiaj byłam na urodzinach moich siostrzenic i zjadlam kawał torta i po godzinie miałam 120 mg/dl (norma jest do 140). Cały czas się nie mogę nadziwić jak to działa że na czczo jest za duzo a w dzień nie wiem co bym musiała zjeść aby dobić do 140 (no tego już nie będę testowac) 😕

• Paulina Ka Ekspertka

Wysłany: 20 marca 2022, 21:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mama_Basia wrote:
    Stresuję się jutrzejszym badaniem glukozy. Idę rano na krzywą.
    Dodatkowo stres powoduje to że jeszcze nie doleczyłam tego gardła i nie chcę tam kaszleć siedząc na korytarzu 2h, może się uda. Czasem już nie kaszlę, a czasem mam jeszcze jakiejś napady.

Dziewczyny którym wyszła cukrzyca ciążowa, mam pytanie. Jak sobie radzicie z dietą chodząc do pracy? Ja nie ukrywam że byłoby mi ciężko jeść częściej i pilnować regularności. Niby na co dzień się staram, ale w pracy różnie to wypada i czasem przesuwają się te posiłki, a jednak jak mi wyjdzie cukrzyca to trzeba się będzie pilnować.
    Teraz jestem z córką w domu, więc nie mam problemów z organizacją, ale cieszę się, że w pierwszej ciąży byłam na zwolnieniu. Prawie połowę czasu pracy spedzalabym na ogarnianiu cukrzycy. 15 minut przed posiłkiem insulina - trzeba do łazienki, bo przecież nie będę się kłuć przy ludziach, potem posiłek, potem pomiar, potem kolejny i przychodzi pora na kolejny posilek... I tak w kółko. Z zegarkiem w ręku. Oczywiście na samym początku nie było tak źle. Jeśli musisz tylko pilnować diety a nie właściwie co do minuty kontrolować cały proces to jak ci się przez pracę posiłek przesunie o te pół godziny, to nic się nie stanie ☺️

Wiadomość wyedytowana przez autora: 20 marca 2022, 22:02

• Drzemka Autorytet

Wysłany: 20 marca 2022, 22:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nattalia wrote:
    Ja pracuje zdalnie więc jest mi łatwiej pilnować czasu na posiłki aby jeść w miare regularnie. Trzymam kciuki za Twoje badania,oby udało Ci się tego uniknac 😉

Mnie to w ogóle cały czas zadziwia ta moja cukrzyca... testuje glukometr i to jak mój organizm działa i np dzisiaj byłam na urodzinach moich siostrzenic i zjadlam kawał torta i po godzinie miałam 120 mg/dl (norma jest do 140). Cały czas się nie mogę nadziwić jak to działa że na czczo jest za duzo a w dzień nie wiem co bym musiała zjeść aby dobić do 140 (no tego już nie będę testowac) 😕

A o której jesz kolację i co jesz na kolację? Bo to bardzo ważne jeśli chodzi o poranny cukier.

• Nattalia Ekspertka

Wysłany: 20 marca 2022, 22:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Drzemka wrote:
    A o której jesz kolację i co jesz na kolację? Bo to bardzo ważne jeśli chodzi o poranny cukier.
    Właśnie raczej staram się niskoweglowodanowo przed spaniem. Zazwyczaj jakiś nabiał typu twarog poltlusty lub serek wiejski. Czasem dorzucę kromkę chleba żytniego jak jestem bardziej głodna. Ale po tym mierze cukier i np. wczoraj miałam 108 po godzinie a rano 100 ☹

• Drzemka Autorytet

Wysłany: 20 marca 2022, 23:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nattalia wrote:
    Właśnie raczej staram się niskoweglowodanowo przed spaniem. Zazwyczaj jakiś nabiał typu twarog poltlusty lub serek wiejski. Czasem dorzucę kromkę chleba żytniego jak jestem bardziej głodna. Ale po tym mierze cukier i np. wczoraj miałam 108 po godzinie a rano 100 ☹
    Przy cukrzycy ciążowej na drugą kolację, przed samym pójściem spać, jadłam dwie kromki białego chleba z żółtym serem. Takie były zalecenia i u mnie się sprawdziło. I już nie mierzyłam po niej cukru, tylko szłam spać. Do końca ciąży nie brałam insuliny, cukier na czczo zawsze w normie.

• Drzemka Autorytet

Wysłany: 20 marca 2022, 23:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nattalia wrote:
    Jeśli jesz samo białko na drugą kolację, to ciężko Ci będzie utrzymać prawidłowy cukier do rana.

• Nattalia Ekspertka

Wysłany: 20 marca 2022, 23:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Drzemka wrote:
    Jeśli jesz samo białko na drugą kolację, to ciężko Ci będzie utrzymać prawidłowy cukier do rana.
    Dzięki za wskazówkę. Dla mnie to jest zupełnie nowy temat i staram się dopiero jakoś w tym odnaleźć.

Drzemka lubi tę wiadomość

• Drzemka Autorytet

Wysłany: 21 marca 2022, 06:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nattalia wrote:
    Dzięki za wskazówkę. Dla mnie to jest zupełnie nowy temat i staram się dopiero jakoś w tym odnaleźć.
    Daj znać czy coś pomoże i uda Ci się cukier w ryzach utrzymać🙂

• mamamajeczki Autorytet

Wysłany: 21 marca 2022, 07:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mama_Basia powodzenia na dzisiejszej glukozie.

Ja raczej nie mam spodni ciążowych, noszę dresy, legginsy i mam też spodnie jeansowe na gumce i całkiem mi wygodnie a brzuszek też już całkiem pokaźny, starsza córka zauważyła że dzidzia rośnie więc chyba jednak widać zmiany.

Ja już dzisiaj przechodzę na L4, zostaje w domu i całkiem mi dziwnie że zaprowadzę córki do szkoły i przedszkola a ja zamiast do pracy to będę w domku 😳 ale cieszę się, mam pracę gdzie czasami naprawdę muszę się namęczyć więc to i tak dla mnie podziw że pracowałam do 12 tc

agniecha2101 lubi tę wiadomość

rfxg3e3kmiyi4sbz.png
‹‹ 113 114 115 116 117 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Mierzenie temperatury podczas starań o dziecko - kiedy owulacja i dni płodne?

Temperatura ciała jest reakcją naszego organizmu na to co się w nim dzieje. Prawie wszyscy wiedzą, że temperatura ciała informuje nas, o tym, że nasz organizm walczy z infekcją. Niewiele osób zaś wie, że temperatura ciała może również dawać zaskakująco dokładne informacje na temat płodności kobiety! Wystarczą zaledwie 3 minuty dziennie, a nie wydając ani grosza dowiesz się więcej niż możesz przypuszczać. Sprawdź, po co mierzyć temperaturę podczas starania o ciążę. Dowiedz się, jak prawidłowo mierzyć temperaturę i w jaki sposób OvuFriend Ci w tym pomoże! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Brak okresu a negatywny test ciążowy, czyli o przyczynach spóźniającej się miesiączki

Każda kobieta doświadczyła lub doświadczy spóźniającej się miesiączki, nie będąc w ciąży. Z jakich przyczyn miesiączka może się spóźniać? Co robić, kiedy krwawienie miesiączkowe nie wystąpiło, a testy ciążowe wychodzą negatywnie? Po ilu dniach warto zgłosić się do lekarza? 

CZYTAJ WIĘCEJ

7 pytań o poród, których wiele kobiet wstydzi się zadać!

Poród zbliża się wielkimi krokami, a w Twojej głowie w dalszym ciągu kłębią się pytania, których wstydzisz się zadać? Niektóre tematy są na tyle krępujące, że ciężko je poruszyć z partnerem,  na rutynowej wizycie u lekarza, czy przy kawie z koleżankami…Nadszedł jednak czas, żeby rozwiać Twoje wątpliwości! Przeczytaj odpowiedzi na 7 najbardziej wstydliwych pytań związanych z porodem.

CZYTAJ WIĘCEJ