X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Październikowe mamy 2022! 💜
Odpowiedz

Październikowe mamy 2022! 💜

Oceń ten wątek:
  • Gosha Autorytet

Wysłany: 30 marca 2022, 22:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nie ma możliwości poczuć ruchów na tym etapie ciąży, myślę ze jesteśmy bardziej czujne i zwracamy uwagę na każdy ruch w brzuchu, ale są przecież jelitka a i narządy się mogą przesuwać robiąc więcej miejsca :)
    Jutro mam wizytę bo muszę spr czy wszystko ok, na ostatniej lekarz powiedział ze serduszko bije trochę za wolno, ale to na oko bo nie zmierzył tętna dziecka 🤷🏼‍♀️ Do kolejnej wizyty jeszcze trochę czasu, więc umówiłam się prywatnie. Proszę o kciuki.
    Dzisiaj czytałam o poduszkach zainspirowana Waszą poranną rozmową i nawet włożyłam jedną do koszyka na Allegro. Popołudniu jednak niespodzianka, tatuś wrócił z poduchą w ręku, (mega wygodna obecnie w ofercie w Netto). Dawno nie ucieszył mnie tak żaden prezent :)
    Ja nie mam nr prywatnego do swojego lekarza, chociaż może dlatego ze nadal nie mam lekarza prowadzącego ;)

Paulina12345 lubi tę wiadomość

uwo9lqxwoe8jis8o.png

f2wll6d8jif5zy9b.png
  • Paulina Ka Ekspertka

Wysłany: 30 marca 2022, 22:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kejtii87 wrote:
    Hej a ja odwrotnie właśnie jakiegoś powera dostałam a jutro zacznę 12 tydz😊wczoraj tylko bolała mnie głowa ale pewnie od ciśnienia,zaczęłam już porządki świąteczne okna,firany itp
    Mam pytanko czy możliwe jest żeby już na tym etapie czuć ruchy dziecka czy świruje 😁?
    Ja jestem w 14 tygodniu i od jakiegoś czasu czuję że sie rusza. Ale po 1. to nie jest moją pierwsza ciąża, po 2 to nie są żadne kopniaki, bo na tym etapie to niemożliwe, raczej porównywalne do bulgotania, smyrania albo lekkiego pykania, po 3 jestem dość wrażliwa na wszelkie odczucia dotykowe. Nie martw się, nie zbzikowałaś ☺️ Może to już dzidziuś, a może coś innego, ale jeśli już będziesz pewna, że to maluch, to nie pomylisz tego nawet z bulgotem w jelitach ☺️

agniecha2101 lubi tę wiadomość

• Pozytywka Ekspertka

Wysłany: 30 marca 2022, 23:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nattalia wrote:
    Tak z ciekawości - jaką masz dawkę euthyroxu?
    Od poniedziałku do piątku 50 mg, a sobota i niedziela 75 mg.

• Kejtii87 Znajoma

Wysłany: 30 marca 2022, 23:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mama_Basia wrote:
    Ruchów dziecka jeszcze poczuć się nie da na tym etapie. Ostatnio na prenatalnym widziałam jak mały brzdąc tam fikał rękami, nogami i robił salta a ja nie czułam tego nic a nic.
    Ale czasem czuję takie drgnięcie, kto już był w ciąży to można to porównać do czkawki dziecka w brzuchu, tylko że czkawka jest powtarzalna a to odczucie raz na jakiś czas jak sobie leżę na przykład. Coś tam w tym brzuchu się dzieje, ale to jeszcze nie te kopniaki.
    Dokładnie o to mi chodziło,nie są to typowe kopniaki jak w późniejszych tyg,to moja druga ciąża więc może troszkę wcześniej to czuję

• paulina502 Ekspertka

Wysłany: 31 marca 2022, 06:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pozytywka wrote:
    Od poniedziałku do piątku 50 mg, a sobota i niedziela 75 mg.

To wcale nie jest taka duża dawka euthyroxu.. ja przyjmuję od poniedziałku do piątku 100 mg a sobota niedziela 125. Pierwsze słyszę żeby z tego powodu prenatalne mogłoby być na NFZ 😉

km5stv73dz23t84d.png

ckais65g4jw1ph1s.png
  • Ulalala Autorytet

Wysłany: 31 marca 2022, 06:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    To moja 3 ciąża ale nie czuje ruchów jeszcze, żadnego smyrania tylko ruchy jelit 😅 myślę, że jeszcze ze 2 tygodnie :-)
    Trzymam kciuki za dzisiejsze wizyty :-)

3jgxs65gycn0347u.png
  • Paulina12345 Autorytet

Wysłany: 31 marca 2022, 08:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gosha wrote:
    Nie ma możliwości poczuć ruchów na tym etapie ciąży, myślę ze jesteśmy bardziej czujne i zwracamy uwagę na każdy ruch w brzuchu, ale są przecież jelitka a i narządy się mogą przesuwać robiąc więcej miejsca :)
    Jutro mam wizytę bo muszę spr czy wszystko ok, na ostatniej lekarz powiedział ze serduszko bije trochę za wolno, ale to na oko bo nie zmierzył tętna dziecka 🤷🏼‍♀️ Do kolejnej wizyty jeszcze trochę czasu, więc umówiłam się prywatnie. Proszę o kciuki.
    Dzisiaj czytałam o poduszkach zainspirowana Waszą poranną rozmową i nawet włożyłam jedną do koszyka na Allegro. Popołudniu jednak niespodzianka, tatuś wrócił z poduchą w ręku, (mega wygodna obecnie w ofercie w Netto). Dawno nie ucieszył mnie tak żaden prezent :)
    Ja nie mam nr prywatnego do swojego lekarza, chociaż może dlatego ze nadal nie mam lekarza prowadzącego ;)

Jaki kształt kupiłaś? Możesz wrzucić linka?

• Martysion Przyjaciółka

Wysłany: 31 marca 2022, 08:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć Dziewczyny!
    Dawno mnie nie było... 5 marca pisałam Wam, że mam Babunię w ciężkim stanie i tego samego dnia po 23 odeszła. Dlatego odcięłam się od świata. Bałam się co będzie z dzieckiem bo przeżywałam bardzo. Nadal jak pomyślę to łzy płyną do oczu, ale muszę być silna. Na szczęście 15 marca byłam na USG i okazało się, że wszystko dobrze. Teraz czekam na prenatalne i PAPPa, które już 8 kwietnia. Dzisiaj 11+1 :)

Cieszę się, że niektóre z Was już znają płeć i są już spokojniejsze. Starałam się nadrobić forum, ale trudno teraz już na wszystko odpowiedzieć :D
    Trzymam kciuki za Wszystkie Mamusie, które mają na razie nieco pod górkę. Mam nadzieję, że wszystko się u Was ułoży <3

Wiadomość wyedytowana przez autora: 31 marca 2022, 08:09

dhi4csqvlhkulhbm.png
  • Nattalia Ekspertka

Wysłany: 31 marca 2022, 08:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    paulina502 wrote:
    To wcale nie jest taka duża dawka euthyroxu.. ja przyjmuję od poniedziałku do piątku 100 mg a sobota niedziela 125. Pierwsze słyszę żeby z tego powodu prenatalne mogłoby być na NFZ 😉
    Właśnie też się zdziwiłam. Ja biore codziennie 112 ug (to są mikrogramy nie miligramy 😉). Też pierwsze słyszę.

• Kejtii87 Znajoma

Wysłany: 31 marca 2022, 08:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Martysion wrote:
    Cześć Dziewczyny!
    Dawno mnie nie było... 5 marca pisałam Wam, że mam Babunię w ciężkim stanie i tego samego dnia po 23 odeszła. Dlatego odcięłam się od świata. Bałam się co będzie z dzieckiem bo przeżywałam bardzo. Nadal jak pomyślę to łzy płyną do oczu, ale muszę być silna. Na szczęście 15 marca byłam na USG i okazało się, że wszystko dobrze. Teraz czekam na prenatalne i PAPPa, które już 8 kwietnia. Dzisiaj 11+1 :)

Cieszę się, że niektóre z Was już znają płeć i są już spokojniejsze. Starałam się nadrobić forum, ale trudno teraz już na wszystko odpowiedzieć :D
    Trzymam kciuki za Wszystkie Mamusie, które mają na razie nieco pod górkę. Mam nadzieję, że wszystko się u Was ułoży <3
    Bardzo współczuję straty babci😔pamiętaj nic nie ukoi bólu ale czas leczy rany😘
    Na kiedy masz termin porodu jeśli mogę spytać bo widzę że jesteśmy na tym samym etapie,ja też dziś 11+1 i też prenatalne 8,już nie mogę się doczekać 😁

Martysion lubi tę wiadomość

• Martysion Przyjaciółka

Wysłany: 31 marca 2022, 08:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kejtii87 wrote:
    Bardzo współczuję straty babci😔pamiętaj nic nie ukoi bólu ale czas leczy rany😘
    Na kiedy masz termin porodu jeśli mogę spytać bo widzę że jesteśmy na tym samym etapie,ja też dziś 11+1 i też prenatalne 8,już nie mogę się doczekać 😁

Dziękuję <3

Oooo wspaniale! U mnie co wizyta i inny lekarz, to inny termin, ale na razie usłyszałam 18, 19 i 20 października. W karcie ciąży mam wpisany 19.10, we wszelkich kalendarzykach od pierwszego dnia ostatniej miesiączki mam 19.10, więc wstępnie tego się trzymam. Pewnie termin na pierwszą stronkę podam po 8 kwietnia jak już będzie potwierdzone :)To 8 trzymamy za siebie nawzajem kciuki! :D
    A Ty? jaki masz termin?

dhi4csqvlhkulhbm.png
  • Pozytywka Ekspertka

Wysłany: 31 marca 2022, 08:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    paulina502 wrote:

Tak mi powiedziała Pani doktor. Dopytajcie swoich 🙂 właśnie dzwoniła do mnie Pani, potwierdzić jutrzejsze badanie prenatalne, można być z partnerem, kwota 350zl, ale nie można zrobić w tym miejscu badania Pappa, tylko podjechać budynek dalej do Alabu i tam wykonać. Na stronie pisze, że koszt badania Pappa w Alabię to cena 100zl. Trochę wydaje mi się mało 🤔

Wiadomość wyedytowana przez autora: 31 marca 2022, 08:52

• Mama_Basia Autorytet

Wysłany: 31 marca 2022, 09:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pozytywka wrote:
    Tak mi powiedziała Pani doktor. Dopytajcie swoich 🙂 właśnie dzwoniła do mnie Pani, potwierdzić jutrzejsze badanie prenatalne, można być z partnerem, kwota 350zl, ale nie można zrobić w tym miejscu badania Pappa, tylko podjechać budynek dalej do Alabu i tam wykonać. Na stronie pisze, że koszt badania Pappa w Alabię to cena 100zl. Trochę wydaje mi się mało 🤔
    Na wynik badania pappa czeka się około 4 dni, warto zrobić wcześniej.
    Ja w ogóle nie zrobiłam przed USG, ale lekarz przekonał mnie, że teraz są takie zalecenia żeby robić i ryzyka porównywać z USG, zrobiłam i mam mu dosłać wyniki jak już będę miała to w ramach tamtej wizyty jeszcze mi je zinterpretuje porównując z USG.

• Pozytywka Ekspertka

Wysłany: 31 marca 2022, 09:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hmm to może dziś bym zrobiła a wynik byłby w przyszłym tygodniu 🤔 tylko kwota mi się wydaje zbyt mała jak za badanie pappa w alabie.

• Mama_Basia Autorytet

Wysłany: 31 marca 2022, 09:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja płaciłam 300zł z USG prenatalne, a wczoraj w diagnostyce jeszcze 260zł za pappa + HCG wolną podjednostkę beta

Wiadomość wyedytowana przez autora: 31 marca 2022, 09:11

• Pozytywka Ekspertka

Wysłany: 31 marca 2022, 09:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mama_Basia wrote:
    Ja płaciłam 300zł z USG prenatalne, a wczoraj w diagnostyce jeszcze 260zł za pappa + HCG wolną podjednostkę beta

No właśnie, czym to się różni od Pappa standard?

• Pozytywka Ekspertka

Wysłany: 31 marca 2022, 09:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie w Rzeszowie w diagnostyce to badanie Pappa + HCG z wolną podjednostką kosztuje 125zl.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 31 marca 2022, 09:28

• Pozytywka Ekspertka

Wysłany: 31 marca 2022, 09:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A nie, jednak się pomyliłam, Przepraszam :-)

• Kejtii87 Znajoma

Wysłany: 31 marca 2022, 10:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Martysion wrote:
    Dziękuję <3

Oooo wspaniale! U mnie co wizyta i inny lekarz, to inny termin, ale na razie usłyszałam 18, 19 i 20 października. W karcie ciąży mam wpisany 19.10, we wszelkich kalendarzykach od pierwszego dnia ostatniej miesiączki mam 19.10, więc wstępnie tego się trzymam. Pewnie termin na pierwszą stronkę podam po 8 kwietnia jak już będzie potwierdzone :)To 8 trzymamy za siebie nawzajem kciuki! :D
    A Ty? jaki masz termin?
    Też mam wpisana w kartę na 19 wg om ale moje miesiączki bardzo nieregularne były więc też czekam na usg prenatalne może wtedy termin się zmieni albo pokryje 😊to razem odliczamy do 8,mam nadzieję że szybko zleci

Martysion lubi tę wiadomość

• Ala8912 Znajoma

Wysłany: 31 marca 2022, 10:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pozytywka wrote:
    U mnie w Rzeszowie w diagnostyce to badanie Pappa + HCG z wolną podjednostką kosztuje 125zl.

O proszę ja też jestem z rzeszowa 🙂

‹‹ 141 142 143 144 145 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Pierwsze objawy ciąży - po czym poznać, że możesz być w ciąży

Starając się zajść w ciążę, często nie potrafimy przestać interpretować każdego, nawet najmniejszego ukłucia w jajniku i nie traktować go jako potencjalnego objawu ciąży. Które z objawów mogą faktycznie coś znaczyć i z czym możemy je pomylić? Które z objawów ciążowych na wczesnym etapie ciąży są po prostu rzadko spotykane? Zapoznaj się z listą pierwszych objawów ciążowych!

CZYTAJ WIĘCEJ

Prolaktyna a zajście w ciążę. Jak regulować poziom tego hormonu?

Prolaktyna to bardzo ważny hormon zarówno na etapie starań o dziecko, w ciąży, jak i po porodzie. Jakie są normy stężenia prolaktyny? Kiedy jej poziom może utrudniać zajście w ciążę i co robić w takiej sytuacji? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Histeroskopia skuteczna metoda diagnostyki i leczenia niepłodności

Histeroskopia to metoda, która pozwala wykryć i wyleczyć niektóre przyczyny niepłodności: polipy macicy, zrosty, mięśniaki. Histeroskopia diagnostyczna czy histeroskopia zabiegowa - kiedy warto zdecydować się na zabieg?  Jak wygląda histeroskopia? W którym momencie cyklu wykonuje się zabieg? Jakie mogą być skutki uboczne? 

CZYTAJ WIĘCEJ