X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Październikowe mamy 2022! 💜
Odpowiedz

Październikowe mamy 2022! 💜

Oceń ten wątek:
  • Gosha Autorytet

Wysłany: 30 marca 2022, 22:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nie ma możliwości poczuć ruchów na tym etapie ciąży, myślę ze jesteśmy bardziej czujne i zwracamy uwagę na każdy ruch w brzuchu, ale są przecież jelitka a i narządy się mogą przesuwać robiąc więcej miejsca :)
    Jutro mam wizytę bo muszę spr czy wszystko ok, na ostatniej lekarz powiedział ze serduszko bije trochę za wolno, ale to na oko bo nie zmierzył tętna dziecka 🤷🏼‍♀️ Do kolejnej wizyty jeszcze trochę czasu, więc umówiłam się prywatnie. Proszę o kciuki.
    Dzisiaj czytałam o poduszkach zainspirowana Waszą poranną rozmową i nawet włożyłam jedną do koszyka na Allegro. Popołudniu jednak niespodzianka, tatuś wrócił z poduchą w ręku, (mega wygodna obecnie w ofercie w Netto). Dawno nie ucieszył mnie tak żaden prezent :)
    Ja nie mam nr prywatnego do swojego lekarza, chociaż może dlatego ze nadal nie mam lekarza prowadzącego ;)

Paulina12345 lubi tę wiadomość

uwo9lqxwoe8jis8o.png

f2wll6d8jif5zy9b.png
  • Paulina Ka Ekspertka

Wysłany: 30 marca 2022, 22:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kejtii87 wrote:
    Hej a ja odwrotnie właśnie jakiegoś powera dostałam a jutro zacznę 12 tydz😊wczoraj tylko bolała mnie głowa ale pewnie od ciśnienia,zaczęłam już porządki świąteczne okna,firany itp
    Mam pytanko czy możliwe jest żeby już na tym etapie czuć ruchy dziecka czy świruje 😁?
    Ja jestem w 14 tygodniu i od jakiegoś czasu czuję że sie rusza. Ale po 1. to nie jest moją pierwsza ciąża, po 2 to nie są żadne kopniaki, bo na tym etapie to niemożliwe, raczej porównywalne do bulgotania, smyrania albo lekkiego pykania, po 3 jestem dość wrażliwa na wszelkie odczucia dotykowe. Nie martw się, nie zbzikowałaś ☺️ Może to już dzidziuś, a może coś innego, ale jeśli już będziesz pewna, że to maluch, to nie pomylisz tego nawet z bulgotem w jelitach ☺️

agniecha2101 lubi tę wiadomość

• Pozytywka Ekspertka

Wysłany: 30 marca 2022, 23:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nattalia wrote:
    Tak z ciekawości - jaką masz dawkę euthyroxu?
    Od poniedziałku do piątku 50 mg, a sobota i niedziela 75 mg.

• Kejtii87 Znajoma

Wysłany: 30 marca 2022, 23:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mama_Basia wrote:
    Ruchów dziecka jeszcze poczuć się nie da na tym etapie. Ostatnio na prenatalnym widziałam jak mały brzdąc tam fikał rękami, nogami i robił salta a ja nie czułam tego nic a nic.
    Ale czasem czuję takie drgnięcie, kto już był w ciąży to można to porównać do czkawki dziecka w brzuchu, tylko że czkawka jest powtarzalna a to odczucie raz na jakiś czas jak sobie leżę na przykład. Coś tam w tym brzuchu się dzieje, ale to jeszcze nie te kopniaki.
    Dokładnie o to mi chodziło,nie są to typowe kopniaki jak w późniejszych tyg,to moja druga ciąża więc może troszkę wcześniej to czuję

• paulina502 Ekspertka

Wysłany: 31 marca 2022, 06:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pozytywka wrote:
    Od poniedziałku do piątku 50 mg, a sobota i niedziela 75 mg.

To wcale nie jest taka duża dawka euthyroxu.. ja przyjmuję od poniedziałku do piątku 100 mg a sobota niedziela 125. Pierwsze słyszę żeby z tego powodu prenatalne mogłoby być na NFZ 😉

km5stv73dz23t84d.png

ckais65g4jw1ph1s.png
  • Ulalala Autorytet

Wysłany: 31 marca 2022, 06:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    To moja 3 ciąża ale nie czuje ruchów jeszcze, żadnego smyrania tylko ruchy jelit 😅 myślę, że jeszcze ze 2 tygodnie :-)
    Trzymam kciuki za dzisiejsze wizyty :-)

3jgxs65gycn0347u.png
  • Paulina12345 Autorytet

Wysłany: 31 marca 2022, 08:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gosha wrote:
    Nie ma możliwości poczuć ruchów na tym etapie ciąży, myślę ze jesteśmy bardziej czujne i zwracamy uwagę na każdy ruch w brzuchu, ale są przecież jelitka a i narządy się mogą przesuwać robiąc więcej miejsca :)
    Jutro mam wizytę bo muszę spr czy wszystko ok, na ostatniej lekarz powiedział ze serduszko bije trochę za wolno, ale to na oko bo nie zmierzył tętna dziecka 🤷🏼‍♀️ Do kolejnej wizyty jeszcze trochę czasu, więc umówiłam się prywatnie. Proszę o kciuki.
    Dzisiaj czytałam o poduszkach zainspirowana Waszą poranną rozmową i nawet włożyłam jedną do koszyka na Allegro. Popołudniu jednak niespodzianka, tatuś wrócił z poduchą w ręku, (mega wygodna obecnie w ofercie w Netto). Dawno nie ucieszył mnie tak żaden prezent :)
    Ja nie mam nr prywatnego do swojego lekarza, chociaż może dlatego ze nadal nie mam lekarza prowadzącego ;)

Jaki kształt kupiłaś? Możesz wrzucić linka?

• Martysion Przyjaciółka

Wysłany: 31 marca 2022, 08:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć Dziewczyny!
    Dawno mnie nie było... 5 marca pisałam Wam, że mam Babunię w ciężkim stanie i tego samego dnia po 23 odeszła. Dlatego odcięłam się od świata. Bałam się co będzie z dzieckiem bo przeżywałam bardzo. Nadal jak pomyślę to łzy płyną do oczu, ale muszę być silna. Na szczęście 15 marca byłam na USG i okazało się, że wszystko dobrze. Teraz czekam na prenatalne i PAPPa, które już 8 kwietnia. Dzisiaj 11+1 :)

Cieszę się, że niektóre z Was już znają płeć i są już spokojniejsze. Starałam się nadrobić forum, ale trudno teraz już na wszystko odpowiedzieć :D
    Trzymam kciuki za Wszystkie Mamusie, które mają na razie nieco pod górkę. Mam nadzieję, że wszystko się u Was ułoży <3

Wiadomość wyedytowana przez autora: 31 marca 2022, 08:09

dhi4csqvlhkulhbm.png
  • Nattalia Ekspertka

Wysłany: 31 marca 2022, 08:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    paulina502 wrote:
    To wcale nie jest taka duża dawka euthyroxu.. ja przyjmuję od poniedziałku do piątku 100 mg a sobota niedziela 125. Pierwsze słyszę żeby z tego powodu prenatalne mogłoby być na NFZ 😉
    Właśnie też się zdziwiłam. Ja biore codziennie 112 ug (to są mikrogramy nie miligramy 😉). Też pierwsze słyszę.

• Kejtii87 Znajoma

Wysłany: 31 marca 2022, 08:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Martysion wrote:
    Cześć Dziewczyny!
    Dawno mnie nie było... 5 marca pisałam Wam, że mam Babunię w ciężkim stanie i tego samego dnia po 23 odeszła. Dlatego odcięłam się od świata. Bałam się co będzie z dzieckiem bo przeżywałam bardzo. Nadal jak pomyślę to łzy płyną do oczu, ale muszę być silna. Na szczęście 15 marca byłam na USG i okazało się, że wszystko dobrze. Teraz czekam na prenatalne i PAPPa, które już 8 kwietnia. Dzisiaj 11+1 :)

Cieszę się, że niektóre z Was już znają płeć i są już spokojniejsze. Starałam się nadrobić forum, ale trudno teraz już na wszystko odpowiedzieć :D
    Trzymam kciuki za Wszystkie Mamusie, które mają na razie nieco pod górkę. Mam nadzieję, że wszystko się u Was ułoży <3
    Bardzo współczuję straty babci😔pamiętaj nic nie ukoi bólu ale czas leczy rany😘
    Na kiedy masz termin porodu jeśli mogę spytać bo widzę że jesteśmy na tym samym etapie,ja też dziś 11+1 i też prenatalne 8,już nie mogę się doczekać 😁

Martysion lubi tę wiadomość

• Martysion Przyjaciółka

Wysłany: 31 marca 2022, 08:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kejtii87 wrote:
    Bardzo współczuję straty babci😔pamiętaj nic nie ukoi bólu ale czas leczy rany😘
    Na kiedy masz termin porodu jeśli mogę spytać bo widzę że jesteśmy na tym samym etapie,ja też dziś 11+1 i też prenatalne 8,już nie mogę się doczekać 😁

Dziękuję <3

Oooo wspaniale! U mnie co wizyta i inny lekarz, to inny termin, ale na razie usłyszałam 18, 19 i 20 października. W karcie ciąży mam wpisany 19.10, we wszelkich kalendarzykach od pierwszego dnia ostatniej miesiączki mam 19.10, więc wstępnie tego się trzymam. Pewnie termin na pierwszą stronkę podam po 8 kwietnia jak już będzie potwierdzone :)To 8 trzymamy za siebie nawzajem kciuki! :D
    A Ty? jaki masz termin?

dhi4csqvlhkulhbm.png
  • Pozytywka Ekspertka

Wysłany: 31 marca 2022, 08:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    paulina502 wrote:

Tak mi powiedziała Pani doktor. Dopytajcie swoich 🙂 właśnie dzwoniła do mnie Pani, potwierdzić jutrzejsze badanie prenatalne, można być z partnerem, kwota 350zl, ale nie można zrobić w tym miejscu badania Pappa, tylko podjechać budynek dalej do Alabu i tam wykonać. Na stronie pisze, że koszt badania Pappa w Alabię to cena 100zl. Trochę wydaje mi się mało 🤔

Wiadomość wyedytowana przez autora: 31 marca 2022, 08:52

• Mama_Basia Autorytet

Wysłany: 31 marca 2022, 09:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pozytywka wrote:
    Tak mi powiedziała Pani doktor. Dopytajcie swoich 🙂 właśnie dzwoniła do mnie Pani, potwierdzić jutrzejsze badanie prenatalne, można być z partnerem, kwota 350zl, ale nie można zrobić w tym miejscu badania Pappa, tylko podjechać budynek dalej do Alabu i tam wykonać. Na stronie pisze, że koszt badania Pappa w Alabię to cena 100zl. Trochę wydaje mi się mało 🤔
    Na wynik badania pappa czeka się około 4 dni, warto zrobić wcześniej.
    Ja w ogóle nie zrobiłam przed USG, ale lekarz przekonał mnie, że teraz są takie zalecenia żeby robić i ryzyka porównywać z USG, zrobiłam i mam mu dosłać wyniki jak już będę miała to w ramach tamtej wizyty jeszcze mi je zinterpretuje porównując z USG.

• Pozytywka Ekspertka

Wysłany: 31 marca 2022, 09:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hmm to może dziś bym zrobiła a wynik byłby w przyszłym tygodniu 🤔 tylko kwota mi się wydaje zbyt mała jak za badanie pappa w alabie.

• Mama_Basia Autorytet

Wysłany: 31 marca 2022, 09:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja płaciłam 300zł z USG prenatalne, a wczoraj w diagnostyce jeszcze 260zł za pappa + HCG wolną podjednostkę beta

Wiadomość wyedytowana przez autora: 31 marca 2022, 09:11

• Pozytywka Ekspertka

Wysłany: 31 marca 2022, 09:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mama_Basia wrote:
    Ja płaciłam 300zł z USG prenatalne, a wczoraj w diagnostyce jeszcze 260zł za pappa + HCG wolną podjednostkę beta

No właśnie, czym to się różni od Pappa standard?

• Pozytywka Ekspertka

Wysłany: 31 marca 2022, 09:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie w Rzeszowie w diagnostyce to badanie Pappa + HCG z wolną podjednostką kosztuje 125zl.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 31 marca 2022, 09:28

• Pozytywka Ekspertka

Wysłany: 31 marca 2022, 09:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A nie, jednak się pomyliłam, Przepraszam :-)

• Kejtii87 Znajoma

Wysłany: 31 marca 2022, 10:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Martysion wrote:
    Dziękuję <3

Oooo wspaniale! U mnie co wizyta i inny lekarz, to inny termin, ale na razie usłyszałam 18, 19 i 20 października. W karcie ciąży mam wpisany 19.10, we wszelkich kalendarzykach od pierwszego dnia ostatniej miesiączki mam 19.10, więc wstępnie tego się trzymam. Pewnie termin na pierwszą stronkę podam po 8 kwietnia jak już będzie potwierdzone :)To 8 trzymamy za siebie nawzajem kciuki! :D
    A Ty? jaki masz termin?
    Też mam wpisana w kartę na 19 wg om ale moje miesiączki bardzo nieregularne były więc też czekam na usg prenatalne może wtedy termin się zmieni albo pokryje 😊to razem odliczamy do 8,mam nadzieję że szybko zleci

Martysion lubi tę wiadomość

• Ala8912 Znajoma

Wysłany: 31 marca 2022, 10:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pozytywka wrote:
    U mnie w Rzeszowie w diagnostyce to badanie Pappa + HCG z wolną podjednostką kosztuje 125zl.

O proszę ja też jestem z rzeszowa 🙂

‹‹ 141 142 143 144 145 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

8 rzeczy, które warto wiedzieć o diagnostyce endometriozy

Diagnoza endometriozy niekiedy trwa latami... Wszystko za sprawą niespecyficznych objawów, które daje to schorzenie. A jak wiadomo - im szybsza diagnoza, tym większa szansa na podjęcie efektywnego leczenia. Przeczytaj najważniejsze i najbardziej kluczowe rzeczy o diagnostyce endometriozy. 

CZYTAJ WIĘCEJ

14 najczęstszych pytań o Zespół Policystycznych Jajników (PCOS)

Na PCOS, czyli Zespół Policystycznych Jajników może cierpieć nawet 10-15% kobiet w wieku rozrodczym. Czy PCOS jest groźną chorobą? Jakie są najczęstsze przyczny PCOS? Czy Zespół Policystycznych Jajników jest uleczalny? Poznaj odpowiedzi na 14 najczęstszych pytań o PCOS.  

CZYTAJ WIĘCEJ

Czy jestem w ciąży? - ciąża urojona a widoczne objawy ciąży

Zdarzyło Ci się usłyszeć coś, co bardzo chciałaś usłyszeć lub czego usłyszeć za wszelką cenę nie chciałaś, mimo panującej wokół ciszy? Czasem nasz mózg płata nam figle. Jeśli bardzo czegoś pragniemy, jesteśmy skłonni dostrzegać przejawy tego pragnienia, mimo ich braku. Wiele kobiet starających się o dziecko, co miesiąc zasatanawia się: "Czy jestem w ciąży?", dostrzega u siebie pierwsze objawy ciąży, po czym po wykonaniu testu ciążowego widzi jedną kreskę. Ciąża urojona czy "urojenie ciążowe" - jak je rozpoznać? 

CZYTAJ WIĘCEJ