X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Październikowe mamy 2022! 💜
Odpowiedz

Październikowe mamy 2022! 💜

Oceń ten wątek:
  • Cyntia Autorytet

Wysłany: 29 marca 2022, 21:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Laura wrote:
    Dziewczyny , mam pytanie jak u Was wygląda aktywność sportową, cwiczycie coś?..mi już na szczęście przeszły wszystkie źłe objawy(wymioty,ciągnięcie brzucha i bóle glowy) i zastanawiam się czy nie wrócić do cwiczen. Bo przez te 3 miesiące strasznie się rozleniwilam. Na pewno to nie będzie taka aktywność jak przed ciąża ale chyba ten 2 trymestr to dobry czas na mały ruch.

Z racji tego, że przybyło mi już 5kg postanowiłam, że będę codziennie wykonywać lekkie ćwiczenia fizyczne. Nic szczególnie obciążającego,wiadomo ale jednak jakiś dodatkowy ruch.

Laura lubi tę wiadomość

f2w3rjjgu2mom4gu.png
  • Karolaaa8 Autorytet

Wysłany: 29 marca 2022, 22:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Widzę, że dużo teraz wizyt z badań prenentalnych. Gratulacje dla Was!
    Powiedzcie mi jak to dokładniej wygląda. Badanie u lekarza czekaja mnie za ponad 2 tygodnie.
    Najpierw wizytę macie u lekarza i ocena maluszka przez brzuch, a później badania z krwi? Jeżeli ktoś chodzi na NFZ to że skierowaniem, a jeśli nie to trzeba płacić. Zgadza się czy coś inaczej odbieram.

4b67f478d3.png
    13.05 dziewczynka 180g
    15.04 dziewczynka 6,87 cm
    24.03 dzidziuś 3,27 cm
    03.03 dzidziuś 0,98 cm z ❤️
    17.02 beta 2928 mIU/ml
    10.02 beta 233,6 mIU/ml
    08.02 beta 62,53 mIU/ml

Niedoczynność tarczycy
    Hashimoto
  • Kath Ekspertka

Wysłany: 29 marca 2022, 22:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Laura wrote:
    Dziewczyny , mam pytanie jak u Was wygląda aktywność sportową, cwiczycie coś?..mi już na szczęście przeszły wszystkie źłe objawy(wymioty,ciągnięcie brzucha i bóle glowy) i zastanawiam się czy nie wrócić do cwiczen. Bo przez te 3 miesiące strasznie się rozleniwilam. Na pewno to nie będzie taka aktywność jak przed ciąża ale chyba ten 2 trymestr to dobry czas na mały ruch.

Ja przed ciążą ćwiczyłam , ale potem jakoś przestałam. Zaczęło doskwierać kiepskie samopoczucie jak to w pierwszym trymestrze , więc odpuściłam.
    Teraz czuję się lepiej , ale brak motywacji do ćwiczeń ;p
    Moja aktywność teraz to raczej spacery no i córka też jest absorbująca , więc czasami się za nią nabiegam.

f2d8c0bda4.png
    26.09.2022💙Michaś
    27.09.2018💖Julcia
  • paulina502 Ekspertka

Wysłany: 29 marca 2022, 22:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karolaaa8 wrote:
    Powiedzcie mi jak to dokładniej wygląda. Badanie u lekarza czekaja mnie za ponad 2 tygodnie.
    Najpierw wizytę macie u lekarza i ocena maluszka przez brzuch, a później badania z krwi? Jeżeli ktoś chodzi na NFZ to że skierowaniem, a jeśli nie to trzeba płacić. Zgadza się czy coś inaczej odbieram.

Jeżeli nie masz skończonych 35 lat, w rodzinie nie było chorób genetycznych to musisz płacić za badanie obojętnie czy chodzisz do lekarza na NFZ czy prywatnie. Przykładowo jeżeli nasz 30 lat i lekarz z NFZ wystawi Ci skierowanie to i tak musisz zapłacić normalną kwotę. Chyba, że w rodzinie jakieś choroby genetyczne występowały, czyli jesteś potencjalnie obciążona. Ja najpierw miałam badanie krwi , później USG. Lekarz podczas wizyty już miał moje wyniki z krwi 😉

km5stv73dz23t84d.png

ckais65g4jw1ph1s.png
  • Paulina12345 Autorytet

Wysłany: 29 marca 2022, 22:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nattalia wrote:
    Tak

A możesz mi powiedzieć gdzie??

• Laura Autorytet

Wysłany: 29 marca 2022, 22:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karolaaa8 wrote:

U mnie było tak że badanie miałam przez brzuch i tego samego dnia badanie z krwi. Na usg lekarz szczegółowo wszystkie parametry omawial i mówił od razu co widzi w USG. Po badaniu USG i krwi (u mnie to było jakieś 4 dni czekania) dostałam szczegółowy raport z całościowym opisem badania. Potem ten wynik omawialam z moim lekarzem prowadzącym. Jeżeli chodzi o badania na NFZ to jest tam kilka czynników które determinują to ze jest bezplatne u mnie np był wiek pow.35lat.. To skierowanie na NFZ może wystawić lekarz u którego się leczysz o ile wpadasz w któreś z kryteriów do bezpłatnego badania.

Starania od 05.2019
    IVF- listopad 2021- nieudana próba transferu 5 dniowego zarodka
    IVF- styczeń 2022 - udany transfer 5 dniowego zarodka
    IVF-wrzesien 2023- transfer 3 dniowego zarodka- nieudany

IVF2-luty 2024-udany transfer 5 dniowego zarodka
    BetaHCG- 432(11dpt)
    BetaHCG- 1077(13dpt)
    Mamy serduszko ❤️- 13.03.2024
    Prenatalne I-trymest 15.04.2024 ( ryzyka niskie )

Stan 3 - ❄️

👩 37l.
    🧔 35l.
    👼 02.2020 (10 tc)
    👶 09.2022 - córeczka

❌MTHFT-A1298C hetero
    ❌PAI-1 homo
    ❌ niedrożność jajowodów L i P
    ✔ AHM 4.0
  • Mama_Basia Autorytet

Wysłany: 29 marca 2022, 22:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nattalia wrote:
    Super! 😄 Wpuscili Cię z mężem na badanie? Zaaazdro,mój musiał biedny czekać na zewnątrz bo nawet do poczekalni nie pozwolili mu wejść 🤦‍♀️
    Ja męża nie zabrałam na badania ale nagrałam mu fragment USG telefonem, zawsze coś 😊

• Nattalia Ekspertka

Wysłany: 29 marca 2022, 23:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Paulina12345 wrote:
    A możesz mi powiedzieć gdzie??
    Z polecenia robiłam na Kamiennej 21.

Paulina12345 lubi tę wiadomość

• Nattalia Ekspertka

Wysłany: 29 marca 2022, 23:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mama_Basia wrote:
    Ja męża nie zabrałam na badania ale nagrałam mu fragment USG telefonem, zawsze coś 😊
    Też tak ostatecznie zrobiłam 😉 Lepsze to niż nic. Chociaż on i tak się śmieje że brzuch mi nie rośnie i sobie wymyśliłam te ciaze żeby ładował zmywarkę bo przez te plecy ciężko mi się schylac 😄

Gosha lubi tę wiadomość

• Farmaceutka95 Przyjaciółka

Wysłany: 30 marca 2022, 00:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Super wieści z wizyt! Zazdroszczę bo juz wielu z Was spadł kamień z serca i możecie być spokojne :D ja mam prenatalne w poniedzialek, wczorajsze plamienie po cytologii już chyba całkowicie ustało, rano jeszcze na papierze był beżowy ślad, później czysto więc staram sie być dobrej myśli. Dziś po drzemce w dzień zauważyłam że brzuch mam z jednej strony jakby większy jak dotknęłam to wydawało mi sie że jest tako twardszy niż z drugiej, możliwe że dzieciątko się jakoś tak ułożyło? W końcu już ma jakieś 5/6 cm więc zastanawiam się czy to możliwe:D
    Pozdrawiam Was wszystkie i trzymam kciuki ze juz zostaniemy tu wszystkie razem do października i dłużej 😋

• Ulalala Autorytet

Wysłany: 30 marca 2022, 06:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    paulina502 wrote:
    Jeżeli nie masz skończonych 35 lat, w rodzinie nie było chorób genetycznych to musisz płacić za badanie obojętnie czy chodzisz do lekarza na NFZ czy prywatnie. Przykładowo jeżeli nasz 30 lat i lekarz z NFZ wystawi Ci skierowanie to i tak musisz zapłacić normalną kwotę. Chyba, że w rodzinie jakieś choroby genetyczne występowały, czyli jesteś potencjalnie obciążona. Ja najpierw miałam badanie krwi , później USG. Lekarz podczas wizyty już miał moje wyniki z krwi 😉
    Nie trzeba mieć skończonych 35 lat, liczy się rocznikowo. Ja w sierpniu kończę 35 i już przysługują darmowe badania prenatalne.

3jgxs65gycn0347u.png
  • Mama_Basia Autorytet

Wysłany: 30 marca 2022, 08:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ulalala wrote:
    Nie trzeba mieć skończonych 35 lat, liczy się rocznikowo. Ja w sierpniu kończę 35 i już przysługują darmowe badania prenatalne.
    Ja się spotkałam z informacjami że trzeba mieć ukończone 35 lat, w sumie w medycynie tak dokładnie przyjmuje się wiek, co do dnia (np moja bratowa urodziła dzień przed swoimi urodzinami i wiek w dniu porodu ma wpisany taki jak wypadał tego dnia, mimo że następnego byłaby już starsza.
    Może w przypadku prenatalnych biorą pod uwagę wiek w terminie porodu? Dlatego masz refundowane. Tak mi przyszło do głowy.

• Ulalala Autorytet

Wysłany: 30 marca 2022, 09:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie lekarka sama nie była pewna czy będę mogła mieć badania prenatalne na NFZ ale dała skierowanie i zaznaczyła rocznikowo 35 lat. W przychodni powiedzieli, że brany jest wiek właśnie rocznikowy także nie wiem, może zależy to od przychodni
    Czy dzisiaj mamy jakieś wizyty? Bo nie wiem czy mam trzymać kciuki 😀

Mama_Basia lubi tę wiadomość

3jgxs65gycn0347u.png
  • Paulina12345 Autorytet

Wysłany: 30 marca 2022, 10:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, czy Wy też macie tak, że jak śpicie i przewrócicie się po dłuższej chwili z boku na inną pozycje to robi się taka spina w brzuchu I wszystko tam zaczyna pływać?? Mam takie dziwaczne uczucia przy zmianach pozycji jak się przebudzę... Dodam że jestem mega szczupła więc już w 8tc zrobił mi się większy brzusio, nie wiem może przez to wszystko tak odczuwam...

• Mama_Basia Autorytet

Wysłany: 30 marca 2022, 11:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Paulina12345 wrote:
    Dziewczyny, czy Wy też macie tak, że jak śpicie i przewrócicie się po dłuższej chwili z boku na inną pozycje to robi się taka spina w brzuchu I wszystko tam zaczyna pływać?? Mam takie dziwaczne uczucia przy zmianach pozycji jak się przebudzę... Dodam że jestem mega szczupła więc już w 8tc zrobił mi się większy brzusio, nie wiem może przez to wszystko tak odczuwam...
    Ja to ogólnie czuję napięcie w brzuchu jak się obracam na boki, staram się spać w jednej pozycji całą noc. Pomaga przy tym poduszka ciążowa, muszę tylko moją naprawić bo mi córka rozdarła i jest dziura. Bez niej ciężko mi się śpi. Polecam nawet na wczesnym etapie ciąży. Na brzuchu i plecach lubiłam leżeć a teraz mi jakoś niewygodnie.

• Karolaaa8 Autorytet

Wysłany: 30 marca 2022, 11:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Też już zaczynam myśleć o poduszce ciążowej. Zastanawiam się czy warto w nią inwestować czy kupić z allegro za 50 zł. Jakieś sugestie?

4b67f478d3.png
    13.05 dziewczynka 180g
    15.04 dziewczynka 6,87 cm
    24.03 dzidziuś 3,27 cm
    03.03 dzidziuś 0,98 cm z ❤️
    17.02 beta 2928 mIU/ml
    10.02 beta 233,6 mIU/ml
    08.02 beta 62,53 mIU/ml

Niedoczynność tarczycy
    Hashimoto
  • Kath Ekspertka

Wysłany: 30 marca 2022, 11:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja też mam zamiar jakąś poduszkę zakupić ,bo już coraz gorzej mi się śpi. Często budzę się w nocy i obracam kilka razy z jednego boku na drugi , trudno znaleźć wygodną pozycję.. W pierwszej ciąży miałam taką najzwyklejszą w kształcie C i chyba teraz taką zakupię , później też przyda się do karmienia.

f2d8c0bda4.png
    26.09.2022💙Michaś
    27.09.2018💖Julcia
  • Mama_Basia Autorytet

Wysłany: 30 marca 2022, 12:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karolaaa8 wrote:
    Też już zaczynam myśleć o poduszce ciążowej. Zastanawiam się czy warto w nią inwestować czy kupić z allegro za 50 zł. Jakieś sugestie?
    Ja kupowałam chyba własnie na allegro, takie w kształcie litery C widzę za około 80-100zł. Mam ją już ponad 3 lata i w końcu materiał już jest trochę zużyty i po szaleństwach córki rozdarła się. Ale zszyję i będzie dalej spełniać swoją funkcję. Prałam ją w całości. Jak dla mnie nie ma co przepłacać, a te na allegro są dobre.

• Nattalia Ekspertka

Wysłany: 30 marca 2022, 14:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej,czy Wy też odczuwacie tak mocno to przesilenie? U mnie jest jakiś kosmos od kilku dni... spać mi się chce jak nie wiem, ostatnie 2 dni tak mnie głowa bolała że aż musiałam raz paracetamol wziąć,nie mam siły ani ochoty na nic. Porażka jakaś... 🤦‍♀️

• Paulina12345 Autorytet

Wysłany: 30 marca 2022, 14:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mama_Basia wrote:
    Ja to ogólnie czuję napięcie w brzuchu jak się obracam na boki, staram się spać w jednej pozycji całą noc. Pomaga przy tym poduszka ciążowa, muszę tylko moją naprawić bo mi córka rozdarła i jest dziura. Bez niej ciężko mi się śpi. Polecam nawet na wczesnym etapie ciąży. Na brzuchu i plecach lubiłam leżeć a teraz mi jakoś niewygodnie.

Dziś na nie patrzya o napewno zainwestuje. Mówicie że w kształcie C jest najlepsza?? Bo sam rogal na przód nie wspiera kręgosłupa chyba.

‹‹ 139 140 141 142 143 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Jak przygotować się do ciąży i czy na pewno warto?

Czy zastanawiałaś się nad tym czy powinnaś jakoś szczególnie przygotować się do ciąży? Może odwiedzić lekarza, zmienić dietę lub styl życia? Tylko po co…tyle kobiet tego nie robi i zachodzi w ciążę?! Jednak eksperci są zgodni - kobiety, które świadomie planują swoją ciążę i przygotowują się do niej, w większości przypadków łatwiej w nią zachodzą i ich ciąża jest zdrowsza i częściej przebiega prawidłowo. Przeczytaj zatem co możesz zrobić, żeby bardziej świadomie i szczęśliwie wejść w macierzyństwo. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Prolaktyna a zajście w ciążę. Jak regulować poziom tego hormonu?

Prolaktyna to bardzo ważny hormon zarówno na etapie starań o dziecko, w ciąży, jak i po porodzie. Jakie są normy stężenia prolaktyny? Kiedy jej poziom może utrudniać zajście w ciążę i co robić w takiej sytuacji? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Suchość pochwy - jakie mogę być jej przyczyny i jak sobie z nią radzić?

Problem z odpowiednim nawilżeniem pochwy dotyczy bardzo dużej liczby kobiet. Najczęściej problemy występują w okresie okołomenopauzalnym, ale z różnych przyczyn mogą pojawiać się na każdym etapie życia kobiety. Suchość pochwy może znacząco obniżać jakość życia seksualnego, z powodu bólu i dyskomfortu odczuwanego podczas zbliżeń... Skąd się bierze suchość pochwy? Jak sobie z nią radzić? 

CZYTAJ WIĘCEJ