WIELKA AKCJA PŁODNOŚCI   

Twoje starania o dziecko przedłużają się?
Sprawdź czy możesz skorzystać z dofinansowania
w Klinice Polmedis.
Sprawdź
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Październikowe mamy 2022! 💜
Odpowiedz

Październikowe mamy 2022! 💜

Oceń ten wątek:
  • Gosha Autorytet

Wysłany: 31 marca 2022, 14:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Melduje po wizycie. Maleństwo zdrowe, prawie 3 cm ❤️ Wszystko jest ok
    ff1336a2819f.jpg

Wiadomość wyedytowana przez autora: 31 marca 2022, 14:15

Cyntia, Martysion, Ala8912, Mama_Basia, Pozytywka, Sparky, agniecha2101, paulina502, Nattalia, Mousie89, Kath, tylko_czytam, Frida91, Ediii91 lubią tę wiadomość

uwo9lqxwoe8jis8o.png

f2wll6d8jif5zy9b.png
  • Cyntia Autorytet

Wysłany: 31 marca 2022, 14:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mama_Basia wrote:
    A miałaś już wcześniej badane przeciwciała?
    Jeśli to Twoja druga ciąża to konflikt serologiczny może wystąpić. Dostałaś immunoglobulinę po porodzie?
    Ja sama też mam z mężem konfliktowe zestawienie czynników Rh i też mnie to zawsze stresuje.
    Oby to nie było nic poważnego, daj znać jak się czegoś dowiesz.

To moja 3 ciąża. Po 1 jak i po 2 porodzie dostałam immunoglobulinę, nawet mam to zapisane w wypisie ze szpitala, sprawdzałam.
    W poprzednich ciążach nigdy nie miałam przeciwciał.
    Odczyn Coombsa w tej ciąży robiłam 1 raz i dziś ponownie oddałam krem do badania.

Szukam jakichkolwiek informacji w intrenecie, osób które też miały przeciwciała ale nie mogę nic znaleźć. Jest masę informacji o tym jak zapobiegać konfliktowi ale nie ma nic o tym co robić jak już do niego doszło. Tak jak w moim przypadku, kiedy pojawiły się przeciwciała pomimo podania immunoglobuliny.

Coraz bardziej się tym martwię, co na tak wczesnym etapie to to bardzo niebezpieczne. Czytam, że w razie konfliktu organizm traktuje dziecko jak intruza, i będzie chciało się jego pozbyć.

f2w3rjjgu2mom4gu.png
  • Joanna-Anna1992 Przyjaciółka

Wysłany: 31 marca 2022, 14:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gosha wrote:
    ff1336a2819f.jpg
    Super wiadomość piękny maluszek

Gosha lubi tę wiadomość

Gwiazdeczka30
  • Nattalia Ekspertka

Wysłany: 31 marca 2022, 14:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Martysion-bardzo Ci wspolczuje smierci babci 😔 Dobrze że z maluszkiem wszystko w porządku.
    Cyntia-trzymam kciuki żeby wszystko było dobrze. Wiadomo kiedy będziesz miała wyniki?
    Gosha-Super wieści! A jakie ostre zdjęcie 😍

Wiadomość wyedytowana przez autora: 31 marca 2022, 14:25

• Martysion Przyjaciółka

Wysłany: 31 marca 2022, 14:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gosha wrote:
    ff1336a2819f.jpg

Piękny Maluszek <3 Bardzo dokładne USG! Wow! Miałam w 10tc to mam jakieś słabe zdjęcie :D

dhi4csqvlhkulhbm.png
  • Mama_Basia Autorytet

Wysłany: 31 marca 2022, 14:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cyntia wrote:
    To moja 3 ciąża. Po 1 jak i po 2 porodzie dostałam immunoglobulinę, nawet mam to zapisane w wypisie ze szpitala, sprawdzałam.
    Odczyn Coombsa w tej ciąży robiłam 1 raz i dziś ponownie oddałam krem do badania.

Szukam jakichkolwiek informacji w intrenecie, osób które też miały przeciwciała ale nie mogę nic znaleźć. Jest masę informacji o tym jak zapobiegać konfliktowi ale nie ma nic o tym co robić jak już do niego doszło. Tak jak w moim przypadku, kiedy pojawiły się przeciwciała pomimo podania immunoglobuliny.

Coraz bardziej się tym martwię, co na tak wczesnym etapie to to bardzo niebezpieczne. Czytam, że w razie konfliktu organizm traktuje dziecko jak intruza, i będzie chciało się jego pozbyć.
    Na pewno są w takiej sytuacji wypracowane działania co się robi. Idź faktycznie do tego centrum krwiodawstwa i powinnaś się czegoś dowiedzieć. Będzie dobrze!

• Gosha Autorytet

Wysłany: 31 marca 2022, 14:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cyntia wrote:

Dużo nie pomogę , ale znam koleżankę w ciąży z tym samym problemem. W jej przypadku maleństwo było poddawane transfuzji kilka razy będąc w brzuszku. Jej synek po porodzie miał jedynie śladowa żółtaczkę. Czytałam tez o kilku nowatorskich metodach przy podobnym problemie. Daj koniecznie znać po tej wizycie.

uwo9lqxwoe8jis8o.png

f2wll6d8jif5zy9b.png
  • Pozytywka Ekspertka

Wysłany: 31 marca 2022, 14:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cyntia wrote:

Wiem, że to trudne, ale nie czytaj w internecie bo to Cię jeszcze bardziej zestresuje. W centrum krwiodawstwa na pewno Ci wszystko powiedzą i tak jak napisała Mama_Basia muszą być jakieś procedury w takiej sytuacji. Wysyłam dużo dobrych myśli w Waszym kierunku❤❤❤❤

Gosha lubi tę wiadomość

• Cyntia Autorytet

Wysłany: 31 marca 2022, 14:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mama_Basia wrote:
    Na pewno są w takiej sytuacji wypracowane działania co się robi. Idź faktycznie do tego centrum krwiodawstwa i powinnaś się czegoś dowiedzieć. Będzie dobrze!
    Byłam tam dzisiaj. Jutro mają do mnie dzwonić.
    Pani mnie nie pocieszyła.
    Powiedziała, że trzeba to monitorować, ale oni i tak nic nie będą mogli zrobić, ani ja bo tego się nie leczy.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 31 marca 2022, 14:56

f2w3rjjgu2mom4gu.png
  • Patt91 Przyjaciółka

Wysłany: 31 marca 2022, 15:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pozytywka wrote:
    Jeju, czy Wy też macie dzis fatalne samopoczucie? 🥴 w nocy pierwszy raz, obudziły mnie mdłości i to tak na granicy..🤢 totalny brak apetytu na cokolwiek. brak sił.. a już było trochę lepiej.
    Ja już dawno nie miałam mdłości ani wymiotów a dziś nie zdazylam dobie do WC tak mnie zmulilo 🙈😂brak sił i brak ochoty na jedzenie. A jestem już 12+3 😅myślałam że jak znaczenie się magiczne 12 to będę pełna energii

• Mama_Basia Autorytet

Wysłany: 31 marca 2022, 15:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cyntia wrote:
    Byłam tam dzisiaj. Jutro mają do mnie dzwonić.
    Pani mnie nie pocieszyła.
    Powiedziała, że trzeba to monitorować, ale oni i tak nic nie będą mogli zrobić, ani ja bo tego się nie leczy.
    No jak to się nie leczy, właśnie jeśli doszłoby do choroby hemolitycznej to leczy się jeszcze w brzuchu dziecko. Moim zdaniem powinnamś to jeszcze z innym lekarzem to skonsultować.

• Cyntia Autorytet

Wysłany: 31 marca 2022, 15:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mama_Basia wrote:
    No jak to się nie leczy, właśnie jeśli doszłoby do choroby hemolitycznej to leczy się jeszcze w brzuchu dziecko. Moim zdaniem powinnamś to jeszcze z innym lekarzem to skonsultować.
    Tak właśnie czytam że jeszcze w brzuchu można dziecku pomóc, natomiast ta pani mi powiedziała że nic nie będzie można zrobić. Podejrzewam że w mojej miejscowości faktycznie nie, natomiast i tak uważam że powinna dać jakąś nadzieję a nie dołować.

f2w3rjjgu2mom4gu.png
  • Joanna-Anna1992 Przyjaciółka

Wysłany: 31 marca 2022, 17:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cyntia wrote:
    Tak właśnie czytam że jeszcze w brzuchu można dziecku pomóc, natomiast ta pani mi powiedziała że nic nie będzie można zrobić. Podejrzewam że w mojej miejscowości faktycznie nie, natomiast i tak uważam że powinna dać jakąś nadzieję a nie dołować.

W razie czego udajcie się do większego miasta na pewno więcej sprzętu i możliwości . Warto tez porównać opinie różnych lekarzy . Trzymam mocno za Was kciuki!

Cyntia lubi tę wiadomość

Gwiazdeczka30
  • Ulalala Autorytet

Wysłany: 1 kwietnia 2022, 09:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czesc dziewczyny :-)
    Czy któraś ma wizytę w prima aprilis? 😅

3jgxs65gycn0347u.png
  • Ediii91 Ekspertka

Wysłany: 1 kwietnia 2022, 10:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam Was dziewczyny! Czy mogłabym jeszcze do Was dołączyć? Czytam to forum od kilku dni, tworzycie mega pozytywna grupę ❤
    Coś o mnie, jestem Edyta, mam 30 lat, to moja 3 ciąża (1 pozamaciczna, 2 biochemiczna) tym razem wszystko jest dobrze i maluszek prawidłowo się rozwija. Na prenatalnych wszystko wyszło w porzadku i na 80% w brzuszku mieszka mała kobietka.
    Mam termin na 02.10.22r a więc aktualnie 14 tydzień. Mam nadzieję, że nie jest jeszcze za późno na dołączenie do tej fajnej grupki ❤
    Jak się dziś czujecie? Przesyłam Wam mnóstwo Energi w ten prima aprilisowy piąteczek 😍😀 BTW u mnie dziś pada śnieg;)

Martysion, Ala8912, Kath, Gosha, Mama_Basia, Nattalia, agniecha2101 lubią tę wiadomość

22.08.2023 - prenatalne, dziewczynka❤️ 6.7cm
    20.07.2023 - pierwsza wizyta- 1.23cm i bijące serduszko❤️
    25.06.23 - dwie kreseczki
    17.02.22 - bijące serduszko i 1cm małego człowieka

Wysłany: 1 kwietnia 2022, 11:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ediii91 wrote:
    Witam Was dziewczyny! Czy mogłabym jeszcze do Was dołączyć? Czytam to forum od kilku dni, tworzycie mega pozytywna grupę ❤
    Coś o mnie, jestem Edyta, mam 30 lat, to moja 3 ciąża (1 pozamaciczna, 2 biochemiczna) tym razem wszystko jest dobrze i maluszek prawidłowo się rozwija. Na prenatalnych wszystko wyszło w porzadku i na 80% w brzuszku mieszka mała kobietka.
    Mam termin na 02.10.22r a więc aktualnie 14 tydzień. Mam nadzieję, że nie jest jeszcze za późno na dołączenie do tej fajnej grupki ❤
    Jak się dziś czujecie? Przesyłam Wam mnóstwo Energi w ten prima aprilisowy piąteczek 😍😀 BTW u mnie dziś pada śnieg;)

Cześć Edi!
    Gratuluję maluszka na pokładzie!
    Myślę, że wszystkie dziewczyny są tu z otwartymi ramionami na nowe osoby!
    W końcu wszystkie będziemy październikowymi Mamusiami! Dla mnie to super grupa wsparcia. Dzięki dziewczynom dowiaduję się masy rzeczy, o których nie miałam pojęcia. To moja pierwsza ciąża, więc edukuję się mocno co i jak.

U mnie dzisiaj na zmianę mdłości z uspokojeniem na troszkę i ponownie mdłości... :D Różnie to bywa. A Ty jak znosisz/znosiłaś (bo może już Ci przeszło) te pierwsze tygodnie?
    W Warszawie właśnie teraz mocno sypie :D

Ediii91, agniecha2101 lubią tę wiadomość

dhi4csqvlhkulhbm.png
  • paulina502 Ekspertka

Wysłany: 1 kwietnia 2022, 11:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witaj Ediii 😄 dołączyć można w każdej chwili 😊😊 jak się czujesz? Jak znosisz ciążę? Też mam termin na 2 październik 😉

Mi odpukac dolegliwości chyba powoli ustępują. Mdłości już mniejsze, trochę więcej energii mam. Dziś rano nakrzyczałam na córkę bo stroiła fochy od samego rana i była obrażona na cały świat. Chyba skumulowało mi się po całym tygodniu bo męża prawie nie było w domu i ja się cały czas nią zajmowałam a tydzień miała kiepski. Już się pogodziłyśmy ale wyrzuty sumienia oczywiście są, że wydatkami się na dziecko i dodatkowo zestresowałam maluszka w brzuchu.. no ale nie zawsze jest kolorowo 🙄

Wiadomość wyedytowana przez autora: 1 kwietnia 2022, 11:30

km5stv73dz23t84d.png

ckais65g4jw1ph1s.png
  • Sparky Autorytet

Wysłany: 1 kwietnia 2022, 11:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczyny, witaj Edii91🙋🏼‍♀️

U mnie dzisiaj też biało za oknem... A pomyśleć, że już chodziłam w wiosennej kurtce i tenisówkach 🤪

Moje dolegliwości też już się zmieniły, nie mam mdłości, energia częściowo wróciła. Teraz za to jeszcze więcej sikam 😅 I z niecierpliwością wypatruję brzuszka 🤭

Wczoraj zamówiłam adapter do pasów samochodowych. Wcześniej jakoś zupełnie o tym nie myślałam, skoro nie mam jeszcze widocznego brzuszka. Ale uświadomiłam sobie, że w razie jakiegoś gwałtownego hamowania pas wciśnie mi się przecież centralnie w brzuch 🤦🏼‍♀️ Piszę Wam o tym, bo może tak jak ja do tej pory żyjecie w błogiej nieświadomości 🙃

agniecha2101 lubi tę wiadomość

age.png

11.03.24 - ⏸️ (3 cs)
    13.11.24 - Laura 👶🏼🩷

age.png

24.01.22 - ⏸️ (14 cs)
    28.09.22 - Oliwier 👶🏼🩵
  • Ala8912 Znajoma

Wysłany: 1 kwietnia 2022, 11:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A mnie coś bierze, nos zatkany od kilku dni, nie wiem czy zatoki mnie nie biorą 😐 jeszcze z tego wszystkiego opryszkczka mi na nosie wyszła 😏( mam nadzieję że to nie zaszkodzi maluszkowi)
    Macie jakieś sposoby ?
    Jak narazie robię inhalacje z soli i syrop z sosny domowej roboty pije
    Córka też dzisiaj wstała i narzeka że ją ucho boli, także ciekawy weekend u nas się zapowiada

• Martysion Przyjaciółka

Wysłany: 1 kwietnia 2022, 11:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sparky wrote:
    Hej dziewczyny, witaj Edii91🙋🏼‍♀️

U mnie dzisiaj też biało za oknem... A pomyśleć, że już chodziłam w wiosennej kurtce i tenisówkach 🤪

Moje dolegliwości też już się zmieniły, nie mam mdłości, energia częściowo wróciła. Teraz za to jeszcze więcej sikam 😅 I z niecierpliwością wypatruję brzuszka 🤭

Wczoraj zamówiłam adapter do pasów samochodowych. Wcześniej jakoś zupełnie o tym nie myślałam, skoro nie mam jeszcze widocznego brzuszka. Ale uświadomiłam sobie, że w razie jakiegoś gwałtownego hamowania pas wciśnie mi się przecież centralnie w brzuch 🤦🏼‍♀️ Piszę Wam o tym, bo może tak jak ja do tej pory żyjecie w błogiej nieświadomości 🙃

O kurczę! Masz rację. Już biegnę kupować. Masz jakiś do polecenia?

dhi4csqvlhkulhbm.png
‹‹ 143 144 145 146 147 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Zespół Policystycznych Jajników (PCOS) – dieta dla płodności

Zespół policystycznych jajników (PCOS, Policystyczne Jajniki) to jedno z najczęściej występujących zaburzeń endokrynologicznych u kobiet. Dotyczy 5-10% kobiet w wieku rozrodczym i jest najczęstszą przyczyną zaburzeń owulacji i problemów z zajściem w ciążę. Przeczytaj jakie są objawy PCOS, jak wpływa ono na starania o dziecko oraz w jaki sposób możesz pomóc sobie dietą.   

CZYTAJ WIĘCEJ

USG, test PAPP-A. Nieprawidłowe wyniki badań w ciąży – co dalej?

W badaniu USG lekarz wykrył jakieś nieprawidłowości? A może wyniki testu PAPP-A są niezadowalające? Co dalej? Jakie kroki podjąć? Czy w takiej sytuacji nieinwazyjny test genetyczny może okazać się pomocny? Jakich informacji może dostarczyć test NIPT?

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak zadbać o spokój i relaks w czasie ciąży. Praktyczne porady dla przyszłych mam.

Bycie matką to jedno z najważniejszych i najwspanialszych przeżyć, jakie doświadcza każda kobieta, która rodzi dziecko. Przyjemne i sielskie chwile spędzone z pociechą poprzedza czas nie zawsze spokojnego oczekiwania na poród. W czasie ciąży często jesteśmy tak samo szczęśliwe, jak i zestresowane, a to sprawia, że warto pomyśleć o sobie w kontekście relaksu i odpoczynku. W jaki sposób uprzyjemnić sobie czas oczekiwania na dziecko? Czy ciążowe dolegliwości można jakoś zminimalizować i poddać się domowemu SPA? Oczywiście, że tak. Za chwilę podpowiemy Ci, jak to zrobić skutecznie i bez wielkich przygotowań!

CZYTAJ WIĘCEJ