X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Październikowe mamy 2022! 💜
Odpowiedz

Październikowe mamy 2022! 💜

Oceń ten wątek:
  • Gosha Autorytet

Wysłany: 31 marca 2022, 14:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Melduje po wizycie. Maleństwo zdrowe, prawie 3 cm ❤️ Wszystko jest ok
    ff1336a2819f.jpg

Wiadomość wyedytowana przez autora: 31 marca 2022, 14:15

Cyntia, Martysion, Ala8912, Mama_Basia, Pozytywka, Sparky, agniecha2101, paulina502, Nattalia, Mousie89, Kath, tylko_czytam, Frida91, Ediii91 lubią tę wiadomość

uwo9lqxwoe8jis8o.png

f2wll6d8jif5zy9b.png
  • Cyntia Autorytet

Wysłany: 31 marca 2022, 14:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mama_Basia wrote:
    A miałaś już wcześniej badane przeciwciała?
    Jeśli to Twoja druga ciąża to konflikt serologiczny może wystąpić. Dostałaś immunoglobulinę po porodzie?
    Ja sama też mam z mężem konfliktowe zestawienie czynników Rh i też mnie to zawsze stresuje.
    Oby to nie było nic poważnego, daj znać jak się czegoś dowiesz.

To moja 3 ciąża. Po 1 jak i po 2 porodzie dostałam immunoglobulinę, nawet mam to zapisane w wypisie ze szpitala, sprawdzałam.
    W poprzednich ciążach nigdy nie miałam przeciwciał.
    Odczyn Coombsa w tej ciąży robiłam 1 raz i dziś ponownie oddałam krem do badania.

Szukam jakichkolwiek informacji w intrenecie, osób które też miały przeciwciała ale nie mogę nic znaleźć. Jest masę informacji o tym jak zapobiegać konfliktowi ale nie ma nic o tym co robić jak już do niego doszło. Tak jak w moim przypadku, kiedy pojawiły się przeciwciała pomimo podania immunoglobuliny.

Coraz bardziej się tym martwię, co na tak wczesnym etapie to to bardzo niebezpieczne. Czytam, że w razie konfliktu organizm traktuje dziecko jak intruza, i będzie chciało się jego pozbyć.

f2w3rjjgu2mom4gu.png
  • Joanna-Anna1992 Przyjaciółka

Wysłany: 31 marca 2022, 14:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gosha wrote:
    ff1336a2819f.jpg
    Super wiadomość piękny maluszek

Gosha lubi tę wiadomość

Gwiazdeczka30
  • Nattalia Ekspertka

Wysłany: 31 marca 2022, 14:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Martysion-bardzo Ci wspolczuje smierci babci 😔 Dobrze że z maluszkiem wszystko w porządku.
    Cyntia-trzymam kciuki żeby wszystko było dobrze. Wiadomo kiedy będziesz miała wyniki?
    Gosha-Super wieści! A jakie ostre zdjęcie 😍

Wiadomość wyedytowana przez autora: 31 marca 2022, 14:25

• Martysion Przyjaciółka

Wysłany: 31 marca 2022, 14:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gosha wrote:
    ff1336a2819f.jpg

Piękny Maluszek <3 Bardzo dokładne USG! Wow! Miałam w 10tc to mam jakieś słabe zdjęcie :D

dhi4csqvlhkulhbm.png
  • Mama_Basia Autorytet

Wysłany: 31 marca 2022, 14:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cyntia wrote:
    To moja 3 ciąża. Po 1 jak i po 2 porodzie dostałam immunoglobulinę, nawet mam to zapisane w wypisie ze szpitala, sprawdzałam.
    Odczyn Coombsa w tej ciąży robiłam 1 raz i dziś ponownie oddałam krem do badania.

Szukam jakichkolwiek informacji w intrenecie, osób które też miały przeciwciała ale nie mogę nic znaleźć. Jest masę informacji o tym jak zapobiegać konfliktowi ale nie ma nic o tym co robić jak już do niego doszło. Tak jak w moim przypadku, kiedy pojawiły się przeciwciała pomimo podania immunoglobuliny.

Coraz bardziej się tym martwię, co na tak wczesnym etapie to to bardzo niebezpieczne. Czytam, że w razie konfliktu organizm traktuje dziecko jak intruza, i będzie chciało się jego pozbyć.
    Na pewno są w takiej sytuacji wypracowane działania co się robi. Idź faktycznie do tego centrum krwiodawstwa i powinnaś się czegoś dowiedzieć. Będzie dobrze!

• Gosha Autorytet

Wysłany: 31 marca 2022, 14:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cyntia wrote:

Dużo nie pomogę , ale znam koleżankę w ciąży z tym samym problemem. W jej przypadku maleństwo było poddawane transfuzji kilka razy będąc w brzuszku. Jej synek po porodzie miał jedynie śladowa żółtaczkę. Czytałam tez o kilku nowatorskich metodach przy podobnym problemie. Daj koniecznie znać po tej wizycie.

uwo9lqxwoe8jis8o.png

f2wll6d8jif5zy9b.png
  • Pozytywka Ekspertka

Wysłany: 31 marca 2022, 14:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cyntia wrote:

Wiem, że to trudne, ale nie czytaj w internecie bo to Cię jeszcze bardziej zestresuje. W centrum krwiodawstwa na pewno Ci wszystko powiedzą i tak jak napisała Mama_Basia muszą być jakieś procedury w takiej sytuacji. Wysyłam dużo dobrych myśli w Waszym kierunku❤❤❤❤

Gosha lubi tę wiadomość

• Cyntia Autorytet

Wysłany: 31 marca 2022, 14:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mama_Basia wrote:
    Na pewno są w takiej sytuacji wypracowane działania co się robi. Idź faktycznie do tego centrum krwiodawstwa i powinnaś się czegoś dowiedzieć. Będzie dobrze!
    Byłam tam dzisiaj. Jutro mają do mnie dzwonić.
    Pani mnie nie pocieszyła.
    Powiedziała, że trzeba to monitorować, ale oni i tak nic nie będą mogli zrobić, ani ja bo tego się nie leczy.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 31 marca 2022, 14:56

f2w3rjjgu2mom4gu.png
  • Patt91 Przyjaciółka

Wysłany: 31 marca 2022, 15:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pozytywka wrote:
    Jeju, czy Wy też macie dzis fatalne samopoczucie? 🥴 w nocy pierwszy raz, obudziły mnie mdłości i to tak na granicy..🤢 totalny brak apetytu na cokolwiek. brak sił.. a już było trochę lepiej.
    Ja już dawno nie miałam mdłości ani wymiotów a dziś nie zdazylam dobie do WC tak mnie zmulilo 🙈😂brak sił i brak ochoty na jedzenie. A jestem już 12+3 😅myślałam że jak znaczenie się magiczne 12 to będę pełna energii

• Mama_Basia Autorytet

Wysłany: 31 marca 2022, 15:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cyntia wrote:
    Byłam tam dzisiaj. Jutro mają do mnie dzwonić.
    Pani mnie nie pocieszyła.
    Powiedziała, że trzeba to monitorować, ale oni i tak nic nie będą mogli zrobić, ani ja bo tego się nie leczy.
    No jak to się nie leczy, właśnie jeśli doszłoby do choroby hemolitycznej to leczy się jeszcze w brzuchu dziecko. Moim zdaniem powinnamś to jeszcze z innym lekarzem to skonsultować.

• Cyntia Autorytet

Wysłany: 31 marca 2022, 15:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mama_Basia wrote:
    No jak to się nie leczy, właśnie jeśli doszłoby do choroby hemolitycznej to leczy się jeszcze w brzuchu dziecko. Moim zdaniem powinnamś to jeszcze z innym lekarzem to skonsultować.
    Tak właśnie czytam że jeszcze w brzuchu można dziecku pomóc, natomiast ta pani mi powiedziała że nic nie będzie można zrobić. Podejrzewam że w mojej miejscowości faktycznie nie, natomiast i tak uważam że powinna dać jakąś nadzieję a nie dołować.

f2w3rjjgu2mom4gu.png
  • Joanna-Anna1992 Przyjaciółka

Wysłany: 31 marca 2022, 17:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cyntia wrote:
    Tak właśnie czytam że jeszcze w brzuchu można dziecku pomóc, natomiast ta pani mi powiedziała że nic nie będzie można zrobić. Podejrzewam że w mojej miejscowości faktycznie nie, natomiast i tak uważam że powinna dać jakąś nadzieję a nie dołować.

W razie czego udajcie się do większego miasta na pewno więcej sprzętu i możliwości . Warto tez porównać opinie różnych lekarzy . Trzymam mocno za Was kciuki!

Cyntia lubi tę wiadomość

Gwiazdeczka30
  • Ulalala Autorytet

Wysłany: 1 kwietnia 2022, 09:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czesc dziewczyny :-)
    Czy któraś ma wizytę w prima aprilis? 😅

3jgxs65gycn0347u.png
  • Ediii91 Ekspertka

Wysłany: 1 kwietnia 2022, 10:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam Was dziewczyny! Czy mogłabym jeszcze do Was dołączyć? Czytam to forum od kilku dni, tworzycie mega pozytywna grupę ❤
    Coś o mnie, jestem Edyta, mam 30 lat, to moja 3 ciąża (1 pozamaciczna, 2 biochemiczna) tym razem wszystko jest dobrze i maluszek prawidłowo się rozwija. Na prenatalnych wszystko wyszło w porzadku i na 80% w brzuszku mieszka mała kobietka.
    Mam termin na 02.10.22r a więc aktualnie 14 tydzień. Mam nadzieję, że nie jest jeszcze za późno na dołączenie do tej fajnej grupki ❤
    Jak się dziś czujecie? Przesyłam Wam mnóstwo Energi w ten prima aprilisowy piąteczek 😍😀 BTW u mnie dziś pada śnieg;)

Martysion, Ala8912, Kath, Gosha, Mama_Basia, Nattalia, agniecha2101 lubią tę wiadomość

22.08.2023 - prenatalne, dziewczynka❤️ 6.7cm
    20.07.2023 - pierwsza wizyta- 1.23cm i bijące serduszko❤️
    25.06.23 - dwie kreseczki
    17.02.22 - bijące serduszko i 1cm małego człowieka

Wysłany: 1 kwietnia 2022, 11:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ediii91 wrote:
    Witam Was dziewczyny! Czy mogłabym jeszcze do Was dołączyć? Czytam to forum od kilku dni, tworzycie mega pozytywna grupę ❤
    Coś o mnie, jestem Edyta, mam 30 lat, to moja 3 ciąża (1 pozamaciczna, 2 biochemiczna) tym razem wszystko jest dobrze i maluszek prawidłowo się rozwija. Na prenatalnych wszystko wyszło w porzadku i na 80% w brzuszku mieszka mała kobietka.
    Mam termin na 02.10.22r a więc aktualnie 14 tydzień. Mam nadzieję, że nie jest jeszcze za późno na dołączenie do tej fajnej grupki ❤
    Jak się dziś czujecie? Przesyłam Wam mnóstwo Energi w ten prima aprilisowy piąteczek 😍😀 BTW u mnie dziś pada śnieg;)

Cześć Edi!
    Gratuluję maluszka na pokładzie!
    Myślę, że wszystkie dziewczyny są tu z otwartymi ramionami na nowe osoby!
    W końcu wszystkie będziemy październikowymi Mamusiami! Dla mnie to super grupa wsparcia. Dzięki dziewczynom dowiaduję się masy rzeczy, o których nie miałam pojęcia. To moja pierwsza ciąża, więc edukuję się mocno co i jak.

U mnie dzisiaj na zmianę mdłości z uspokojeniem na troszkę i ponownie mdłości... :D Różnie to bywa. A Ty jak znosisz/znosiłaś (bo może już Ci przeszło) te pierwsze tygodnie?
    W Warszawie właśnie teraz mocno sypie :D

Ediii91, agniecha2101 lubią tę wiadomość

dhi4csqvlhkulhbm.png
  • paulina502 Ekspertka

Wysłany: 1 kwietnia 2022, 11:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witaj Ediii 😄 dołączyć można w każdej chwili 😊😊 jak się czujesz? Jak znosisz ciążę? Też mam termin na 2 październik 😉

Mi odpukac dolegliwości chyba powoli ustępują. Mdłości już mniejsze, trochę więcej energii mam. Dziś rano nakrzyczałam na córkę bo stroiła fochy od samego rana i była obrażona na cały świat. Chyba skumulowało mi się po całym tygodniu bo męża prawie nie było w domu i ja się cały czas nią zajmowałam a tydzień miała kiepski. Już się pogodziłyśmy ale wyrzuty sumienia oczywiście są, że wydatkami się na dziecko i dodatkowo zestresowałam maluszka w brzuchu.. no ale nie zawsze jest kolorowo 🙄

Wiadomość wyedytowana przez autora: 1 kwietnia 2022, 11:30

km5stv73dz23t84d.png

ckais65g4jw1ph1s.png
  • Sparky Autorytet

Wysłany: 1 kwietnia 2022, 11:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczyny, witaj Edii91🙋🏼‍♀️

U mnie dzisiaj też biało za oknem... A pomyśleć, że już chodziłam w wiosennej kurtce i tenisówkach 🤪

Moje dolegliwości też już się zmieniły, nie mam mdłości, energia częściowo wróciła. Teraz za to jeszcze więcej sikam 😅 I z niecierpliwością wypatruję brzuszka 🤭

Wczoraj zamówiłam adapter do pasów samochodowych. Wcześniej jakoś zupełnie o tym nie myślałam, skoro nie mam jeszcze widocznego brzuszka. Ale uświadomiłam sobie, że w razie jakiegoś gwałtownego hamowania pas wciśnie mi się przecież centralnie w brzuch 🤦🏼‍♀️ Piszę Wam o tym, bo może tak jak ja do tej pory żyjecie w błogiej nieświadomości 🙃

agniecha2101 lubi tę wiadomość

age.png

11.03.24 - ⏸️ (3 cs)
    13.11.24 - Laura 👶🏼🩷

age.png

24.01.22 - ⏸️ (14 cs)
    28.09.22 - Oliwier 👶🏼🩵
  • Ala8912 Znajoma

Wysłany: 1 kwietnia 2022, 11:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A mnie coś bierze, nos zatkany od kilku dni, nie wiem czy zatoki mnie nie biorą 😐 jeszcze z tego wszystkiego opryszkczka mi na nosie wyszła 😏( mam nadzieję że to nie zaszkodzi maluszkowi)
    Macie jakieś sposoby ?
    Jak narazie robię inhalacje z soli i syrop z sosny domowej roboty pije
    Córka też dzisiaj wstała i narzeka że ją ucho boli, także ciekawy weekend u nas się zapowiada

• Martysion Przyjaciółka

Wysłany: 1 kwietnia 2022, 11:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sparky wrote:
    Hej dziewczyny, witaj Edii91🙋🏼‍♀️

U mnie dzisiaj też biało za oknem... A pomyśleć, że już chodziłam w wiosennej kurtce i tenisówkach 🤪

Moje dolegliwości też już się zmieniły, nie mam mdłości, energia częściowo wróciła. Teraz za to jeszcze więcej sikam 😅 I z niecierpliwością wypatruję brzuszka 🤭

Wczoraj zamówiłam adapter do pasów samochodowych. Wcześniej jakoś zupełnie o tym nie myślałam, skoro nie mam jeszcze widocznego brzuszka. Ale uświadomiłam sobie, że w razie jakiegoś gwałtownego hamowania pas wciśnie mi się przecież centralnie w brzuch 🤦🏼‍♀️ Piszę Wam o tym, bo może tak jak ja do tej pory żyjecie w błogiej nieświadomości 🙃

O kurczę! Masz rację. Już biegnę kupować. Masz jakiś do polecenia?

dhi4csqvlhkulhbm.png
‹‹ 143 144 145 146 147 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Suchość pochwy - jakie mogę być jej przyczyny i jak sobie z nią radzić?

Problem z odpowiednim nawilżeniem pochwy dotyczy bardzo dużej liczby kobiet. Najczęściej problemy występują w okresie okołomenopauzalnym, ale z różnych przyczyn mogą pojawiać się na każdym etapie życia kobiety. Suchość pochwy może znacząco obniżać jakość życia seksualnego, z powodu bólu i dyskomfortu odczuwanego podczas zbliżeń... Skąd się bierze suchość pochwy? Jak sobie z nią radzić? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Krew miesiączkowa - kolor krwi podczas okresu

Czy to normalne, że krew miesiączkowa zmienia swój kolor i konsystencję? Czy brązowy kolor krwi podczas okres powinien Cię niepokoić, czy jest to zjawisko naturalne? Kiedy krwawienie miesiączkowe wymaga konsultacji z lekarzem? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Czy jestem w ciąży? - ciąża urojona a widoczne objawy ciąży

Zdarzyło Ci się usłyszeć coś, co bardzo chciałaś usłyszeć lub czego usłyszeć za wszelką cenę nie chciałaś, mimo panującej wokół ciszy? Czasem nasz mózg płata nam figle. Jeśli bardzo czegoś pragniemy, jesteśmy skłonni dostrzegać przejawy tego pragnienia, mimo ich braku. Wiele kobiet starających się o dziecko, co miesiąc zasatanawia się: "Czy jestem w ciąży?", dostrzega u siebie pierwsze objawy ciąży, po czym po wykonaniu testu ciążowego widzi jedną kreskę. Ciąża urojona czy "urojenie ciążowe" - jak je rozpoznać? 

CZYTAJ WIĘCEJ