X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Październikowe mamy 2022! 💜
Odpowiedz

Październikowe mamy 2022! 💜

Oceń ten wątek:
  • mrsmiki Autorytet

Wysłany: 6 kwietnia 2022, 07:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    paulina502 wrote:
    Ja mam do Was takie dziwne pytanie 😅 czy przeciągacie się w ciąży? Nawet tak po przebudzeniu w łóżku? Pytam bo czasami rano po przebudzeniu albo w nocy mimowolnie się przeciągam ( nie kontroluję tego) i kumuluje mi się to zazwyczaj na plecach i na brzuchu ( takie naciągnięcie wtedy czuję) . W pierwszej ciąży nie pamiętam żeby moje ciało aż tak domagało się przeciągania 🤔 nie wiem czy to może w jakiś sposób szkodzić ?

Ja kiedyś słyszałam ze nie wolno wysoko sięgać czegoś. Ja się przeciągam, mimo wolnie 🤷🏽‍♀️

paulina502 lubi tę wiadomość

Mężatka od 20.06.2020 🥂🕊️
    Hubert 💙
    Sara 🩷
  • Mama_Basia Autorytet

Wysłany: 6 kwietnia 2022, 08:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cyntia wrote:
    Witajcie dziewczyny.
    Byłam dziś na wizycie u specjalisty o konfliktu serologicznego, dostałam skierowanie do poradni patologii ciąży, mam się stawić jutro, mają mi zbadać znowu przeciwciała, aby sprawdzić czy czy miano wzrasta. Lekarz mówił ze są jakieś szmery w sercu u dziecka, wiec powiedział ze to bardzo niedobrze, na tak wczesnym etapie.
    Mam przyjeżdżać co tydzień i będą obserwować czy już te przeciwciała szkodzą dziecku.
    Powiedział, że dopiero od 16tc zaczyna się leczenie. Ja dziś wg usg miałam 13+6.
    wg ostatniej miesiączki 14tc.

Bardzo spłaszczył mi się brzuch i mam jakieś schizy, był już sporych rozmiarów a teraz jest prawie płaski :(
    Cyntia czekałam na wiadomość od Ciebie.
    Nie jest to łatwa sytuacja, ale dobrze że zareagowałaś odpowiednio szybko i jesteś pod opieką specjalistów. Teraz trzeba obserwować i czekać na możliwość leczenia. Trzymam kciuki!

• Mama_Basia Autorytet

Wysłany: 6 kwietnia 2022, 08:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    paulina502 wrote:
    Ja mam do Was takie dziwne pytanie 😅 czy przeciągacie się w ciąży? Nawet tak po przebudzeniu w łóżku? Pytam bo czasami rano po przebudzeniu albo w nocy mimowolnie się przeciągam ( nie kontroluję tego) i kumuluje mi się to zazwyczaj na plecach i na brzuchu ( takie naciągnięcie wtedy czuję) . W pierwszej ciąży nie pamiętam żeby moje ciało aż tak domagało się przeciągania 🤔 nie wiem czy to może w jakiś sposób szkodzić ?
    Ja się przeciągam rano 🙂
    Można się przeciągać, rozciągać, ćwiczyć. Są przecież nawet zajęcia jogi dla kobiet w ciąży. Chodziłam na takie z wielkim brzuchem w pierwszej ciąży i było dużo przeciągania 🙂

Gosha, Frida91, mrsmiki, agniecha2101 lubią tę wiadomość

• paulina502 Ekspertka

Wysłany: 6 kwietnia 2022, 08:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Też tak myślałam, że raczej to chyba nie ma żadnego wpływu. Joga by się czasami przydała 😀 żeby się tak fajnie odprężyć

km5stv73dz23t84d.png

ckais65g4jw1ph1s.png
  • tylko_czytam Autorytet

Wysłany: 6 kwietnia 2022, 08:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hah tez się ostatnio zastanawiałam nad przeciąganiem 😀 i nad spaniem na plecach z rękami pod głową, ale potem stwierdziłam że to paranoja układam się tak żeby było mi wygodnie

Mama_Basia, paulina502 lubią tę wiadomość

Ix2Tp2.png
    14.02- beta 674🥰
    15.03 - 1,9cm bejbika ❤️
    26.03 - 3,6cm ❤️
    12.04- 6,7 cm ❤️ USG prenatalne Ok
    22.04 - wyniki NIFTY- ryzyka niskie / babyGIRL🥰💖
  • Olga1987 Autorytet

Wysłany: 6 kwietnia 2022, 08:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczyny, a ja tak z innej beczki :d jak do tej pory byłam na innym forum a dokładnie staraczek Gamety w Gdyni.Jestem w końcu na moim wyczekanym zwolnieniu chorobowym, mogę poogarniac zaległe sprawy, zająć się sobą, pochodzić specery, basen, na zajęcia typu joga, zdrowy kręgosłup itp. ale już w pierwszy dzień tej wolności stwierdziłam że brakuje mi towarzystwa 😆 w robocie jednak człowiek też trochę sobie pogada a tu niby dużo się dzieje ale nie mam za bardzo do kogo paszczy otworzyć 😁 Jeśli któraś z Was miałaby ochotę spędzić wspólnie czas to dajcie znać priv ;) krótko o mnie :d mam 35 lat, jestem w ciąży :) mieszkam w Gdańsku, dzielnica Piecki Migowo przy Myśliwskiej

f0f056cf2f.png
    Starania od 02.2020,
    *naturalna CB 08.03.2021,
    *od 07.2021 - 6 cykli stymulacji na aromku + ovitrelle
    *18.01.2022 aromek + ovitrelle ~ IUI 30 mln/36%,
    01.02 - 14 dpIUI beta 139, prog 37
    05.02 - 18 dpIUI beta 1079 🙉
    08.02 - 21 dpIUI beta 3973
    22.02 - 35 dpIUI ❤️ CRL 1 cm
    Czynnik V (R2) hetero, MTHFR* hetero, PAI-1** - homo
    30.05 - badania prenatalne 2 trym. Wodonercze łagodne - miedniczki 7 mm. Wody płodowe na górnej granicy.
    08.08 - badania prenatalne 3 trym. 1826 gramy/80 perc
  • Gosha Autorytet

Wysłany: 6 kwietnia 2022, 09:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ogólnie najbardziej wskazana pozycja do spania dla kobiet w ciąży to jest lewy bok. W wielu krajach wpisywana jako zalecenie na początku ciąży. Poprawia przepływy i dotlenia lepiej organizm.

uwo9lqxwoe8jis8o.png

f2wll6d8jif5zy9b.png
  • Mama_Basia Autorytet

Wysłany: 6 kwietnia 2022, 09:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gosha wrote:
    Ogólnie najbardziej wskazana pozycja do spania dla kobiet w ciąży to jest lewy bok. W wielu krajach wpisywana jako zalecenie na początku ciąży. Poprawia przepływy i dotlenia lepiej organizm.
    Też o tym słyszałam. W pierwszej ciąży nawet pilnowałam żeby spać na tym boku. Obecnie śpię raz na jednym raz na drugim. Ale z poduszką ciążową łatwiej trzymać się jednej pozycji w nocy.

• Kejtii87 Znajoma

Wysłany: 6 kwietnia 2022, 09:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cyntia trzymam kciuki żeby z maleństwem było wszystko dobrze☺️najważniejsze że jesteście pod opieką lekarzy,musi być ok!a brzuch to może kwestia stresu,nie schudłas troszkę przez to wszystko?

Cyntia lubi tę wiadomość

• Ulalala Autorytet

Wysłany: 6 kwietnia 2022, 10:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cyntia wrote:
    Witajcie dziewczyny.
    Byłam dziś na wizycie u specjalisty o konfliktu serologicznego, dostałam skierowanie do poradni patologii ciąży, mam się stawić jutro, mają mi zbadać znowu przeciwciała, aby sprawdzić czy czy miano wzrasta. Lekarz mówił ze są jakieś szmery w sercu u dziecka, wiec powiedział ze to bardzo niedobrze, na tak wczesnym etapie.
    Mam przyjeżdżać co tydzień i będą obserwować czy już te przeciwciała szkodzą dziecku.
    Powiedział, że dopiero od 16tc zaczyna się leczenie. Ja dziś wg usg miałam 13+6.
    wg ostatniej miesiączki 14tc.

Bardzo spłaszczył mi się brzuch i mam jakieś schizy, był już sporych rozmiarów a teraz jest prawie płaski :(
    Najważniejsze, że jesteście pod opieką i lekarze będą systematycznie to kontrolować.
    Co do brzuszka to się nie martw, zależy jeszcze co jemy i ile. Ja też miałam już ładnie zaokrąglony brzuszek a teraz przez chorobę bardzo mało jem i się zmniejszył.A dzidziusie są jeszcze malutkie także mają sporo miejsca i tak :-)

Cyntia lubi tę wiadomość

3jgxs65gycn0347u.png
  • Sparky Autorytet

Wysłany: 6 kwietnia 2022, 11:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cyntia, dobrze że jesteś pod fachową opieką, trzymam za Ciebie mocno kciuki 🤞

Cyntia lubi tę wiadomość

age.png

11.03.24 - ⏸️ (3 cs)
    13.11.24 - Laura 👶🏼🩷

age.png

24.01.22 - ⏸️ (14 cs)
    28.09.22 - Oliwier 👶🏼🩵
  • Karolaaa8 Autorytet

Wysłany: 6 kwietnia 2022, 14:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jak tam się dzisiaj czujecie?
    Ja cierpię na zupełny brak energii. Chciałam posprzątać, zrobić pranie i wiele innych planów. A ledwo ugotowałam obiad między leżeniem.

4b67f478d3.png
    13.05 dziewczynka 180g
    15.04 dziewczynka 6,87 cm
    24.03 dzidziuś 3,27 cm
    03.03 dzidziuś 0,98 cm z ❤️
    17.02 beta 2928 mIU/ml
    10.02 beta 233,6 mIU/ml
    08.02 beta 62,53 mIU/ml

Niedoczynność tarczycy
    Hashimoto
  • Ediii91 Ekspertka

Wysłany: 6 kwietnia 2022, 14:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mnie dziś znów głowa dokucza :( No i brak energii również. Chyba po prostu taki dzień i beznadziejne ciśnienie. Zmuszam się do zrobienia podstawowych rzeczy typu pranie czy obiad. A resztę dnia chyba przeleże🙈

Co do brzuszka to juz mam piłeczkę okrągła i nie da się już ukryć ciąży za bardzo - zwłaszcza jak jeszcze sobie pojem 😅 ale to może też temu, że jestem niska i przed ciaza byłam dosyć szczupła - teraz nadrabiam.

Cynthia trzymaj się! Jesteś pod dobra opieka i z całego serca wierzę, że będzie dobrze i maluszek będzie zdrowy i silny. Wiem, że łatwo się mówi ale musisz być dobrej myśli, dla Ciebie i dla maluszka dużo zdrówka!

Cyntia lubi tę wiadomość

22.08.2023 - prenatalne, dziewczynka❤️ 6.7cm
    20.07.2023 - pierwsza wizyta- 1.23cm i bijące serduszko❤️
    25.06.23 - dwie kreseczki
    17.02.22 - bijące serduszko i 1cm małego człowieka

Wysłany: 6 kwietnia 2022, 15:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja też dzisiaj ledwo żyje, pogoda deszczowa i ponura. Też miałam ogarnąć pranie ale chyba zrobię to jutro, dzisiaj tylko posprzątałam w domu i ugotowałam obiad, dzisiaj na szybko ogórkowa 🙂

Cyntia trzymam za Ciebie mocno kciuki, ważne że jesteś już pod dobrą opieką 🙂

Cyntia lubi tę wiadomość

rfxg3e3kmiyi4sbz.png
  • paulina502 Ekspertka

Wysłany: 6 kwietnia 2022, 15:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Widzę, że dzisiaj nikomu nic się nie chce tak jak mi 😄 też bym najchętniej przeleżała ale u nas też deszczowo 😐 mam nadzieję, że Wielkanoc będzie trochę ładniejsza..

km5stv73dz23t84d.png

ckais65g4jw1ph1s.png
  • Drzemka Autorytet

Wysłany: 6 kwietnia 2022, 15:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A ja dzisiaj o 18:30 prenatalne, trzymajcie kciuki żeby wszystko było ok. Dam znać po🙂

paulina502, mamamajeczki, Giggles, Cyntia, Kath, mrsmiki, Sparky, Gosha, Ediii91, Mama_Basia, Nattalia lubią tę wiadomość

Kuba jest już z nami 🙂 16.05.2020
  • mamamajeczki Autorytet

Wysłany: 6 kwietnia 2022, 16:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Drzemka wrote:
    A ja dzisiaj o 18:30 prenatalne, trzymajcie kciuki żeby wszystko było ok. Dam znać po🙂

Powodzenia ✊✊✊

Drzemka lubi tę wiadomość

rfxg3e3kmiyi4sbz.png
  • Cyntia Autorytet

Wysłany: 6 kwietnia 2022, 16:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witajcie dziewczyny, wróciłam z Gdańska. Miałam dziś znowu badanie USG przez brzuch i dopochwowo. Dziś tych szmerów lekarz nie widział. Dzięki Bogu...Ogólnie powiedział, że na ten moment wszystko jest w porządku, wizyta następna za 2 tygodnie. Oddałam krew do zbadania przeciwciał, za 3 domu będą wyniki.
    Tak jak wczoraj wracałam do domu bardzo zdenerwowana tak dziś bardzo szczęśliwa i pełna nadziei, że wszystko się powiedzie. Naprawdę mocno w to wierzę.
    Pod opieką tego lekarza czuję się bardzo bezpieczna. Dziękuję Bogu, że na niego trafiłam, i że tak szybko udało mi się to wszystko załatwić. To naprawdę jakiś cud...

Dziewczyny jeszcze tydzień temu nie wiedziałam o niczym i miałam zupełnie inne podejście do wszystkiego. Nie wiem czym ja się wtedy martwiłam...ale wiadomo zawsze coś się znajdzie... Teraz, całkowicie zmieniły mi się priorytety i spojrzenie na wszystko.
    Mam 2 zdrowych dzieci i za to jestem bardzo wdzięczna. Nie miałam pojęcia, że coś takiego mi w ogóle grozi..tzn słyszałam o konflikcie ale nigdy nie zagłębiałam się w temat.

Trzymajcie się kochane

Wiadomość wyedytowana przez autora: 6 kwietnia 2022, 16:10

mamamajeczki, Gosha, Ediii91, Mama_Basia, Giggles, Nattalia, agniecha2101 lubią tę wiadomość

f2w3rjjgu2mom4gu.png
  • Joanna-Anna1992 Przyjaciółka

Wysłany: 6 kwietnia 2022, 16:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Drzemka wrote:
    Powodzenia ! Będzie wszystko dobrze :))

Gwiazdeczka30
  • mrsmiki Autorytet

Wysłany: 6 kwietnia 2022, 16:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cyntia wrote:
    Witajcie dziewczyny, wróciłam z Gdańska. Miałam dziś znowu badanie USG przez brzuch i dopochwowo. Dziś tych szmerów lekarz nie widział. Dzięki Bogu...Ogólnie powiedział, że na ten moment wszystko jest w porządku, wizyta następna za 2 tygodnie. Oddałam krew do zbadania przeciwciał, za 3 domu będą wyniki.
    Tak jak wczoraj wracałam do domu bardzo zdenerwowana tak dziś bardzo szczęśliwa i pełna nadziei, że wszystko się powiedzie. Naprawdę mocno w to wierzę.
    Pod opieką tego lekarza czuję się bardzo bezpieczna. Dziękuję Bogu, że na niego trafiłam, i że tak szybko udało mi się to wszystko załatwić. To naprawdę jakiś cud...

Dziewczyny jeszcze tydzień temu nie wiedziałam o niczym i miałam zupełnie inne podejście do wszystkiego. Nie wiem czym ja się wtedy martwiłam...ale wiadomo zawsze coś się znajdzie... Teraz, całkowicie zmieniły mi się priorytety i spojrzenie na wszystko.
    Mam 2 zdrowych dzieci i za to jestem bardzo wdzięczna. Nie miałam pojęcia, że coś takiego mi w ogóle grozi..tzn słyszałam o konflikcie ale nigdy nie zagłębiałam się w temat.

Trzymajcie się kochane

Gdzie chodzisz w Gdańsku do lekarza? Ja jeżdżę do Tczewa. My mamy niezgodność grup krwi, do konfliktu nie doszło. Dostawałaś w poprzednich ciążach immunoglobuline w trakcie ciąży i po porodzie?

Ja sama nigdy się nie zgłębiałam też w ten temat. Jedyne co, to fakt ze jestem "-" a mój mąż "+". No i teraz miałam robione przeciwciała, których nie wykryto więc zakładam, że jest okej.

Cieszę się z Twojej dzisiejszej wizyty, jak widać do lekarz to co innego. Najważniejsze żebyś czuła się zaoopiekowana i maluszek zdrowo rósł. Wiele też dzieje się w naszej głowie. Coś o tym wiem ;)

Ściskam Cię!

Mężatka od 20.06.2020 🥂🕊️
    Hubert 💙
    Sara 🩷
‹‹ 160 161 162 163 164 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Wybór dawczyni komórki jajowej – o czym warto pamiętać?

Odkryj kluczowe aspekty wyboru dawczyni komórki jajowej i dowiedz się wszystkiego o procedurze in vitro z wykorzystaniem komórki jajowej dawczyni lub nasienia dawcy. Jak to dokładnie działa? Gdzie i w jaki sposób można znaleźć odpowiednią dawczynię? Rozmawiamy z lek. med. Włodzimierz Sieg z Kliniki INVICTA, który opowiedział nam również o innowacyjnym narzędziu wykorzystującym algorytm machine learning (AI) do doboru fenotypowego pomiędzy biorcami a dawcą komórek. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Znaczenie jakości męskiego nasienia

Jest wiele czynników, które wpływają na szanse na zajście w ciążę u pary, która marzy o rodzicielstwie. Jednak niewątpliwie wśród najważniejszych jest odpowiednia jakość komórki jajowej i plemników. Wyjaśniamy, dlaczego jakościowe komórki jajowe czasami nie gwarantują sukcesu. Jakie znaczenie odgrywa jakość męskiego nasienia? Jak wygląda diagnostyka i leczenie?

CZYTAJ WIĘCEJ

14 faktów na temat płodności kobiety - owulacja, miesiączka, dni płodne

Owulacja, dni płodne, miesiączka - słyszymy o nich często. Ale czy na pewno mamy wystarczającą wiedzą na temat płodności kobiety? Niektóre sprawy dotyczące cyklu kobiety nie są tak jasne i oczywiste jakby mogło się zdawać. Tutaj znajdziesz 14 najważniejszych faktów, które warto wiedzieć na temat płodności kobiety.   

CZYTAJ WIĘCEJ