X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Październikowe mamy 2022! 💜
Odpowiedz

Październikowe mamy 2022! 💜

Oceń ten wątek:
  • mrsmiki Autorytet

Wysłany: 6 kwietnia 2022, 07:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    paulina502 wrote:
    Ja mam do Was takie dziwne pytanie 😅 czy przeciągacie się w ciąży? Nawet tak po przebudzeniu w łóżku? Pytam bo czasami rano po przebudzeniu albo w nocy mimowolnie się przeciągam ( nie kontroluję tego) i kumuluje mi się to zazwyczaj na plecach i na brzuchu ( takie naciągnięcie wtedy czuję) . W pierwszej ciąży nie pamiętam żeby moje ciało aż tak domagało się przeciągania 🤔 nie wiem czy to może w jakiś sposób szkodzić ?

Ja kiedyś słyszałam ze nie wolno wysoko sięgać czegoś. Ja się przeciągam, mimo wolnie 🤷🏽‍♀️

paulina502 lubi tę wiadomość

Mężatka od 20.06.2020 🥂🕊️
    Hubert 💙
    Sara 🩷
  • Mama_Basia Autorytet

Wysłany: 6 kwietnia 2022, 08:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cyntia wrote:
    Witajcie dziewczyny.
    Byłam dziś na wizycie u specjalisty o konfliktu serologicznego, dostałam skierowanie do poradni patologii ciąży, mam się stawić jutro, mają mi zbadać znowu przeciwciała, aby sprawdzić czy czy miano wzrasta. Lekarz mówił ze są jakieś szmery w sercu u dziecka, wiec powiedział ze to bardzo niedobrze, na tak wczesnym etapie.
    Mam przyjeżdżać co tydzień i będą obserwować czy już te przeciwciała szkodzą dziecku.
    Powiedział, że dopiero od 16tc zaczyna się leczenie. Ja dziś wg usg miałam 13+6.
    wg ostatniej miesiączki 14tc.

Bardzo spłaszczył mi się brzuch i mam jakieś schizy, był już sporych rozmiarów a teraz jest prawie płaski :(
    Cyntia czekałam na wiadomość od Ciebie.
    Nie jest to łatwa sytuacja, ale dobrze że zareagowałaś odpowiednio szybko i jesteś pod opieką specjalistów. Teraz trzeba obserwować i czekać na możliwość leczenia. Trzymam kciuki!

• Mama_Basia Autorytet

Wysłany: 6 kwietnia 2022, 08:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    paulina502 wrote:
    Ja mam do Was takie dziwne pytanie 😅 czy przeciągacie się w ciąży? Nawet tak po przebudzeniu w łóżku? Pytam bo czasami rano po przebudzeniu albo w nocy mimowolnie się przeciągam ( nie kontroluję tego) i kumuluje mi się to zazwyczaj na plecach i na brzuchu ( takie naciągnięcie wtedy czuję) . W pierwszej ciąży nie pamiętam żeby moje ciało aż tak domagało się przeciągania 🤔 nie wiem czy to może w jakiś sposób szkodzić ?
    Ja się przeciągam rano 🙂
    Można się przeciągać, rozciągać, ćwiczyć. Są przecież nawet zajęcia jogi dla kobiet w ciąży. Chodziłam na takie z wielkim brzuchem w pierwszej ciąży i było dużo przeciągania 🙂

Gosha, Frida91, mrsmiki, agniecha2101 lubią tę wiadomość

• paulina502 Ekspertka

Wysłany: 6 kwietnia 2022, 08:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Też tak myślałam, że raczej to chyba nie ma żadnego wpływu. Joga by się czasami przydała 😀 żeby się tak fajnie odprężyć

km5stv73dz23t84d.png

ckais65g4jw1ph1s.png
  • tylko_czytam Autorytet

Wysłany: 6 kwietnia 2022, 08:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hah tez się ostatnio zastanawiałam nad przeciąganiem 😀 i nad spaniem na plecach z rękami pod głową, ale potem stwierdziłam że to paranoja układam się tak żeby było mi wygodnie

Mama_Basia, paulina502 lubią tę wiadomość

Ix2Tp2.png
    14.02- beta 674🥰
    15.03 - 1,9cm bejbika ❤️
    26.03 - 3,6cm ❤️
    12.04- 6,7 cm ❤️ USG prenatalne Ok
    22.04 - wyniki NIFTY- ryzyka niskie / babyGIRL🥰💖
  • Olga1987 Autorytet

Wysłany: 6 kwietnia 2022, 08:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczyny, a ja tak z innej beczki :d jak do tej pory byłam na innym forum a dokładnie staraczek Gamety w Gdyni.Jestem w końcu na moim wyczekanym zwolnieniu chorobowym, mogę poogarniac zaległe sprawy, zająć się sobą, pochodzić specery, basen, na zajęcia typu joga, zdrowy kręgosłup itp. ale już w pierwszy dzień tej wolności stwierdziłam że brakuje mi towarzystwa 😆 w robocie jednak człowiek też trochę sobie pogada a tu niby dużo się dzieje ale nie mam za bardzo do kogo paszczy otworzyć 😁 Jeśli któraś z Was miałaby ochotę spędzić wspólnie czas to dajcie znać priv ;) krótko o mnie :d mam 35 lat, jestem w ciąży :) mieszkam w Gdańsku, dzielnica Piecki Migowo przy Myśliwskiej

f0f056cf2f.png
    Starania od 02.2020,
    *naturalna CB 08.03.2021,
    *od 07.2021 - 6 cykli stymulacji na aromku + ovitrelle
    *18.01.2022 aromek + ovitrelle ~ IUI 30 mln/36%,
    01.02 - 14 dpIUI beta 139, prog 37
    05.02 - 18 dpIUI beta 1079 🙉
    08.02 - 21 dpIUI beta 3973
    22.02 - 35 dpIUI ❤️ CRL 1 cm
    Czynnik V (R2) hetero, MTHFR* hetero, PAI-1** - homo
    30.05 - badania prenatalne 2 trym. Wodonercze łagodne - miedniczki 7 mm. Wody płodowe na górnej granicy.
    08.08 - badania prenatalne 3 trym. 1826 gramy/80 perc
  • Gosha Autorytet

Wysłany: 6 kwietnia 2022, 09:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ogólnie najbardziej wskazana pozycja do spania dla kobiet w ciąży to jest lewy bok. W wielu krajach wpisywana jako zalecenie na początku ciąży. Poprawia przepływy i dotlenia lepiej organizm.

uwo9lqxwoe8jis8o.png

f2wll6d8jif5zy9b.png
  • Mama_Basia Autorytet

Wysłany: 6 kwietnia 2022, 09:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gosha wrote:
    Ogólnie najbardziej wskazana pozycja do spania dla kobiet w ciąży to jest lewy bok. W wielu krajach wpisywana jako zalecenie na początku ciąży. Poprawia przepływy i dotlenia lepiej organizm.
    Też o tym słyszałam. W pierwszej ciąży nawet pilnowałam żeby spać na tym boku. Obecnie śpię raz na jednym raz na drugim. Ale z poduszką ciążową łatwiej trzymać się jednej pozycji w nocy.

• Kejtii87 Znajoma

Wysłany: 6 kwietnia 2022, 09:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cyntia trzymam kciuki żeby z maleństwem było wszystko dobrze☺️najważniejsze że jesteście pod opieką lekarzy,musi być ok!a brzuch to może kwestia stresu,nie schudłas troszkę przez to wszystko?

Cyntia lubi tę wiadomość

• Ulalala Autorytet

Wysłany: 6 kwietnia 2022, 10:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cyntia wrote:
    Witajcie dziewczyny.
    Byłam dziś na wizycie u specjalisty o konfliktu serologicznego, dostałam skierowanie do poradni patologii ciąży, mam się stawić jutro, mają mi zbadać znowu przeciwciała, aby sprawdzić czy czy miano wzrasta. Lekarz mówił ze są jakieś szmery w sercu u dziecka, wiec powiedział ze to bardzo niedobrze, na tak wczesnym etapie.
    Mam przyjeżdżać co tydzień i będą obserwować czy już te przeciwciała szkodzą dziecku.
    Powiedział, że dopiero od 16tc zaczyna się leczenie. Ja dziś wg usg miałam 13+6.
    wg ostatniej miesiączki 14tc.

Bardzo spłaszczył mi się brzuch i mam jakieś schizy, był już sporych rozmiarów a teraz jest prawie płaski :(
    Najważniejsze, że jesteście pod opieką i lekarze będą systematycznie to kontrolować.
    Co do brzuszka to się nie martw, zależy jeszcze co jemy i ile. Ja też miałam już ładnie zaokrąglony brzuszek a teraz przez chorobę bardzo mało jem i się zmniejszył.A dzidziusie są jeszcze malutkie także mają sporo miejsca i tak :-)

Cyntia lubi tę wiadomość

3jgxs65gycn0347u.png
  • Sparky Autorytet

Wysłany: 6 kwietnia 2022, 11:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cyntia, dobrze że jesteś pod fachową opieką, trzymam za Ciebie mocno kciuki 🤞

Cyntia lubi tę wiadomość

age.png

11.03.24 - ⏸️ (3 cs)
    13.11.24 - Laura 👶🏼🩷

age.png

24.01.22 - ⏸️ (14 cs)
    28.09.22 - Oliwier 👶🏼🩵
  • Karolaaa8 Autorytet

Wysłany: 6 kwietnia 2022, 14:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jak tam się dzisiaj czujecie?
    Ja cierpię na zupełny brak energii. Chciałam posprzątać, zrobić pranie i wiele innych planów. A ledwo ugotowałam obiad między leżeniem.

4b67f478d3.png
    13.05 dziewczynka 180g
    15.04 dziewczynka 6,87 cm
    24.03 dzidziuś 3,27 cm
    03.03 dzidziuś 0,98 cm z ❤️
    17.02 beta 2928 mIU/ml
    10.02 beta 233,6 mIU/ml
    08.02 beta 62,53 mIU/ml

Niedoczynność tarczycy
    Hashimoto
  • Ediii91 Ekspertka

Wysłany: 6 kwietnia 2022, 14:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mnie dziś znów głowa dokucza :( No i brak energii również. Chyba po prostu taki dzień i beznadziejne ciśnienie. Zmuszam się do zrobienia podstawowych rzeczy typu pranie czy obiad. A resztę dnia chyba przeleże🙈

Co do brzuszka to juz mam piłeczkę okrągła i nie da się już ukryć ciąży za bardzo - zwłaszcza jak jeszcze sobie pojem 😅 ale to może też temu, że jestem niska i przed ciaza byłam dosyć szczupła - teraz nadrabiam.

Cynthia trzymaj się! Jesteś pod dobra opieka i z całego serca wierzę, że będzie dobrze i maluszek będzie zdrowy i silny. Wiem, że łatwo się mówi ale musisz być dobrej myśli, dla Ciebie i dla maluszka dużo zdrówka!

Cyntia lubi tę wiadomość

22.08.2023 - prenatalne, dziewczynka❤️ 6.7cm
    20.07.2023 - pierwsza wizyta- 1.23cm i bijące serduszko❤️
    25.06.23 - dwie kreseczki
    17.02.22 - bijące serduszko i 1cm małego człowieka

Wysłany: 6 kwietnia 2022, 15:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja też dzisiaj ledwo żyje, pogoda deszczowa i ponura. Też miałam ogarnąć pranie ale chyba zrobię to jutro, dzisiaj tylko posprzątałam w domu i ugotowałam obiad, dzisiaj na szybko ogórkowa 🙂

Cyntia trzymam za Ciebie mocno kciuki, ważne że jesteś już pod dobrą opieką 🙂

Cyntia lubi tę wiadomość

rfxg3e3kmiyi4sbz.png
  • paulina502 Ekspertka

Wysłany: 6 kwietnia 2022, 15:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Widzę, że dzisiaj nikomu nic się nie chce tak jak mi 😄 też bym najchętniej przeleżała ale u nas też deszczowo 😐 mam nadzieję, że Wielkanoc będzie trochę ładniejsza..

km5stv73dz23t84d.png

ckais65g4jw1ph1s.png
  • Drzemka Autorytet

Wysłany: 6 kwietnia 2022, 15:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A ja dzisiaj o 18:30 prenatalne, trzymajcie kciuki żeby wszystko było ok. Dam znać po🙂

paulina502, mamamajeczki, Giggles, Cyntia, Kath, mrsmiki, Sparky, Gosha, Ediii91, Mama_Basia, Nattalia lubią tę wiadomość

Kuba jest już z nami 🙂 16.05.2020
  • mamamajeczki Autorytet

Wysłany: 6 kwietnia 2022, 16:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Drzemka wrote:
    A ja dzisiaj o 18:30 prenatalne, trzymajcie kciuki żeby wszystko było ok. Dam znać po🙂

Powodzenia ✊✊✊

Drzemka lubi tę wiadomość

rfxg3e3kmiyi4sbz.png
  • Cyntia Autorytet

Wysłany: 6 kwietnia 2022, 16:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witajcie dziewczyny, wróciłam z Gdańska. Miałam dziś znowu badanie USG przez brzuch i dopochwowo. Dziś tych szmerów lekarz nie widział. Dzięki Bogu...Ogólnie powiedział, że na ten moment wszystko jest w porządku, wizyta następna za 2 tygodnie. Oddałam krew do zbadania przeciwciał, za 3 domu będą wyniki.
    Tak jak wczoraj wracałam do domu bardzo zdenerwowana tak dziś bardzo szczęśliwa i pełna nadziei, że wszystko się powiedzie. Naprawdę mocno w to wierzę.
    Pod opieką tego lekarza czuję się bardzo bezpieczna. Dziękuję Bogu, że na niego trafiłam, i że tak szybko udało mi się to wszystko załatwić. To naprawdę jakiś cud...

Dziewczyny jeszcze tydzień temu nie wiedziałam o niczym i miałam zupełnie inne podejście do wszystkiego. Nie wiem czym ja się wtedy martwiłam...ale wiadomo zawsze coś się znajdzie... Teraz, całkowicie zmieniły mi się priorytety i spojrzenie na wszystko.
    Mam 2 zdrowych dzieci i za to jestem bardzo wdzięczna. Nie miałam pojęcia, że coś takiego mi w ogóle grozi..tzn słyszałam o konflikcie ale nigdy nie zagłębiałam się w temat.

Trzymajcie się kochane

Wiadomość wyedytowana przez autora: 6 kwietnia 2022, 16:10

mamamajeczki, Gosha, Ediii91, Mama_Basia, Giggles, Nattalia, agniecha2101 lubią tę wiadomość

f2w3rjjgu2mom4gu.png
  • Joanna-Anna1992 Przyjaciółka

Wysłany: 6 kwietnia 2022, 16:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Drzemka wrote:
    Powodzenia ! Będzie wszystko dobrze :))

Gwiazdeczka30
  • mrsmiki Autorytet

Wysłany: 6 kwietnia 2022, 16:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cyntia wrote:
    Witajcie dziewczyny, wróciłam z Gdańska. Miałam dziś znowu badanie USG przez brzuch i dopochwowo. Dziś tych szmerów lekarz nie widział. Dzięki Bogu...Ogólnie powiedział, że na ten moment wszystko jest w porządku, wizyta następna za 2 tygodnie. Oddałam krew do zbadania przeciwciał, za 3 domu będą wyniki.
    Tak jak wczoraj wracałam do domu bardzo zdenerwowana tak dziś bardzo szczęśliwa i pełna nadziei, że wszystko się powiedzie. Naprawdę mocno w to wierzę.
    Pod opieką tego lekarza czuję się bardzo bezpieczna. Dziękuję Bogu, że na niego trafiłam, i że tak szybko udało mi się to wszystko załatwić. To naprawdę jakiś cud...

Dziewczyny jeszcze tydzień temu nie wiedziałam o niczym i miałam zupełnie inne podejście do wszystkiego. Nie wiem czym ja się wtedy martwiłam...ale wiadomo zawsze coś się znajdzie... Teraz, całkowicie zmieniły mi się priorytety i spojrzenie na wszystko.
    Mam 2 zdrowych dzieci i za to jestem bardzo wdzięczna. Nie miałam pojęcia, że coś takiego mi w ogóle grozi..tzn słyszałam o konflikcie ale nigdy nie zagłębiałam się w temat.

Trzymajcie się kochane

Gdzie chodzisz w Gdańsku do lekarza? Ja jeżdżę do Tczewa. My mamy niezgodność grup krwi, do konfliktu nie doszło. Dostawałaś w poprzednich ciążach immunoglobuline w trakcie ciąży i po porodzie?

Ja sama nigdy się nie zgłębiałam też w ten temat. Jedyne co, to fakt ze jestem "-" a mój mąż "+". No i teraz miałam robione przeciwciała, których nie wykryto więc zakładam, że jest okej.

Cieszę się z Twojej dzisiejszej wizyty, jak widać do lekarz to co innego. Najważniejsze żebyś czuła się zaoopiekowana i maluszek zdrowo rósł. Wiele też dzieje się w naszej głowie. Coś o tym wiem ;)

Ściskam Cię!

Mężatka od 20.06.2020 🥂🕊️
    Hubert 💙
    Sara 🩷
‹‹ 160 161 162 163 164 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

4 propozycje pysznych koktajli na ciążowe dolegliwości!

Cierpisz na typowo ciążowe dolegliwości? Twój układ pokarmowy jest bardzo wrażliwy i męczą Cię ciągłe niestrawności? A może nie możesz poradzić sobie z bolesnymi skurczami łydek? Poznaj kilka prostych i naturalnych sposobów na ciążowe dolegliwości - odkryj przepisy na koktajle! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Gadżety elektroniczne dla kobiet część 1 - opaski fitnessowe wesprą Twoje zdrowie, ale też płodność

To pierwszy artykuł z serii gadżetów elektronicznych dla kobiet. Dziś przyjrzymy się opaskom fitnessowym - w czym mogą nam pomóc, na co warto zwrócić uwagę wybierając opaskę i co ciekawe w jaki sposób opaski fitnessowe mogą dodatkowo wesprzeć naszą płodność i polepszyć analizę cykli miesiączkowych. Podpowiemy również dlaczego warto skonfigurować opaskę z aplikacją miesiączkową i czy zawsze jest to możliwe.

CZYTAJ WIĘCEJ

Pozytywny test ciążowy i co dalej?

A więc stało się! Zrobiłaś test ciążowy i wynik wyszedł pozytywny. Gratulacje! To co zapewne wiesz na pewno, to fakt, że przed Tobą wiele zmian. Jakie to będą zmiany, czego się teraz spodziewać? Przeczytaj na co powinnaś być gotowa, jak się do tego przygotować i co po kolei powinnaś  zrobić gdy już wiesz, że pod Twoim sercem zagościło nowe życie.

CZYTAJ WIĘCEJ