X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Październikowe mamy 2022! 💜
Odpowiedz

Październikowe mamy 2022! 💜

Oceń ten wątek:
  • mrsmiki Autorytet

Wysłany: 7 kwietnia 2022, 07:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Patt91 wrote:
    Hej przepraszam że tak Wam co chwilę zawracam głowę ale nie mam się z kim skonsultować a mam takie swoje rozne wątpliwości, ogólnie chyba bardzo wszystko przeżywam bo pierwsza ciaza i bardzo wyczekana. Czy Wy tez macie tak że nie czujecie nic w brzuszku? Ja do tej pory miałam różne klocia, ciągnięcia, uszczypnięcia a teraz nic nie czuje, wizyty teraz co 4 tyg ja nie wiem jak doczekam. Poza tym nie mam wcale zachcianek ale ciągle mi się odbija, jakbym miała problem z trawieniem, czasem mam nawet lekka zgagę. Nie wiem czy to od ciąży, czy coś się dzieje z tym moim żołądkiem.dajcie znać jak możecie jak u was jest. Będzie mi trochę raźniej.. Ewentualnie jakieś rady jak sobie z tymi dolegliwościami radzić?

Ja w ciąży z Hubertem miałam tak, że czułam się na tym etapie idealnie. Aż za. Zero brzuszka, zero mdłości. No nic.. teraz często się łapie na tym, ze zapominam o ciąży. Towarzysza mi w zasadzie mdłości i nic więcej.

Mężatka od 20.06.2020 🥂🕊️
    Hubert 💙
    Sara 🩷
  • Joanna-Anna1992 Przyjaciółka

Wysłany: 7 kwietnia 2022, 08:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ta zgaga dla mnie jest najgorsza dosłownie czuje jakby palił mi się przełyk. Polecam picie wody i jedzenie neutralnych rzeczy. Mi zgaga się na sila po wszystkich kwaśnych rzeczach. Dobrze jako neutralizator działa na mnie kefir i mleko może Ci pomoże . Są Rez tabletki specjalne dla kobiet właśnie na zgagę

Gwiazdeczka30
  • mrsmiki Autorytet

Wysłany: 7 kwietnia 2022, 08:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Joanna-Anna1992 wrote:
    Ta zgaga dla mnie jest najgorsza dosłownie czuje jakby palił mi się przełyk. Polecam picie wody i jedzenie neutralnych rzeczy. Mi zgaga się na sila po wszystkich kwaśnych rzeczach. Dobrze jako neutralizator działa na mnie kefir i mleko może Ci pomoże . Są Rez tabletki specjalne dla kobiet właśnie na zgagę

Ja miałam tragiczna zgagę w ciąży jak był
    Tłusty czwartek .. w życiu się nie czułam tak tragicznie 🤨

Mężatka od 20.06.2020 🥂🕊️
    Hubert 💙
    Sara 🩷
  • Laura Autorytet

Wysłany: 7 kwietnia 2022, 09:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Patt91 wrote:
    Hej przepraszam że tak Wam co chwilę zawracam głowę ale nie mam się z kim skonsultować a mam takie swoje rozne wątpliwości, ogólnie chyba bardzo wszystko przeżywam bo pierwsza ciaza i bardzo wyczekana. Czy Wy tez macie tak że nie czujecie nic w brzuszku? Ja do tej pory miałam różne klocia, ciągnięcia, uszczypnięcia a teraz nic nie czuje, wizyty teraz co 4 tyg ja nie wiem jak doczekam. Poza tym nie mam wcale zachcianek ale ciągle mi się odbija, jakbym miała problem z trawieniem, czasem mam nawet lekka zgagę. Nie wiem czy to od ciąży, czy coś się dzieje z tym moim żołądkiem.dajcie znać jak możecie jak u was jest. Będzie mi trochę raźniej.. Ewentualnie jakieś rady jak sobie z tymi dolegliwościami radzić?

Pat u mnie też tak jest że brzuch nie jest w ogóle odczuwalny ..ani kucia ani ciagniecia. Ogólnie stan idealny wiec chyba tak musi być.oczywiscie ja też świruje bo to moja pierwsza ciążą wiec doskonale rozumiem.wizyta dopiero za 2 tygodnie i już nie mogę się doczekać bo ten miesiąc czekania to zdecydowanie za długo.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 kwietnia 2022, 09:09

Starania od 05.2019
    IVF- listopad 2021- nieudana próba transferu 5 dniowego zarodka
    IVF- styczeń 2022 - udany transfer 5 dniowego zarodka
    IVF-wrzesien 2023- transfer 3 dniowego zarodka- nieudany

IVF2-luty 2024-udany transfer 5 dniowego zarodka
    BetaHCG- 432(11dpt)
    BetaHCG- 1077(13dpt)
    Mamy serduszko ❤️- 13.03.2024
    Prenatalne I-trymest 15.04.2024 ( ryzyka niskie )

Stan 3 - ❄️

👩 37l.
    🧔 35l.
    👼 02.2020 (10 tc)
    👶 09.2022 - córeczka

❌MTHFT-A1298C hetero
    ❌PAI-1 homo
    ❌ niedrożność jajowodów L i P
    ✔ AHM 4.0
  • Drzemka Autorytet

Wysłany: 7 kwietnia 2022, 09:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mi lekarz mówił że na zgagę można np. rennie wziąć. Nie można brać inhibitorów pompy protonowej typu omeprazol.

agniecha2101 lubi tę wiadomość

Kuba jest już z nami 🙂 16.05.2020
  • Mama_Basia Autorytet

Wysłany: 7 kwietnia 2022, 09:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny cieszcie się jak nie czujecie żadnych dolegliwości brzucha. Taka ciąża to sama przyjemność.
    Ja obie ciąże mam takie że ciągle kłucia, ciągnięcia, dyskomfort przy poruszaniu się.
    Po kilku miesiącach jest to naprawdę uciążliwe i ten stan wcale nie jest dla mnie super. Jeszcze trochę i będę marzyć żeby szybciej ten czas minął do października.
    Ja wiem że chciałoby się czuć ciążę, ale już wkrótce dzieci zaczną kopać i to będą te przyjemne odczucia, a za takimi nieprzyjemnymi dolegliwościami nie warto tęsknić.

mrsmiki lubi tę wiadomość

• Kath Ekspertka

Wysłany: 7 kwietnia 2022, 10:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny nie martwcie się , ja też ostatnio dobrze się czuję.. Żadnych dolegliwości od strony brzucha , typu kłucia , bóle , ciągnięcia. Jedynie wzdęcia dokuczają i ogólne problemy z trawieniem , mimo że zjadam dużo warzyw , owoców i dieta lekkostrawna. Oczywiście też mam trochę obaw czy wszystko ok… Wizytę mam dopiero 6 maja 🙈 Czekam z niecierpliwością na ruchy maluszka , wtedy może będę trochę spokojniejsza.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 kwietnia 2022, 10:10

f2d8c0bda4.png
    26.09.2022💙Michaś
    27.09.2018💖Julcia
  • Patt91 Przyjaciółka

Wysłany: 7 kwietnia 2022, 10:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wiecie co tak jeszcze poczytałam i te dolegliwości żołądkowe zaczęły mi się trochę razem ze stosowaniem prenatal duo, biorę jeszcze przy tym duphaston a przy dha wyczytałam że możliwe są dolegliwości właśnie m.in bole żołądka. Zastanawiam się czy zmiana witamin by cos dała, może nie brać ich razem te 3 tabletki tylko je rozdzielić. Nie mam pojęcia

• Karolaaa8 Autorytet

Wysłany: 7 kwietnia 2022, 10:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wiem, że większość osób już po prenentalnych badaniach. Napiszecie mi jak to dokładniej wygląda, ile trwa, czy mogliście być z partnerem, co dokładnie lekarz omawia. Chodzi mi o samo badanie, bez wyników krwi Pappa itd

4b67f478d3.png
    13.05 dziewczynka 180g
    15.04 dziewczynka 6,87 cm
    24.03 dzidziuś 3,27 cm
    03.03 dzidziuś 0,98 cm z ❤️
    17.02 beta 2928 mIU/ml
    10.02 beta 233,6 mIU/ml
    08.02 beta 62,53 mIU/ml

Niedoczynność tarczycy
    Hashimoto
  • Mama_Basia Autorytet

Wysłany: 7 kwietnia 2022, 10:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karolaaa8 wrote:
    Wiem, że większość osób już po prenentalnych badaniach. Napiszecie mi jak to dokładniej wygląda, ile trwa, czy mogliście być z partnerem, co dokładnie lekarz omawia. Chodzi mi o samo badanie, bez wyników krwi Pappa itd
    Wygląda jak zwykłe USG, tylko trwa około 20 minut i lekarz sprawdza pokolei wszystkie parametry, które na tym etapie się sprawdza. A co mówi to już zależy od lekarza, mój był nawet rozmowny i omawiał co widać na ekranie i czy pomiary są prawidłowe. Zapytał czy chcę znać płeć.
    Nie byłam z mężem na wizycie, bo musiał zostać z córką w domu, ale za to poprosiłam lekarza o możliwość nagrania fragmentu telefonem, więc po badaniu dodatkowo jeszcze pokazał dziecko z różnych stron i w 3D i to sobie nagrałam.

• Giggles Debiutantka

Wysłany: 7 kwietnia 2022, 10:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja mogłam być z mężem, na każdej wizycie jesteśmy razem. Usg trwało około 15 minut, sprawdzana jest budowa ciała, kość nosowa, zastawka serca, nk. Po badaniu dostaliśmy opis ze wszystkim :)

• Mousie89 Autorytet

Wysłany: 7 kwietnia 2022, 11:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karolaaa8 wrote:
    Normalne USG, podczas którego lekarz sprawdza przede wszystkim NT (przezierność karkową) oraz obecność kości nosowej. A poza tym ogląda malucha z każdej strony i sprawdza budowę ciała. Może nawet udaje się określić płeć dziecka, chociaż na tym etapie to jednak jeszcze wróżenie z fusów. Poza tym jeszcze u mnie sprawdził pępowinę i przepływy. Obecność partnera chyba zależy od przychodni. Ja nawet nie wiem czy u mnie można, bo mąż jest z reguły w tym czasie w pracy, więc nawet nie pytam ;)

Czekamy na Ciebie, synku :*
    5djyugpji8lujvry.png
    l22nio4prrw560ty.png
  • Mousie89 Autorytet

Wysłany: 7 kwietnia 2022, 11:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    mrsmiki wrote:
    Dziewczyny, jedna z Was dodała się na grupie facebookowej. Sprawdź proszę folder inne w wiadomościach ;-)
    Jak znaleźć tę grupę?

5djyugpji8lujvry.png
    l22nio4prrw560ty.png
  • Laura Autorytet

Wysłany: 7 kwietnia 2022, 11:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Patt91 wrote:
    Wiecie co tak jeszcze poczytałam i te dolegliwości żołądkowe zaczęły mi się trochę razem ze stosowaniem prenatal duo, biorę jeszcze przy tym duphaston a przy dha wyczytałam że możliwe są dolegliwości właśnie m.in bole żołądka. Zastanawiam się czy zmiana witamin by cos dała, może nie brać ich razem te 3 tabletki tylko je rozdzielić. Nie mam pojęcia

Ja biorę prenatal duo ale rozdzielam..dwie rano..jedna po południu.

Starania od 05.2019
    IVF- listopad 2021- nieudana próba transferu 5 dniowego zarodka
    IVF- styczeń 2022 - udany transfer 5 dniowego zarodka
    IVF-wrzesien 2023- transfer 3 dniowego zarodka- nieudany

IVF2-luty 2024-udany transfer 5 dniowego zarodka
    BetaHCG- 432(11dpt)
    BetaHCG- 1077(13dpt)
    Mamy serduszko ❤️- 13.03.2024
    Prenatalne I-trymest 15.04.2024 ( ryzyka niskie )

Stan 3 - ❄️

👩 37l.
    🧔 35l.
    👼 02.2020 (10 tc)
    👶 09.2022 - córeczka

❌MTHFT-A1298C hetero
    ❌PAI-1 homo
    ❌ niedrożność jajowodów L i P
    ✔ AHM 4.0
  • Mousie89 Autorytet

Wysłany: 7 kwietnia 2022, 11:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Patt91 wrote:
    Ja też już nie mam żadnych dolegliwości, chociaż tak naprawdę od początku towarzyszyła mi jedynie senność i bóle brzucha (jak na miesiączkę). Teraz już nic. Brzuch wieczorem większy, rano mniejszy. Generalnie czuję się tak, jakbym w ogóle nie była w ciąży. Mam nadzieję, że się to na mnie nie zemści, bo zupełnie się nie oszczędzam. Normalnie sprzątam, robię zakupy, prowadzę samochód, noszę córkę i robię wszystkie te domowe czynności...

5djyugpji8lujvry.png
    l22nio4prrw560ty.png
  • Drzemka Autorytet

Wysłany: 7 kwietnia 2022, 11:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dokładnie tak jak piszą dziewczyny, trochę dłuższe USG, u mnie akurat trwało pół godziny bo maluch nie chciał pokazać przezierności. Generalnie płeć czasami można już wskazać że 100% pewnością, ja tak miałam w pierwszej ciąży. Zależy jak się dzieciaczek ułoży. Teraz lekarz orzekł że na 70% chłopak. Sprawdzane są podstawowe parametry w kierunku 3 trisomi, takie jak pisały dziewczyny powyżej. U mnie mąż mógł być, ale niestety wszedł z synkiem który się rozpłakał jak zobaczył że lekarz przy jego mamie majstruje, więc wyszedł szybko😆

Kuba jest już z nami 🙂 16.05.2020
  • Mama_Basia Autorytet

Wysłany: 7 kwietnia 2022, 13:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mi lekarz powiedział jeszcze zanim zaczął robić USG, że określenie płci na tym etapie to tak 60% pewności, bo to jeszcze nie są widoczne narządy płciowe tylko ocenia się kąt nachylenia wyrostka płciowego.
    Więc co lekarz to inne informacje ;)

• Ala8912 Znajoma

Wysłany: 7 kwietnia 2022, 13:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja w pierwszej ciąży tak miałam, zero dolegliwości, żadnych mdłości i nigdzie mnie nie kłuło ani ciągnęło.
    Teraz też nie narzekam bo dobrze się czuje, czasami jakieś kłucia w brzuchu ale to na początku było, teraz sporadycznie. Jedynie co to chyba jakieś problemy trawienne, zjem cos- nie dużo a czuje się zaraz jak bym miała pęknąć.
    Właśnie się dowiedziałam że mam problem z tarczycą, miałam robione USG i mam powiększona tarczycę ale to podobno w ciąży może być. I jeszcze jakieś guzek, ale doktor powiedział że to napewno nic złego ale dla mojego spokoju żeby to skonsultować z endokrynologiem. Badanie TSH mam w normie.
    A u Was dziewczyny jak dzień mija? U nas ładna pogoda, wzięłam się dzisiaj za mycie okien

• Kejtii87 Znajoma

Wysłany: 7 kwietnia 2022, 14:35

Cytuj  /     /  Zgłoś

https://www.facebook.com/groups/1124917631587341/[/QUOTE

Proszę link do grupy☺️
    Jak tam dziewczyny samopoczucie dziś?ja pomimo ładnej pogody męczę się z bolem głowy,zaliczyłam już plac zabaw z córką i teraz biorę się za obiadek😁

• Joanna-Anna1992 Przyjaciółka

Wysłany: 7 kwietnia 2022, 14:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie pogoda niestety słaba szaro i buro. Jestem jeszcze w pracy do 21 , a dzisiaj męczą mnie nudności i ta przeklęta zgaga. Byle do 20.04 biorę zwolnienie, bo już nie daje rady

Gwiazdeczka30
‹‹ 162 163 164 165 166 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Dieta w ciąży - 10 najważniejszych zasad dla ciężarnej

O zdrowym odżywaniu i diecie w ciąży zostało napisane i powiedziane wiele. Zbyt duża ilość informacji potrafi przytłoczyć każdego. Przestrzeganie wszystkich tych zasad wydaje się wręcz niemożliwe. Jak zatem odróżnić rzeczy ważne od tych mniej istotnych? Zapytaliśmy znaną dietetyczkę Sylwię Leszczyńską co jest naprawdę ważne w diecie kobiet w ciąży. Przeczytaj co robić, aby zapewnić zdrowie sobie i swojemu dziecku! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak zajść w ciążę? 4 składniki na poprawę płodności, które znajdziesz w koktajlach.

Jak zajść w ciążę? Jak w naturalny, łatwy, a przy tym smaczny sposób możesz poprawić swoją płodność? Wystarczy, że każdego dnia będziesz przygotowywać super-odżywczy koktajl płodności. Jakie dobroczynne składniki możesz znaleźć w naszych przepisach? Jaką rolę odgrywają one w kontekście płodności? Oto 4 najważniejsze składniki na poprawę płodności, które znajdziesz w smoothies! 

CZYTAJ WIĘCEJ