X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Październikowe mamy 2022! 💜
Odpowiedz

Październikowe mamy 2022! 💜

Oceń ten wątek:
  • Ivi Znajoma

Wysłany: 12 marca 2022, 10:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pozytywka wrote:
    Dziewczyny, czy któraś z Was miała problem z lekkim pieczeniem podczas oddawania moczu? Robiłam badanie moczu, posiew, konsultowałam z lekarzem bo również mam dość sporo żółtawej wydzieliny i infekcji brak... Jak pije duzo wody to nie ma problemu a jak tylko trochę mniej zwłaszcza rano to lekko piecze🤷‍♀️ planuje powtórzyć badanie moczu w następnym tygodniu.

Mam tak samo, nie byłam u lekarza bo zauważyłam zależność jak wypije mało wody to tak mam. Dlatego czasem z rana po nocy a czasem w ciągu dnia jak zapominam wypić dużo płynów. Jeśli chodzi o wydzielinę to póki nie ma nieprzyjemnego zapachu to się nie martwię. Ale wiadomo lekarzem nie jestem wiec kontroluj sprawę z lekarze. Zacznij więcej pic i zobacz czy coś się zmieni.

lm9Ep1.png
  • Ulalala Autorytet

Wysłany: 12 marca 2022, 11:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sparky wrote:
    Hej dziewczyny, widzę że poruszacie temat norm poziomu glukozy w ciąży. Jestem aktualnie w temacie (aż za bardzo, mam już stwierdzoną cukrzycę ciążową) - poniżej wklejam kryteria rozpoznania cc na podstawie wyników krzywej.

96debe4db8cc.jpg

Norma 140 mg/dl obowiązuje w samokontroli, godzinę od rozpoczęcia posiłku.

Podczytuję Was od jakiegoś czasu, ale jakoś nie miałam odwagi przejść na fioletową stronę 🙈 Termin porodu na ten moment wypada mi na 4 października.
    Wedlug mojej lekarki to sa stare normy, teraz po 1h i po 2h powinno byc ponizej 140. Moja kolezanka ma stwierdzona cukrzycie ciazowa i diabetolog tez mowil o takich normach, a w samokontroli po posilkach ponizej 120. Takze nie wiem w koncu jak to jest... ja jestem jeszcze przed wizyta takze zobaczymy co mi powie 😀

mrsmiki lubi tę wiadomość

3jgxs65gycn0347u.png
  • Pozytywka Ekspertka

Wysłany: 12 marca 2022, 11:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ivi wrote:
    Mam tak samo, nie byłam u lekarza bo zauważyłam zależność jak wypije mało wody to tak mam. Dlatego czasem z rana po nocy a czasem w ciągu dnia jak zapominam wypić dużo płynów. Jeśli chodzi o wydzielinę to póki nie ma nieprzyjemnego zapachu to się nie martwię. Ale wiadomo lekarzem nie jestem wiec kontroluj sprawę z lekarze. Zacznij więcej pic i zobacz czy coś się zmieni.

Pije ok 2 l dziennie, duuzo wody piję bo lubię 🙂 na samym początku ciąży często chodziłam siku i piekło duzo bardziej po czym po tygodniu rozwinęła się infekcja grzybicza. Teraz właśnie tylko piecze wtedy, kiedy po nocy jeszcze nie zdążę się napić. A co do wydzieliny to bylam nawet u dwóch lekarzy bo ona nieraz mnie "zalewa"🙈 oboje twierdzą, że wszystko jest dobrze🤷‍♀️ 24 marca mam wizytę to poproszę o wymaz, żeby się upewnić🤷‍♀️

• mrsmiki Autorytet

Wysłany: 12 marca 2022, 11:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Joanna-Anna1992 wrote:
    Czy u waszych lekarzy istnieje możliwość zabrania ze sobą partnera ? Mój mąż jest bardzo podekscytowany i chciałabym zapytać się na następnej wizycie czy na następna wizytę może przyjść ze mną ? Myślicie , ze jest to realne ?

Ja USG przez brzuszek wzięłabym męża. Ale póki co miałam usg przez pochwę wiec średnio bym się czuła z mężem i lekarzem który mi tam gmera ;-)

Mężatka od 20.06.2020 🥂🕊️
    Hubert 💙
    Sara 🩷
  • mrsmiki Autorytet

Wysłany: 12 marca 2022, 11:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pozytywka wrote:
    Dziewczyny, czy któraś z Was miała problem z lekkim pieczeniem podczas oddawania moczu? Robiłam badanie moczu, posiew, konsultowałam z lekarzem bo również mam dość sporo żółtawej wydzieliny i infekcji brak... Jak pije duzo wody to nie ma problemu a jak tylko trochę mniej zwłaszcza rano to lekko piecze🤷‍♀️ planuje powtórzyć badanie moczu w następnym tygodniu.

Polecam sok z żurawiny profilaktycznie

Pozytywka lubi tę wiadomość

Hubert 💙
    Sara 🩷
  • mrsmiki Autorytet

Wysłany: 12 marca 2022, 11:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Normy OGTT
    https://zapodaj.net/2f15c1c2f8e83.jpg.html

Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 marca 2022, 11:32

Hubert 💙
    Sara 🩷
  • Ulalala Autorytet

Wysłany: 12 marca 2022, 11:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    mrsmiki wrote:
    Normy OGTT
    https://zapodaj.net/2f15c1c2f8e83.jpg.html
    To sa normy z 2014r, wiem ze w internecie one sa niby aktualne ale ja bardziej ufam lekarzom niz temu co jest w internecie 😀 takze poczekam spokojnoe do wizyty.

3jgxs65gycn0347u.png
  • Elllla Ekspertka

Wysłany: 12 marca 2022, 12:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Joanna-Anna1992 wrote:
    A kiedy teraz masz wizytę ?:)
    Dopiero w czwartek. Miałam iść wczoraj, ale przez to, że utonelysmy w szpitalu musiałam przełożyć i to był najwcześniejszy wolny termin:(

• Elllla Ekspertka

Wysłany: 12 marca 2022, 12:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    mrsmiki wrote:
    Ja USG przez brzuszek wzięłabym męża. Ale póki co miałam usg przez pochwę wiec średnio bym się czuła z mężem i lekarzem który mi tam gmera ;-)
    Ja teraz byłam z mężem, bo sama nie miałam odwagi;)
    Ale to prywatna klinika więc też trochę inne traktowaniem Coprawda w momentach duzej ilości zakażeń było info, żeby przychodzić samemu, ale na USG pierwsze czy transfer czasami mimo wszystko można było być razem.
    Ja już chyba jestem bezwstydna po tylu latach leczenia, bo nawet nie pomyślałam, że to USG dowcipne, do tego mąż stał z takiej perspektywy, że widział wszystko🤭

agniecha2101 lubi tę wiadomość

• Jagodziannka Ekspertka

Wysłany: 12 marca 2022, 12:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Co można brać na infekcje intymne w ciazy?
    U mnie teraz 8tc wizyta dopiero za ponad tydzień..

Joanna-Anna1992, mrsmiki lubią tę wiadomość

Laparo+Histero - usunięto małą przegrode reszta OK👍
    Test Beready - okno implantacyjne przesunięte 24h-36h na cyklu sztucznym
    KIR BX

2020 transfery 2AA, 1AA i 2BB :(
    12.2021 IUI z clo :(
    01.2022 IUI cykl naturalny

11 dpo beta 47,8
    13 dpo beta 174,7
    18 dpo beta 1957

p19u9jcgsdt5ju3j.png
  • mrsmiki Autorytet

Wysłany: 12 marca 2022, 12:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ulalala wrote:
    To sa normy z 2014r, wiem ze w internecie one sa niby aktualne ale ja bardziej ufam lekarzom niz temu co jest w internecie 😀 takze poczekam spokojnoe do wizyty.

Tak jak mówisz. Normy są aktualne, ale przede wszystkim mamy lekarzy prowadzących ☺️

Hubert 💙
    Sara 🩷
  • Joanna-Anna1992 Przyjaciółka

Wysłany: 12 marca 2022, 13:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jagodziannka wrote:
    Mi przepisała na infekcje tantum rosa tylko przemywanie , maść clotrimazolum i bakterie na flotę bakteryjną. Warto zadzwonić i zapytać u mnie w klinice Panie na recepcji dają formularz internetowy pisze do lekarza i potem oddzwania :)

Gwiazdeczka30
  • Elllla Ekspertka

Wysłany: 12 marca 2022, 13:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny właśnie zakładam dżinsy po tygodniu i...nie zapne ich, ale to dlatego, że mi wywaliło brzuch w okolicach pępka. Pewnie przez rozwalanie jelita🤦
    A wszystkie dresy właśnie popralam🤣

• Elllla Ekspertka

Wysłany: 12 marca 2022, 13:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A pro po klocia, któraś pytała dzisiaj...właśnie znów.lewy jak ok zaczął mnie kloc i miałam kilka takich jakby sczczypanek w podbrzusze

Wysłany: 12 marca 2022, 14:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A czy chodzicie ciagle do toalety ? Co prawda pije dużo wody , ale teraz to chyba chodzę co godzinę 🙈🙈🙈

Gwiazdeczka30
  • Cyntia Autorytet

Wysłany: 12 marca 2022, 14:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Elllla wrote:
    Dziewczyny właśnie zakładam dżinsy po tygodniu i...nie zapne ich, ale to dlatego, że mi wywaliło brzuch w okolicach pępka. Pewnie przez rozwalanie jelita🤦
    A wszystkie dresy właśnie popralam🤣

Również czuję dyskomfort w jeansach, tym bardziej, że prawie wszystkie mam z wysokim stanem.
    Zamówiłam sobie 5 par spodni na gumce😁

f2w3rjjgu2mom4gu.png
  • Elllla Ekspertka

Wysłany: 12 marca 2022, 14:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Joanna-Anna1992 wrote:
    A czy chodzicie ciagle do toalety ? Co prawda pije dużo wody , ale teraz to chyba chodzę co godzinę 🙈🙈🙈
    Przed wyjściem na spacer szłam 4x i teraz po niecałej godziny nie spaceru ledwo idę. Dużo nie siusiak, ale często.
    Choć noce ostatnio mam w miarę spokojne pod tym wzgledem

• mrsmiki Autorytet

Wysłany: 12 marca 2022, 14:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jagodziannka wrote:

Najlepiej jakbyś zapytała lekarza, po badaniu ginekologicznym. Ja miałam najpierw urofuragine w pierwszej ciąży chyba 🤔 ale i tak skończyło się na antybiotyku niestety.

Hubert 💙
    Sara 🩷

Wysłany: 12 marca 2022, 15:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    mrsmiki wrote:
    Najlepiej jakbyś zapytała lekarza, po badaniu ginekologicznym. Ja miałam najpierw urofuragine w pierwszej ciąży chyba 🤔 ale i tak skończyło się na antybiotyku niestety.
    Tylko nie furagina. Niestety nie można jej stosować w 1 trymestrze

Gwiazdeczka30
  • mrsmiki Autorytet

Wysłany: 12 marca 2022, 15:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Joanna-Anna1992 wrote:
    Tylko nie furagina. Niestety nie można jej stosować w 1 trymestrze

No właśnie nie pamietam tego… dlatego zasugerowałam lekarza.

Hubert 💙
    Sara 🩷
‹‹ 95 96 97 98 99 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

7 pytań o poród, których wiele kobiet wstydzi się zadać!

Poród zbliża się wielkimi krokami, a w Twojej głowie w dalszym ciągu kłębią się pytania, których wstydzisz się zadać? Niektóre tematy są na tyle krępujące, że ciężko je poruszyć z partnerem,  na rutynowej wizycie u lekarza, czy przy kawie z koleżankami…Nadszedł jednak czas, żeby rozwiać Twoje wątpliwości! Przeczytaj odpowiedzi na 7 najbardziej wstydliwych pytań związanych z porodem.

CZYTAJ WIĘCEJ

8 rzeczy, które warto wiedzieć o diagnostyce endometriozy

Diagnoza endometriozy niekiedy trwa latami... Wszystko za sprawą niespecyficznych objawów, które daje to schorzenie. A jak wiadomo - im szybsza diagnoza, tym większa szansa na podjęcie efektywnego leczenia. Przeczytaj najważniejsze i najbardziej kluczowe rzeczy o diagnostyce endometriozy. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Owulacja – kiedy owulacja zwiększy szanse na zajście w ciążę

Kiedy owulacja? Większość kobiet wie, że owulacja to czas, w którym możliwe jest zajście w ciążę. Ale kiedy dokładnie ona występuje, jakie są objawy owulacji, jak ją rozpoznać lub co może na nią wpływać nie dla wszystkich jest oczywiste. Kilka faktów na ten temat oraz parę prostych instrukcji jak obserwować swoje ciało pomoże Ci wielokrotnie zwiększyć szanse na zajście w ciążę.

CZYTAJ WIĘCEJ