Październikowe mamy 2025
-
WIADOMOŚĆ
-
Ufff chyba nadrobiłam większość wpisów majówkowych 😁 Gratuluję udanych wizyt i badań!
Wdzięczna, współczuję bólu i stresu, ale ważne, że już lepiej! 🥰
Ja dzisiaj miałam wizytę i mimo tego, że w sobotę i niedzielę prawdopodobnie poczułam kilka razy mocniejsze ruchy to przed USG i tak miałam serce w gardle. Ale na szczęście wszystko dobrze, dzidzia rośnie, ma już 264g, nie ma żartów hahah 😍 nie pytałam czy widać płeć, szczerze mówiąc to jak usłyszę, że jest dobrze to wszystko co chce wiedzieć, a za dwa tygodnie na połówkowych już pewnie się dowiemy. W sumie takie długie oczekiwanie na potwierdzenie płci też ma swój urok 😌 Poza tym czuję się troszkę pozdziębiona, ale mam nadzieję, że jak zaatakuje to naturalnymi sposobami to szybko minie. Zdrówka dla tych co też chorują lub chorowały, bo były jakieś wpisy o chorobskach!
Miłego dzionka 🥰szlamek, przyszłamama96, pupuś, Helcia, Carolyn, Anettka10, Nati_96 lubią tę wiadomość
-
Patkaa94 wrote:Wyślij może link do tej poduszki
My chcemy dojechać na miejsce z przerwami bez noclegów… ale zobaczymy czy się tak da, jedziemy z 5 dzieci 🙉
https://share.temu.com/fcVSalP8DmA zamawiałam z Temu, ale jeszcze mi nie przyszło, więc ciężko coś więcej powiedzieć w tym momencie. :p -
Zdarzyło się Wam nie mieć pewności czy wzięłyście dawkę duphastonu? Ja dzisiaj się tak krzątałam rano, że nie mam pewności i przy braku pewności uznałam, że w razie czego zostanie ta dawka pominięta, nie będę brać i potencjalnie dublować. Dobrze postąpiłam?34 👩🏼❤️👨🏻 56
Świnoujście 🏖
12.02.2025 ⏸️
06.03.2025 (6+4) crl 0,95 cm, jest ❤
26.03.2025 (9+3) crl 3,25 cm, 165 bpm ❤
09.04.2025 (11+3) crl 5,93 cm, 157 bpm ❤
14.04.2025 (12+1) prenatalne! niskie ryzyka
-
pupuś wrote:Zdarzyło się Wam nie mieć pewności czy wzięłyście dawkę duphastonu? Ja dzisiaj się tak krzątałam rano, że nie mam pewności i przy braku pewności uznałam, że w razie czego zostanie ta dawka pominięta, nie będę brać i potencjalnie dublować. Dobrze postąpiłam?
dobrze, ale jakbyś jednorazowo wzięła podwójną dawkę to też nic by się nie stało - takie info miałam od lekarza bo mi się też zdarzyło
o 18 wizyta 🥰Anettka10, Judyta_, szlamek, pupuś lubią tę wiadomość
-
pupuś wrote:Zdarzyło się Wam nie mieć pewności czy wzięłyście dawkę duphastonu? Ja dzisiaj się tak krzątałam rano, że nie mam pewności i przy braku pewności uznałam, że w razie czego zostanie ta dawka pominięta, nie będę brać i potencjalnie dublować. Dobrze postąpiłam?
A żeby to raz.. 😅 kilka razy pominęłam i wszystko i tak było oki 😊 teraz od 3tyg już wcale nie biorę duphastonu.
Jeśli nie wzięłaś to nic się nie stanie, ale tak jak pisze Sofiz, jakbyś wzięła podwójną dawkę to też by nic się nie wydarzyło 😊pupuś lubi tę wiadomość
-
Wczoraj rano się zastanawiałam czy brałam już luteinę, czy nie
Ale i tak wzięłam tabletkępupuś lubi tę wiadomość
-
Cześć, jestem z wątku listopadowego (chociaż po drugim usg termin przesunął mi się na październik, więc czasami Was podczytuję
) i wszystkie już jesteście po prenatalnych, dlatego chciałam się Was doradzić:
Czy spotkałyście się kiedyś z taką sytuacją, że do programu do wyliczania ryzyk z badań prenatalnych do przeliczenia IU/L zostały wprowadzone błędnie dane lub wystąpiła jakaś inna pomyłka?
Coś mnie tknęło, bo coś mi się nie zgadzało, i przeanalizowałam jeszcze raz jeden wynik. Przeliczyłam na podstawie jakiś różnych zakresów referencyjnych laboratoriów, jakie udało mi się znaleźć w internecie, wklepałam do chata gpt, uwzględniliśmy wszystkie czynniki, które "z mojej winy" mogłbyby podwyższyć ten MoM, wklepałam do innej sztucznej inteligencji, ale ani jeden z wyników nie wyszedł aż tak wysoko, co lekarzowi. Wahania w wyniku mogłyby być, jak najbardziej, w zależności od średnich wartości wziętych do obliczeń, sprzętu, programu itp., ale podobno o 10-15% maksymalnie, a nie o 70% jak u mnie
Różnica w wyniku MoM w co mówi mi internet, a tym na papierku od lekarza to jest około 1 MoM, na moją "niekorzyść" ryzyka, to jest bardzo dużo... Zastanawiam się, czy zrobiłam niewystarczająco dobry research i to z moimi przypuszczeniami jest coś nie tak, czy miałam wyjątkowego pecha i lekarzowi się omsknął się palec na klawiaturze i teraz niepotrzebnie przeżywam takie stresy.
Wiadomo, nie ufam sztucznej inteligencji aż tak, robi też błędy, ale ja liczyłam też to niezależnie bez niej i wychodziło mi podobnie, a jedna i druga podsumowała to mniej więcej: "wartość całkowicie nierealna i wskazuje na ogromny błąd w obliczeniach." czy " jest niemal na pewno wynikiem błędu w danych wejściowych"...
Ogromny problem był już z samym odbiorem wyników tam, lekarz przeprowadzający badanie i przeliczenia później niesamowicie gburowaty, więc średnio mam ochotę się dobijać do kliniki, tym bardziej, że mogę się sama mylić. Może któraś z Was kojarzy coś takiego?12.24 💔 6tc
01.25 💔 6tc
19.02 ⏸️
10.03 0, 53cm - serce bije!
31.03 2,5 cm - mały misio ❤️
14.04. prenatalne - 5,12 cm
25.04. 152 bpm, 13+2 -
@sofiz, @Anettka10, dzięki za odpowiedzi
Mnie chyba przy następnej wizycie (20.05) odstawi duphaston.
34 👩🏼❤️👨🏻 56
Świnoujście 🏖
12.02.2025 ⏸️
06.03.2025 (6+4) crl 0,95 cm, jest ❤
26.03.2025 (9+3) crl 3,25 cm, 165 bpm ❤
09.04.2025 (11+3) crl 5,93 cm, 157 bpm ❤
14.04.2025 (12+1) prenatalne! niskie ryzyka
-
@Nana11 może spróbuj jednak dobić się do tego lekarza i wyjaśnić. Możesz też zrobić któryś z odpłatnych testów w przedmiocie badań prenatalnych, ale chyba najpierw warto wyjaśnić sytuację u źródła. Nie sprawdzałam wyników, które wyszły mi na podstawie usg i pappa przyjmując, że lekarz opisując ryzyka wie co robi. Mój wynik był dosyć jasno opisany, jednakże lekarz, który robił mi badanie powiedział, że gdyby coś było niejasnego to aby przyjść i on wytłumaczy. A kiedy masz wizytę u lekarza prowadzącego ? Może on Ci coś rozjaśni ?
@Aszzz a Ty łykasz luteinę czy dopochowo ?Wiadomość wyedytowana przez autora: 5 maja, 15:44
-
Zgadzam się z dziewczynamiJa często tak mam z tabletkami, ze nie jestem pewna, czy wzięłam, np dzisiaj obudziłam się po 1 nocy i od razu myśl: matko czy ja wzięłam Acard 🙈 ale wzięłam, dla takich zakreconych jak ja mogę podać patent, wydaje się śmieszny, ale działa. Chodzi o powtarzanie głośno tego, co się robi, jeśli potem nie chcemy się zamartwiać czy na pewno to zrobiliśmy, np: biorę duphaston, wyłączam kuchenkę 😁 ja nie biorę duphastonu od jakichś 2 tygodni i wszystko jest oki. Za to dzisiaj przez niską ferrytynę zapisała mi żelazo - Tardyferon Fol.
Nana, ja się nie spotkałam z taką sytuacją. Szczególnie badania prenatalne powinny być opisywane z wyjątkową precyzją, ale wiadomo, zawsze jakiś błąd może się wkraść. A rozmawiałaś potem ze swoim lekarzem prowadzącym o tym? Jeśli nie to na pewno warto to zrobić. Wiem, że na pewno się stresujesz, ale ja unikałabym analizowania na własną rękę, traci się dużo czasu, nerwów i można niepotrzebnie się nakręcić. Jedynie lekarz może coś wyjaśnić, może jednak trzeba będzie wrócić do tego, który wykonywał badanie. Trzymam kciuki za rozwój sytuacji 😊pupuś lubi tę wiadomość
-
Witam Was pomajówkowo!🤩
Też dzisiaj miałam wizytę jak Judyta 😊 ale jednak jak zobaczyłam na prenatalnych dokładność aparatury USG to dzisiaj na NFZ u mojej lekarz mialam takie wtf 😆 jakość jednak milion razy gorsza i cieszę się, że za tydzień w piątek mam wizytę prywatną, bo tam również maja super sprzęt. Ogólnie to dzidzia ma 7,4 cm, smacznie spała i nie chciała rozłożyć nóg żeby potwierdzić to co doktor na prenatalnych zauważył. Także czekam, może na prywatnej wizycie się ujawni.
Schudłam kilogram od ostatniej wizyty, także to na minus wg doktor (ja tam się cieszę:p) no i dostałam Acard 150 ze względu na te wysokie ryzyko preeklampsji i skierowanie na IgM przez to że ta cytomegalia mi wyszła, że przechorowalam. Także taki stan, a następna wizyta na NFZ w dzień matki 😍Judyta_, przyszłamama96, Aszzz, szlamek, Anettka10, Helcia lubią tę wiadomość
-
Ja wizytuje jutro, prywatna wizyta ❤️ czekam z niecierpliwością 😁 i ze strachem 😅 znów mi pewnie wyjdzie wysokie ciśnienie u lekarza... Jeśli tak to chyba zaproponuje że pójdę i założę holter rr 24h bo w domu jest idealnie, nawet zainwestowałam w drugi ciśnieniomierz bo myślałam że może z moim coś nie tak 🙄
Chyba Wam nie pisałam, zrobiłam tą krzywa cukrowa. Na czczo 103, po 1h 172, po 2h 132..
Jakie macie glukometry? Chyba potrzebuje nowego bo mój już ma ze 3 lata 🫣Wiadomość wyedytowana przez autora: 5 maja, 17:08
-
Emusiowa wrote:@Nana11 może spróbuj jednak dobić się do tego lekarza i wyjaśnić. Możesz też zrobić któryś z odpłatnych testów w przedmiocie badań prenatalnych, ale chyba najpierw warto wyjaśnić sytuację u źródła. Nie sprawdzałam wyników, które wyszły mi na podstawie usg i pappa przyjmując, że lekarz opisując ryzyka wie co robi. Mój wynik był dosyć jasno opisany, jednakże lekarz, który robił mi badanie powiedział, że gdyby coś było niejasnego to aby przyjść i on wytłumaczy. A kiedy masz wizytę u lekarza prowadzącego ? Może on Ci coś rozjaśni ?
@Aszzz a Ty łykasz luteinę czy dopochowo ?
Dopochwowo 2x dziennieEmusiowa lubi tę wiadomość
-
Pdes wrote:Ja wizytuje jutro, prywatna wizyta ❤️ czekam z niecierpliwością 😁 i ze strachem 😅 znów mi pewnie wyjdzie wysokie ciśnienie u lekarza... Jeśli tak to chyba zaproponuje że pójdę i założę holter rr 24h bo w domu jest idealnie, nawet zainwestowałam w drugi ciśnieniomierz bo myślałam że może z moim coś nie tak 🙄
Chyba Wam nie pisałam, zrobiłam tą krzywa cukrowa. Na czczo 103, po 1h 172, po 2h 132..
Jakie macie glukometry? Chyba potrzebuje nowego bo mój już ma ze 3 lata 🫣
Wybacz, ale nie pamiętam czy byłaś już u lekarza i masz stwierdzoną cukrzycę ciążową? Bo wyniki krzywej potwierdzają to niestety. Ja otrzymałam skierowanie do diabetologa i w ciągu tygodnia mnie przyjęli na NFZ. Tam dostałam glukometr i pielęgniarka, która uczyła mnie obsługi powiedziała, że po tej ciąży mam wyrzucić ten glukometr. Nawet jeśli planuje drugą ciążę, która na 99% skończy się również cukrzycą, to mam znów przyjść do nich i dostanę nowy. Mowila, że one się dekalibrują i do niczego się nie nadają po dłuższym użytkowaniu. -
Kurczę, silny ból żołądka i biegunka… jak sobie ulżyć? 🥲02.2018r. 👦
03.2019r. 👦
29.01.2025 ⏸️
30.01 betaHCG 23,5 progesteron 19
1.02 betaHCG 65,2
6.02 betaHCG 744 progesteron 29
12.02 sam pęcherzyk ciążowy
20.02 maluch 0,61 cm ♥️ krwiaczek, bez plamień
13.03 🩺 maluch nadgonił do terminu Om, wszystko ok ❤️
19.03 NIPT 🩺 bardzo niskie ryzyka 🌸 dziewczynka
26.03 USG prenatalne, wszystko super ❤️ maluszek ma 5,45 cm (11+6)
02.04 USG prenatalne Invicta 🩺
(12+6)
6,4 cm ❤️ wysokie ryzyko preeklampsji 1:4 , trismomie niskie ryzyka 🥰 acard 150
10.04 (14+0) 7,74 cm 🌸
23.04 🩺
-
Patkaa94 wrote:Kurczę, silny ból żołądka i biegunka… jak sobie ulżyć? 🥲
Mój młody też teraz ma to właśnie
Mi też ZAWZSZE na ból brzucha pomaga ciepła kąpiel03.2021 synek
20.02.2025 7+3, termin 7.10…. A jednak już 2.10 😬
Następna wizyta 14.10
Prenatalne 26.03
url=https://www.tickerfactory.com][/url]
-
Korki wrote:Elektrolity??
Mój młody też teraz ma to właśnie
Mi też ZAWZSZE na ból brzucha pomaga ciepła kąpielwczoraj już byłam na IP i wszystko ok było.
02.2018r. 👦
03.2019r. 👦
29.01.2025 ⏸️
30.01 betaHCG 23,5 progesteron 19
1.02 betaHCG 65,2
6.02 betaHCG 744 progesteron 29
12.02 sam pęcherzyk ciążowy
20.02 maluch 0,61 cm ♥️ krwiaczek, bez plamień
13.03 🩺 maluch nadgonił do terminu Om, wszystko ok ❤️
19.03 NIPT 🩺 bardzo niskie ryzyka 🌸 dziewczynka
26.03 USG prenatalne, wszystko super ❤️ maluszek ma 5,45 cm (11+6)
02.04 USG prenatalne Invicta 🩺
(12+6)
6,4 cm ❤️ wysokie ryzyko preeklampsji 1:4 , trismomie niskie ryzyka 🥰 acard 150
10.04 (14+0) 7,74 cm 🌸
23.04 🩺
-
Emusiowa wrote:Kiedy Wam badali krzywą cukrową ? Robią to jak zwykłe wyniki cukru są złe czy niezależnie od wyników ? Mi jeszcze nie sprawdzali ...
standardowo po 24 tygodniu, chyba że glukoza którą się bada dosyć wcześnie wyjdzie za wysokoEmusiowa, Carolyn lubią tę wiadomość