WIELKA AKCJA PŁODNOŚCI   

Twoje starania o dziecko przedłużają się?
Sprawdź czy możesz skorzystać z dofinansowania
w Klinice Polmedis.
Sprawdź
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Październikowe Szczęścia 2015 ;)
Odpowiedz

Październikowe Szczęścia 2015 ;)

Oceń ten wątek:
  • Nynusia Autorytet

Wysłany: 14 czerwca 2015, 11:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A jutro wychodzisz ze szpitala? Może gdzieś obok domu masz diabetologa zawsze możesz spróbować telefonicznie się skosultowac będzie dobrze;*

l22nhdgeccid541p.png
  • annggela Autorytet

Wysłany: 14 czerwca 2015, 11:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej kobitki!
    Wczoraj caly dzien na miescie spedzilismy cala rodzina, od rana 3 h na ryneczku obok w centrum kupilam mamie sukienke na slub byleby nie ubrala ecru, znalazlysmy piekna rozowa i obie zadowolone!
    Potem mama zadzwonila po siostre i jej chlopaka i zrobila dla wszystkich obuadek, maly odpoczynek i na Waly poszlismy.
    W domu bylismy po 24 chlopy podpite p, w sumie to wszycy oprocz mnie, my z Doriankiem wypilismy lecha free z limonka.

Wszystko fajnie gdyby nie przerazliwy bol nog, zylaki wychodza na wierzch, pajaczki mam na calych nogach ! Plakac czasami mi sie chcialo z bolu!
    Synus mnie obudzil po 4 rano kopniaczkami <3 moje kochane malenstwo <3 kocham ponad wszystko
    Milego dzionka, ja leze caly dzien z nogami w gorze, oby przestaly bolec :(

Nynusia lubi tę wiadomość

qdkkjw4zfn9a9o9i.png

mhsv9vvj4dj4thic.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 14 czerwca 2015, 12:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Te bezalkoholowe leszki maja 0,5% alkoholu
    szkoda bo ja widze to nowe smaczki to tez mam ochote sprobowac

• my dream Autorytet

Wysłany: 14 czerwca 2015, 12:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    macie piękne zdjęcia, więc ja też pochwalę się swoją "dyniowatością" :)

wish5l9fcim3_t.jpg

madu, Nynusia, Little Frog, Lucy7, agu258, agania, agaton, lojkalojka, ~Rewianka~, IviQ, annggela, lili_madlen, nat_alia, Bąbelek, Lexie lubią tę wiadomość

mhsvh371pdpt408y.png
  • Nynusia Autorytet

Wysłany: 14 czerwca 2015, 12:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Anngella no to masz intensywny wypoczynek :)

My dream piękne zdjęcie!

Dziewczyny muszę się pochwalić w Dąbrowie Górniczej 27 czerwca odbędą się bezpłatne badania USG 3D/4D i mam zamiar jechać ale super :D jak któraś w Was mieszka blisko DG wpadnijcie CH Pogoria zapisy o godzinie 10 :)

my dream, Blondik lubią tę wiadomość

l22nhdgeccid541p.png
  • kasiulka87 Ekspertka

Wysłany: 14 czerwca 2015, 12:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    anaa cukrzycę ciążową leczy się tylko insuliną, tabletki są przeciwwskazane. i spokojnie, organizm nie przyzwyczaja się do tej insuliny. Wręcz przeciwnie, bywa tak ze jeszcze w trakcie ciąży udaje się odstawić insulinę i zostać na samej diecie o ile cukry są w granicach normy:) Ale może w ogóle nie będzie potrzeby tej insuliny stosować, wiec na razie się nie martw na zapas :)

Dziewczynki my wczoraj mieliśmy pracowity dzień- kilka dobrych godzin spędziliśmy na wybieraniu wózka i innych rzeczy. No ale wózek wybrany, łożeczko właściwie też, wanienka, komoda, fotel na którym będę zapewne spedzać sporą część nocy i regał :)
    Mamy małe mieszkanko, 38 m2 więc musimy wybierać sprytne rozwiązania zajmujące małą przestrzen.
    Np wanienkę wybraliśmy taka: http://allegro.pl/bebedue-wanienka-skladana-domowa-turystyczna-hit-i4975000489.html

Łożeczko: http://3kiwi.pl/product-pol-8025-TROLL-Lozeczko-NICOLE-white-.html
    Przewijak będzie na łózeczku tak jak na zdjęciu.

W pokoju w którym będzie łóżeczko postawimy taki regalik z koszami w których bedą najpotrzebniejsze rzeczy (jeszcze nie wiem jakie :P) http://www.ikea.com/pl/pl/catalog/products/00275848/

I mam nadziieję że jakoś się pomiescimy :))

Mam pytanie do tych z Was które już mają pociechy. Któraś może stosowała kołyskę w początkowych miesiącach? Możemy dostać kołyskę od znajomych. Wiem że ważne jest żeby miała blokadę, żeby w nocy była stabilna. Wiem też że warto zainwestować w dobry materac żeby nie uszkodzć układu kostnego malucha. I mam dwa pytania: po pierwsze czy nie miałyście problemu z przelozeniem z kołyski dziecka do łóżeczka? (nie przyzwyczaiło się do ciągłego "dyndania"?:)) I jaki to jest dobry materac?

Swoją drogą co myślicie o umieszczaniu Maluszka w sypilani na początku? czy raczej jesteście za oddzielnym pokoikiem?
    U nas sytuacja wygląda tak ze albo wezmiemy tą kołyskę i pierwsze miesiące Mała bedzie mogła być z nami w sypialni (ale kołyska ma kółeczka wiec jest w razie czego mobilna)- to wydaje się rozsadne z racji faktu ile razy dziecko budzi sie w nocy i chce jesc :) A druga opcja- od początku w swoim kąciku w salonie, w łożeczku.

A jak tam ruchy u Was? Mnie Mała skopała rano :) a teraz spokoj.\

Jestem troche przerażona swoja wagą- w drugim trymestrze rośnie zastraszająco szybko- już + 8 kg! czyli +5 w drugim trym. A jak u Was?

We wtorek USG połówkowe, już się nie mogę doczekac :) I juz oczywiscie stresuję się na maksa :P

Miłej niedzieli!

Lexie lubi tę wiadomość

kasiulka87
    p19uugpj4gj52rmg.png
    bl9c82c3a80l5w83.png
  • madu Autorytet

Wysłany: 14 czerwca 2015, 13:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć Dziołszki :)

ana cos mi się szemrana ta diagnoza cukrzycy wydaje, przez to jakie posiłki dostajesz. Wiadomo, że jak Ci dadza dżem słodzony i kompot słodzony i jeszcze coś co ma weglowodany to cukier Ci może skoczyć. Ja bym na Twoim miejscu skonsultowała decyzję 9jesli już zapadnie)o braniu insulizny z innym lekarzem i po np. tygodniowej diecie cukrzycowej :)

my dream, ślicznie wyglądasz :)

Nynusia, niby nie daleko do DG, na chwilę mi nawet zaswiatło, że może by się wybrac, ale w chyba odpuszczę mężowi, tych przyjemności i soobie stania w kolejce :) Ale powodzenia!!!:)

kasiulka- genialna wanienka, juz wiem jaką i my zakupimy ;) W niewielkim mieszkaniu trzeba sobie radzić, na szczęście jest teraz tyle fajnych rozwiązań, że można to jakos ogarnąć :)

Co do wagi, to ja od poczatku mam 9,5 kg+ (z czego w od początku drugiego jakoś 4-5 kg) i pierwsze mikro rozstępy na boczkach :(
    Zaczynam smarowanie 3x dziennie!

A co do malucha w sypialni, my zdecydowaliśmy, że najpierw łożeczko będzie u nas w sypialni. Dla nas będzie wygodniej. Maż już zadeklarował, że będzie podawał na karmienie ;)

Kasiulka, powodzenia na wizycie!:)

my dream, kasiulka87 lubią tę wiadomość

21.10.2015 Leon <3
  • agu258 Autorytet

Wysłany: 14 czerwca 2015, 13:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    SS tak, ślub mam za tydzień, a wybory są za dwa tygodnie, ale ona musi się stawić już teraz w środę na jakiś próbach, przygotowaniach itd... Więc taką sytuacja przykra wystąpiła...

My dream piękne zdjęcie :-) :-) :-)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 czerwca 2015, 13:55

11.10.2015 :-) Synuś
    f2w3rjjggeo0wuhh.png
  • my dream Autorytet

Wysłany: 14 czerwca 2015, 13:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    dziękuję bardzo :)

mhsvh371pdpt408y.png
  • Nynusia Autorytet

Wysłany: 14 czerwca 2015, 14:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kasiulka u Nas mała będzie w naszym pokoju a łóżeczko będzie kolo łóżka. Co do wagi to ja mam niecałe 6kg do przodu. Ruchy czuje średnio kilka razy na godzinę do dwóch różnie.

Madu martwi mnie tylko ta kolejka ttam...

l22nhdgeccid541p.png
  • aagatkaa1984 Autorytet

Wysłany: 14 czerwca 2015, 14:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Anna ja bardzo przepraszam, ale 3 posiłki dziennie, nawet dietetyczne, to nie jest dieta cukrzcowa. Ja miałam z corka cukrzyce ciazowa i bardzo wane jest rozlozenie posiłków na 6 z ostatnim posilkiem okolo 21ej. Owoce tylko do 18, chrupkie pieczywo lub ciemne w zależności od tego po czym ci cukier nie skacze, 0 białej maki, o dlodyczach nie musze mówić. Jak ci dowala śniadanie o 8, potem za 4godzine zupę i drugie, a o 17 kolacje, to jak masz miec cukier w normie? Moim zdaniem twój pobyt tam jest zupełnie bez sensu. Jezeli chcesz podam Ci numer do dr Malinowskiej z Karowej, zadzwonisz i na pewno Cie przyjmie na karowej na nfz,ona zajmuje sie kobietami z cukrzyca. będziesz miala szkolenie z dietetykiem i można wówczas powiedziec, czy dieta działa, czy nie.

Aguś26 lubi tę wiadomość

km5st5odymuuq2ts.png
  • lojkalojka Autorytet

Wysłany: 14 czerwca 2015, 14:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nynusia wrote:
    Lojkalojka bawię się stetoskopem i nie umiem namierzyć Lenki serducha gdzie znalazłaś? ?
    Nunusia ja znalazlam serduszko dwa centymetry pod pepkiem na prawo :) Mojmaly ulozony jest glowka do dolu .

Szczesliwa mama dziewiecioletniej Cariny i malego Leonka <3
    [*] 6tc 07.01.2015
    relgwn15o8cdzpyz.png
  • aanaa Autorytet

Wysłany: 14 czerwca 2015, 14:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzięki dziewczyny za rady. Powiem lekarzowi na obchodzie, że dwa dni postaram się w domu i częste posiłki jak najbardziej z diety cukrzycowej, będę się badać po każdym i w czwartek rano zjawie sie u niego z wynikami. Jak będzie źle, bez szemrania jadę do wawy i biorę insulinę. Ciekawe co on na to :) w końcu to podważanie jego kompetencji i żywienia na jego oddziale :)

iv09hdge6yql001e.png
  • ewwiel Autorytet

Wysłany: 14 czerwca 2015, 14:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nynusia wrote:
    Aha no tak tylko slyszalam ze organizm tez może przyzwyczaić się do insuliny oby tak nie było u Ciebie oczywiście;* a jakie duże masz wyniki po godzinie?

ja miałam tak (wyniki z sierpnia 2014):
    glikoza:
    na czczo 99
    po 1 godz 183
    po 2 godz 135

insulina:
    na czczo 8,5
    po 1 godz 84,9
    po 2 godz 84,9

U mnie na razie 2 kg na plusie, choć jem słodycze, bo strasznie mnie do nich ciągnie w tej ciąży.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 czerwca 2015, 14:31

klz9zbmhhlezszdo.png

jox6io4puam380xd.png
  • Aguś26 Autorytet

Wysłany: 14 czerwca 2015, 14:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    aanaa wrote:
    Hej, u mnie dieta średnio przyniosła rezultaty. Lekarz mówi ze chyba sie skończy na insulinie, ale zanim co to mnie wysle do warszawy na konsultacje do diabetologa. Ze stresu zapomniałam zapytać czy to ma być tylko konsultacja czy mnie teraz tam położą...musze pamiętać na wieczornym obchodzie zapytać :| liczyłam ze jutro do domu a tu cholera wie czy mnie dalsza wycieczka nie czeka :(
    Dziwne że ci dają szpitalna dietę która wcale nie jest dieta i na tym stwierdzają ja sama kombiniwalam co mogę jeść a co nie i tak o to dieta mi wystarczala

agania lubi tę wiadomość

w4sqyx8dteqxq3vc.png
  • Aguś26 Autorytet

Wysłany: 14 czerwca 2015, 14:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    aanaa wrote:
    Nynusia, jakie tabletki? Pierwsze słyszę? Najbardziej mnie denerwuje to ze dają mi tu jeść trzy razy dziennie, duże porcje, wiec je musze zjeść żeby dotrwać do kolejnego posiłku. A po tak wielkich porcjach cukier ma chyba prawo być wysoki...moze spróbuje ze dwa dni jeść w domu 6 razy dziennie dietę cukrzycowa i zobaczymy? Zapytam lekarza. Tu mi dają słodkie kompoty i slodka herbatę, wiec ciekawe jak przygotowują posiłki...czy równie zgodnie z dieta cukrzycowa...
    Ja jem 7 nawet 8 razy dziennie mniejsze porcje i jest dobrze nic nie słudze ani nie jem nic słodkiego cukru omijam u nas najpierw kierują do poradni mówią co możesz jeść i w ogóle sama uczysz się dobierać porcję i być na diecie A hak żadna dieta nie będzie skutkować to dopiero wtedy insulina bo jak będziesz na diecie to insulina może ci za bardzo obniżać cukry a to jest jeszcze gorsze ... tabletek w ciazy nie można tylko insulina nie szkodzi

w4sqyx8dteqxq3vc.png
  • agaton Autorytet

Wysłany: 14 czerwca 2015, 14:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej Mamuśki,
    Wstawiam wam zdjęcie sprzed wesela,bawilam sie super,do 3 nad ranem, ale czuje,ze musze teraz przystopować troche i więcej odpoczywać,bo za szybkie mam tempo... A zaraz wychodzę na poprawiny;)
    http://naforum.zapodaj.net/thumbs/997af34af7f6.jpg
    Ursa,trzymaj sie Kochana,cóż Ci powiedziec,modle sie zebys we wtorek uslyszala dobre wieści:* wszystkie jestesmy z Toba.
    My dream,super z Ciebie Mamuśka,wyglądasz świetnie i super kiecka:)
    Polkosia,a Ty jak sie bawilas?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 czerwca 2015, 14:42

lojkalojka, madu, Little Frog, Lucy7, annggela, nat_alia, Nynusia, agu258, Lexie lubią tę wiadomość

relge6ydp4bm8i03.png
    8p3os65gqclgcd9i.png
  • Aguś26 Autorytet

Wysłany: 14 czerwca 2015, 14:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    aagatkaa1984 wrote:
    Anna ja bardzo przepraszam, ale 3 posiłki dziennie, nawet dietetyczne, to nie jest dieta cukrzcowa. Ja miałam z corka cukrzyce ciazowa i bardzo wane jest rozlozenie posiłków na 6 z ostatnim posilkiem okolo 21ej. Owoce tylko do 18, chrupkie pieczywo lub ciemne w zależności od tego po czym ci cukier nie skacze, 0 białej maki, o dlodyczach nie musze mówić. Jak ci dowala śniadanie o 8, potem za 4godzine zupę i drugie, a o 17 kolacje, to jak masz miec cukier w normie? Moim zdaniem twój pobyt tam jest zupełnie bez sensu. Jezeli chcesz podam Ci numer do dr Malinowskiej z Karowej, zadzwonisz i na pewno Cie przyjmie na karowej na nfz,ona zajmuje sie kobietami z cukrzyca. będziesz miala szkolenie z dietetykiem i można wówczas powiedziec, czy dieta działa, czy nie.
    Zgadzam się z tobą to co jej podają i na tym się opierają tj paranoja jakaś .... ja miałam 2 tyg na testowanie co mi służy a co nie i znalazłam odpowiednie pieczywo porcje itp A nie dieta cukrzycowa i słodkie kompoty i herbaty.... brak słów

w4sqyx8dteqxq3vc.png
  • Aguś26 Autorytet

Wysłany: 14 czerwca 2015, 14:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ewwiel wrote:
    ja miałam tak (wyniki z sierpnia 2014):
    glikoza:
    na czczo 99
    po 1 godz 183
    po 2 godz 135

insulina:
    na czczo 8,5
    po 1 godz 84,9
    po 2 godz 84,9

U mnie na razie 2 kg na plusie, choć jem słodycze, bo strasznie mnie do nich ciągnie w tej ciąży.
    Ja miałam prawie identyczne wyniki ale w 12 tyg i od tego czasu mam dietę... obciążenie tak szybko bo glukoza na czczo wyszła 95 a przy 8obciążeniu miałam na cZCZO 100 PO godz 184 a pi dwóch godz 134

w4sqyx8dteqxq3vc.png
  • aagatkaa1984 Autorytet

Wysłany: 14 czerwca 2015, 14:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aguś dokladnie, trzeba znalezc składniki indywidualne, które cukru nie podnoszą. Ja np miałam tak, ze na pumpernikiel reagowalam dobrze, a na ciemne pieczywo j nie ;) gdzi na zdrowy rozum wydawaloby sie, ze po pumperniklu bedzie ckier skakal

km5st5odymuuq2ts.png
‹‹ 1019 1020 1021 1022 1023 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Zespół Policystycznych Jajników (PCOS) – dieta dla płodności

Zespół policystycznych jajników (PCOS, Policystyczne Jajniki) to jedno z najczęściej występujących zaburzeń endokrynologicznych u kobiet. Dotyczy 5-10% kobiet w wieku rozrodczym i jest najczęstszą przyczyną zaburzeń owulacji i problemów z zajściem w ciążę. Przeczytaj jakie są objawy PCOS, jak wpływa ono na starania o dziecko oraz w jaki sposób możesz pomóc sobie dietą.   

CZYTAJ WIĘCEJ

Mikroelementy dające makro-poprawę męskiej płodności

Dowiedz się, które mikroelementy odgrywają kluczową rolę w kontekście męskiej płodności. Na co zwracać uwagę i których składników nie powinno zabraknąć w diecie przyszłego taty? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Zespół PCOS – czym jest i jak z nim walczyć?

PCOS to jedno z najczęstszych zaburzeń endokrynologicznych. Jak się objawa? Jakie są metody leczenia? Czy Zespół Policystycznych Jajników może utrudniać zajście w ciążę? 

CZYTAJ WIĘCEJ