X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Październikowe Szczęścia 2015 ;)
Odpowiedz

Październikowe Szczęścia 2015 ;)

Oceń ten wątek:
  • aanaa Autorytet

Wysłany: 8 lipca 2015, 08:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kurcze, gdyby była pewność, że to gwarancja dla zdrowia dziecka, brałabym bez namysłu, a tak to nie wiadomo...Mogłaby ta medycyna szybciej się rozwijać :D

ZakręconaOna lubi tę wiadomość

iv09hdge6yql001e.png
  • miska2503 Ekspertka

Wysłany: 8 lipca 2015, 08:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam się i ja od dwóch tygodni nie mam internetu. Ale czytam na bieżąco z telefonu. Wszystkim mama gratuluje udanych wizyt. My idziemy w poniedziałek a dziś na krzywej siedze. Nareszcie zrobiło się chłodniej.

jaroszka, Bąbelek, ewwiel lubią tę wiadomość

Zosia
    l22ndf9he4ul08c3.png
  • Natka88 Autorytet

Wysłany: 8 lipca 2015, 08:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kasia82, ja jak bylam na obciazeniu to polozne kategorycznie zabronily wciskac cytryny do glukozy, bo wiekszosc z nas (ja tez mialam taki zamiar) wcisnelaby pol albo i caly sok z cytryny, a on sam w sobie zawiera fruktoze i w takiej ilosci moze dodatkowow ponieść wynik koncowy. I z tego co zauwazylam, to u mnie w miescie w wielu labo tak do tego podchodza.
    Pisze to jako ciekawostkę, wiec prosze na mnie nie naskakiwac- pisze co uslyszalam;)

Na warsztatach Mamo to ja, babka z BKM mowila, ze w szpitalach co jakis czas sa organizowane akcje pobierania krwi pepowinowej za zgoda matki, do uzytku publicznego. Za darmo, na koszt panstwa, ale nie mozna zglaszac roszczeń do 'swojej' krwi.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 lipca 2015, 08:33

Aniołek <3 29.10.2014 <3 10tc
    Marysia <3 25.09.2015, 3440g i 55cm szczęścia <3
    74didf9h1v4xctmm.png
  • madu Autorytet

Wysłany: 8 lipca 2015, 08:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    2815720_1436336084730.jpg

z jednej strony drogie, a z drugiej strony przy tych dłuższych pakietach rocznie nie wychodzi jakoś strasznie drogo, w zasadzie tyle co ubezpieczenie...

Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 lipca 2015, 08:43

21.10.2015 Leon <3
  • zakocona Autorytet

Wysłany: 8 lipca 2015, 08:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Najgorsze w tym wszystkim jest to, że to niesamowita komercha. Wszędzie się ogłaszają i peplają jaki to cudowny lek na wszystko, zupełnie bez wad itd itp. Nic tylko brać najdroższy pakiet i bulić ;)

Dla mnie takie coś powinno być państwowe w całości. I pobranie, i przechowywanie. Skoro to jest lek "na wszystko" i "leczy ponad 80 chorób", toć to przecież zbawienie! Czemu w takim razie nie ma dofinansowań na to i działają przede wszystkim banki komercyjne tylko? Państwowe zasoby są znikome, co wcale mnie nie dziwi, bo koszt pobrania jest spory, a skoro mogę uratować własne dziecko (czy to w ogóle jest prawda?), to czemu mam ryzykować i oddać do banku publicznego z szansą, że dla mojego dziecka krwi już się nie znajdzie odpowiedniej, jeśli została wykorzystana.

madu, ZakręconaOna, jaroszka lubią tę wiadomość

Ciąża podczas kp <3
    f2w3rjjg8mtxbbsd.png
    atdc4z175b5gir53.png
  • agaton Autorytet

Wysłany: 8 lipca 2015, 08:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej Dziewczyny, was nadrobić, to nie lada wyczyn :) Może na L4 mi będzie lepiej szło, bo nieraz bym chciała się włączyć w dyskusje, ale zanim przejdę do najnowszych wadomości, to już dawno po dyskusji ;)
    Ale o grach muszę się włączyć :) Uwielbiamy z mężem grać i mamy dużo gier :) Carcasone lubimy, mamy dużo dodatków i gra zawsze wyglada inaczej, nie nudzi nam sie jeszcze, Dixit jest super i rozwija wyobraźnię, Wredotka też wspomniała o Dooble, to jest czadowa gra i dzieci też ją lubią :) Ale jest stres przy niej ;) Przy Prawie Dżungli miałam wybitego palca, koleżanka wyrwane włosy, podrapania i różne szkody w domu się zdarzają notorycznie hehe ;) Sabotażysta jest extra, też dlatego, ze w dużo osób można grać :)
    Jeśli chodzi o Tabu to polecam Wam, zamiast kupowac grę, to wejść sobie na stronę i pobrać karty z hasłami za darmo, wydrukowac, pociąć i grać :) Wybiera się poziom trudności i bajla! :) Całę studia w to gralismy ;) Bo później jak się hasło zużyje, to nie da się drugi raz zagrać, bo juz się pamięta :)
    Ja Wam jeszcze polecam baaaardzo dla dorosłych i dla dzieci grę Pędzące Żółwie, jest mega prosta, ale ile śmiechu i kombinowania :) Polecam bardzo :)
    A bardziej dla dorosłych to List Miłosny jest super, kilka kart, 15 zł i grania że hoho :)
    Kolejkę też mam, fajny pomysł i te karty z przedmiotami z PRL, które każdy pamięta, bo każdy miał takie same, ale rzadko gramy, bo jednak większa frajda jest przy innych grach ;)
    Magiczny Miecz jest super, piękna plansza i fajna dłuuuuga gra :)

Dobra, tyle o grach, bo mogłabym pisać i pisać :P

Jaroszka, dobrze, ze to tylko pomyłka z tym cukrem, ale głupia sytuacja, że takie proste, rutynowe badania, a pomyłka się zdarzyła...

Battinka, zgadzam się z Tobą, że to kołatania i osłabienie mogą wynikać leżania na wznak. Ja dużo tak leżałam i im więcej leżałam, tym się gorzej czułam. Znajoma położna mówiła, żeby kłaść się na boku, najlepiej lewym, ale nawet na prawym lepiej, niż na plecach :)

Agatka, szczerze mówiąc nie myślałam o tym w ogóle (pobranie krwi pępowinowej). Mam zamiar założyć jakiś fundusz na dzieciaczka i odkłądac mu pieniądze co miesiąc, i chyba wolę na to wydac kase, a więcej to już raczej nie wyciułam, tym bardziej, że na macierzyńskim moje przychody spadną o 1/5... Zakładam, że dziecko będzie zdrowe :)

Kasia, ale fajnie, ze tak Ci smakował ten napój :) I miło, że ci pacjenci inni Cię wpuścili, u mnie to było ich ze 30 przede mną i nikt mnie nie wpuścił i nikt nie "widział", że jestem w ciąży, dopiero w rejestracji mi pani powiedziała, ze wchodzę bez kolejki, ale się stresowałam, bo myślałam, że mnie zlinczują zaraz... NIeprzyjemnie było, ale było minęło, idę 13 lipca do lekarza i zobacze wyniki, ale na czczo miałam 70 więc myślę, że będzie ok :)

Miłego dnia Dziewczyny, oby pogoda dała żyć ;) Choć mi nawet jakoś tak nie doskwiera bardzo, cóż, do roboty pójść trzeba, obiad ugotować trzeba, później nad wodę, wracam, robię kanapki i sałatkę do pracy, zbieram się, myję itp i idę lulu :P Mega aktywnie spędzam te upalne dni :) Ale dzisiaj już pada i dlatego chcę to lato wykorzystac ile się da :) Przez to moje zabieganie nie czuje tak bardzo dzidzisia, ale coś tam podryguje, więc chyba jest ok :)

Kasia82, nat_alia, jaroszka, szczesliwa_mamusia21, BATTINKA lubią tę wiadomość

relge6ydp4bm8i03.png
    8p3os65gqclgcd9i.png
  • aanaa Autorytet

Wysłany: 8 lipca 2015, 08:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Widzę, że prawie nic nie wiem na temat. Rozumiem że można wykorzystać krew jednego dziecka do ratowania innego? W takim razie powinna powstać baza takiej krwi państwowa, która działa jak zwykłe centrum krwiodawstwa, i pobierać od jak największej liczby osób. Ja od zawsze oddawałam krew i w tym wypadku też nie robiłabym problemu gdyby nasz krew pępowinowa komuś miała pomóc.

iv09hdge6yql001e.png
  • agaton Autorytet

Wysłany: 8 lipca 2015, 08:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Natka, mi też powiedziali, że cytryny nie można, ale że blokuje wchłanianie glukozy hehe, to już nie wiadomo o co chodzi ;)

relge6ydp4bm8i03.png
    8p3os65gqclgcd9i.png
  • madu Autorytet

Wysłany: 8 lipca 2015, 08:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    aanaa nie leczy sie samą krwią, tylko wydobywa sie z niej komórki macierzyste, które sie przeszczepia. Krwi nie ma tak duzo, bo średnio 80 ml, w takiej ilości jest mniej więcej komórek macierzystych tyle, że starczy dla biorcy ok 40- 50 kg. wydaje mi sie że w tych prywatnych bankach nie ma opcji zeby "Twoja" krew oddali komus innemu, no chyba, ze sie na to zgodzisz.

21.10.2015 Leon <3
  • Kasia82 Autorytet

Wysłany: 8 lipca 2015, 08:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Natka, takie ciekawostki są interesujące i dają nam szersze spojrzenie na wiele spraw. Wiadomo, ile ludzi, tyle opinii. Mnie nie musisz się obawiać, nie będę na Ciebie naskakiwać. :) U nas pozwalają wcisnąć cytrynę, ale bardzo malutko. Kilka kropelek wycisnęłam, pewnie nawet nieszczególnie zmieniło to smak. :)
    Natka88 wrote:
    Kasia82, ja jak bylam na obciazeniu to polozne kategorycznie zabronily wciskac cytryny do glukozy, bo wiekszosc z nas (ja tez mialam taki zamiar) wcisnelaby pol albo i caly sok z cytryny, a on sam w sobie zawiera fruktoze i w takiej ilosci moze dodatkowow ponieść wynik koncowy. I z tego co zauwazylam, to u mnie w miescie w wielu labo tak do tego podchodza.
    Pisze to jako ciekawostkę, wiec prosze na mnie nie naskakiwac- pisze co uslyszalam;)

Na warsztatach Mamo to ja, babka z BKM mowila, ze w szpitalach co jakis czas sa organizowane akcje pobierania krwi pepowinowej za zgoda matki, do uzytku publicznego. Za darmo, na koszt panstwa, ale nie mozna zglaszac roszczeń do 'swojej' krwi.

w5wq8ribpvtivstd.png
  • aagatkaa1984 Autorytet

Wysłany: 8 lipca 2015, 09:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Agaton ale odkladanie pieniądz dla dziecka, a ban krwi to dwie zupełnie różne kwestie. Gdybym muala pewność, ze faktycznie w razie czego ta krew pomożenie zastanawialabym sie, ale tak jestem e kropce

km5st5odymuuq2ts.png
  • ZakręconaOna Autorytet

Wysłany: 8 lipca 2015, 09:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzień dobry
    Za mną nie przespana noc: ( ciągle wstawianie na siku myslalam , ze mnie wykończyć dzisiaj a co najlepsze , ze na noc praktycznie nic nie pilam żeby właśnie nie latać !
    Co do burzy do słyszę , ze w Pl w sporej ilosci miejsc strzelają moje ukochane piorunki ! :) chętnie przygarne do siebie wasze burze:) uwielbiam !
    U mnie pogoda nijaka , nie pada ale chłodniej ma być dziś tylko 17-20 max stopni ...
    Sniadanko zjadlam i polozylam się z moim D trochę bo on po nocce a Ja może tez się zdrzemne bo czuje się jakbym z tydzień nie spala: p
    Mały warioowal od samego rana i takiego kopa przy śniadaniu mi zassunal w okolicach pępka ze aż zapromieniowalo do cipki , mega chwilowy bol ... Mógł na nerw jakiś skiknac ? No on aż ca!y chyba się przekręca co chwile czuje

de7e166350.png

b2727090e5.png
  • linka220 Autorytet

Wysłany: 8 lipca 2015, 09:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczyny, u nas po burzy fajny chłodek :D

Kasia82 trzymam kciuki za badania glukozy.

Ja niestety III trymestr zaczęłam od nieprawidłowych wyników badania glukozy :(
    na czczo 88,5 (60-99) po 1H 123 (<180) a po 2H zamiast spaść to 167,5 (<140)

więc już czytam o dietach cukrzycowych w ciąży :(

Poza tym w nocy po sikaniu wyleciał mi śluz taki bardzo wodnisty biały i to w takiej ilości że aż trochę po nogach mi poleciało... Już chciałam jechać do szpitala, ale więcej już do teraz nic nie poleciało, a biorę luteinę dopochwową i może to coś z tym związane :/ dziś już normalny delikatny śluz gęsty...
    Miałyście takie coś może dziewczyny?

Dzwonię zaraz do mojej gin :(

Kasia82 lubi tę wiadomość

hchy3e3km5dqv62g.png
    relganlipvgw9clp.png
  • WiedźmaMaKota Autorytet

Wysłany: 8 lipca 2015, 09:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej laski :)
    Co do liczenia ruchów to nie mam zamiaru jakoś tam panikować bo nie doliczę do 10, po prostu mam zorientować się kiedy moje dziecko jest aktywne, w jakich porach dnia i w jakich sytuacjach i w ten sposób obserwować, jeśli np. powinno się ruszać a tego nie robi, mam wypić coś zimnego albo zjeść coś słodkiego i obserwować, jeśli to nie poskutkuje to dzwonić do położnej... Moja mama też tak obserwowała ruchy i nie panikowała, że zamiast 10 fiknięć naliczyła 5...

Wczoraj na fb wyczaiłam krzesełko do karmienia za darmo i dziś chyba po nie jedę, wiem, że jest jeszcze wcześnie na nie ale jak za darmo? no za kinder niespodzianki dla dzieci :)
    Pogoda jest u nas dziś iście jesienna, siąpi od rani i aż nie chce się wyjść z domu a dziś mam tyle do zrobienia ;/

Trzymajcie kciuki bo ide dziś załatwiać sprawy dotyczące zamiany mieszkania...

Edit: no i jak czytam, że wstajecie na siku w nocy to wam zazdroszczę bo ja się nie budzę tylko rano jak wstanę to biegiem lecę z pełnym pęcherzem i potem aż mnie w nerkach boli ;/

Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 lipca 2015, 09:07

Robimy drugiego Dziedzica ;)
    3i496iye8v37prd8.png
  • agaton Autorytet

Wysłany: 8 lipca 2015, 09:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Agatka, wiem, ze to nie to samo ;) Ale moje fudusze mi nie pozwolą na to i na to płacić ;) Więc wybieram fundusz :)
    Właśnie, może któraś z was zna jakąś dobrą opcję??

relge6ydp4bm8i03.png
    8p3os65gqclgcd9i.png
  • polkosia Autorytet

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja mam bardzo dużo śluzu całą ciążę, nieraz takie gluty nawet, to podobno normalne :)

Klementysia 2015 psn
    Matylda 2016 cc
    Jaśmina 2018 psn
    Aurora 2021 psn
  • Kasia82 Autorytet

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Agaton, u nas też do laboratorium ciężarne wchodzą bez numerków, ale nie ma widocznej karteczki i pacjenci mogą o tym nie wiedzieć. Też zawsze boję się linczu, ale zazwyczaj trafiam na bardzo miłe osoby w poczekalni i pielęgniarki od razu mnie proszą do gabinetu. Przykre jest to, że niektórzy nie widzą rosnącego brzuszka. Wiadomo, są ciężarne, które czują się świetnie, ale są i takie, którym coś może dolegać.

w5wq8ribpvtivstd.png
  • polkosia Autorytet

Wysłany: 8 lipca 2015, 09:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Prawda jest taka, że praktycznie nie ma szans, żeby nasze dzieci zachorowały akurat na białaczkę i że to na pewno je uratuje. Czytałam, że średnio dla 30 kg dziecka wystarczy, ale już dla większego może być problem i wcale nie mamy gwarancji, że to mu pomoże.

Klementysia 2015 psn
    Matylda 2016 cc
    Jaśmina 2018 psn
    Aurora 2021 psn
  • nat_alia Autorytet

Wysłany: 8 lipca 2015, 09:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    linka220 wrote:
    Hej dziewczyny, u nas po burzy fajny chłodek :D

Kasia82 trzymam kciuki za badania glukozy.

Ja niestety III trymestr zaczęłam od nieprawidłowych wyników badania glukozy :(
    na czczo 88,5 (60-99) po 1H 123 (<180) a po 2H zamiast spaść to 167,5 (<140)

więc już czytam o dietach cukrzycowych w ciąży :(

Poza tym w nocy po sikaniu wyleciał mi śluz taki bardzo wodnisty biały i to w takiej ilości że aż trochę po nogach mi poleciało... Już chciałam jechać do szpitala, ale więcej już do teraz nic nie poleciało, a biorę luteinę dopochwową i może to coś z tym związane :/ dziś już normalny delikatny śluz gęsty...
    Miałyście takie coś może dziewczyny?

Dzwonię zaraz do mojej gin :(
    linka śluz biały wodnisty to po luteinie
    ja również tak mam i nie ma się czym przejmować, co dziennie ze mnie leci, rano nie zdąże nigdy do toalety i po nogach juz leci ( to pozostałości po lutce )
    Luteine biore prawie cała ciąże z małymi przerwami

cześć dziewczyny :)
    u nas w nocy była ogromna wichura i burza, pół nocy nie przespaliśmy, stłukły mi się ramki na zdjęcie przez przeciąg, zamkneliśmy okna ale duchota straszna, teraz juz sie troche uspokoiło i jest całkiem przyjemnie :)

linka220 lubi tę wiadomość

faa5c06194854123428158bb63edca04.png
    Kalendarz ciąży BellyBestFriend
    SYN :)
  • agaton Autorytet

Wysłany: 8 lipca 2015, 09:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kasia, ja tam bym poczekała, bo faktycznie dobrze znoszę ciążę i nie potrzebuje specjalnego traktowania zazwyczaj, ale pobierają krew u mnie od 7 rano do 9:30, więc do 7:30 musiałam wejść :) A było 30 osób przede mną, mimo, że przyszłam o 6:50 :)

Wiedźma, to powodzenia, spinaj poślady i dasz rade! :))))

Ja też mam dużo śluzu i tez mi ze dwa razy coś po nogach pociekło, ale stwierdziałam, że albo pot, albo śluz, bo mam go dużo, zawsze gacie mokre :P

Kasia82 lubi tę wiadomość

relge6ydp4bm8i03.png
    8p3os65gqclgcd9i.png
‹‹ 1260 1261 1262 1263 1264 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Poronienie - objawy, rodzaje i najczęstsze przyczyny poronienia

Poronienie to przedwczesne zakończenie ciąży, która trwała krócej niż 22 tygodnie. Poronieniem samoistnym kończy się około 10-15% ciąż, przy czym około połowa kończy się jeszcze przed implantacją zarodka w macicy, czyli przed 8 tygodniem. Dowiedz się jakie są przyczyny poronienia, objawy i diagnostyka. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Zespół Policystycznych Jajników – objawy PCOS, leczenie podczas starania o dziecko

Zespół Policystycznych Jajników również znane jako PCOS lub Policystyczne Jajniki, to jedno z najczęstszych zaburzeń endokrynologicznych u kobiet. Jakie są objawy PCOS? Jak wygląda proces diagnozy i leczenia? I najważniejsze jak PCOS wpływa na płodność i starania o dziecko. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Cykl miesiączkowy a wygląd kobiety - wpływ na skórę i włosy

Cykl miesiączkowy i przemiany hormonalne, które w nim zachodzą mają wpływ na funkcjonowanie całego organizmu. Cykl miesiączkowy a wygląd - jak hormony mogą wpływać na Twoją skórę i włosy? W których fazach cyklu Twoja cera może być w lepszej kondycji, a kiedy mogą pojawiać się problemy? Hormony a trądzik - kiedy problemy z wypryskami mogą się nasilać? 

CZYTAJ WIĘCEJ