Październikowe Szczęścia 2015 ;)
-
WIADOMOŚĆ
-
polkosia wrote:Cholera, a ja się rozchorowałam na dobre. Miałam nadzieję tego uniknąć, ale mam gardło jak... Nie mogę nawet śliny przełknąć. Zabiję mojego męża!!!
-
polkosia wrote:Dzięki, ale już od 17 spałam, bo jestem słaba i jest coraz gorzej
Może uda Ci się uniknąć antybiotyku jeśli zadziałasz Dla pewności możesz spytać farmaceutki albo lekarza ale wiem że możesz brać spokojnie -
Amerie wrote:
Dziewczyny czy można w ciąży pić mięte, czy pokrzywę? Od 3 dni boli mnie żoładek i mi sie cały czas odbija. Nie wiem czy to "sławne" mdłości wywołują ten ból, czy co się dzieje. Normalnie poszłabym do apteki pobrała z tydzień polprazol i by przeszło, a tak nie wiem co robić
Miete można pic:) Podobno pomaga na mdlosci.Amerie, Małgorzatka lubią tę wiadomość
-
Czytając jeszcze rożne pamiętniczki trafiłam na takie coś i dobrze może się przyda ( myslę ża autroka się nie obrazi )
Do zalecanych ziół dla kobiet ciężarnych należą:
POKRZYWA – zaleca się pić profilaktycznie herbatę z pokrzywy z uwagi na bogactwo witamin i minerałów, tym głównie żelaza i wapnia oraz działania wzmacniającego na organizm. Napar z pokrzywy pomaga odzyskać siły po porodzie i pobudza laktację. Zaleca się pić 1-2 szklanki dziennie.
MELISA – łagodzi wszelkie bóle, w tym bóle głowy, działa antydepresyjnie, lekko uspokaja, łagodzi mdłości. Można posłodzić melisę miodem oraz łączyć z rumiankiem i pokrzywą.
LIŚĆ MALINY – bogata jest w minerały, wzmacnia mięśnie macicy. Pobudza laktację. Bardzo pomocna po porodzie. Zaleca się pić napar z maliny pod koniec ciąży (od 38 tygodnia), gdyż może przyspieszyć poród i w okresie karmienia.
MNISZEK LEKARSKI – stanowi bogate źródło witaminy A, żelaza, wapnia i potasu. Usuwa nadmiar płynów z organizmu, wzmaga wydzielanie żółci i ułatwia trawienie.
MIĘTA PIEPRZOWA – łagodzi zaburzenia trawienia i niweluje poranne mdłości.
RUMIANEK – łagodzi napięcie mięśni, skurcze brzucha, usuwa stres. Łagodzi problemy trawienne jak wzdęcia czy gazy. W połączeniu z imbirem łagodzi poranne mdłości.
NAGIETEK - zawiera witaminę C i karotenoidy. Wzmacnia ciążę i zapobiega poronieniom. Należy pić go do połowy ciąży.
IMBIR LEKARSKI – łagodzi problemy trawienne i mdłości, działa rozgrzewająco i antyseptycznie. Można łączyć go (najlepiej świeży korzeń) z miodem i z sokiem z cytryny.
POZIOMKA – uspokaja macicę, działa tonizująco na układ rozrodczy.
PRZYWROTNIK – wykazuje działanie ściągające, zapobiega krwotokom porodowym. Łagodzi nudności i reguluje trawienie.
DZIURAWIEC – wzmacnia układ nerwowy, zapobiega depresji, w sposób pośredni zapobiega alergii u dziecka. Dziurawiec można pić przez cały okres ciąży.
SKRZYP POLNY – odtruwa organizm, zwiększa krzepliwość krwi, jest dobrym źródłem krzemu, potasu i flawonoidów. Polecany w okresie ciąży i karmienia piersią. Przy długotrwałym stosowaniu (powyżej 3 tygodni) może wystąpić niedobór witaminy B1. Należy przyjmować wówczas witaminę B1.
DRAPACZ LEKARSKI - wzmacnia wątrobę, zapobiega krwotokom przy porodzie. Można łączyć go z koprem włoskim i maliną.
KMINEK, ANYŻ, KOPER WŁOSKI, CZARNUSZKA – zioła te wspomagają laktację. Można je zacząć pić w ostatnim trymestrze ciąży i w okresie karmienia.
TASZNIK POSPOLITY – napar pity na ok. 2-3 tygodnie przed porodem poprawia gęstość i krzepliwość krwi, zapobiega też ewentualnym powikłaniom krwotocznym po porodzie.
KORA DĘBU – wykazuje działanie ściągające, bardzo pomocna do przemywania rany po nacięciu krocza po porodzie.
Zioła, których należy unikać w ciąży:
krwawnik, aloes, tymianek, jałowiec, szałwia, lubczyk ogrodowy, ruta, senes, piołun, wrotycz, muszkatołowiec, mięta polna, rozmaryn, hibiscus, chrzan, korzeń rabarbaru, pluskwica groniasta, serdecznik pospolity
Kaśku lubi tę wiadomość
-
polkosia wrote:Ja wypiłam gorące mleko z czosnkiem i idę spać. Najgorzej, że znów się plamienie pojawiło
-
ja nie mogę spać wiec jest pięknie . Mąż mi właśnie robi tosty bo głodna się zrobiłam . Gadamy i gadamy eh jutro będzie ciężki dzień
polkosia, paula1 lubią tę wiadomość
-
Hej
Dziewczyny wczoraj robiłam toxo igg i wynik wyszedł niejednoznaczny bo 2,95 (norma 1-3) (poniżej 1 niereaktywny) (powyżej 3 reaktywny). Igm mam niereaktywne, nie mam w domu zwierząt, nie jadam surowego mięsa. Może to oznacza że miałam kiedyś z tym styczność?
W pierwszej ciąży inny lekarz powiedział, że skoro nie śpię z królikiem, którego wtedy miałam w domu, to nie ma zagrożenia i nie kazała robić.
Co o tym sądzicie?
-
Nynusia wrote:Polkosia kuruj się, wracaj szybko do zdrowia. A plamienie może z osłabienia? Będzie dobrze
Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 lutego 2015, 09:00
-
soraya wrote:Hej
Dziewczyny wczoraj robiłam toxo igg i wynik wyszedł niejednoznaczny bo 2,95 (norma 1-3) (poniżej 1 niereaktywny) (powyżej 3 reaktywny). Igm mam niereaktywne, nie mam w domu zwierząt, nie jadam surowego mięsa. Może to oznacza że miałam kiedyś z tym styczność?
W pierwszej ciąży inny lekarz powiedział, że skoro nie śpię z królikiem, którego wtedy miałam w domu, to nie ma zagrożenia i nie kazała robić.
Co o tym sądzicie? -
Nynusia wrote:Hej dziewczynki
Ja dziś wstałam lewą nogą- ze złym humorem i bolącą głową...
Miłej soboty moje drogie -
Hej Kochane
A ja dzisiaj wstałam wyspana, padlam wczoraj nie wiem kiedy...ale rano (o 5.00)zmolestowalam M bo jutro już niestety wyjezdza. Także poranek był przyjemny. Przesyłam pozytywne fluidy i zycze miłego dnia I pamiętać że wszystko będzie dobrze, a w październiku będziemy tulic malenstwa.
Polkosia zdrowiej szybko i dużo odpoczywaj...
Dziewczyny ładne wyniki bet
(do wizyty zostały 5 dni)
Buziaki :*Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 lutego 2015, 09:19
Małgorzatka lubi tę wiadomość
Nasza księżniczka Zuzia już jest z nami od 15.09.