X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Październikowe Szczęścia 2015 ;)
Odpowiedz

Październikowe Szczęścia 2015 ;)

Oceń ten wątek:
  • Małgorzatka Autorytet

Wysłany: 13 lutego 2015, 22:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    polkosia wrote:
    Cholera, a ja się rozchorowałam na dobre. Miałam nadzieję tego uniknąć, ale mam gardło jak... Nie mogę nawet śliny przełknąć. Zabiję mojego męża!!!
    nie zabijaj go przyda się :/ nie no tak na serio to pod kołderkę i kuruj się . Kup sobie coś na gardło i odpoczywaj :*

"Ręce , które kołyszą kołyskę rządzą światem"
    oar83e3krqgkccev.png
    "Każdy ma chwile że się po cichu modli..."
  • Małgorzatka Autorytet

Wysłany: 13 lutego 2015, 22:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    polkosia wrote:
    Dzięki, ale już od 17 spałam, bo jestem słaba i jest coraz gorzej :(
    Słońce polecam te tabletki . Bezpieczne dla kobiet w ciąży to homeopatyczne a naprawdę ratowały mnie nie raz jeśli bardzo gardło boli

2fc03ebf.jpg

Może uda Ci się uniknąć antybiotyku jeśli zadziałasz :) Dla pewności możesz spytać farmaceutki albo lekarza ale wiem że możesz brać spokojnie :)

oar83e3krqgkccev.png
  • Natka88 Autorytet

Wysłany: 13 lutego 2015, 22:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Amerie wrote:

Dziewczyny czy można w ciąży pić mięte, czy pokrzywę? Od 3 dni boli mnie żoładek i mi sie cały czas odbija. Nie wiem czy to "sławne" mdłości wywołują ten ból, czy co się dzieje. Normalnie poszłabym do apteki pobrała z tydzień polprazol i by przeszło, a tak nie wiem co robić:/

Miete można pic:) Podobno pomaga na mdlosci.

Amerie, Małgorzatka lubią tę wiadomość

Aniołek <3 29.10.2014 <3 10tc
    Marysia <3 25.09.2015, 3440g i 55cm szczęścia <3
    74didf9h1v4xctmm.png
  • Amerie Autorytet

Wysłany: 13 lutego 2015, 22:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Polkosia mi lekarka powiedziała, że jak tylko poczuje się niewyraźnie, to lecieć po oscillococctinum - to też lek homeopatyczny:)

Małgorzatka, polkosia lubią tę wiadomość

relgh371rrya3inl.png
  • Małgorzatka Autorytet

Wysłany: 13 lutego 2015, 23:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dobranoc dziewczyny :* :* Śpijcie smacznie :) :)

oar83e3krqgkccev.png
  • Małgorzatka Autorytet

Wysłany: 13 lutego 2015, 23:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czytając jeszcze rożne pamiętniczki trafiłam na takie coś i dobrze może się przyda ( myslę ża autroka się nie obrazi ;) )

Do zalecanych ziół dla kobiet ciężarnych należą:

POKRZYWA – zaleca się pić profilaktycznie herbatę z pokrzywy z uwagi na bogactwo witamin i minerałów, tym głównie żelaza i wapnia oraz działania wzmacniającego na organizm. Napar z pokrzywy pomaga odzyskać siły po porodzie i pobudza laktację. Zaleca się pić 1-2 szklanki dziennie.

MELISA – łagodzi wszelkie bóle, w tym bóle głowy, działa antydepresyjnie, lekko uspokaja, łagodzi mdłości. Można posłodzić melisę miodem oraz łączyć z rumiankiem i pokrzywą.

LIŚĆ MALINY – bogata jest w minerały, wzmacnia mięśnie macicy. Pobudza laktację. Bardzo pomocna po porodzie. Zaleca się pić napar z maliny pod koniec ciąży (od 38 tygodnia), gdyż może przyspieszyć poród i w okresie karmienia.

MNISZEK LEKARSKI – stanowi bogate źródło witaminy A, żelaza, wapnia i potasu. Usuwa nadmiar płynów z organizmu, wzmaga wydzielanie żółci i ułatwia trawienie.

MIĘTA PIEPRZOWA – łagodzi zaburzenia trawienia i niweluje poranne mdłości.

RUMIANEK – łagodzi napięcie mięśni, skurcze brzucha, usuwa stres. Łagodzi problemy trawienne jak wzdęcia czy gazy. W połączeniu z imbirem łagodzi poranne mdłości.

NAGIETEK - zawiera witaminę C i karotenoidy. Wzmacnia ciążę i zapobiega poronieniom. Należy pić go do połowy ciąży.

IMBIR LEKARSKI – łagodzi problemy trawienne i mdłości, działa rozgrzewająco i antyseptycznie. Można łączyć go (najlepiej świeży korzeń) z miodem i z sokiem z cytryny.

POZIOMKA – uspokaja macicę, działa tonizująco na układ rozrodczy.

PRZYWROTNIK – wykazuje działanie ściągające, zapobiega krwotokom porodowym. Łagodzi nudności i reguluje trawienie.

DZIURAWIEC – wzmacnia układ nerwowy, zapobiega depresji, w sposób pośredni zapobiega alergii u dziecka. Dziurawiec można pić przez cały okres ciąży.

SKRZYP POLNY – odtruwa organizm, zwiększa krzepliwość krwi, jest dobrym źródłem krzemu, potasu i flawonoidów. Polecany w okresie ciąży i karmienia piersią. Przy długotrwałym stosowaniu (powyżej 3 tygodni) może wystąpić niedobór witaminy B1. Należy przyjmować wówczas witaminę B1.

DRAPACZ LEKARSKI - wzmacnia wątrobę, zapobiega krwotokom przy porodzie. Można łączyć go z koprem włoskim i maliną.

KMINEK, ANYŻ, KOPER WŁOSKI, CZARNUSZKA – zioła te wspomagają laktację. Można je zacząć pić w ostatnim trymestrze ciąży i w okresie karmienia.

TASZNIK POSPOLITY – napar pity na ok. 2-3 tygodnie przed porodem poprawia gęstość i krzepliwość krwi, zapobiega też ewentualnym powikłaniom krwotocznym po porodzie.

KORA DĘBU – wykazuje działanie ściągające, bardzo pomocna do przemywania rany po nacięciu krocza po porodzie.

Zioła, których należy unikać w ciąży:
    krwawnik, aloes, tymianek, jałowiec, szałwia, lubczyk ogrodowy, ruta, senes, piołun, wrotycz, muszkatołowiec, mięta polna, rozmaryn, hibiscus, chrzan, korzeń rabarbaru, pluskwica groniasta, serdecznik pospolity

Kaśku lubi tę wiadomość

oar83e3krqgkccev.png
  • polkosia Autorytet

Wysłany: 14 lutego 2015, 00:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja wypiłam gorące mleko z czosnkiem i idę spać. Najgorzej, że znów się plamienie pojawiło :(

Klementysia 2015 psn
    Matylda 2016 cc
    Jaśmina 2018 psn
    Aurora 2021 psn
  • Małgorzatka Autorytet

Wysłany: 14 lutego 2015, 01:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    polkosia wrote:
    Ja wypiłam gorące mleko z czosnkiem i idę spać. Najgorzej, że znów się plamienie pojawiło :(
    Nie denerwuj się , zadzwoń jutro do lekarza jeśli masz taką możliwość . Będzie dobrze , wierzę w to i ty też musisz . Odpoczywaj jak najwięcej :-* mocno trzymam kciuki za Was :-*

oar83e3krqgkccev.png
  • Małgorzatka Autorytet

Wysłany: 14 lutego 2015, 01:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ja nie mogę spać wiec jest pięknie . Mąż mi właśnie robi tosty bo głodna się zrobiłam . Gadamy i gadamy eh jutro będzie ciężki dzień

polkosia, paula1 lubią tę wiadomość

oar83e3krqgkccev.png
  • Arielka Autorytet

Wysłany: 14 lutego 2015, 01:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No pięknie tosty na noc:D ale ja też cały czas głodna jak wilk:(

Małgorzatka lubi tę wiadomość

p19u9jcg6txrbtcl.png

atdc6iye6tcg50ab.png
  • polkosia Autorytet

Wysłany: 14 lutego 2015, 03:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Oj, też bym zjadła ;) Nie mogę spać przez to przeziębienie...

Klementysia 2015 psn
    Matylda 2016 cc
    Jaśmina 2018 psn
    Aurora 2021 psn
  • soraya Autorytet

Wysłany: 14 lutego 2015, 07:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej
    Dziewczyny wczoraj robiłam toxo igg i wynik wyszedł niejednoznaczny bo 2,95 (norma 1-3) (poniżej 1 niereaktywny) (powyżej 3 reaktywny). Igm mam niereaktywne, nie mam w domu zwierząt, nie jadam surowego mięsa. Może to oznacza że miałam kiedyś z tym styczność?
    W pierwszej ciąży inny lekarz powiedział, że skoro nie śpię z królikiem, którego wtedy miałam w domu, to nie ma zagrożenia i nie kazała robić.
    Co o tym sądzicie?

ex2bio4pqp2v2j0d.png
    f2wlx1hpuaamvhk2.png
  • miska2503 Ekspertka

Wysłany: 14 lutego 2015, 07:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej ja dziś jakoś nie mogłam spać. Brzuch mnie dołem bolał.

Zosia
    l22ndf9he4ul08c3.png
  • Nynusia Autorytet

Wysłany: 14 lutego 2015, 08:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczynki :)

Ja dziś wstałam lewą nogą- ze złym humorem i bolącą głową...

Miłej soboty moje drogie :):)

l22nhdgeccid541p.png
  • Nynusia Autorytet

Wysłany: 14 lutego 2015, 08:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Polkosia kuruj się, wracaj szybko do zdrowia. A plamienie może z osłabienia? Będzie dobrze :)

l22nhdgeccid541p.png
  • Małgorzatka Autorytet

Wysłany: 14 lutego 2015, 08:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    polkosia wrote:
    Oj, też bym zjadła ;) Nie mogę spać przez to przeziębienie...
    Mam nadzieję że dzisiaj się już lepiej poczujesz :-*

oar83e3krqgkccev.png
  • aanaa Autorytet

Wysłany: 14 lutego 2015, 08:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nynusia wrote:
    Polkosia kuruj się, wracaj szybko do zdrowia. A plamienie może z osłabienia? Będzie dobrze :)
    To tez była moja pierwsza myśl. Odpoczywaj dzis ile zdołasz i się wygrzewaj, a jeśli Cię to niepokoi to dzwoń do lekarza, może będzie lepszy w uspokajaniu niż my ;)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 lutego 2015, 09:00

iv09hdge6yql001e.png
  • Małgorzatka Autorytet

Wysłany: 14 lutego 2015, 09:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    soraya wrote:
    Hej
    Dziewczyny wczoraj robiłam toxo igg i wynik wyszedł niejednoznaczny bo 2,95 (norma 1-3) (poniżej 1 niereaktywny) (powyżej 3 reaktywny). Igm mam niereaktywne, nie mam w domu zwierząt, nie jadam surowego mięsa. Może to oznacza że miałam kiedyś z tym styczność?
    W pierwszej ciąży inny lekarz powiedział, że skoro nie śpię z królikiem, którego wtedy miałam w domu, to nie ma zagrożenia i nie kazała robić.
    Co o tym sądzicie?
    Powtórz badanie , będziesz miała pewność wynik wątpliwy nie zawsze wskazuje że coś jest nie tak .

oar83e3krqgkccev.png
  • Małgorzatka Autorytet

Wysłany: 14 lutego 2015, 09:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nynusia wrote:
    Hej dziewczynki :)

Ja dziś wstałam lewą nogą- ze złym humorem i bolącą głową...

Miłej soboty moje drogie :):)
    Heh to chyba sobota będzie ciężka dla wszystkich ;-)

oar83e3krqgkccev.png
  • paula1 Autorytet

Wysłany: 14 lutego 2015, 09:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej Kochane :)
    A ja dzisiaj wstałam wyspana, padlam wczoraj nie wiem kiedy...ale rano (o 5.00)zmolestowalam M bo jutro już niestety wyjezdza. Także poranek był przyjemny. Przesyłam pozytywne fluidy i zycze miłego dnia :) I pamiętać że wszystko będzie dobrze, a w październiku będziemy tulic malenstwa.
    Polkosia zdrowiej szybko i dużo odpoczywaj...
    Dziewczyny ładne wyniki bet :)
    (do wizyty zostały 5 dni)
    Buziaki :*

Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 lutego 2015, 09:19

Małgorzatka lubi tę wiadomość

Nasza księżniczka Zuzia już jest z nami od 15.09. :)
‹‹ 134 135 136 137 138 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Pierwsze objawy ciąży – czyli po czym poznać że jesteś w ciąży jeszcze przed wykonaniem testu ciążowego?

„Po czym poznać że jestem w ciąży?” - to pytanie zadaje sobie wiele kobiet, zarówno tych które starają się o dziecko jak i tych które podejrzewają, że być może zaszły w ciążę. Odpowiedź nie jest łatwa i jednoznaczna. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Krew miesiączkowa - kolor krwi podczas okresu

Czy to normalne, że krew miesiączkowa zmienia swój kolor i konsystencję? Czy brązowy kolor krwi podczas okres powinien Cię niepokoić, czy jest to zjawisko naturalne? Kiedy krwawienie miesiączkowe wymaga konsultacji z lekarzem? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Przygotowanie do porodu - o czym warto pamiętać?

Poród to wyjątkowe przeżycie dla każdej kobiety. Czy można się jakoś do niego przygotować? O czym warto pamiętać, kiedy termin porodu zbliża się wielkimi krokami? Kliknij i przeczytaj nasze sprawdzone sposoby! 

CZYTAJ WIĘCEJ