X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Październikowe Szczęścia 2015 ;)
Odpowiedz

Październikowe Szczęścia 2015 ;)

Oceń ten wątek:
  • Aleksandra90 Ekspertka

Wysłany: 24 lipca 2015, 15:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Miska baaaardzo współczuję, mi w czasie ciąży zdarzyła się tylko jedna migrena w Wielkanoc, ale panicznie się boje, że znowu mnie dopadnie... Normalnie zanim się rozbuja biorę tabletki na receptę (Cinie), ale w ciąży nawet nie ma o tym mowy. Kilka lat temu trafiłam nawet do szpitala i pod kroplówkę przez migrenę i nie chcę, żeby moja córka musiała to znosić... Kładź się i odpoczywaj.

82do3e5egr62ty7k.png
    wff2df9h1v1cw6q6.png
  • jacusianka Autorytet

Wysłany: 24 lipca 2015, 15:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Oj Dziewczyny, współczuję migren...mnie masakrycznie boli głowa w upały;/
    a co do migren...moja siostra 19-letnia ma je od jakichś 10 lat. Lekarze ciagle dawali jej antybiotyki (konowały!) przez wiele lat, bo wymioty, bo ból głowy... w końcu mama pojechała z nią do neurologa. Ten stwiersdził - migrena-trzeba z tym zyć. Jak żyć jak się ma kilkanascie lat i atak 2-3 razy w tygodniu? No, ale biedna się meczyła... w końcu w zwszłym roku znalazłam jej neurologa tu- w warszawie, dostała tabletki, teraz ma zmniejszane dawki. od grudnia ani jednego ataku :)

f2wlanli87i35nxa.png[/url]

f2wlvfxmiletxqht.png[/url]
  • stokrotka25 Autorytet

Wysłany: 24 lipca 2015, 15:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aleksandra90 wrote:
    Miska baaaardzo współczuję, mi w czasie ciąży zdarzyła się tylko jedna migrena w Wielkanoc, ale panicznie się boje, że znowu mnie dopadnie... Normalnie zanim się rozbuja biorę tabletki na receptę (Cinie), ale w ciąży nawet nie ma o tym mowy. Kilka lat temu trafiłam nawet do szpitala i pod kroplówkę przez migrenę i nie chcę, żeby moja córka musiała to znosić... Kładź się i odpoczywaj.

Ja tak samo ciężko przechodzę migrenę Aleksandra i dlatego cieszę się, że będzie synek :)

7u22vfxm8uw9m621.png
    Kubuś <3
    relgx1hphmsxnoqh.png

Aniołek [*] 10 tc
  • Wredotka Autorytet

Wysłany: 24 lipca 2015, 15:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moja mama ma okropne migreny, trwające nawet dwa tygodnie. Ja ani mój brat nie cierpimy na takie dolegliwości (ja bóle głowy mam naprawdę sporadyczne) więc to nie jest regułą, że się dziedziczy. W każdym razie współczuję, wiem jak ona się męczy.

0d1y0dw4yn6q5nuq.pngmhsv9vvjs7exhbly.png
    lprkg7rfsh1vaeeq.png
  • madu Autorytet

Wysłany: 24 lipca 2015, 16:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej ! Współczuje Wam dziewczynyh tych problemow z mężami;/ masakra! ale bedzie lepiej. Musi :)

co do stóp ALeksandra, mnie też bolą strasznie i to faktycznie od chodzenia ale nie tylko bo czasem mam tak, że cały świat przejde i jest ok, a czasem tak, że spacer, godzina, i płacze z bólu. Buty mają znaczenie ale u mnie to się też nie zawsze sprawdza... Ale na wszelki wypadek chodze najczęściej w trampkach z miękka wkładką.

21.10.2015 Leon <3
  • Aleksandra90 Ekspertka

Wysłany: 24 lipca 2015, 16:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Oj straszna przypadłość i do tego dziedziczna - ja mam po babci, a moja córka na 50% również będzie miała :-/ Co prawda nie męczę się tak często jak Twoja siostra Jacusianka, ale mam za to bardzo silne ataki z tzw. aurą jak nie zareaguje w porę - zaczyna się od zaburzeń widzenia, światłowstręt, wymioty, drętwienie rąk, ust, nosa i języka a czasami dochodzą zaburzenia mowy (nie jestem w stanie poprawnie wymówić najprostszych wyrazów). Uwierzcie mi, że ból głowy nie jest z tego wszystkiego najgorszy ;-/ Wtedy przez cały dzień jestem wyłączona z życia, latam między łóżkiem a łazienką przez kilka godzin. Pocieszenie jest takie, że przechodzi razem z przekwitaniem... Od kilku lat prowadzę dzienniczek i już wiem, że stres, niedospanie, niedojedzenie, zmęczenie i pogoda działają na moją niekorzyść. Zaczęłam dbać o siebie i trochę łagodniej teraz to przechodzę, ale cały czas żyje w stresie, że może mnie dopaść w każdej chwili... A wy, migrenowe mamy, macie może jakieś sposoby na zapobieganie atakom?

Drzwiona lubi tę wiadomość

82do3e5egr62ty7k.png
    wff2df9h1v1cw6q6.png
  • Aleksandra90 Ekspertka

Wysłany: 24 lipca 2015, 16:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wredotka, jeśli ból głowy trwa dwa tygodnie to nie jest to raczej migrena, bo ona trwa zwykle kilka godzin. Niemniej jednak zawsze warto się wybrać do neurologa, żeby skierował na rezonans magnetyczny i sprawdził, czy ból głowy nie spowodowany jest czymś poważnym. Z głową nie ma żartów...

82do3e5egr62ty7k.png
    wff2df9h1v1cw6q6.png
  • Bąbelek Autorytet

Wysłany: 24 lipca 2015, 16:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Polecam przeczytać niezły artykuł o teściowych! :D To zdjęcie w artykule powala ;) http://mamadu.pl/120199,szanowna-tesciowo-pozwol-ze-sama-wychowam-swoje-dzieci-ty-swoje-wychowalas-a-jak-ci-to-wyszlo-moge-opowiedziec

jacusianka lubi tę wiadomość

atdc6iyehd9qphks.png
  • szczesliwa_mamusia21 Autorytet

Wysłany: 24 lipca 2015, 16:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Oj tez czasem mnie nozki zabola , ale moj pamusuje i zaraz przechodzi :D A wlasnie skonczyl mi sie magnez dobrze ze jedziemy w Pl sie zaopatrze :)

My juz po zakupkach ! trafilam na takie porocje ze jestem w siodmym niebbie <3

qb3c3e5ejhan89se.png

km5sroeq3icra2rc.png
  • Mikejla Autorytet

Wysłany: 24 lipca 2015, 16:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    szczęśliwa to wrzucaj fotki :)

• Mikejla Autorytet

Wysłany: 24 lipca 2015, 16:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bąbelek - fajny artykuł :)

• stokrotka25 Autorytet

Wysłany: 24 lipca 2015, 16:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wredotka wrote:
    Moja mama ma okropne migreny, trwające nawet dwa tygodnie. Ja ani mój brat nie cierpimy na takie dolegliwości (ja bóle głowy mam naprawdę sporadyczne) więc to nie jest regułą, że się dziedziczy. W każdym razie współczuję, wiem jak ona się męczy.

Tak wiem, że to nie reguła :) Ale u mnie się to przenosi z pokolenia na pokolenie, miała babcia, ma mama i jej siostry, mam ja i córki sióstr, także cud nad Wisłą byłby gdyby moja córa nie odziedziczyła :)

7u22vfxm8uw9m621.png
    Kubuś <3
    relgx1hphmsxnoqh.png

Aniołek [*] 10 tc
  • nick nieaktualny

Wysłany: 24 lipca 2015, 16:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej Dziewczyny!

Ciężko Was nadrobić!

Bardzo współczuję tych przykrych tematów z partnerami...

Co do stóp- pani kardiolog wczoraj stwierdziła że mam prawa spuchieta ale ja nic nie widzę. Chodzę w sportowych sandalkach na rzepy i super.

Właśnie mi się jakiś pajac wcisnal do gabinetu endokrynologa przed nosem... Niech mu myszy dywan zjedza

Mikejla, Lexie lubią tę wiadomość

• Wredotka Autorytet

Wysłany: 24 lipca 2015, 16:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aleksandra90 wrote:
    Wredotka, jeśli ból głowy trwa dwa tygodnie to nie jest to raczej migrena, bo ona trwa zwykle kilka godzin. Niemniej jednak zawsze warto się wybrać do neurologa, żeby skierował na rezonans magnetyczny i sprawdził, czy ból głowy nie spowodowany jest czymś poważnym. Z głową nie ma żartów...

Mama ma zdiagnozowaną migrenę, po kilkunastu wizytach u różnych neurologów, po tomografii i rezonansie. Także niestety takie migreny też się zdarzają.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 24 lipca 2015, 16:57

0d1y0dw4yn6q5nuq.pngmhsv9vvjs7exhbly.png
    lprkg7rfsh1vaeeq.png
  • stokrotka25 Autorytet

Wysłany: 24 lipca 2015, 16:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aleksandra90 wrote:
    Oj straszna przypadłość i do tego dziedziczna - ja mam po babci, a moja córka na 50% również będzie miała :-/ Co prawda nie męczę się tak często jak Twoja siostra Jacusianka, ale mam za to bardzo silne ataki z tzw. aurą jak nie zareaguje w porę - zaczyna się od zaburzeń widzenia, światłowstręt, wymioty, drętwienie rąk, ust, nosa i języka a czasami dochodzą zaburzenia mowy (nie jestem w stanie poprawnie wymówić najprostszych wyrazów). Uwierzcie mi, że ból głowy nie jest z tego wszystkiego najgorszy ;-/ Wtedy przez cały dzień jestem wyłączona z życia, latam między łóżkiem a łazienką przez kilka godzin. Pocieszenie jest takie, że przechodzi razem z przekwitaniem... Od kilku lat prowadzę dzienniczek i już wiem, że stres, niedospanie, niedojedzenie, zmęczenie i pogoda działają na moją niekorzyść. Zaczęłam dbać o siebie i trochę łagodniej teraz to przechodzę, ale cały czas żyje w stresie, że może mnie dopaść w każdej chwili... A wy, migrenowe mamy, macie może jakieś sposoby na zapobieganie atakom?

Właściwie tak jak mówisz - trzeba się wysypiać, jeść regularnie, ale i tak u mnie największym wywoływaczem bólu jest stres i pogoda. No i zmiany hormonalne (owulacja i miesiączka). W ciąży niestety też miałam przez pierwszy trymestr i to zawsze po wizycie u lekarza - przed wizytą widocznie podświadomie już tak się stresowałam że na drugi dzień migrena :/. No i nic, tylko zimne okłady mogłam bo co więcej...

A nie będąc w ciąży brałam Divascan 3x1 albo 3x2 tabletki i trochę się zmniejszyła częstość ataków, a tak jak w porę nie wzięłam jakiegoś sumatryptanu to koniec, tak jak Ty wyłączona z życia.

A co do tych kilku godzin to też nie koniecznie, bo ja mam często ponad 24 h bólu, a moja mama zawsze 3 dniówka...

7u22vfxm8uw9m621.png
    Kubuś <3
    relgx1hphmsxnoqh.png

Aniołek [*] 10 tc
  • Mikejla Autorytet

Wysłany: 24 lipca 2015, 17:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    onka wrote:
    Hej Dziewczyny!

Właśnie mi się jakiś pajac wcisnal do gabinetu endokrynologa przed nosem... Niech mu myszy dywan zjedza

dobre!! ale mi poprawiacie humor, dzięki :)

onka lubi tę wiadomość

• lojkalojka Autorytet

Wysłany: 24 lipca 2015, 17:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    onka tez mnie rozbawil tekst o myszach :)

Ja w tej ciazy bole glowy mam przynajmniej raz w tygodniu i u mnie niestety bez paracetamolu nie przejdzie .
    Przed ciaza tez cierpialam na bardzo czeste bole glowy i mialam wykonane szereg badan i rezonansow , ale nikt nie stwierdzil migreny mimo , ze obiawy byly ewidentne .
    Ja po pracy leze w lozku gola z wiatrakiem przy nogach i czekam do wieczora . Tylko wtedy mzna cos zrobic w domu . Z racji tego , ze corka na wakacjach u dziadkow , moze wyskoczymy w nocy nad morze ;)
    A i dziewczyny normalnie moje nogi po pracy dalj sa piekne i kostki widoczne .

onka lubi tę wiadomość

Szczesliwa mama dziewiecioletniej Cariny i malego Leonka <3
    [*] 6tc 07.01.2015
    relgwn15o8cdzpyz.png
  • Bąbelek Autorytet

Cytuj  /     /  Zgłoś
    no siema :D649a4cfef491bc90med.jpg

ZakręconaOna, zakocona, jaroszka, FreshMm, madu, Nynusia, Lexie, Blondik, lili_madlen lubią tę wiadomość

atdc6iyehd9qphks.png
  • ZakręconaOna Autorytet

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja mam dziś bol głowy ale nie mam migreny !
    Wspolczuje migrenowca: (
    Jejku zjadlam właśnie krokieta na szybko bo myslalam ze padne z glodu :(
    Wrocilismy z zakupów i lece robić obiadek

de7e166350.png

b2727090e5.png
  • Bąbelek Autorytet

Wysłany: 24 lipca 2015, 17:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kurde wydawało mi się że w 15 tc miałam duży brzuch :D

atdc6iyehd9qphks.png
‹‹ 1434 1435 1436 1437 1438 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Planujesz ciążę? Sprawdź, jaką rolę w organizmie odgrywa koenzym Q10

Przygotowania do ciąży to ogromne wyzwanie dla organizmu – na poziomie komórkowym zachodzą procesy wymagające dużych nakładów energii. Coraz więcej badań pokazuje, że koenzym Q10 może wspierać jakość komórek jajowych i plemników, dostarczając mitochondriom potrzebnego paliwa. Choć nie zastąpi kwasu foliowego ani terapii hormonalnej, może stać się cennym uzupełnieniem w staraniach o dziecko.

CZYTAJ WIĘCEJ

Kluczowe składniki dla przyszłej Mamy, czyli co warto suplementować w ciąży

Ciąża to odmienny i wyjątkowy stan, który jest jednocześnie dużym wyzwaniem dla organizmu kobiety. To czas, kiedy zmienia się zapotrzebowanie na składniki odżywcze. Które z nich są szczególnie istotne dla przyszłej mamy i dla rozwijającego się dziecka? Co warto suplementować w ciąży, aby zadbać o zdrowie i rozwój maluszka? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Cykl miesiączkowy a wygląd kobiety - wpływ na skórę i włosy

Cykl miesiączkowy i przemiany hormonalne, które w nim zachodzą mają wpływ na funkcjonowanie całego organizmu. Cykl miesiączkowy a wygląd - jak hormony mogą wpływać na Twoją skórę i włosy? W których fazach cyklu Twoja cera może być w lepszej kondycji, a kiedy mogą pojawiać się problemy? Hormony a trądzik - kiedy problemy z wypryskami mogą się nasilać? 

CZYTAJ WIĘCEJ