X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Październikowe Szczęścia 2015 ;)
Odpowiedz

Październikowe Szczęścia 2015 ;)

Oceń ten wątek:
  • nat_alia Autorytet

Wysłany: 21 sierpnia 2015, 14:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    FreshMm wrote:
    Hej, hej :)

miał już ktoś GBS? Ja miałam dzisiaj, wydawało mi się zabawne... najpierw dostałam do ręki taki patyczek jak do uszu, tylko większy i miałam go poślinić, a potem ten patyczek doktorek wsadził mi płytko w odbyt.
    Potem drugi taki sam patyczek wsadził w pochwę, tylko już nie pośliniony :D
    ja miałam
    ale u mnie to inaczej wyglądało patyczek był i owszem ale nic nie musialam ślinić - dziwne... przecież na ślinie też mogą być bakterie/zarazki ( przynajmniej tak mi się wydaje ) a do tego GBS to badanie na paciorkowce w pochwie a nie odbycie... na pewno to było GBS?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 21 sierpnia 2015, 14:34

polkosia lubi tę wiadomość

faa5c06194854123428158bb63edca04.png
    Kalendarz ciąży BellyBestFriend
    SYN :)
  • jacusianka Autorytet

Wysłany: 21 sierpnia 2015, 14:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Potwierdzam, w Arkadii nie ma ;/ ja specjalnie jechałam do Złotych, bo myslłam, że w CH Targówek nie ma...a tu jest! na I piętrze!:) i mam prawie pod nosem :)

f2wlanli87i35nxa.png[/url]

f2wlvfxmiletxqht.png[/url]
  • jacusianka Autorytet

Wysłany: 21 sierpnia 2015, 14:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    nat_alia wrote:
    ja miałam
    ale u mnie to inaczej wyglądało patyczek był i owszem ale nic nie musialam ślinić - dziwne... przecież na ślinie też mogą być bakterie/zarazki ( przynajmniej tak mi się wydaje ) a do tego GBS to badanie na paciorkowce w pochwie a nie odbycie... na pewno to było GBS?

Natalia, badanie na GBS powinno być pobrane i z pochwy i z odbytu. W niektórych szpitalach, jesli nie ma wyniku z odbytu, podają antybiotyk tak jakbyś miała.

f2wlanli87i35nxa.png[/url]

f2wlvfxmiletxqht.png[/url]
  • nat_alia Autorytet

Wysłany: 21 sierpnia 2015, 14:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    fresh teraz doczytałam że mogą być dwa wymazy - jeden z pochwy a drugi z okolic odbytu, więc może Ty miałaś dwa, a może ja też miałam dwa a nie zwróciłam uwagi :) ale wydaje mi się że poczułam tylko takie łaskotanie w pochwie jak pobierał wymaz, odbytem się nie zajmował :P hehe

• nat_alia Autorytet

Wysłany: 21 sierpnia 2015, 14:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    jacusianka wrote:
    Natalia, badanie na GBS powinno być pobrane i z pochwy i z odbytu. W niektórych szpitalach, jesli nie ma wyniku z odbytu, podają antybiotyk tak jakbyś miała.
    tak doczytałam :) dziękuję :) zapytam o to na następnej wizycie :)

• Wredotka Autorytet

Wysłany: 21 sierpnia 2015, 14:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Polkosia, trzymajcie się w dwupaku jak najdłużej! Ważne, że do domku wrócicie :)

Ja stanik kupiłam miesiąc temu w Triumphie, był idealny. Aktualnie - miseczki za małe, obwód za duży (nie wiem jakim cudem). Więc też wstrzymuję się z kupowaniem porządnych biustonoszy do porodu, chodzę w jednym sportowym, biustu nie mam ogromnego więc jest ok. Te z HM mama fajne, też się skuszę - do szpitala i na noc idealne :)

GBS nie robi się dopiero po 35 tygodniu? Wiem, że w niektórych szpitalach wcześniejszy wynik jest nieważny. Ale może coś pomyliłam.

0d1y0dw4yn6q5nuq.pngmhsv9vvjs7exhbly.png
    lprkg7rfsh1vaeeq.png
  • ZakręconaOna Autorytet

Wysłany: 21 sierpnia 2015, 14:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    http://naforum.zapodaj.net/thumbs/06e332cac29f.jpg
    Proszę kochane , to moje 115 cm hihi .
    Rpsniemy juz porządnie a nie jakbysmy się najedli fasoli hehe

Byłam dziś zamówić rożek , kolderke , pościel , przescieradelko itp:) jutro odbiór za wszystko 118 zł ! Mega tanio:) znalazłam sklepik obok domu i kobitka ma świetne rzeczy:)
    Kupilam w pepco za 4 zł bodziaki zwykle 56 i dwie czapeczki wiązane pod szyja cieple na dworek po 4 zł jedna:) kupilam sobie stanik sportowy jeden bo zostalam z jednym pasujacym .
    Kupilam pampersy dada 178 szt za 49 zł w biedronce promocja:) 3-6 kg .
    Jak będą za duże na początek to kupie inne a to zostanie , nie zginie:) dziś lozeczko przyjdzie i fotel wiklinowy !<3
    Właśnie robię obiadek z mama i o:) przemeczona dziś jestem od lazenia

Polkosia matko boska ! Nogi w scisk

Wiadomość wyedytowana przez autora: 21 sierpnia 2015, 14:46

szczesliwa_mamusia21, nat_alia, Wredotka, polkosia, Blondik, agaton, Bąbelek, lojkalojka, ss, PauLLa, Nynusia, lili_madlen, estrella lubią tę wiadomość

de7e166350.png

b2727090e5.png
  • FreshMm Autorytet

Wysłany: 21 sierpnia 2015, 14:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    chyba są 2 szkoły z tym gbs... ja czytałam 1 wersję, że powinno być z pochwy i z odbytu, a 2. wersję, że dopiero jak w pochwie wyjdą paciorkowce, to dodatkowo robią z odbytu i badanie moczu

ale tego ślinienia patyczka nie rozumiem :) Żałuję, że nie zapytałam, w jakim celu :)

nat_alia lubi tę wiadomość

Iwr0p2.png

6JOCp1.png

• FreshMm Autorytet

Wysłany: 21 sierpnia 2015, 14:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    O, znalazłam coś takiego teraz:
    "Wprawdzie bakteria ta występuje powszechnie w drogach moczowych, rodnych i dolnym odcinku przewodu pokarmowego u wielu pań (szacuje się nawet, że od 1 do 3 kobiet na każde 10 to nosicielki tego drobnoustroju2), ale GBS w ciąży stanowi ogromne zagrożenie dla dziecka."

Może dlatego musiałam ślinić, że w przewodzie pokarmowym mogą być paciorkowce??

Iwr0p2.png

6JOCp1.png

• zakocona Autorytet

Wysłany: 21 sierpnia 2015, 14:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Fresh, ok, ale dlaczego niejałowy patyczek ci włożył do odbytu, to ja naprawdę nie rozumiem.. Jaki to ma sens to badanie?
    To tak, jakby badać mocz i zrobić siku do niejałowego pojemnika..

FreshMm lubi tę wiadomość

Ciąża podczas kp <3
    f2w3rjjg8mtxbbsd.png
    atdc4z175b5gir53.png
  • szczesliwa_mamusia21 Autorytet

Wysłany: 21 sierpnia 2015, 14:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zakrecona jak mi sie miło czytało tego posta ! Az sama sie cieszylam ze tak super wszystko upolowalas , ooj jest radosc z takich zakupkow ! :D
    No i brzusio piękny! Widać widać i to bardzo dobrze :P Odpoczywaj :*

Wiadomość wyedytowana przez autora: 21 sierpnia 2015, 14:54

ZakręconaOna lubi tę wiadomość

qb3c3e5ejhan89se.png

km5sroeq3icra2rc.png
  • nat_alia Autorytet

Wysłany: 21 sierpnia 2015, 14:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    fresh ciekawe :) zapytaj poprostu na nastepnej wizycie :)

ja miałam już robione teraz GBS bo pozniej może być za pozno - lekarz twierdzi że od 1 września mam odstawić wszystkie leki i czekać na akcje porodową - mój brzuch jest cały czas jak kamień i do tego cały czas się napina - nie pomaga nospa, luteina, spasticol - na dzień dzisiejszy biore więc pewnie troche to hamuje skurcze, ale kto wie co będzie za 1,5 tyg :)

• polkosia Autorytet

Wysłany: 21 sierpnia 2015, 14:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    PePePe wrote:
    naprawdę. też się zdziwiłam. jest jeszcze na pewno na Targówku.

Dobrze wiedzieć. Ja właśnie tam na wyprzedażach jakoś na wiosnę kupiłam te topy.

Klementysia 2015 psn
    Matylda 2016 cc
    Jaśmina 2018 psn
    Aurora 2021 psn
  • polkosia Autorytet

Wysłany: 21 sierpnia 2015, 15:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    zakocona wrote:
    Fresh, ok, ale dlaczego niejałowy patyczek ci włożył do odbytu, to ja naprawdę nie rozumiem.. Jaki to ma sens to badanie?
    To tak, jakby badać mocz i zrobić siku do niejałowego pojemnika..

Te zwykłe pojemniki chyba wszystkie są niejałowe?

Klementysia 2015 psn
    Matylda 2016 cc
    Jaśmina 2018 psn
    Aurora 2021 psn
  • rah Autorytet

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mam pytanie o ten stanik z hm. Gdzie to jest napisane jakie wymiary ma rozmiar L? Jaki rozmiar biustonosza normalnie nosisz?obwod, miseczka

16ud0dw4pvgujdsb.png
    † 03.09.2010 (12tc)
    Ponad 4 lata oczekiwań, niedrożny jajowód, na drugim wodniak, ostre zapalenie przydatków.
  • polkosia Autorytet

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Podali mi luteinę dopochwowo, 2x50 rano i wieczorem. Właśnie dostałam zatrzyk na płucka. Bolało cholernie...

Klementysia 2015 psn
    Matylda 2016 cc
    Jaśmina 2018 psn
    Aurora 2021 psn
  • polkosia Autorytet

Wysłany: 21 sierpnia 2015, 15:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mi nic o GBS na razie nie wiadomo, ale do mojego ginekologa już nie wrócę. Różne rzeczy można bagatelizować, ale gdyby wtedy nie olał skracającej się szyjki (no owszem, kazał leżeć, ale jak widać to za mało), to może bym nie musiała teraz w szpitalu leżeć.

Klementysia 2015 psn
    Matylda 2016 cc
    Jaśmina 2018 psn
    Aurora 2021 psn
  • polkosia Autorytet

Wysłany: 21 sierpnia 2015, 15:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    BTW, czytałam, że przed pessarem powinno się zrobić ten wymaz, bo niby nie powinno się go zakładać, jak jest wynik dodatni, ale tu lekarze twierdzą, że nie ma potrzeby.

Klementysia 2015 psn
    Matylda 2016 cc
    Jaśmina 2018 psn
    Aurora 2021 psn
  • zakocona Autorytet

Wysłany: 21 sierpnia 2015, 15:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    polkosia, jałowe. Te, które dostajesz w Medicoverze i/lub kupujesz w aptece są jałowe.

rah, nie wiem, jaki mam obwód, nie mam centymetra. Miseczkę mam D albo E obecnie, jeśli chodzi o rozmiarówkę HMową. Nie wiem, gdzie są wymiary napisane i podane.

polkosia, dobrze, że już jesteś pod prawidłową opieką. Który gin to zbagatelizował? Medicoverowy?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 21 sierpnia 2015, 15:07

Ciąża podczas kp <3
    f2w3rjjg8mtxbbsd.png
    atdc4z175b5gir53.png
  • PePePe Autorytet

Wysłany: 21 sierpnia 2015, 15:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    polkosia wrote:
    BTW, czytałam, że przed pessarem powinno się zrobić ten wymaz, bo niby nie powinno się go zakładać, jak jest wynik dodatni, ale tu lekarze twierdzą, że nie ma potrzeby.

Ja przed założeniem pessara miałam pobierany wymaz i robiony posiew. Do czasu wyniku lekarz kazał mi polegiwać i nie przeciążać. Dopiero gdy z badania nic nie wyszło założył pessar. Ale może to tylko tak na wszelki wypadek? Może faktycznie nie było takiej potrzeby?

‹‹ 1831 1832 1833 1834 1835 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Jak rozszerzać dietę dziecka? Poradnik krok po kroku

Kiedy zacząć rozszerzanie diety dziecka? Eksperci zalecają start około 6. miesiąca życia, kiedy niemowlę jest gotowe na odkrywanie nowych smaków, a mleko matki pozostaje kluczowym elementem jadłospisu. Jak rozpoznać gotowość malucha i które metody wprowadzania pokarmów wybrać? Dowiedz się, jak stopniowo uzupełniać dietę dziecka, unikając potencjalnych zagrożeń i wspierając zdrowy rozwój poprzez bezpieczne i zróżnicowane posiłki!

CZYTAJ WIĘCEJ

Adaptogeny - Ashwagandha, Korzeń Maca, Shatavari

Każdego dnia przybywa par, które po wieloletnich staraniach o dziecko, osiągają swój cel dzięki unikalnym ziołom - adaptogenom. Powiedzmy sobie otwarcie: kto sprawniej przywróci ład i porządek w świecie sztucznie zdezorganizowanym przez człowieka, jak Matka Natura? Świetnie, że zaczynamy korzystać z jej pomocy. Jeśli to zagadnienie nie jest Ci jeszcze znane, koniecznie przeczytaj artykuł do końca.          

CZYTAJ WIĘCEJ

5 rzeczy, które wesprą Twoje starania o dziecko!

Rozpoczynacie starania o dziecko. Wykonujesz kolejne testy ciążowe i… nic. Zastanawiasz się, dlaczego to tyle trwa, skoro „wszyscy” wokół informują o tym, że spodziewają się dziecka. Tak naprawdę wiele starań kończy się sukcesem dopiero po pewnym czasie, a niepłodność dotyczy już blisko 15-20% par. Sprawdź, co możesz zrobić, aby zwiększyć swoje szanse na szczęśliwe poczęcie.

CZYTAJ WIĘCEJ