X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Październikowe Szczęścia 2015 ;)
Odpowiedz

Październikowe Szczęścia 2015 ;)

Oceń ten wątek:
  • agania Autorytet

Wysłany: 17 września 2015, 16:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    polkosia wrote:
    Trzeba oszczędzać :P Żeby na czarne godziny mieć... Wiem, jest mega ciężko. Ledwo się sama tego nauczyłam, ale da się :P

Mamy konto oszczędnościowe, ale nie chcemy z niego wybierać kasy, bo ta kasa jest przeznaczona na coś innego ;) ale oczywiście jeśli będzie trzeba to wezmę z niego kasę, bo co zrobić. Dostałam w tym miesiącu marne 900zł, bo szefowa jeszcze mi płaciła za niecałe pół miesiąca no to zapłaciłam ratę kredytu za mieszkanie i dupka ;)

n59y3e5ef47vpcg5.png
    l22ncwa1igcivb04.png
  • Natka88 Autorytet

Wysłany: 17 września 2015, 16:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Asieńka_86 wrote:
    Nadcisnieniwe jest zagrozeniem dla dziecka i matki, jednak jak leki trzymaja je na odpowiednim poziomie to nie ma qskazan do wczesniejszego porodu. Gorzej jak mimo lwkow cisnienie jest wysoki, lub co gorsza coraz wyzsze, wtedy lepiej rozwiazac ciaze wczesniej. Jednak mowiac o indukcji nie ma tu mowy o cc.

Ja to wszystko wiem i nie rownam cc ze wskazaniem z indukcja porodu, to dwie rozne sprawy:) Poki co jestem pod obserwacja, bo mimo lekow cisnienie nadal podwyzszone:/ Zobaczymy w środę na czym stoje, chyba ze kluska zdecyduje sie wyjsc wczesniej:)

Aniołek <3 29.10.2014 <3 10tc
    Marysia <3 25.09.2015, 3440g i 55cm szczęścia <3
    74didf9h1v4xctmm.png
  • Mikejla Autorytet

Wysłany: 17 września 2015, 16:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    polkosia wrote:
    Trzeba oszczędzać :P Żeby na czarne godziny mieć... Wiem, jest mega ciężko. Ledwo się sama tego nauczyłam, ale da się :P

Święta prawda, sama oszczędzalam moje pieniądze ze stypendium ze studiów i poszły na wyprawkę, tu życie w de tez poniekąd. Teraz chętnie bym zaoszczędzila tylko nie było nawet z.czego, dobrze że teściowa poratowala kasą. Zawsze byłam oszczędna i jak tylko się sytuacja poprawi to na pewno będę

• ZakręconaOna Autorytet

Wysłany: 17 września 2015, 16:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Polkosia ale Moja Mama np. Miała oszczędności , na koncie miała zakamuflowane 2 tys które mi dala ! Wiec to Ja winna jej jestem , Ja swoje oszczednosci miałam na karcie angielskiej i zostawiam to bo nie po to odkladalam zeby przejebac w Polsce , mój Damian mi wysyła pieniądze jak jestem w Polsce bo oszczędności to oszczędności , chodzbym jeść nie miała co ich nie rusze bo są dla Oskara juz odkładane ... 8 dni wytrzymam bez kasy , Mama tez .
    Co do oszczedzania moja Mama jest specjalistka od tego ale jak ktoś płaci Ci dniowki to ciężko odłożyć na cos innego jak się zarabia samemu na dom , na 2 osoby mając wszystkiego kasy 2500zl a za mieszkanie i kredyt łącznie płaci się 2 tys , za coa trzeba tez jeść a nigdy mojej mamie nie brakowało jednak pieniędzy ... Ale miała dniowki wiec to co zarobiła rozlicza!a i rozkładala na opłaty bo ma je na 3 w miesiac7 razy rozłożone , niestety ale zmienić nie da się ...

de7e166350.png

b2727090e5.png
  • polkosia Autorytet

Wysłany: 17 września 2015, 16:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Skoro wiesz, że za 8 dni dostaniesz kasę, a dziś masz tylko 5 zł, to przez tydzień nie będziesz jadła? Bo oszczędności są nie do ruszenia? :) Ja sobie oszczędzam na bieżące potrzeby. Wrzucam sobie co miesiąc różne kwoty na konto i jak "coś" się trafia, to kupuję. Mąż oszczędza więcej, bo więcej zarabia, więc długofalowo, nie wydaje... Ale gdybym nie miała za co kupić jedzenia (taki dałaś przykład), to chyba logiczne, że biorę z oszczędności. Przecież do grobu tych pieniędzy nie zabiorę. Jak poszłam na L4, to czekałam na kasę dwa miesiące i wtedy ruszyliśmy oszczędności, a jak ZUS przelał, to wróciły na konto :) Nikt nie mówi, że trzeba je od razu rozpieprzyć na lewo i prawo :P

Wiadomość wyedytowana przez autora: 17 września 2015, 16:33

Natka88, nat_alia, Blondik, ~Rewianka~ lubią tę wiadomość

Klementysia 2015 psn
    Matylda 2016 cc
    Jaśmina 2018 psn
    Aurora 2021 psn
  • Mikejla Autorytet

Wysłany: 17 września 2015, 16:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No zakrętka racja, rusz oszczędności, później wrócą na konto, po co masz się stresować, denerwować siebie i dziecko? Przecież to przejściowa sytuacja, dobrze że macie te oszczędności...ja niestety nie mam dlatego jestem w strachu. Oddadzą ci pieniądze spowrotem wrócą na konto. ;)

polkosia, Fatim, ~Rewianka~ lubią tę wiadomość

• agania Autorytet

Wysłany: 17 września 2015, 16:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Polkosia ja dlatego weszłam sobie na debet w koncie, bo tam na oszczędnościowym nam jakieś tam procenty lecą, małe, bo małe, ale zawsze. A przez miesiąc mogę debet mieć i nic nie płacę, jak będę widziała, że ten miesiąc się zbliża to wezmę kasę z oszczędności, ale myślę, że do tej pory się sytuacja w ZUS-ie wyjaśni ;)

polkosia lubi tę wiadomość

n59y3e5ef47vpcg5.png
    l22ncwa1igcivb04.png
  • Little Frog Autorytet

Wysłany: 17 września 2015, 16:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zakręcona, tacy najgorsi! Im więcej kasy, tym bardziej są skąpi... Przed innymi się pokazują, a pracowników traktują jak podludzi... Mój mąż miał kiedyś super szefa - powtarzał mojemu mężowi, że on nie jest taki, żeby innemu nie dał zarobić jak samemu jemu się lepiej powodzi. No i na serio był taki, że na święta dorzucił, urlop normalnie wypłacił... Żadnych problemów, wszystko na czas. Nawet on sam wolał być pod kreską niż pracownikowi nie wypłacić. No niestety, ale alkohol go trochę zgubił :/

Polkosia, co do oszczędności, to masz rację. Dobrze jest mieć zabezpieczenie na czarną godzinę, a najgorsze w tym wszystkim, że często jest tak, że jak się oszczędza to dopiero wtedy jak zaczyna brakować i człowiek się orientuje, że za coś trzeba żyć. W sumie ja i mój starszy brat jesteśmy bardzo oszczędni, za to moja mama, to kompletnie sobie nie radzi z oszczędzaniem. Nigdy się u nas nie przelewało, ale ona np teraz jakby mogła spokojniej żyć, to czasami kupuje takie pierdoły, że szok :/ Do tego potrafi kupić coś niby pożytecznego ale kilka sztuk (widziałam u niej chyba z 4 takie osłonki na talerz do mikrofalówki), a lumpeksy ją gubią kompletnie. Szkoda mi jej, bo na serio ciężko pracuje...

• ZakręconaOna Autorytet

Wysłany: 17 września 2015, 16:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Polkosia Ja dalam przykład , na chleb jeszcze mam spokojnie ... Nie ruszam oszczędności bo tak jak Wam napisalam mam na angielskim koncie a karty nie mam przy sobie ani żadnych danych konta bo właśnie po to by nie ruszać . 8 dni przeżyje , wody z suchym chlebem jeść nie będę ...
    Widzisz Ja oszczędzać nie oszczedzam na bierzace wydatki a np. Po to zeby na wakacje było na następny rok bo wole tak niż budżet domowy uszczuplac i uważam to za dobre rozwiazanie ...

Wiecie wybaczcie , może moje hormony dziś tak buzuja połączone z nerwami z tej całej sytuacji ale nie wyzalilam Wam się tutaj z tego po to by czytać wielkie rady czy tez uczuć mnie na czym polega oszczedzanie i , ze powinnam się nauczyć tego . Umiem oszczędzać i robię to ale nie po to zeby zaraz wydać ... Z głodu nie umrę a na pieniądze czekam , licze na cud ze jeszcze ZUS się zlituje i we wrześniu kasę dostane w co watpie .
    Przykro mi jest z ta cala sytuacja która spotkała Mamę moja i jeszcze mnie się dojebalo wszystko i dlatego Wam się wyzalilam wiec bardzo Was proszę , nie dawajcie rad w ten sposób bo przykro mi się aż robi ... Lepiej juz ominąć mój wpis

de7e166350.png

b2727090e5.png
  • ZakręconaOna Autorytet

Wysłany: 17 września 2015, 16:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Żabka no właśnie , czym bogatsi ludzie NIEKTORZY są straszni ... Traktują ludzi jak gorszych , oni maja więcej a Ty mnie to jesteś mniejszością ludzka dla nich ...

de7e166350.png

b2727090e5.png
  • Mikejla Autorytet

Wysłany: 17 września 2015, 16:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aha, no to w takim razie przepraszam bardzo, w żadnym wypadku nie chciałam Cie uczyć oszczędzania, jedynie uspokoić i pomoc znaleźć rozwiązanie, bo myślałam, że tego oczekujesz.

Juz się zamykam

Wiadomość wyedytowana przez autora: 17 września 2015, 16:54

polkosia lubi tę wiadomość

• Nynusia Autorytet

Wysłany: 17 września 2015, 16:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Natka88 wrote:
    Zakocona, mi lekarz kazal brac tabl. na nadcisnienie zaznaczajac, ze graniczne bezpieczne jest do 140 gorne i do 90 dolne, a ze ja w tym tygodniu mam kolo 140-150/90-110, to mam brac dwa razy dziennie, kontrolując równocześnie czy nie robi sie za niskie.
    A Tobie Nynusia chca przez cisnienie indukowac porod wczesniej?
    Nic nie wiem o tym bo na razie mam kontrolować ciśnienie przez kolejnych parę dni i brać tabletki na wizycie miałam 140 na 90 I się gin trochę wystraszył a w domu prxed wzieciem tab miałam 150 na 60 także skacze dziwnie. Wczoraj skakało a dziś mam cały czas idealne także zobaczymy co dalej

l22nhdgeccid541p.png
  • ZakręconaOna Autorytet

Wysłany: 17 września 2015, 16:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mikejla wrote:
    Ja się nauczyłam jak do technikum wyjezdnego poszłam, dobrze się uczyłam i dostawałam różne stypendia, odkladalam to na konto i miałam na wakacje np.lub lepsze buty czy inny ciuch, na który normalnie bym sobie nie pozwoliła. Na studiach to samo, zawsze coś było i stypendium tez odkladalam jedno bo drugie szlo na życie, także wtedy żyłam z komfortem psychicznym. Jeszcze za granica się zarobilo to na rok wystarczyło :)
    No i niestety, ale wiadomość o ciąży = brak oszczędności, bo zaczęły się zakupy, wyjazdy do niemiec tez wcześniej, ogólnie rozplynelo się oczywiście nie na pierdoły. Wiec Zakrętka jeśli masz oszczędności, myślałam po Twoim wpisie ze nie masz totalnie nic, to bym jednak je ruszyła, a później spowrotem wrzuciła w konto. Dla niewielkich odsetek nie warto się stresować, tez miałam kilka tys na.lokacie, brakło dosłownie miesiąca by wybrać, ale trzeba było bo skąd wziąć?
    Mikusia napisałam , ze karty nie bralam nawet ani żadnych dodatków zeby sobie przelać z karty pieniądze bo wole nie ruszać a na chleb jeszcze mam i jedzenie w lodowce . Ja Wam tylko napisalam co jest nie tak u mnie , ze brakuje mi paru rzeczy do wypraki itp a na to nie mam i dopiero będę miała za 8 dni i Mamie pomoge

de7e166350.png

b2727090e5.png
  • madu Autorytet

Wysłany: 17 września 2015, 16:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    widze ze temat o oszczedzaniu: my tez staramy sie oszczedzać, całkiem nam to wychodzi ale od dwóch lat co roku w okresie letnim niemal zerujemy bo odkładamy na konkrety, chociaz i tak kalkulujemy tak żeby zawsze mieć kasy na zycie, kredyty na ok 3 miesiące gdyby zdazyło sie stracić pracę...Za to moja siostra jest mistrzem w oszczędzaniu. To dziewcze ma rózne konta, na których ma różne sumy do tego rożne subkonta i lokaty, które zmienia w zaleznosci gdzie oprocentowanie bardziej się opłaca. Przelewa te pieniadze miedzy tymi wszytskimi rachunkami i do tego jest super oszczędna ale nie skąpi. Dzięki temu rocznie jest kilak tyś na plusie dzięki temu że te wszystkie kruczki bankowe ogrania. W sumie przez jakis czas zajmowała się tez moją kasą a rodzicom ile zaoszczędziła to już w ogle oni by nie dali rady ;)

Mam nadzieję dziewczyny że jakoś się wam z tym zusem ułoży. Nienawidze urzedasów swoją drogą. tej całej papierologii, której normalny umysl nie pojmuje aaaa popaprane to wszystko jest.

21.10.2015 Leon <3
  • ZakręconaOna Autorytet

Wysłany: 17 września 2015, 16:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mikejla wrote:
    Aha, no to w takim razie przepraszam bardzo, w żadnym wypadku nie chciałam Cie uczyć oszczędzania, jedynie uspokoić i pomoc znaleźć rozwiązanie, bo myślałam, że tego oczekujesz.

Juz się zamykam
    Mikusia nie , bron boże. Chciałam bardziej takiego czegoś ze o zakręcona ale chujowka itp bo poradzić sobie kochana poradze :) bardziej boli mnie kwestia ze tak komuś się zaufalo a ktoś w chuja przycial i nie interesuje czy ktoś ma na chleb nawet
    Dobrze dziewczyny skoncmzy temat , nie ma o czym mówić:) wszystko gra

Wiadomość wyedytowana przez autora: 17 września 2015, 16:59

de7e166350.png

b2727090e5.png
  • Magnosia Autorytet

Wysłany: 17 września 2015, 17:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dopiero Was nadrobiłam. Wizyta u dentysty udana, zęby pozbawione kamienia ;) Trochę mi się humor poprawił.

Zakręcona, dzięki za pamięć. Smutna byłam bez powodu. Chyba hormony... ;/ U Ciebie i mamy też się poprawi. Pieniądze - rzecz nabyta!!! ;)

ZakręconaOna, Little Frog, szczesliwa_mamusia21 lubią tę wiadomość

Szymon ❤ ur. 30.09.2015r. ❤
    Hania ❤ ur. 18.01. 2019r.❤

Św. Dominiku czuwaj nad moimi dziećmi.
  • Blondik Autorytet

Wysłany: 17 września 2015, 17:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    a ja polecam fajny pomysł na oszczędzanie na "drobne przyjemności"
    założyć słoik/ skarbonkę/puszkę, do której wrzuca sie każde 5zł(moneta) jakie sie ma w portfelu :) bez oszukiwania. zabawa fajna. ja tym sposobem uzbierałam 800zł w pół roku :)

słoik stał w widocznym miejscu i cieszył oko :)

Mikejla, Nynusia, nat_alia, Little Frog, ZakręconaOna, estrella, agania, Natka88, ewwiel, polkosia, szczesliwa_mamusia21 lubią tę wiadomość

8p3o43r8favqs0hl.png
    klz9iei3yk95ggji.png
    Alicja 1.09.2014 (*)
  • Nynusia Autorytet

Wysłany: 17 września 2015, 17:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tak potwierdzam tez znam przypadek osób którzy śpią na kasie q robią wszystkich w h... żeby mieć jak najwięcej dla siebie i co? To jeszcze Nasza rodzina.. my najlepiej żebyśmy nic nie mieli oni muszą mieć wszystko...

Zak będzie dobrze kochana :*

Mam jeszcze nadzieje ze to cisnienie to kwestia pogody.

Któraś pytała wcześniej o rruchy malenstwa. Mnie gin mówił ze im mniej miejsca w brzuchu tym mniej dzidzia się rusza. Ja to zauważyłam że czuje mała ale nie pcha się tak bardzo.
    A dziś jest bardzo spokojna

A jak u Was dziś ???

l22nhdgeccid541p.png
  • ZakręconaOna Autorytet

Wysłany: 17 września 2015, 17:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Blondik a My mamy taki pojemnik którego nie można otworzyć , ala skarbonka która trzeba rozbić:) mamy prawie cały ale nie liczylismy jeszcze ile tego mamy . Uzbieramy cały zaczniemy drugi i policzymy , wplacimy na konto ale wiadomo to w UK wszystko mam:)

Magnosia masz racje ale z drugiej strony to sama wiesz , ze bez pieniądza nie ma nic w życiu :(

de7e166350.png

b2727090e5.png
  • Little Frog Autorytet

Wysłany: 17 września 2015, 17:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No, ja to tylko tak o samym fakcie oszczędzania. W tym nie było żadnej złotej rady :D Ale tak serio, to może i teraz mamy odłożone pieniądze, które w zasadzie idą też jak woda, bo na wyprawkę i w Polsce zostawione jakby była potrzeba coś kupić/zapłacić. Czy jakaś okazja by się trafiła np materiałów budowlanych do mieszkania. Ale oszczędzaliśmy pierwsze na ślub, później na samochód, później oszczędności szły na naprawę samochodu, później wypadek i w międzyczasie jeszcze wiele inny wydatków z zaskoczenia :)
    Dopiero w zeszłym miesiącu odłożyliśmy troszkę i planujemy co miesiąc odkładać właśnie na takie "nie rusz" i na serio czarną godzinę :)

No i pewnie Zakręcona, że sobie poradzisz. Nam babka na studiach mówiła, że pomagała takiej babce, która była niesamowicie zaradna i "zupę na gwoździu ugotowała i z udka kurczaka zrobiła obiad dla 6-osobowej rodziny" ;)
    Nie ma tak źle, żeby gorzej być nie mogło. Sytuacja faktycznie przykra, ale uszy do góry! :)

‹‹ 2272 2273 2274 2275 2276 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

7 pytań o poród, których wiele kobiet wstydzi się zadać!

Poród zbliża się wielkimi krokami, a w Twojej głowie w dalszym ciągu kłębią się pytania, których wstydzisz się zadać? Niektóre tematy są na tyle krępujące, że ciężko je poruszyć z partnerem,  na rutynowej wizycie u lekarza, czy przy kawie z koleżankami…Nadszedł jednak czas, żeby rozwiać Twoje wątpliwości! Przeczytaj odpowiedzi na 7 najbardziej wstydliwych pytań związanych z porodem.

CZYTAJ WIĘCEJ

Planujesz ciążę? Sprawdź, jaką rolę w organizmie odgrywa koenzym Q10

Przygotowania do ciąży to ogromne wyzwanie dla organizmu – na poziomie komórkowym zachodzą procesy wymagające dużych nakładów energii. Coraz więcej badań pokazuje, że koenzym Q10 może wspierać jakość komórek jajowych i plemników, dostarczając mitochondriom potrzebnego paliwa. Choć nie zastąpi kwasu foliowego ani terapii hormonalnej, może stać się cennym uzupełnieniem w staraniach o dziecko.

CZYTAJ WIĘCEJ

Płodność mężczyzn - przyczyny obniżonej płodności i sposoby na poprawę

Płodność mężczyzn na przestrzeni lat uległa znacznemu pogorszeniu. Dlaczego jakość nasienia współczesnych mężczyzn jest obniżona? Jakie są najczęstsze przyczyny problemów z płodnością? Co zrobić, aby wesprzeć i poprawić męską płodność?

CZYTAJ WIĘCEJ