X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Październikowe Szczęścia 2015 ;)
Odpowiedz

Październikowe Szczęścia 2015 ;)

Oceń ten wątek:
  • ZakręconaOna Autorytet

Wysłany: 23 września 2015, 19:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zakocona pewnie 4 stopnia , wtedy łożysko jest stare juz . 3 stopień to normalne na ten etap tak jak mowisz

de7e166350.png

b2727090e5.png
  • mała.mi Autorytet

Wysłany: 23 września 2015, 19:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No chyba chodzi o to że III stopnia chyba że jest jakiś wyzszy stopień jeszcze i że dziecko może nie być prawidłowo odzywiane bo za wcześnie to łożysko się zestarzalo

Wiadomość wyedytowana przez autora: 23 września 2015, 19:57

sv6zcOJ.jpgsv6zp1.png
    3WMBhGc.jpg3WMBp1.png
  • mała.mi Autorytet

Wysłany: 23 września 2015, 19:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lecę Was nadrabiać:-)

sv6zcOJ.jpgsv6zp1.png
    3WMBhGc.jpg3WMBp1.png
  • lojkalojka Autorytet

Wysłany: 23 września 2015, 19:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    polkosia po calonocnym sexie to jutro pewnie z porodowki napiszesz ;)
    Ciesze sie , ze okazalo sie ze to falszywy alarm i dzieki wizycie na IP przynajmniej pozbylas sie passera .
    zakocona narobilas smaka na budyn i chyba zrobie sobie na kolacje .
    Asienka gratuluje synusia :) Ty to jestes kobieta nie do zdarcia :)

Ja spedzilam popoludnie ze szwagierka na zakupach :)
    I mam oto takie cudenko w salonie :
    3647c09fd82528acmed.jpg
    Kiepsko widac , bo strasznie slonko swiecilo .
    Nowe spanko dla Ksieciunia <3

Wiadomość wyedytowana przez autora: 23 września 2015, 20:00

zakocona, ZakręconaOna, Little Frog, onka, agania, estrella, soraya, green, annggela, WiedźmaMaKota, miska2503, szczesliwa_mamusia21, madu, polkosia, mała.mi, PauLLa, Blondik, Lucy7, Bąbelek, Natka88, Nynusia, ~Rewianka~, stokrotka25, maluda, agaton, Katarzyna87, Lexie, ss, Magnosia, paula1 lubią tę wiadomość

Szczesliwa mama dziewiecioletniej Cariny i malego Leonka <3
    [*] 6tc 07.01.2015
    relgwn15o8cdzpyz.png
  • ZakręconaOna Autorytet

Wysłany: 23 września 2015, 20:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja mialam na ostatniej wizycie 2 stopnia ale przechodzaxe ze tak powiem w trzecia fazę i na tym etapie to wręcz idealne łożysko , stare to jest dopiero łożysko czwartego stopnia . Moja znajoma miała w 36 tyg ciąży 4 stopień i wtedy powiedzieli ze dziecko może być słabo juz odżywiane

de7e166350.png

b2727090e5.png
  • ZakręconaOna Autorytet

Wysłany: 23 września 2015, 20:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lojka ale masz piękny kawałek salonu ! :)

lojkalojka lubi tę wiadomość

de7e166350.png

b2727090e5.png
  • soraya Autorytet

Wysłany: 23 września 2015, 20:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Skala Grannuma używana jest do oznaczenia stopnia dojrzałości (starzenia się) łożyska. Skala Grannuma ma cztery stopnie - 0, I, II, III. Na początku ciąży łożysko ma stopień 0, od około połowy ciąży powinno mieć już stopień I, trzeci trymestr to stopień II, natomiast stopień III zazwyczaj osiąga ok. 39 tygodnia ciąży. Stopień dojrzałości łożyska ocenia się w badaniu USG na podstawie ilości odkładających się w łożysku złogów włóknika i wapnia.

ex2bio4pqp2v2j0d.png
    f2wlx1hpuaamvhk2.png
  • IviQ Autorytet

Wysłany: 23 września 2015, 20:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Onka, uwazaj na siebie!!

polkosia ja tez mialam wczoraj Afi 10 i nikt mi nic nie powiedział

a co do pomiaru to masz to co ja. wczoraj niby dzidzia 2557 a dzis kto inny mierzył i 2118g i noga zmalała nagle. Ale jak wspomniałam wczorajsza lekarka to jakas za karę była.....

a my kupiliśmy dziś stelaż do baldachimu, zaraz go zainstaluje:))) no i przyszły prześcieradełka wiec do prania:)

I nie wiem co zrobić, byłam w przychodzni. Waga wyszła niecałe 2120, czyli o ok 150 g w tydzień i jeden dzień. a aż o 400 g niż na wczorajszym badaniu przez Panią "obrażoną". Zadzowniłam do lekarki prywatnej której ufam najbardziej i to ona mnie skierowała do szpitala. Była oburzona i kazała albo robić codziennie ktg bo wg niej powinnam miec 2 razy dziennie przy hipotrofii w 37 tyg a najlepiej iść do ordynatora i pogadać. I wiecie jestem rozdarta bo z jednej strony sama bym sie dla pewności połozyła z drugiej 2 lekarzy nic nie zauważyło i ja chętnie bym na weekend została w domu a na ktg w pt i tak muszę iść zgodnie z planem, Chce jeszcze podejsc w pt zobaczyc czy jest lekarz który mówił że na 99% mnie położą i zapytać co on na to o ile bedzie. Jutro mam umówionego fryzjera ( w końcu bo juz prawie ombre mam antiralne hehhe) i na ktg nie zdążę. I wiem dziecko powinno być najwazniejsze powinnam olać wszystko i lecieć do szpitala tylko kurde nie wiem czy naprawde skoro ktg jest ok przepływy też i w przychodzni nic nie zauważyła niepokojącego to naprawdę nie mogę poczekać do pn? rozdarta wewętrznie jestem. MAsakra

polkosia lubi tę wiadomość

1usawn154wlkwiec.png[/link]
    NT=1,0, 2,995 MoM B-HCG 0,620 Pappa T21 1 :98 Wynik po Nifty 1:238000000 Kornelek <3 :))))
  • IviQ Autorytet

Wysłany: 23 września 2015, 20:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    no ja podobno nie ma złogów wapnia na łóżysku

aa co do łydek to ja mam wielkie:/ nic nie trewnowałam jako dziecko męczyły mnie nicne skurcze na które w tamtych czasach nikt mg nie dawał...

NT=1,0, 2,995 MoM B-HCG 0,620 Pappa T21 1 :98 Wynik po Nifty 1:238000000 Kornelek <3 :))))
  • WiedźmaMaKota Autorytet

Wysłany: 23 września 2015, 20:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    EwelKa wielka wrote:
    Wiedźma jak nadgarstek? Obyło sie bez Ibuprofenu? Nam zaraz kolega męża da jakieś ubranka po córce :) mam nadzieje ze ma pare śpiochów unisex :)
    Dziękuję, ze pytasz, boli niesamowicie, ale posmarowałam na razie maścią rozgrzewającą bo wyczytałam, że jest na naturalnych olejkach. Niestety zawsze miałam problemy z reumatyzmem i nie mogę tego chłodzić. A boli dalej ;/ może trochę mniej niż rano ale boli i zaczyna drugi się odzywać.

Robimy drugiego Dziedzica ;)
    3i496iye8v37prd8.png
  • ZakręconaOna Autorytet

Wysłany: 23 września 2015, 20:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Soraya no to chyba dziwnie każdy lekarz inaczej mierzy , moja znajoma rodziła teraz w czerwcu i była u lekarza w 35 tygodniu miała łożysko 3 stopnia ale malowodzie stwierdzone wiec za tydzień kazali przyjść i po tygodniu stwierdzili starość łożyska 4 stopnia , nie nadające się juz do odzywiania , dwa dni później wody jej odeszły i corcia na swiecie

Mnie w sierpniu na jednej wizycie powiedział lekarz , ze mam łożysko 3 stopnia a później parę dni na dwóch badaniach dwóch lekarzy potwierdziło 2 stopień

Wiadomość wyedytowana przez autora: 23 września 2015, 20:16

de7e166350.png

b2727090e5.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 23 września 2015, 20:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No Polkosia dzialajcie z mezem ;) dobrze, ze pojechalas, to Ci ten pessar zdjeli :)

Kurcze no a mi polozna kaze jeszcze wytrzymac w dwupaku do 38 tc.

O Soraya dzieki za info. Ja to mam teraz stopien II. A co do wod, to na tym ostatnim usg mam wpisane tylko "ilosc wod prawidlowa".

• ZakręconaOna Autorytet

Wysłany: 23 września 2015, 20:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    WiedźmaMaKota wrote:
    Dziękuję, ze pytasz, boli niesamowicie, ale posmarowałam na razie maścią rozgrzewającą bo wyczytałam, że jest na naturalnych olejkach. Niestety zawsze miałam problemy z reumatyzmem i nie mogę tego chłodzić. A boli dalej ;/ może trochę mniej niż rano ale boli i zaczyna drugi się odzywać.
    Ja nie miałam nigdy problemów zbyt wielkich ale jednak odczuwalam na zmianę pogody bóle kolan po wypadku itp
    Ale od paru dni teraz mega mega bola mnie nadgarstki tak samo , w dwóch rekach .
    Pytalam się o to mojej lekarki i ona mówiła ze u niektórych kobiet to normalne na koniec ciąży , są tam podobno jakieś male kosteczki które pobolewaja w ciąży pod koniec ale tak jak mowie u NIEKTORYCH :) ale czemu co i jak nie wiem: p

de7e166350.png

b2727090e5.png
  • IviQ Autorytet

Wysłany: 23 września 2015, 20:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    któraś pisała o słabych przepływach MCA tych w mózgu. Chciałam zapytac jakie to były parametry, bo mam fotkę zrobioną tych przepływów i teraz nie wiem czy sa małe czy duże.....bo jak małe to lecę do szpitala jutro od razu

• ZakręconaOna Autorytet

Wysłany: 23 września 2015, 20:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    green wrote:
    No Polkosia dzialajcie z mezem ;) dobrze, ze pojechalas, to Ci ten pessar zdjeli :)

Kurcze no a mi polozna kaze jeszcze wytrzymac w dwupaku do 38 tc.

O Soraya dzieki za info. Ja to mam teraz stopien II. A co do wod, to na tym ostatnim usg mam wpisane tylko "ilosc wod prawidlowa".
    Kochana to juz tylko tydzień , dasz radke tylko się oszczedzaj :*

de7e166350.png

b2727090e5.png
  • BATTINKA Autorytet

Wysłany: 23 września 2015, 20:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mala.mi u mnie tez gin na ostatniej wizycie stwierdził stare łożysko (choc ja Nigdy nie paliłam papierosów!), poza tym wszystko bylo ok. Wiec nic nie mówił żeby sie martwić.
    Z tego co czytam to na tym etapie ciąży łożysko takowe może być...ale tez się nie znam na tym:/
    Bądźmy dobrej myśli:)

mała.mi lubi tę wiadomość

3i49tgf6plfmlliy.png
  • soraya Autorytet

Wysłany: 23 września 2015, 20:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Oczywiście u każdej kobiety dojrzewanie łożyska przebiega indywidualnie i to lekarz ocenia, czy wygląd łożyska i jego stopień dojrzałości nie zagraża życiu dziecka. Podczas badania obserwuje on ilość złogów włóknika i wapnia w łożysku-ich duża ilość może pogarszać funkcjonowanie łożyska. W razie wątpliwości, by ocenić bezpieczeństwo dziecka, lekarza zleci przeprowadzenie badania przepływów krwi w tętnicach pępowinowych oraz oceni ilość płynu owodniowego. Często te dodatkowe badania okazują się być prawidłowe, wtedy sam wygląd łożyska nie jest aż tak istotny. Zbyt wczesne starzenie się łożyska jest jednak wskazaniem do częstszego badania USG-nawet co tydzień.

mała.mi, ZakręconaOna lubią tę wiadomość

ex2bio4pqp2v2j0d.png
    f2wlx1hpuaamvhk2.png
  • BATTINKA Autorytet

Wysłany: 23 września 2015, 20:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Soraya tak jak mówisz :) ja przepływy pępowinowe miałam w porządku i to badane przez 2 ginkow. Takze się nie nakręcam;)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 23 września 2015, 20:24

soraya lubi tę wiadomość

3i49tgf6plfmlliy.png
  • mała.mi Autorytet

Wysłany: 23 września 2015, 20:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No mi tylko powiedziała że jest stare łożysko tak jakbym palila w ciąży, no i tych wód jest mało ale nie powiedziała ile... :-(

sv6zcOJ.jpgsv6zp1.png
    3WMBhGc.jpg3WMBp1.png
  • WiedźmaMaKota Autorytet

Wysłany: 23 września 2015, 20:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lojka jaki masz piękny salon <3 mogę w nim zamieszkać? Jedyne co bym w nim zmieniła to kafelki na panele albo drewnianą podłogę, no ale cuuuudoooo ten salon <3

Robimy drugiego Dziedzica ;)
    3i496iye8v37prd8.png
‹‹ 2381 2382 2383 2384 2385 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Planowanie ciąży, czyli o tym jakie badania przed ciążą warto wykonać

Planowanie ciąży to ważny moment w życiu każdej kobiety. Zastanawiasz się jakie badania przed ciążą warto wykonać? A może warto pomyśleć o dodatkowych szczepieniach? Co zrobić, aby zwiększyć swoje szanse na zdrową, szczęśliwą ciążę? Przeczytaj, które szczepienia musisz zrobić jeszcze przed rozpoczęciem starań, a które spokojnie możesz zrobić nawet będąc już w ciąży. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Plamienie i krwawienie międzymiesiączkowe - najczęstsze przyczyny

Czym najczęściej jest spowodowane plamienie lub krwawienie międzymiesiączkowe? Jak odróżnić plamienie od krwawienia z pochwy? Czy brązowe plamienie przed okresem to niepokojący objaw? Kiedy warto skonsultować się z lekarzem? 

CZYTAJ WIĘCEJ

12 najnowszych rekomendacji dla kobiet cierpiących na endometriozę - łagodzenie bólu i wspieranie płodności poprzez dietę

Endometrioza jest jedną z tych chorób, do której należy podchodzić holistycznie. Jednym ze sposobów, który może pomóc w walce z chorobą i przede wszystkim z łagodzeniem objawów choroby jest odpowiednia dieta. Poznaj 12 najważniejszych zasad zdrowego odżywiania dla kobiet, które cierpią na endometriozę.

CZYTAJ WIĘCEJ