Październikowe Szczęścia 2015 ;)
-
WIADOMOŚĆ
-
zetaaa wrote:Ja chodze do kosciola wietze w boga i jestem z tego dumna chodze co niedziele do kosciola modle sie rozancem i moje dziecko tez to bedzie robic bo ja jestem jego rodzicem i to ja decyduje w co bedzie wierzyc wlasnie po to zeby wychowac je w swoich przekonaniach i po to zeby poznalo wiare bo jesli teraz mu tego nie pokaze to skad ja bedzie znal?uwaz ze na latwizne jest powiedziec dziecku zr nie ma niczego...
Oczywiście masz do tego prawo ale ja uważam, że to jest błędne przekonanie. Wiem to z własnego doświadczenia- czym moja mama mnie bardziej zmuszała żebym chodziła do kościoła tym bardziej ja tego nie chciałam...jak miałam ok 12lat zapisała mnie do chóru kościelnego i na dodatkowe lekcje religii przy parafii tylko po to żebym była bliżej z kościołem jak ja na to chodziłam to inne dzieci biegały po podwórku jak dorosłam to nie dość że miałam dużo nauki w szkole zeby w ogóle przystąpić do bierzmowania musieliśmy chodzić sprzątać kościół przez miesiąc 2 razy w tygodniu i uczyć się na pamięć modlitw bo ksiądz tak chciał, później mojej koleżanki mama(dość bogata osoba) przyjęła księdza po kolędzie dając mu 30zł w kopercie bo kompletnie nie miała kasy w domu a zapomniała o kolędzie a nasz proboszcz otworzył przy nich kopertę i powiedział, że jak ona może tak mało dać pieniędzy dla Boga jak ma tak "bogato" w domu kur...dla jakiego Boga ?? kasa jest dla księży a dla Boga modlitwa...szalę goryczy przelała u mnie msza za mojego zmarłego tatę, którą ksiądz wyznaczył na późne popołudnie wziął 200zł za tą mszę nie wspominając na niej za kogo się modlimy i masza trwała 20min, przy czym z ofiary z pogrzebu zrobił mszę o której nikogo nie poinformował ani na żadnej mszy ani na zapowiedziach.
Ja chcę ochrzcić dziecko ale to ono sobie wybierze, że będzie chciało chodzić do kościoła czy nie.FreshMm, Bree lubią tę wiadomość
-
Ewalika wrote:A powiedzcie mi dziewczyny te badania prenatalne to sie robi gdzie indziej trzeba sie na nie jakos umawiac? Wybaczcie bo jestem zielona w temacie mnie tylko gin powiedzial ze wizyta bedzie 18 marca i nic wiecej.. chyba wtedy zrobi mi to usg przeziornosci karkowej?Nasza księżniczka Zuzia już jest z nami od 15.09.
-
malgo86 wrote:Dziewczyny zmienię temat, co mam zrobić:
-zmienić lekarza na stałe z nfz (oczywiście pójdę na wizytę normalnie na nfz). Tutaj nie mam żadnych wskazań do wykonania badań, nawet cytologii, krwi i moczu nie miałam jeszcze
-czy chodzić prywatnie do gabinetu w którym wiem, że jest sprzęt lepszej klasy i sprawdzony przez moje bliskie koleżanki? Bo mi się wydaję, że te prywatne wizyty, są bardziej uszczegółowione w różne badania
Co byście mi doradziły ? -
Ewalika wrote:A powiedzcie mi dziewczyny te badania prenatalne to sie robi gdzie indziej trzeba sie na nie jakos umawiac? Wybaczcie bo jestem zielona w temacie mnie tylko gin powiedzial ze wizyta bedzie 18 marca i nic wiecej.. chyba wtedy zrobi mi to usg przeziornosci karkowej?
Ewalika, nie każdy lekarz ma sprzęt i nie każdy robi. Zapytaj swojego, czy Ci zrobi, a jeśli nie robi - to gdzie by polecał. Koszt około 300zł z tego co sie orientowałam, jedni biorą trochę mniej, drudzy trochę więcej.Ewalika lubi tę wiadomość
-
Paula1 ten test pappa jest nieobowiązkowy tak? Robi sie go zwykle kobiecie po 35 roku zycia gdzie prawdopodobienstwo chorob gebetycznych jest wieksze..?cos mi szwagierka mowila zebym nie dala sie na to namowic.. wiec teraz nie wiem. Czy wy bedziecie robic te testy prenatalne?
Bree, FreshMm, paula1 lubią tę wiadomość
-
Zeta a czemu mowic dziecku ze nic nie ma? Ja nie ochrzcze dziecka bo nie wierze w to o czym mowi religia chrzescijanska ale wierze w Boga jako stworce wszystkiego. Jednego Boga dla wszystkich ludzi obojetnie w co wierza i jakiej sa religii. Nie wierze za to w instytucje kosciola ktora na kazdym kroku robi z szarych ludzi jaja "co łaska ale minimum 300 zl" za chrzest dziecka sakrament ktorego danie jest w zasranym obowiazku parafii.
Temat religii jest dosc ciezkim tematem i wielostronnym mysle ze nie ma sensu go kontynuowac.
Piszecie tyle ze nie nadazam Was czytac od wczoraj kolejne 10 stron;) -
polkosia wrote:Malgo, ja chodzę prywatnie, a też jeszcze żadnych badań nie miałam, więc chyba nie ma reguły... Nie zawsze prywatnie znaczy lepiej.
-
Dziewczyny, a czy któraś z was miała już kiedyś robiony ten test Pappa? Bo jak czytam opinie na internecie to ten test wskazuje tylko prawdopodobieństwo danej choroby i nawet jeśli ono wyjdzie dość wysokie to nie znaczy, że z dzieckiem coś będzie nie tak, a można się niepotrzebnie stresu najeść. Nikogo nie odwodzę od tego badania oczywiście, tylko chciałam poznać wasze opinie, ewentualnie waszych lekarzy.
Bree lubi tę wiadomość
-
Ewalika wrote:Paula1 ten test pappa jest nieobowiązkowy tak? Robi sie go zwykle kobiecie po 35 roku zycia gdzie prawdopodobienstwo chorob gebetycznych jest wieksze..?cos mi szwagierka mowila zebym nie dala sie na to namowic.. wiec teraz nie wiem. Czy wy bedziecie robic te testy prenatalne?
Test pappa nie jest obowiązkowy, jest taka dodatkowa możliwość. W ogóle te badania prenatalne nie są obowiązkowe. Ja wezmę tylko usg prenatalne, zastanawiam się nad usg 4D. Po 18. tc chciałabym jeszcze zbadać serduszko dziecka - zrobić echokardiografię płodu. Wszystko dziś właśnie obczajałam na stronie lekarza ^^Wiadomość wyedytowana przez autora: 23 lutego 2015, 16:14
-
Ewalika wrote:Paula1 ten test pappa jest nieobowiązkowy tak? Robi sie go zwykle kobiecie po 35 roku zycia gdzie prawdopodobienstwo chorob gebetycznych jest wieksze..?cos mi szwagierka mowila zebym nie dala sie na to namowic.. wiec teraz nie wiem. Czy wy bedziecie robic te testy prenatalne?
Każdy sobie musi sam zdecydować.
Na pewno sie zgodziłabym się na badania inwazyjne, typu amniopunkcja, bo dla mnie to badanie w sumie i tak by nic nie zmieniło. A kilka osób pisało na forum, że po tych inwazyjnych badaniach straciło ciąże.
Ja będę robić 19 marca te testy PAPPA z HCG,a 26 marca USG prenatalneWiadomość wyedytowana przez autora: 23 lutego 2015, 16:18
Nasza księżniczka Zuzia już jest z nami od 15.09. -
malgo86 wrote:Tak polkosiu, tylko wiesz jaką mam ciężką obecnie sytuację i dlaczego zależy mi tak na dodatkowych badaniach i lepszym sprzęcie usg. Dlatego planuję zapisać się na prywatne wizyty
Malgo, ale przecież jeszcze nic nie wiadomo. Jesteś jeszcze na samym początku, wiele dziewczyn na USG nie widziało jeszcze zarodka...Klementysia 2015 psn
Matylda 2016 cc
Jaśmina 2018 psn
Aurora 2021 psn -
ja tez jestem zainteresowana tematem, nigdy nie mialam takich badan a teraz bym chciala ze wzgledu na swoj wiek wlasnie, gdzies czytalam ze pierwsze wykonuje sie juz w 10 tyg ale nie pamietam nazwy badania, gdzie czytam to wszedzie inaczej pisza...
A tak przy okazji jak to jest z naszymi cycuchami, bo ja mialam takie wielkie i napuchniete a teraz jakos mi zmiekly... chociaz rano pobolewaja po spaniu jak sie budze... zastanawiam sie czy u mnie to nie ma zwiazku z plamieniem -
Bree ja w ogóle od początku ciąży nie miałam napuchniętych cycuchów, do tej pory mi nie urosły, zaczęły mnie dopiero niedawno boleć, także u każdej inaczej.
Chociaż piszą różnie, że mogą sie zmienić bez powodu, że czasami niestety przed poronieniem też, no ale musisz byc dobrej mysli
Bree lubi tę wiadomość
Nasza księżniczka Zuzia już jest z nami od 15.09. -
malgo86 wrote:Ja chcę zobaczyć mój zarodek, i nadrobione tygodnie moje marzenie
Mam dokładnie tak samoBree lubi tę wiadomość
* Starania od stycznia 2014 * 5 Anioków w niebie
*Listopad 2018 - laparoskopia - udrożnione oba jajowody
*PAI-1 G4 homo,On: OligoAsthenoTeratozoospermia, Mofrologia 0%, Fragmentacja 48,15%, ROS 3,26 -
Bree jeśli Cię to pocieszy to ja też do teraz miałam strasznie napięte piersi a od 2-3 dni są bardziej miękkie i bolą tylko przy dotyku. Staram się myśleć pozytywnie No bo co mi przyjdzie ze schizy, że jest źle? Dodatkowo jak na złość ostatnie mdłości miałam w piątek Ech byle do czwartku
Wiadomość wyedytowana przez autora: 23 lutego 2015, 16:31
Bree lubi tę wiadomość
-
Ja też jeszcze nie widziałam zarodka, a wizytę mam dopiero za 3 tyg:/Chciałam iść za dwa ale mój lekarz ma urlop, a nie chce iść do innego.
Co do badań prenatalnych, to mnie lekarz o nich poinformował i kazał się zastanowić (podpisałam kartkę, że została mi taka informacja przedstawiona). Mam mieszane uczucia co do tych badań, bo z jednej strony chetnie bym je zrobiła, a z drugiej boje się tych 5 % fałszywie dodatnich wyników i kolejnych badań, czyli amniopunkcji, która niesie ryzyko poronienia (2%). Jak leżałam w szpitalu to jedna lekarka mi mówiła, że takie badania powinny robić wszytskie kobiety nie tylko te po 35 r.ż. No i dylemat murowany:/