Październikowe Szczęścia 2015 ;)
-
WIADOMOŚĆ
-
Polkosia ja właśnie dzisiaj tez mam przemysleńia na temat pępka
chyba jacusianka mnie tak natchnęła tym zdjęciem. Wydaje mi sie, ze u nas na SR kazali tylko wycierać do sucha, ewentualnie podczas kąpieli trochę polać woda z mydłem ale nie moczyć. Moje koleżanki nie używały octeniseptu i ja tez nie jestem jego zwolenniczka do pielęgnacji pępka. No ale rożnie uczą. Już sama nie pamietam czego mnie uczyli
wczoraj jeszcze niczego sie nie bałam, ale moze mnie stres zaczyna brać? Bedzie dobrze.
polkosia lubi tę wiadomość
-
Aleksandra nie wiem jak to jest z dzieleniem urlopu ojcowskiego, ale nie musi on być wykorzystany zaraz po porodzie.
L4 na opiekę, o której piszesz to coś innego. Mężczyzna może je dostać od lekarza, ale wynagrodzenie za te wolne dni to wtedy 80% wypłaty.
Ojcowski można wziąć do roku od urodzenia się dziecka. My już wiemy, że przeznaczymy to na wspólne wakacje we wrześniu 2016EwelKa wielka, Aleksandra90 lubią tę wiadomość
-
Nynusia, może jeszcze się zgładzi, bądź dobrej myśli na razie. Trzymam kciuki za Was
Jacusianka, ja będę uderzać na Żelazną też, wszyscy na IP byli naprawdę fajni, byle było miejsceDobrze wiedzieć, że stamtąd takie pozytywne wrażenia macie. I w ogóle takie forum to super wsparcie
Klementysia 2015 psn
Matylda 2016 cc
Jaśmina 2018 psn
Aurora 2021 psn -
Aleksandra90 wrote:Witajcie kobietki
I ja już jak na szpilkach oczekuję porodu, dołączam się do tych, co chcą się rozpakować do końca tygodnia! Tak rozmawiacie o tych terminach, powiem Wam ciekawostkę - ja z OM mam termin na 19.10, aleod początku kieruję się tym wypadającym z owulacji czyli 18.10, przeglądałam dzisiaj USG i co się okazało - z pierwszego w 8 tygodniu termin na 18.10 i z ostatniego w 37 tygodniu również na 18.10 (chociaż na USG pomiędzy przesuwał się na 16 i nawet 9)
Od początku cała rodzina się śmiała, że kto jak kto, ale ja to na pewno urodzę w terminie i teraz wygląda na to, że córusia punktualna w mamusię, aż sama jestem ciekawa jak to będzie
Ważne pytanie do zorientowanych, bardzo zależy mi na odpowiedzi: Czy mąż którejś z Was załatwiał sobie (albo ma zamiar załatwić) urlop ojcowski? Chodzi mi o te 14 dni, które przysługują bezpośrednio po porodzie na opiekę nade mną? Bo rozumiem, że jak urodzę to dostanie 2 dni urlopu okolicznościowego i właśnie wtedy będzie mógł pozałatwiać te wszystkie sprawy papierkowe. Dowiedział się, że żeby dostać ten urlop musi pójść do lekarza i on wypisze mu L4, tylko są dwie opcje - 14 dni ciągiem lub 14 dni roboczych (czyli 5+5+4). Zastanawiamy się jak to załatwić i czy lekarz nie będzie robił problemu z wypisaniem takiego zwolnienia?
Moj bedzie brał ojcowski. Te 2 tyg nie trzeba wykorzystać od razu po porodzien, mozna nawet po pół roku ( nie wiem czy nie pózniej nawet). Moj maz weźmie okolicznościowe w pon i wtorek, bo to tez nie musi być tego samego dnia co poród. Chce zeby miał wolne jak bede w domu a nie w szpitalu. I pózniej 2 tyg weźmie jak moja mama sobie pojedzie, zeby tłoku nie robic. Chyba ten ojcowski normalnie w pracy sie załatwia a nie przez lekarza. Nie wiem jak to jest na własnej działalności. Maz bedzie wysyłał po prostu wniosek do kadr.
-
Aleksandra ten urlop ojcowski a opieka po porodzie (L4) to są dwie różne sprawy. Urlop jest 2 tygodnie i ma sie rok na wykorzystanie go. A zwolnienie to juz zalezy od lekarza, pierwsze jest wystawiane w szpitalu (akurat u mnie na tydzień po sn, nie wiem czy wszędzie tak samo) a kolejne to juz ginekolog.
-
polkosia wrote:Maluda, też się martwię zimą, bo nadal chodzę jak wsiur w Crocsach, nawet do szpitala. Luźne kozaki mnie cisną mega, w ogóle mam wrażenie, że już nieprędko założę inne buty niż Crocsy, bo one są jednak miękkie i tak lekko się chodzi, a jak próbowałam kozaka/sztybleta założyć, to miałam wrażenie zbroi na nodze. A po porodzie podobno nawet pół roku stopy mogą wracać do siebie... O ile w ogóle
Polkosia to zostaje nam tylko nadzieja, ze śnieg nie spadnie u nas szybko i że szybko urodzimy.... ja próbowałam kupić buty na jesień w większym rozmiarze, ale nic nie mogę wcisnąć, bo moje stopy są popuchnięte mocno w górnej części i żadnego buta wcisnąć nie mogę... a z kozakami będzie jeszcze gorzej... liczę na to, że po porodzie chociaż trochę tej wody ze mnie zejdzie... bo doktor powiedział, że mały na coś tam uciska i dlatego mam te stopy takie popuchnięte od góry... zalecił mi w czwartek dużo chodzić więc zostaje mi chodzenie po marketach i centrum handlowym, bo zimno mi już w tych trampkach...a dopiero przez weekend pozbyliśmy się przeziębienia... -
EwelKa wielka wrote:Polkosia ja właśnie dzisiaj tez mam przemysleńia na temat pępka
chyba jacusianka mnie tak natchnęła tym zdjęciem. Wydaje mi sie, ze u nas na SR kazali tylko wycierać do sucha, ewentualnie podczas kąpieli trochę polać woda z mydłem ale nie moczyć. Moje koleżanki nie używały octeniseptu i ja tez nie jestem jego zwolenniczka do pielęgnacji pępka. No ale rożnie uczą. Już sama nie pamietam czego mnie uczyli
wczoraj jeszcze niczego sie nie bałam, ale moze mnie stres zaczyna brać? Bedzie dobrze.
Ja z pielęgnacji niewiele pamiętam, za dużo informacji, a najbardziej jednak skupiałam się na porodzie przez całą SR. No nic, będziemy na bieżąco doczytywaćEwelKa wielka lubi tę wiadomość
Klementysia 2015 psn
Matylda 2016 cc
Jaśmina 2018 psn
Aurora 2021 psn -
Katarzyna właśnie też mamy taki plan, żeby ten do roku od urodzenia wykorzystać jakoś później jak będzie potrzeba, ale cały czas się zastanawiamy jak załatwić ten płatny 80%. Czy wystarczy iść z aktem urodzenia do swojego lekarza rodzinnego i poprosić, czy może jeszcze trzeba spełniać jakieś dodatkowe warunki...
Maximmum, czyli myślisz, że wystarczy wziąć do szpitala NIP i dane pracodawcy męża i oni już mu wypiszą L4?Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 października 2015, 12:09
-
Aleksandra, Katarzyna dobrze pisze. To L4 na opiekę wystawia lekarz, nie wiem czy wystawi jesli faktycznie nie będzie to konieczne. z tego co wiem po cc wystawiają coś takiego lekarze. A urlop ojcowski jest 100% płatny liczy 14 dni łacznie z sobotami i niedzielami. można go wziąc do ukończenia przez dziecko roku.
Mój mąz bierze od razu po porodzie:)
JAcusinka piękny Ignaś.
Zakocona i Tobie zapomniałam napisać, że Tadzio cudowny
Co do pępką ja juz zapowiedziałam że sie nie tykam, męzu będzie działałzakocona lubi tę wiadomość
21.10.2015 Leon -
Aleksandra90 wrote:Witajcie kobietki
I ja już jak na szpilkach oczekuję porodu, dołączam się do tych, co chcą się rozpakować do końca tygodnia! Tak rozmawiacie o tych terminach, powiem Wam ciekawostkę - ja z OM mam termin na 19.10, aleod początku kieruję się tym wypadającym z owulacji czyli 18.10, przeglądałam dzisiaj USG i co się okazało - z pierwszego w 8 tygodniu termin na 18.10 i z ostatniego w 37 tygodniu również na 18.10 (chociaż na USG pomiędzy przesuwał się na 16 i nawet 9)
Od początku cała rodzina się śmiała, że kto jak kto, ale ja to na pewno urodzę w terminie i teraz wygląda na to, że córusia punktualna w mamusię, aż sama jestem ciekawa jak to będzie
Ważne pytanie do zorientowanych, bardzo zależy mi na odpowiedzi: Czy mąż którejś z Was załatwiał sobie (albo ma zamiar załatwić) urlop ojcowski? Chodzi mi o te 14 dni, które przysługują bezpośrednio po porodzie na opiekę nade mną? Bo rozumiem, że jak urodzę to dostanie 2 dni urlopu okolicznościowego i właśnie wtedy będzie mógł pozałatwiać te wszystkie sprawy papierkowe. Dowiedział się, że żeby dostać ten urlop musi pójść do lekarza i on wypisze mu L4, tylko są dwie opcje - 14 dni ciągiem lub 14 dni roboczych (czyli 5+5+4). Zastanawiamy się jak to załatwić i czy lekarz nie będzie robił problemu z wypisaniem takiego zwolnienia? -
Jacusianka piekny maluszek ! Zastosuje metode jaka pisalas
Fakt ost sciagnelam 90 ale wczoraj ledwo 40 ...
My od 10:30 nie spimy rozgadamy sie i co najwazniejsze nie plakusiamy
Lexie Twoj porod piekny! Plakalam jak bobr ! :*
Trzymamy kciuki za rodzace sie dzieciaczki :*EwelKa wielka lubi tę wiadomość
-
Jak już jesteśmy w temacie urlopu ojcowskiego to mam do Was pytanie: czy jeśli mąż wykorzysta te 14 dni urlopu ojcowskiego to czy wtedy skraca się mój macierzyński o te 14 dni?
Polkosia nie mamy wyjścia- trzeba jakoś zmotywować te nasze duże dzieci do wyjścia z brzuszków. Czytałam, że Ty to już próbowałaś wszystkiego i nic więc zaczynam się bać, ze urodzę dopiero w listopadzie
-
Maluda, właśnie nie skraca się
Dlatego my też skorzystamy.
Ja dzisiaj spróbuję namówić jeszcze męża na ostatni numerek, oby te prostaglandyny coś poruszyły...Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 października 2015, 12:18
maluda lubi tę wiadomość
Klementysia 2015 psn
Matylda 2016 cc
Jaśmina 2018 psn
Aurora 2021 psn -
No to super, dzięki dziewczyny, jesteście niezastąpione :-* Dopytam się w takim razie w środę na wizycie mojej lekarki czy ona będzie mogła wystawić L4 mojemu mężowi
A ojcowski faktycznie przyda się na wspólne wakacje
U mnie co prawda śnieg nie pada, ale czuję się jakby się zbliżało Boże NarodzenieW kamasze zimowe o dziwo się mieszczę, ale za to nie zapina się na mnie żadna kurtka...
ewwiel lubi tę wiadomość
-
madu wrote:Maluda, ja tez w trampkach chodze a śnieg nie przestaje sypac. Ale ja już nie wychodze bo po pierwsze buty a pod rugie nie mam co na siebie ubrac żeby sie nie przeziębić
Wszystko co jesienne i zimowe już jest małe ;p
Madu doskonale Cię rozumiem, bo na mój brzuch i udziec też już wszystko za małe...
Współczuję Ci tego śniegu, u nas zimno i silny wiatr, ale chociaż na razie nie pada.