WIELKA AKCJA PŁODNOŚCI   

Twoje starania o dziecko przedłużają się?
Sprawdź czy możesz skorzystać z dofinansowania
w Klinice Polmedis.
Sprawdź
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Październikowe Szczęścia 2015 ;)
Odpowiedz

Październikowe Szczęścia 2015 ;)

Oceń ten wątek:
  • maluda Autorytet

Wysłany: 2 grudnia 2015, 13:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ~Rewianka~ wrote:
    Dzięki wielkie dziewczyny za odpowiedzi. Pochrzaniło mi się, ten żel na ciemieniuchę jest z Emolium, a nie Oilatum i niby ma nawilżać. Ponieważ oliwka Hipp nie daje rady, Olejuszka nie daje rady, to dziś tę główkę posmarowałam parafiną. Nie powinno zaszkodzić, a już nie wiem co robić.

Maluda, Franio ma to tylko na szczycie głowy, boczki i tył są ok, całe ciałko poza tym też zdrowe, więc mam nadzieję, że to nie skaza białkowa :-( Kupy są piękne, brzuszek nie boli. Ale na ciemieniuchę też mi to średnio wygląda, bo to powinny być łuski i żółte, a on ma taką białą schodzącą skórkę, jakby się za mocno opalił i do tego jest to szorstkie. Na brwiach i uszkach też niczego nie ma. Jak jutro nie będzie poprawy po parafinie i tym żelu (dziś dopiero drugi raz zastosuję), to jutro lecę do pediatry.

Bardzo Wam dziękuję za rady! :-)

Rewianka do skazy jest potrzebne więcej objawów więc nie masz się czym martwić :) pytałaś więc napisałam jak to u nas jest, u nas ta skaza to prawdopodobnie też skutek antybiotyków (trafiłam na mądry artykuł z którego wynika, ze dzieci, które dostawały silne antybiotyki w 1 miesiącu życia często mają skazę lub inną alergie). Dobrze, że pójdziesz sprawdzić czy to ciemieniuszka, bo będziesz wiedziała czym możesz działać i zdusisz to jeszcze w zarodku :)

relganli4wkmj4ii.png
  • aanaa Autorytet

Wysłany: 2 grudnia 2015, 14:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zakręcona, ciemieniucha moze ale nie musi być tez na brwiach. Nasza idealnie jest na linii ciemiączka i nie dochodzi do czubka główki. Troche przeraza mnie to ze trzeba myc teraz dziecku głowę codziennie, bo mala ma straszny katar i długie włosy...oby się nam nie doprawiła tylko.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 2 grudnia 2015, 14:11

iv09hdge6yql001e.png
  • maluda Autorytet

Wysłany: 2 grudnia 2015, 14:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kupiłam sobie dzisiaj dzienniczek "maluszka czas", żeby notować sobie najważniejsze aktywności naszego synka, chcę dokładnie wiedzieć np. w których godzinach spał (bo nadal martwi mnie, że tak mało śpi), ile kup zrobił itp., żeby móc wszystko skonsultować z pediatrą.
    Ps. W tym tygodniu mam troszkę "wolnego", bo mąż na urlopie i chętnie zajmuje się Wojtusiem :)

relganli4wkmj4ii.png
  • Blondik Autorytet

Wysłany: 2 grudnia 2015, 14:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    tez mamy lekką ciemieniuchę, przed i po kąpieli smaruję oliwka i jets taka minimalna juz teraz.
    Madzia tez zaliczyła wizytęu pediatry waży już 5120, ma skierowanie na rehabilitację, bo ma asymetryczne napiecie mięsniowe( termin na luty cholera), no i ma przepuklinę pepkową...mam naklejac plaster, do tego zajrzalam wczoraj do książeczki i głowa ma niby 37cm a klatka 42, a wyniki powinny byc mniej wiecej te same...ah, kolejny powód do zmartwien... szkoda, ze tego wczesniej nie zauwazylam bo bym podpytała :( mam nadziej, ze to przez to, że jest okraglutka, a nie jakieś małogłowie :( jak wymiary waszych dzieciaczków?

wszystko mnie ostatnio dołuje :(

8p3o43r8favqs0hl.png
    klz9iei3yk95ggji.png
    Alicja 1.09.2014 (*)
  • nick nieaktualny

Wysłany: 2 grudnia 2015, 14:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aanaa, rzeczywiście odpisałyśmy sobie w tej samej minucie :-) Widzisz, ja te zmiany od tygodnia próbuję zdusić w zarodku i nie widzę jakiejś poprawy, dlatego zaczynam wątpić w to, że to w ogóle ciemieniucha. Nie rób sobie wyrzutów, że tego wcześniej niczym nie potraktowałaś, teraz ze 2-3 dni pielęgnacji i pewnie zejdzie pięknie.

Wyrazy współczucia z powodu śmierci Twojej Mamy... Bardzo mi przykro. Ale jesteś silną i racjonalną kobietą, wspaniale, że udało Ci się zachować pokarm pomimo stresów.

Zakręcona - tak jak pisze Aanaa - ciemieniucha może być też na brwiach i uszkach, ale nie musi. Czytałam gdzieś, że to może nawet pod paszkami występować, o zgrozo...

• ZakręconaOna Autorytet

Wysłany: 2 grudnia 2015, 15:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    O rany , Rewianka to nieźle . Byłam zawsze świecie przekonana , że tylko na główce się to robi :-o dobrze wiedzieć na przyszlosc .
    Naszczescie Oskarek miał na tyle głowy taki maleńki plateczek doslownie

de7e166350.png

b2727090e5.png
  • lojkalojka Autorytet

Wysłany: 2 grudnia 2015, 15:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dawno mnie tu nie było.
    Aanaa bardzo mi przykro i sciskan Cie bardzo mocno . Jesteś naprawdę dzielna kobieta ,ze mimo tak wielkiego stresu udało Ci się nie stracić pokarmu . Jednak matka dla dziecka potrafi wiele znieść.

Ja siedze w poczekalni i czekam na wizytę u giną. Mam nadzieje,ze badanie nie będzie bolali.
    Moj syn wczoraj był aniolkiem ,a dzisiaj pokazał rogi i płacze cały dzień.Został teraz z tata i mam nadzieje,ze przespi moja nieobecność :/

Szczesliwa mama dziewiecioletniej Cariny i malego Leonka <3
    [*] 6tc 07.01.2015
    relgwn15o8cdzpyz.png
  • aanaa Autorytet

Wysłany: 2 grudnia 2015, 15:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No ja musze jak najdłużej karmić małą, ze względu na jej jelitka po operacji. Wiadomo, jakby się nie udalo to cos by lekarz musial wymyślić. Dzieki dziewczyny za mile słowa :)
    Natalka właśnie je obiadek a ja planuje zakupy, bo nie bardzo mam buty na taka pogodę, do tego pieluchy, jakies zapasy do lodówki. Z dzieckiem cwiczy sie logistykę :)

iv09hdge6yql001e.png
  • agania Autorytet

Wysłany: 2 grudnia 2015, 15:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny po cc. Też odczuwacie suchość pochwy?

n59y3e5ef47vpcg5.png
    l22ncwa1igcivb04.png
  • Nynusia Autorytet

Wysłany: 2 grudnia 2015, 16:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aanaa wyrazy współczucia :*

Moja ma takie płatki na jednej brwi myślicie że to może być ciemieniucha jeśli nigdzie więcej tego nie ma ??

My byłyśmy dziś na usg bioderek wszystko w porządku kolejna kontrola za 3 miesiące

Blondik moja ma główkę 39cm a klatkę 38cm

Agania ja mmam bardzo mokro plus dużo śluzu

l22nhdgeccid541p.png
  • PauLLa Autorytet

Wysłany: 2 grudnia 2015, 16:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    My idziemy jutro albo w piątek do lekarza,Adi coraz częściej kaszle i kicha. Zakrapiam i czyszcze nosek 3-4razy dziennie a dzisiaj taaalie gluciorki były,na szczęście bezbarwne,więc im szybciej wkroczy lekarz tym lepiej.
    Wczoraj sprawdzałam też dziąsełka Synka kiedy smarowalam je maścią i są mnie opuchnięte...no i Adi spokojniejszy jakoś. Ahhh i w piątek mamy też dentyste,znaczy się R a Mały przy okazji :P

Agania u mnie noc takiego nie ma... :)

Co do tej skórki schodzącej to u nas 3dni było pękające czółko,potem ok 3dni sschodziło z czółka i dostrzegłam to samo na główce...przedwczoraj po zamoczeniu włosków ta skórka zrobiła się mega biała i zaczęła schodzić całkiem...R próbował wyczesać ale wczoraj była powtórka i dziś zobaczymy...
    Wgl zrobiłam na gemini zakupy i w pon rano mieli kase a paczki nadal brak..no i zaczynam kupować prezenty na święta...bo nie zdążę...wrr

bi7y7ddlfmn3ut49.png

74dii09kdzbtm8xb.png
  • polkosia Autorytet

Wysłany: 2 grudnia 2015, 21:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas po 2 tygodniach walki z ciemieniuchą pomogła zwykła oliwka Bambino. Lałam ją na główkę aż kapało. Jakieś 2h przed kąpielą. Pierwsze 2 dni rano i wieczorem (rano tylko głowę myłam pod kranem), a teraz już co 2 dzień profilaktycznie i śladu nie ma :)

~Rewianka~ lubi tę wiadomość

Klementysia 2015 psn
    Matylda 2016 cc
    Jaśmina 2018 psn
    Aurora 2021 psn
  • agaton Autorytet

Wysłany: 2 grudnia 2015, 22:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aanaa,współczuję bardzo tych przeżyć i podziwiam Cie za to,ze osiagnelas względny spokój. Super,ze mleko jest mimo takiego dramatu... Sciskam mocno:*

Agania,w porównaniu do ciąży to dość sucho,ale nie jakos bardzo:)

Ale tu dzis wieczorem cicho;)

Dziewczyny,Hela mi sie popsula;) od jakiegoś czasu zle chwyta pierś i ciągle cmoka,czym mnie doprowadza do szału. Jak byla mniejsza to ładnie otwierala buzie i ukladala w dziubek. Teraz ledwo otwiera i zasysa suta. Albo otwiera ladnie,po czym zasysa:P juz nie mam do tej kobity sily... Nawet jak próbuje wyciągną i wsadzić jeszcze raz to leje sie mleko na wszystkie strony... Macie tez tak? Da się cos z tym zrobić? Bo ja nie mam pomyslu

relge6ydp4bm8i03.png
    8p3os65gqclgcd9i.png
  • agaton Autorytet

Wysłany: 2 grudnia 2015, 22:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Byliśmy dzisiaj u lekarza i moja kruszynka wazy juz 5 kg:) dzisiaj tez zmienilismy pampersy na 3. Dostalismy od znajomych taka mega pake dwojek i polowa zostala,chyba im oddamy,bo u nich dzidzia w drodze:P
    Tak szybko te nasze skarby rosną, próbuje sie cieszyć kazda chwila,a one tak szybko uciekają,a dziecko z dnia na dzień większe i umie nowe rzeczy,rozwija sie:)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 2 grudnia 2015, 22:30

relge6ydp4bm8i03.png
    8p3os65gqclgcd9i.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 2 grudnia 2015, 23:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aanaa, wyrazy współczucia.

Agaton mój tak cmoka głównie z jednej piersi. Spróbuj zrobić tak żeby głębiej zassal i przytrzymuj główkę - ale nie ma gwarancji, jak będzie chciała rozszczelnic dziób, to rozszczelni;)

Dziewczyny, czy takie wodniste (zolte) kupy zasadniczo bez większej treści u dziecka kp to coś dziwnego?

U nas skok rozwojowy, a w piersiach lekki kryzys. Po 2h przerwy z jednej ściągnęłam 40, z drugiej 15 ml :/

Wiadomość wyedytowana przez autora: 2 grudnia 2015, 23:16

agaton lubi tę wiadomość

• ZakręconaOna Autorytet

Wysłany: 3 grudnia 2015, 00:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Agaton mój Oskar czasem w połowie jedzenia potrafi tak kłócić sie z piersią , zmieniam mu delikatnie pozycję i podtrzymuje pierś i jest ok :-)

agaton lubi tę wiadomość

de7e166350.png

b2727090e5.png
  • szczesliwa_mamusia21 Autorytet

Wysłany: 3 grudnia 2015, 04:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Agaton moj ma problem z chwytaniem prawej wiec jak juz tak na prawde nie moze z niej zjesc to klade go na lozko i daje na lezsco wtedy ladnoe piers mu wchodzi do buzki , nie wiem tylko tak pisze ale moze to Ci pomoze !

Hela jak pieknie przybiera! Kobitka prawdziwa sie robi!
    Fakt codziennie inaczej , czas leci ! Juz niedlugo bedziemy pisac ze nAsze dzieciAczki zaczely wstawac i siedziec!

agaton lubi tę wiadomość

qb3c3e5ejhan89se.png

km5sroeq3icra2rc.png
  • aanaa Autorytet

Wysłany: 3 grudnia 2015, 07:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Szczesliwa kochanie, wiem ze korzystasz z pobytu w pl ale czy mogłabyś opisać w dwóch zdaniach jak oklepywalas Nathanka żeby się pozbyć katarku? Będę baaardzo wdzięczna :)

iv09hdge6yql001e.png
  • polkosia Autorytet

Wysłany: 3 grudnia 2015, 07:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Agaton, a ssie smoka? Bo czasem od niego dziecko zaczyna gorzej ssać cycka.

My nadal na pampersach 2, ale białych, a one większe niż zielone. A waga już 5,5 kg. Wyjęłam już ubranka na 68, bo niektóre na 62 za małe (a inne za duże). Rozmiar rozmiarowi nie równy jak zwykle. Kupiłam kombinezon 62, ale teraz martwię się, że będzie za mały :/ No nic, najwyżej zostanie dla kolejnego maluszka. My nadal w kombinezonie 56 śmigamy. Mam nadzieję, że ten 62 też będzie taki większy. Jeszcze u nas jest problem, że Klementysia ma długie nogi i wszystko w nogach na styk lub za krótkie, a rękawki nieraz na 2x podwijam. Tak mnie to wk...

Wiadomość wyedytowana przez autora: 3 grudnia 2015, 07:11

Klementysia 2015 psn
    Matylda 2016 cc
    Jaśmina 2018 psn
    Aurora 2021 psn
  • polkosia Autorytet

Wysłany: 3 grudnia 2015, 07:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A co do szczepień, to my jeszcze mamy to przed sobą. Na razie odwlekam to jakoś... Niby lepiej później niż wcześniej...

Klementysia 2015 psn
    Matylda 2016 cc
    Jaśmina 2018 psn
    Aurora 2021 psn
‹‹ 2897 2898 2899 2900 2901 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Warto walczyć o swoje marzenia, czyli historie starań o dziecko zakończone happy endem

O tym jak trudna i wyboista potrafi być droga do macierzyństwa, wiedzą doskonale pary, które od lat bezskutecznie starają się o dziecko. Niekończące się badania, intensywne szukanie przyczyny niepowodzeń, poddawanie się procedurom, ciągła walka, momentami bezsilność, ale też niegasnąca nadzieja... Dzisiaj swoją historią podzieliły się z nami dwie pary, których droga do wymarzonego macierzyństwa nie była łatwa. Karolina i Łukasz oraz Asia i Paweł opowiadają swoje poruszające historie zakończone happy endem! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Sezonowa dieta zwiększająca płodność – płodne smaki jesieni

Jesień to świetny moment na wprowadzenie zmian do stylu życia i diety, które mogą pozytywnie wpłynąć na płodność i tym samym zwiększyć szanse na zajście w ciążę. Jakie produkty wybierać jesienią? Które składniki mają szczególne znaczenie w kontekście płodności? Podpowiadają ekspertki - Ania i Zosia z Akademii Płodności. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak szybko zajść  w ciążę? Unikaj tych 7 rzeczy!

Na pierwszy rzut oka poczęcie dziecka wydaje się proste – wystarczy kochać się i potem tylko czekać na brak miesiączki. Dla potwierdzenia zrobić test ciążowy i załatwione! W rzeczywistości często wygląda to nieco inaczej. Dla wielu par podjęcie decyzji o powiększeniu rodziny i pojawienie się pozytywnego testu ciążowego nie następuje w tym samym miesiącu, kwartale bądź roku. Dlaczego? Przeczytaj, co może utrudniać zajście w ciążę i czego unikać, aby szybko zajść w ciążę. 

CZYTAJ WIĘCEJ