Październikowe Szczęścia 2015 ;)
-
WIADOMOŚĆ
-
Nastka chodzi po domu w samych skarpetkach, na szczęście mamy ciepło i jakoś się nie ślizga. Zasypia zazwyczaj około 20, ale nie ma też problemu jak idziemy gdzieś w gości albo jak ostatnio na pizze, żeby położyła się o 22 i nie burzy jej to zupełnie rutyny, wyjątkowo łatwo przystosowuje się do sytuacji. Śpi do 8, ale tak jak pisałam, niestety budzi się w nocy zwykle 2 razy, ale bywa że i 4-5 i potrzebuje się tylko do mnie przytulić, a że śpi w swoim pokoju to trochę mnie to męczy, szczególnie teraz, bo w I trymestrze jestem wyjątkowo ospała, a ze względu na pracę, nie jestem w stanie odespać w dzień...
Agaton, jacusianka - gratulacje!!! Im nas więcej tym raźniej :-)Już nie mogę się doczekać USG, jakoś wyjątkowo się martwię czy wszystko jest w porządku. -
Moje dziecko MA stały rytm To, że wasze chodzą sobie spać o 20 i wstają o 6, a wam tak odpowiada, to ok. Nam odpowiada tak, jak jest teraz, bo a)LEPIEJ ŚPI (!!), b) do przedszkola będzie szedł za 2l, jeszcze ew się wtedy zdąży przestawić. Do żadnego żłobka nasz syn się nie wybiera
Nasza praca nie wymaga od nas wstawania o 6 rano, więc nie widzę potrzeby, żeby o 7 rano być już na nogach. -
Cześć dziewczyny! Dawno mnie tu nie było Gratulacje wszystkim rozpakowanym i zaciążonym - bardzo się cieszę
Kciuki za wszystkie starające się - też dołączam chociaż widzę, że nie będzie tak łatwo jak myślałam.
Postaram się nadrobić chociaż parę stron U nas Ignaś też chodzi spać późno 23-24, nie ma szans wcześniej go położyć. Dzięki temu lepiej i dłużej śpi, a ja się wysypiam. Próbowałam go przestawić, ale było ciężko więc dałam spokój.Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 stycznia 2017, 16:45
zakocona lubi tę wiadomość
-
Hej mamuśki dawno się nie odzywalam ale czasem podczytuje gratulacje dla Oli i Pokłosi!!! No i dla wszystkich zaciazonych w ostatnim czasie!!! Ja już jestem na finiszu...termin na 28.01, ciężko jest już tym bardziej że Antoś zaczął świrowac w nocy...może któraś coś doradzi bo padam na pysk a za chwilkę pojawi się Szymonek i chciałabym choć trochę być w formie...otóż mój synek zaraz będzie miał 15 m-cy i nigdy nie spał jakoś super. Od miesiąca mniej więcej mamy gorsze spanie w nocy i problem ze spaniem w dzień...mały chodził spać koło 20:00 i wastawal ok 7:30. W dzień spał 2 razy po 30-do 1 h od pewnego czasu coraz częściej zdarzala się tylko jedną drzemka, ale wcale nie dluzsza...to się zaczęło jak górne 2 wychodziły...więc pomału zaczęłam go przestawiac na tą jedną drzemkę...obecnie Antek od ok 2 tyg bardzo źle śpi w nocy budzi się 3-5 razy z krzykiem, takim jakby miał koszmary senne, ale przeważnie się nie wzbudza za każdym razem ( wcześniej budził się tylko raz, zjadal mleko i zasypial do rana). Teraz zdarza się ze sie obudzi i wtety nawet jak zje to potem krzyczy w nocy...w dzień też jest ,,niedobity" przez taką nocke...marudzi, wscieka się o wszystko, płacze z z byle powody....2-3 razy wylądował i mnie w łóżku więc wygląda to tak jakby mi coś złego się śniło...nie wiem czy ten stan rzeczy jest spowodowany zabkowaniem czy może coś dziecku innego dolega? Rozważam wybranie się do lekarza, choć nie wygląda na chorego...w dzień ta jedna dzrzemka też jest krótka i mało efektywna...zdarzyło się ze jak przebudzil się z płaczem to zabrałam ho do łóżka albo siadlam na fotel to on tak sobie dospal nawet do 1,5 godz ale za chwilę już nie będzie takiej możliwości bo pojawi się Szymek...co myślicie o takim zachowaniu? Czym może być spowodowane? I jak poprawić sen i takiego dziecka? Z góry dzięki za jakieś rady
-
Maxymiliana, moja starsza corka tak mi sie w nocy wybudzała. Wyglądało to tak, ze budzila sie z przeraźliwym płaczem, nic do niej nie docierało, nie szlo jej uspokoić, wystraszyłam sie, bo wyglądało to jak jakieś ataki i dziecko bylo nieobecne. Po jakimś czasie zasypiala dalej. Po przeanalzowaniu sytuacji u lekarza okazało sie, ze najprawdopodobniej jest to niedobor snu w dzien. Pamiętam, ze kombinowałam pozniej, co zrobić, zeby jej drzemkę wydłużyć. W każdym razie nocne "akcje" przeszły wraz z dłuższymi drzemkami w dzien. U Ciebie niestety, jak pojawi sie Szymus moze byc problem z dopilnowaniem tych drzemek. Nie wiem, czy u Was przyczyna jest taka sama, ale opisuje nasza sytuacje, żebyś wiedziała, ze przyczyna moze byc w ilości snu.
-
Maxymiliana wrote:Hej mamuśki dawno się nie odzywalam ale czasem podczytuje gratulacje dla Oli i Pokłosi!!! No i dla wszystkich zaciazonych w ostatnim czasie!!! Ja już jestem na finiszu...termin na 28.01, ciężko jest już tym bardziej że Antoś zaczął świrowac w nocy...może któraś coś doradzi bo padam na pysk a za chwilkę pojawi się Szymonek i chciałabym choć trochę być w formie...otóż mój synek zaraz będzie miał 15 m-cy i nigdy nie spał jakoś super. Od miesiąca mniej więcej mamy gorsze spanie w nocy i problem ze spaniem w dzień...mały chodził spać koło 20:00 i wastawal ok 7:30. W dzień spał 2 razy po 30-do 1 h od pewnego czasu coraz częściej zdarzala się tylko jedną drzemka, ale wcale nie dluzsza...to się zaczęło jak górne 2 wychodziły...więc pomału zaczęłam go przestawiac na tą jedną drzemkę...obecnie Antek od ok 2 tyg bardzo źle śpi w nocy budzi się 3-5 razy z krzykiem, takim jakby miał koszmary senne, ale przeważnie się nie wzbudza za każdym razem ( wcześniej budził się tylko raz, zjadal mleko i zasypial do rana). Teraz zdarza się ze sie obudzi i wtety nawet jak zje to potem krzyczy w nocy...w dzień też jest ,,niedobity" przez taką nocke...marudzi, wscieka się o wszystko, płacze z z byle powody....2-3 razy wylądował i mnie w łóżku więc wygląda to tak jakby mi coś złego się śniło...nie wiem czy ten stan rzeczy jest spowodowany zabkowaniem czy może coś dziecku innego dolega? Rozważam wybranie się do lekarza, choć nie wygląda na chorego...w dzień ta jedna dzrzemka też jest krótka i mało efektywna...zdarzyło się ze jak przebudzil się z płaczem to zabrałam ho do łóżka albo siadlam na fotel to on tak sobie dospal nawet do 1,5 godz ale za chwilę już nie będzie takiej możliwości bo pojawi się Szymek...co myślicie o takim zachowaniu? Czym może być spowodowane? I jak poprawić sen i takiego dziecka? Z góry dzięki za jakieś rady
Ooo to widze ze mamy ten sam termin tez na 28 mam i tez juz nie daje radyvillemo_gbm lubi tę wiadomość
-
Oj Dodinka wierzę Ci...ja jakoś znioslam 7 miesięcy i nie mogę na nie narzekać ale teraz to już masakra...jeszcze młody tak swiruje po nocy...dzisiaj wymieklam i po 1godz siedzenia przy łóżeczku wzięłam ho do siebie...zasnął dopiero po 30min i rzucał się trochę w nocy. Rano obudził się ze stanem podgoraczkowym...zęby????
Ewwiel spróbuję ho dziś położyć jeszcze raz popołudniu może faktycznie brak snu w dzień to jest problem...
o rany niech ten Szymek siedzi jak najdłużej w brzuchu póki się sytuacja nie ustabilizuje bo będzie ciężko... -
Rowniez popieram teorie, ze sen w dzien przeklada sie na sen w nocy. Dziecko jest zmeczone i dlatego zle spi. Kazdy ma okreslony czas czuwania, nasze dzieci rowniez. Jak Maly w zlobku spi krocej, np. godzine to w nocy spi gorzej, a i rano wczesniej wstaje i widac, ze jest niewyspany.
Nie wyobrazam sobie, ze moje dziecko klasc spac o 22 czy 23. Po pierwsze ja wtedy nie mialabym zadnej chwili dla siebie czy meza. Po drugie, sama czesto sie tak klade, bo wstaje do pracy o 6. Po trzecie, uwazam to za niewlasciwe.
Mysle, ze warto pomyslec juz powoli o jednej drzemce. Dzieci 14/15 mcy spokojnie moga miec jedna drzemke.villemo_gbm, agania lubią tę wiadomość
-
My to ostatnio śpimy z Helą, bo nikomu sie do niej nie chce wstawac w nocy, a z nami śpi całą noc, trzeba jej tylko czasami dac wody czy smoczka. Ale miała takie epizody, że chodziła spać o 24 i wstawała o 11. Tez ja próbowałam przestawić i guzik to dało, nawet jak zasnęła o 20, to o 21 budziła się wyspana i gotowa do zabawy Samo minęło, więc ja tam uważam, że każde dziecko ma swój rytm i nie ma go co na siłe przestawiać.
Ja osobiście uwielbiam wieczory, kiedy Hela pójdzie spać, a my mamy wieczór dla siebie, można oglądnąć film, porobić coś w spokoju na kompie, albo na weekendzie przyjda znajomi i gramy w gry planszowe, gdyby Hela nie spała, to by się zagrac nie dało Także cieszę się, że u nas to tylko epizodpolkosia lubi tę wiadomość
-
PePePe, ano więc TY wstajesz o 6, więc TOBIE pasuje, żeby dziecko szło spać o 20, bo się kładziesz o 23.
Poza tym NIE wszystkie dzieci można wrzucić do jednego wora przesypiających całe noce, usypiających sobie samodzielnie i po przebudzeniu usypiających samodzielnie np tylko przytulone (albo i w ogóle bez tego).
Więc to, co dla CIEBIE jest niewłaściwe, może się sprawdzać w innej rodzinie.
I kto tu pisał, że ma dziecko dwie drzemki nadal?
edit:
A my dzięki jego późnemu chodzeniu spać, możemy sobie wyjść wieczorem do znajomych nie zapieprzając do domu na 20, bo dzieciak spać idzie i mu rozwalimy system. Tak było, g to dało. Obecnie jest nam lepiej. No, chyba, że pójdzie spać o północy, to fakt przechlapane Na siłę go nie uśpię (wczoraj o 23:30 dopiero się położył, i choć o 22 była próba położenia się spać, to bawił się w najlepsze do tej 23:30 radosny).Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 stycznia 2017, 14:04
-
Moj Leon spi jeszcze dwa razy ,choc sporadycznie zdaraja sie dni ,ze spi tylko raz . Wczoraj pobil swoj rekord i poszed pierwszy raz pozno spac - o 20:40
Ja uwazam ,ze kazda matka wie co dla jej dziecka najlepsze i kazda postepuje wedlug swojego schematu , przyzyczajen ...
Leon chodzi okazjonalnie do zlobka i czasami musi wstac wczesniej ,wiec i dlatego chodzi spac z kurami
I tak jak u agaton mam dzieki temu czas dla siebie , dla D i dla starszej cokiWiadomość wyedytowana przez autora: 8 stycznia 2017, 17:24
villemo_gbm lubi tę wiadomość
Szczesliwa mama dziewiecioletniej Cariny i malego Leonka
[*] 6tc 07.01.2015
-
Tak, to jest dla mnie dobre i u mnie sie sprawdza. Nie napisalam, ze cokolwiek, co Ty robisz jest niewlasciwe. Lubisz i mozesz spac do 10, nie przeszkadza Ci, ze Tadek nie spi do 23 to ok. Ale dziewczyny pytaly, co moze byc przyczyna kiepskiego snu w nocy to pisze, co o tym sadze i co o tym wiem. Zbyt mala lub zbyt duza porcja snu w dzien moze spowodowac, ze dziecko zle zasypia na noc i zle spi w nocy.
-
Też uważam, że każda mama wiec co jest dobre dla jej dziecka i pisanie, że coś jest niewłaściwe to trochę nie w porządku. Ale każdy może mieć swoje zdanie Ja bardzo lubiłam te wieczory dla siebie i męża, ale wtedy Ignaś budził się tryliard razy, wstawał 5:30 i chodziłam jak zombie Teraz ma jedną drzemkę w dzień, chodzi spać późno, śpimy do 9 i jesteśmy zadowoleni. Podejrzewam, że na wiosnę znowu mu się zmieni.
Maxymialiana - skoro tak kiepsko śpi to może faktycznie coś z drzemką nie tak albo jest przebodźcowany?
Polkosia - piękne imię wybraliście dla Małej, zawsze mi się podobało. Ale mąż powiedział, że w życiu więc będę musiała zapomnieć o Matyldzie
-
Ja tez uwazam,ze kazdy rodzic postepuje jak uwaza za stosowne. Kladzenie rocznego dziecka spac o poznej porze jest wedlug mnie niewlasciwe, bo dziecko w tym wieku ma okreslony czas czuwania i pozniej jest po prostu zbyt zmeczone by zasnac. A to, ze bawi sie o 23 nie znaczy tak naprawde, ze zmeczone nie jest. Kolejna kwestia jest to, co jedna z Was wskazala- dziecko za jakis czas pojdzie do zlobka/przedszkola/szkoly i te nawyki ciezko bedzie zmienic i przestawic zegar biologiczny.
villemo_gbm lubi tę wiadomość
-
A uważasz, że usypianie o 20 przez 1h z rykiem i płaczem, po czym dziecko zasypia złe, wściekłe i upłakane jest właściwe? A wcześniejsza pobudka skutkuje tym, że cały dzień jest rozwalony, a dziecko wkurzone i widać, że mu nie pasuje? Pepepe to, że Ty masz takie dziecko, nie znaczy że każde takie jest. Moje się na razie do żłobka nie wybiera, do szkoły tym bardziej Mój chrześniak też miał taki okres, że późno zasypiał, aktualnie się unormowało i chodzi spać koło 20. Ja to uznaję po prostu za czas przejściowy, tym bardziej że wcześniej tak nie było.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 stycznia 2017, 19:59
zakocona lubi tę wiadomość
-
Wredotka, ja zaszłam w pierwszym cyklu
Co do tego spania, to nigdy nie zwróciłam uwagi czy jest jakaś korelacja pomiędzy spaniem w dzień, a w nocy, ale teraz poobserwuję pod tym kątem. U nas nieraz noce super, a nieraz totalnie do d... I nigdy nie wiem dlaczego.Wredotka lubi tę wiadomość
Klementysia 2015 psn
Matylda 2016 cc
Jaśmina 2018 psn
Aurora 2021 psn