X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Październikowe Szczęścia 2015 ;)
Odpowiedz

Październikowe Szczęścia 2015 ;)

Oceń ten wątek:
  • Ursa Autorytet

Wysłany: 9 kwietnia 2015, 11:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nynusia ja wydałam niecałe 100zł za swojego BeSafe. Kupiłam na olx.pl. Wygląda jak nowy. I może powiem, że to nie jest kwestia tego czy pas nas pije czy nie, to kwestia bezpieczeństwa.

7v8rdqk33hu2gxwc.png
    Aniołek [*] 8.01.2013 (7,2 tc)
    Aniołek [*] 10.05.2013(7.4 tc)
  • Arielka Autorytet

Wysłany: 9 kwietnia 2015, 11:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kasia82 wrote:
    To dość często masz to usg zlecane, a masz jakieś przyczyny, czy po prostu taka decyzja lekarza? Mnie mój prowadzący nic na ten temat nie mówił, ale może jeszcze zleci, sama nie wiem. Ja w pierwszej ciąży miałam w sumie dziewięć usg, w tym jedno, na które sama się zdecydowałam, bo chciałam mieć pamiątkę. Częstotliwość była związana z odwarstwieniem kosmówki, ale z tego co mi mówili lekarze (mój i Piekarski) teraz, póki co, nie ma takiej potrzeby i chyba od prenatalnego będę czekać prawie dwa miesiące na połówkowe, a później chyba jeszcze tylko dwa - ok. 28/30 tyg. i przed porodem, także może w sumie z 5 w całej ciąży, jakoś niedużo.

Tak zrozumiałam, że co miesiąc ale może coś źle zrozumiałam :) W sumie to poprzednia ciąża było poronienie - ciąża obumarła więc może dlatego. W tej jakiś mega komplikacji nie było oprócz krawienia na początku no i brałam luteine na podtrzymanie.

p19u9jcg6txrbtcl.png

atdc6iye6tcg50ab.png
  • Kasia82 Autorytet

Wysłany: 9 kwietnia 2015, 11:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    aanaa wrote:
    Mi też nie proponował, ale jakbym się zdecydowała to w razie odmowy poszłabym prywatnie po zwolnienie. My najlepiej wiemy jak się czujemy i czy możemy pracować. Nie będzie mi tu jakiś durny lekarz swoich poglądów na temat ciąży narzucał :)

Mój w pierwszej ciąży marudził, ale dawał. Teraz ponoć się pozmieniały przepisy na korzyść ciężarnych. Kiedyś, po iluś dniach przebywania na zwolnieniu, ZUS wysyłał pismo do lekarza i ten musiał się "tłumaczyć" z powodu tak długich zwolnień. Teraz już ponoć od tego odeszli, więc jeśli rzeczywiście tak jest, to lekarze nie powinni się tak bać wystawiania zwolnień. Ciąża to stan szczególny, zdarza się raz w życiu, czasami dwa lub więcej, ale nadal nie należy do codzienności. Ja sobie siebie nie wyobrażam teraz w szkole. Byłabym kłębkiem nerwów. Moja koleżanka pracowała wprawdzie do ósmego miesiąca, ale skończyło się to dużym napięciem mięśniowym u jej dziecka. Miała bardzo trudną wychowawczo klasę i tyle nerwów nikt jej nie przysporzył, co ci uczniowie. Lekarze, u których byłam, mówili, że w moim przypadku w grę wchodziłaby lekka praca biurowa, ale pracę w szkole zdecydowanie odradzali. Zwłaszcza, że moja placówka jest jedną z większych w Polsce, liczy ponad 1200 uczniów, a to, co się czasami dzieje, woła o pomstę do nieba. Pamiętam, jak moje koleżanki osłaniały brzuch, przed uczniami biegającymi na korytarzach. Całe szczęście, że jeszcze u nas dziewczyny w ciąży są zwalniane z dyżurów, ale w niektórych szkołach nawet tego nie ma.

w5wq8ribpvtivstd.png
  • Kasia82 Autorytet

Wysłany: 9 kwietnia 2015, 11:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Arielka wrote:
    Tak zrozumiałam, że co miesiąc ale może coś źle zrozumiałam :) W sumie to poprzednia ciąża było poronienie - ciąża obumarła więc może dlatego. W tej jakiś mega komplikacji nie było oprócz krawienia na początku no i brałam luteine na podtrzymanie.

Rozumiem. Super, ja też chciałabym częściej podglądać dzidziusia. ;)
    Ja plamień nie mam, ale przed tę kosmówkę muszę brać Duphaston na podtrzymanie aż do końca 16 tygodnia. Lekarz woli dmuchać na zimne.

w5wq8ribpvtivstd.png
  • Arielka Autorytet

Wysłany: 9 kwietnia 2015, 11:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kasia82 wrote:
    Rozumiem. Super, ja też chciałabym częściej podglądać dzidziusia. ;)
    Ja plamień nie mam, ale przed tę kosmówkę muszę brać Duphaston na podtrzymanie aż do końca 16 tygodnia. Lekarz woli dmuchać na zimne.

A ty teraz już jesteś pod opieką Piekarskiego czy tylko raz byłaś?

p19u9jcg6txrbtcl.png

atdc6iye6tcg50ab.png
  • BATTINKA Autorytet

Wysłany: 9 kwietnia 2015, 11:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Asieńka_86 wrote:
    Aanaa w pracy to ja czuje sie zawsze kiepsko, bo siedzenie 8 h przed komputerem daje mi w kosc a do tego mam teraz takie nerwy w pracy i tak mnie dobijaja tam ze najchetniej bym juz zrezygnowala

Asienka ja też mam dość tego siedzenia za biurkiem niby praca niemęcząca
    Ale daje w kość.ja wróciłam do pracy jednak,jeszcze tydz.pracuje i idę na wolnee :) musze w robocie pozamykać pewne sprawy.

Dzis mam kiepski dzień znów mnie napieprza brzuch kuzwa kiedy ten koszmar mi się skończy:( umówiłam się na 13.04 do ginka prywatnie ach mam nadzieje ze wytrzymam.

3i49tgf6plfmlliy.png
  • Kasia82 Autorytet

Wysłany: 9 kwietnia 2015, 11:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Byłam u niego dwa razy na usg. Teraz na prenatalne jadę na Inflacką, ale do Piekarskiego planuję jeszcze wrócić, jeśli nie na połówkowe, to znów na takie pamiątkowe trójwymiarowe. Moja córcia bardzo chciałaby zobaczyć siostrzyczkę lub braciszka i chcieliśmy ją zabrać. Poproszę wtedy o zdjęcia i filmik na płycie. Ze względów finansowych chodzę państwowo, ale mam zaufanego lekarza, więc nie narzekam. Najważniejsze, że badania mam nieodpłatnie i ze zwolnieniem też nie będzie problemu, ale do Piekarskiego na pewno wrócę, bo to cudowny człowiek i świetny specjalista.

Arielka lubi tę wiadomość

w5wq8ribpvtivstd.png
  • Małgorzatka Autorytet

Wysłany: 9 kwietnia 2015, 11:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej kochane ja już w domku także wracam do Was też ;) ;)
    Dzisiaj mam trochę rzeczy do zrobienia pranie , zakupy i tym podobne ;) ;) Ale zaglądać będę :) . Nie jestem w stanie Was nadrobić tyle stron nastukałyście jak mnie nie było :)
    Mam nadzieję że wszystko u Was w porządku ;)
    U nas jest dobrze ... Dzidek kopie , serduszko pięknie puka . Zapisałam się na scan prywatnie na 18 Kwietnia nie wytrzymam do 14 Maja ;) ;)
    Dni i tygodnie lecą i niech tak zostanie heh ;); )

Buziaki mocne , miłego i spokojnego Dnia <3 <3

agu258, Magnosia, aanaa, Lexie, Nynusia, paula1, dodinka lubią tę wiadomość

"Ręce , które kołyszą kołyskę rządzą światem"
    oar83e3krqgkccev.png
    "Każdy ma chwile że się po cichu modli..."
  • ola.321 Autorytet

Wysłany: 9 kwietnia 2015, 12:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    hej Dziewczyny :)

ja właśnie wróciłam z wizyty kontrolnej u endokrynologa - wczoraj robiłam badania z krwi morfologię, TSH, FT4 i próby wątrobowe - nie wszystko wyszło w normie ale większość tak. Nie będę panikować :).

Witam nasze nowe Mamusie :)

Co do objawów - ja też już ich nie mam za bardzo, mdłości przeszły (może raz na długi czas czuję mulenie), zgaga dużo mniejsza, piersi mniej bolą, a wczoraj byłam na USG i z dzidzią ok więc chyba nie ma co się stresować :).

Trzymam też mocno kciuki za dzisiejsze wizyty!!!! :):)

Ja też tylko robiłam USG genetyczne, nie robiłam testów z krwi. Moja gin powiedziała że jak na USG wyszło wszystko ok i w poradni genetycznej mi tego nie zalecali to ona też nie widzi powodu. Nie robiłam żeby się nie stresować :/.

A mam jeszcze pytanie... czy macie może problemy z załatwianiem się? ja mam ostatnio bardzo duże :(, czy wiecie może co można stosować?

Małgorzatka, Magnosia lubią tę wiadomość

l22ntv73ar096ms1.png
    dqprj44jdaytfglm.png

09.2013r (10tc)
    07.2014r (9tc)
  • Magnosia Autorytet

Wysłany: 9 kwietnia 2015, 12:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A mam jeszcze pytanie... czy macie może problemy z załatwianiem się? ja mam ostatnio bardzo duże :(, czy wiecie może co można stosować?[/QUOTE]

Olu podbijam Twoje pytanie, też mam ostatnio ten problem. Niestety nie znam też sposobu... :(

Wiadomość wyedytowana przez autora: 9 kwietnia 2015, 15:15

ola.321, ola.321 lubią tę wiadomość

Szymon ❤ ur. 30.09.2015r. ❤
    Hania ❤ ur. 18.01. 2019r.❤

Św. Dominiku czuwaj nad moimi dziećmi.
  • lojkalojka Autorytet

Wysłany: 9 kwietnia 2015, 12:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja juz po badaniach :)
    Nasz maly gowniarzyk ma 7.20cm NT 1.3 ,tetno prawidlowe 150 i jest bardzo ruchliwy . Cale badanie robil fikolki i wypinal jezyk tacie :)
    Co do testu Pappa to w kraju ,w ktorym mieszkam jest to obowiazkowe w moim wieku. Teraz czekam na wyniki .Jest duze prawdopodobienstwo , ze bedziemy miec Leosia :)
    A oto moje dziecie :
    68172487ae8c6121m.jpg

Wiadomość wyedytowana przez autora: 9 kwietnia 2015, 12:17

mała.mi, Ursa, Małgorzatka, nat_alia, agu258, Magnosia, aanaa, Lexie, Kasia82, ola.321, Marcia28, Lucy7, Nynusia, miska2503, paula1, dodinka, Kaśku, estrella lubią tę wiadomość

Szczesliwa mama dziewiecioletniej Cariny i malego Leonka <3
    [*] 6tc 07.01.2015
    relgwn15o8cdzpyz.png
  • Ursa Autorytet

Wysłany: 9 kwietnia 2015, 12:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ola ja mam straszne a na święta to już tragedia była. 5 dni bez wizyty w wc. Pozwoliłam sobie na kawę z mlekiem (pół na pół z inką) U mnie 2 godziny po wypiciu nie mam już w jelitach nic ;)

ola.321, Magnosia lubią tę wiadomość

7v8rdqk33hu2gxwc.png
    Aniołek [*] 8.01.2013 (7,2 tc)
    Aniołek [*] 10.05.2013(7.4 tc)
  • lojkalojka Autorytet

Wysłany: 9 kwietnia 2015, 12:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Magnosia wrote:
    A mam jeszcze pytanie... czy macie może problemy z załatwianiem się? ja mam ostatnio bardzo duże :(, czy wiecie może co można stosować?

Ja codzinnie rano jem owsianke na wodzie z suszonymi owocami i jak narazie to dziala :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 9 kwietnia 2015, 12:09

Szczesliwa mama dziewiecioletniej Cariny i malego Leonka <3
    [*] 6tc 07.01.2015
    relgwn15o8cdzpyz.png
  • Małgorzatka Autorytet

Wysłany: 9 kwietnia 2015, 12:15

Cytuj  /     /  Zgłoś

Quote:

Otręby wosiane z naturalnym jogurtem do tego możesz wkroić sobie jakiś owoc np. banan . Lub lactulozę do picia w aptece dostaniesz ;)

oar83e3krqgkccev.png
  • Małgorzatka Autorytet

Wysłany: 9 kwietnia 2015, 12:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    lojkalojka wrote:
    Ja juz po badaniach :)
    Nasz maly gowniarzyk ma 7.20cm NT 1.3 i jest bardzo ruchliwy . Cale badanie robil fikolki i wypinal jezyk tacie :)
    Co do testu Pappa to w kraju ,w ktorym mieszkam jest to obowiazkowe w moim wieku. Teraz czekam na wyniki .Jest duze prawdopodobienstwo , ze bedziemy miec Leosia :)
    A oto moje dziecie :
    68172487ae8c6121m.jpg
    piękne dziecię ;) ;)

oar83e3krqgkccev.png
  • Arielka Autorytet

Wysłany: 9 kwietnia 2015, 12:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja piję co drugi dzień rano na czczo szklankę ciepłej wody z sokiem z połowy cytryny. Kwas jak diabli ale prawie od razu działa ;)

ola.321 lubi tę wiadomość

p19u9jcg6txrbtcl.png

atdc6iye6tcg50ab.png
  • agu258 Autorytet

Wysłany: 9 kwietnia 2015, 12:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja wręcz przeciwnie, codziennie jestem w toalecie, AZ jestem w szoku, bo wczesniej nigdy tak nie miałam. Niestety czasami zdarza się nawet biegunka, ale nie wiem co gorsze czy zaparcia czy jednorazowa biegunka.

11.10.2015 :-) Synuś
    f2w3rjjggeo0wuhh.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 9 kwietnia 2015, 12:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    aagatkaa1984 wrote:
    Katarzynka ja tak miałam wrażliwość lechtaczki +swędzenie, bez uplawow i okazalo się, ze to grzybica, możesz smarować zewnętrznie clotrimazolum maść.
    Dziewczyny a ja z innej beczki, bo nie wiem czy sie przezarlam, czy co. Czy czujecie czasami taki ciężar, pełność w podbrzuszu?boje się, ze to objawy najgorszego, idę dzisiaj do lekarza, ale na nfz i dla tej kobiety wszystko jest normalne, wiec nawet nie będę pytać.. Ona ma tam ten detektor tętna, myślicie, ze byłaby wstanie odnaleźć bicie serca?

Aagatkaa, ja takie uczucie pełności mam codziennie, w zasadzie tylko czasem rano jak wstanę, to go nie mam. A najbardziej odczuwalne to jest gdy mam ten mój nieszczęsny skurcz. Więc nie martw się, to absolutnie nie musi oznaczać najgorszego.

Co do Waszej dyskusji o ilości usg to w sumie nie powinnam się przyznawać, ale wczoraj policzyłam, że ja miałam już 10 usg od początku ciąży... Normalnie mam co 3 tygodnie kontrolę, a do tego usg prenatalne i pare awaryjnych - najpierw przez krwiaka, teraz przez skurcze... Boję się oczywiście, czy to nie szkodzi maluchowi, ale jeśli ma zapobiegać najgorszemu...

• aagatkaa1984 Autorytet

Wysłany: 9 kwietnia 2015, 12:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    M pomaga kawa, pomocne jest siemie lniane, ale trzeba je pic regularnie

km5st5odymuuq2ts.png
  • Asieńka_86 Autorytet

Wysłany: 9 kwietnia 2015, 12:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Onka powiedz cos wiecej i tych twoich skurczach, bo ki od dluzszego czasu spina sie i twardnieje brzuch, szczegolnie wieczorem i nie wiem co to, opisz gdzie ci twardnieje i na jak dlugo

Nasze kochane szczęście :)f2wli09kw6x0pxt3.png
‹‹ 593 594 595 596 597 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

4 Problemy z zajściem w ciążę, które możesz wykryć z pomocą aplikacji OvuFriend!

Kalendarz owulacji kojarzy Ci się tylko z wyznaczaniem dni płodnych i terminu owulacji? Jego możliwości są dużo większe! Aplikacja może być pomocna w wykrywaniu problemów związanych z płodnością na bardzo wczesnym etapie. O jakich problemach mowa? Co możesz wykryć z pomocą kalendarza? Kliknij i przeczytaj!   

CZYTAJ WIĘCEJ

Endometrioza a starania o ciążę - poruszające historie trzech kobiet

Endometrioza jest na tyle niezbadaną jeszcze do końca chorobą, że postawienie prawidłowej diagnozy może zająć lata... A właściwa diagnoza i szybkie podjęcie odpowiedniego leczenia, to najważniejsza kwestia szczególnie w przypadku kobiet, które starają się o dziecko. Trzy kobiety podzieliły się z nami swoimi doświadczeniami w drodze do diagnozy endometriozy i upragnionego macierzyństwa. Przeczytaj historie, które dodają skrzydeł i nadziei, że pomimo trudów będzie dobrze! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Zagnieżdżenie zarodka - ile dni po stosunku? Jakie mogą być objawy zagnieżdżenia?

Czym jest i kiedy następuje zagnieżdżenie zarodka w macicy, ile dni po stosunku dochodzi do implantacji? Czy zagnieżdżenie zarodka można zaobserwować? Jakie objawy mogą towarzyszyć implantacji? 

CZYTAJ WIĘCEJ