X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Październikowe Szczęścia 2015 ;)
Odpowiedz

Październikowe Szczęścia 2015 ;)

Oceń ten wątek:
  • Lexie Autorytet

Wysłany: 9 kwietnia 2015, 12:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ola.321 wrote:
    hej Dziewczyny :)

ja właśnie wróciłam z wizyty kontrolnej u endokrynologa - wczoraj robiłam badania z krwi morfologię, TSH, FT4 i próby wątrobowe - nie wszystko wyszło w normie ale większość tak. Nie będę panikować :).

Witam nasze nowe Mamusie :)

Co do objawów - ja też już ich nie mam za bardzo, mdłości przeszły (może raz na długi czas czuję mulenie), zgaga dużo mniejsza, piersi mniej bolą, a wczoraj byłam na USG i z dzidzią ok więc chyba nie ma co się stresować :).

Trzymam też mocno kciuki za dzisiejsze wizyty!!!! :):)

Ja też tylko robiłam USG genetyczne, nie robiłam testów z krwi. Moja gin powiedziała że jak na USG wyszło wszystko ok i w poradni genetycznej mi tego nie zalecali to ona też nie widzi powodu. Nie robiłam żeby się nie stresować :/.

A mam jeszcze pytanie... czy macie może problemy z załatwianiem się? ja mam ostatnio bardzo duże :(, czy wiecie może co można stosować?

Na szczęście nie mam jeszcze problemów z załatwianiem się ale moja koleżanka jak była w ciąży to jadła duże ilości suszonych śliwek.. pomagało :)

ola.321, Magnosia lubią tę wiadomość

3i493e5e1qmnt4m5.png
  • Kasia82 Autorytet

Wysłany: 9 kwietnia 2015, 12:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Na wypróżnianie pomaga błonnik w jak największych ilościach. W internecie są całe listy produktów, które go zawierają.

aanaa, ola.321, Magnosia lubią tę wiadomość

w5wq8ribpvtivstd.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 9 kwietnia 2015, 12:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Asieńka, te moje skurcze mam od dwóch tygodni (czyli zaczęły się mniej więcej na początku II trymestru). Rano, choć nie zawsze, brzuch mam dość miękki. Skurcz się zazwyczaj pojawia popołudniu i jeśli nie wezmę no-spy to już cały czas brzuch jest twardy, skurcz sam raczej nie przechodzi, chyba że np. się przekimam w ciągu dnia, wtedy czasem trochę odpuszcza. To jest takie uczucie kulki w brzuchu / zdrętwienia całego pasa na brzuchu. Najbardziej się napina podbrzusze, ale twardość generalnie da się wyczuć od poziomu pępka. Biorę w związku z tym dalej Duphaston 2*1, aspargin 3*2 i teraz przez 3 dni mam regularnie brać no-spę (wcześniej brałam doraźnie; a relanium przepisanego przez innego lekarza nie wzięłam). Spójrz sobie na mój wczorajszy wpis - tam napisałam co lekarz powiedział o skurczach.

Oprócz tego, im póżniej w ciągu dnia, tym gorsze poczucie pełności.

* co do zaparć podobno dobre są czopki glicerynowe (info od lekarza).

ola.321 lubi tę wiadomość

• agania Autorytet

Wysłany: 9 kwietnia 2015, 12:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Potwierdzam, suszone śliwki są super i nie ma zaparć ;)

Magnosia, ola.321, Lexie lubią tę wiadomość

n59y3e5ef47vpcg5.png
    l22ncwa1igcivb04.png
  • kasiulka87 Ekspertka

Wysłany: 9 kwietnia 2015, 12:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Magnosia wrote:
    A mam jeszcze pytanie... czy macie może problemy z załatwianiem się? ja mam ostatnio bardzo duże :(, czy wiecie może co można stosować?

Olu podbijam Twoje pytanie, też mam ostatnio ten problem. Niestety nie znam też sposobu. Słyszałam o diecie i nieraz ratowałam się mydłem ;), bo naprawdę nie wiedziałam już co zrobić.[/QUOTE]

Pytałam o to swojej gin- mozna laktulozę (syropek), błonnik (mnie pomaga picie błonnika w proszku rozpuszczonego w wodzie rano), czopki glicerynowe.

Pozdrawiam :)

Magnosia, ola.321 lubią tę wiadomość

kasiulka87
    p19uugpj4gj52rmg.png
    bl9c82c3a80l5w83.png
  • ola.321 Autorytet

Wysłany: 9 kwietnia 2015, 12:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziękuję Wam za rady, ja ostatnio chodzę do WC co 4 dni i potem mam straszne bóle. Chyba się dorobiłam ran tam :(, a śliwki jem czasem, dużo piję. Dziś też trochę biegunkę miałam ale na początku to masakra była bo nie mogłam się załatwić :(. Podobno to częsta przypadłość kobiet w ciąży i można się nabawić żylaków odbytu :/. Trochę średni temat ale wszystko jest dla ludzi ;).
    Napiszę dziś do mojej gin co można stosować i dam Wam znać!! słyszałam o tych czopkach i tym płynie ale zawsze sugerują konsultację z lekarzem.

lojka - dzidzia cudna :)

Magnosia lubi tę wiadomość

l22ntv73ar096ms1.png
    dqprj44jdaytfglm.png

09.2013r (10tc)
    07.2014r (9tc)
  • Aguś26 Autorytet

Wysłany: 9 kwietnia 2015, 13:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja jestem na diecie ze względu na cukier jem dużą ilość błonnika i nie mam żadnego problemu z wypróżnieniem ;-)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 9 kwietnia 2015, 13:00

w4sqyx8dteqxq3vc.png
  • Marcia28 Debiutantka

Wysłany: 9 kwietnia 2015, 13:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja na szczęście z toaleta nie mam problemu od początku. Zobaczymy jak bedzie później i chętnie zapisze sobie na wszelki wypadek co mozna:) O jejuu ja patrzeć na mięso nie mogę...nie wiem jak tego kurczaka na obiad uszykuje bo co podejde to mnie mdli i odrzuca:P

onka lubi tę wiadomość

f2w33e3ksc7wjzil.png
  • aagatkaa1984 Autorytet

Wysłany: 9 kwietnia 2015, 13:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ale wy macie fajnie, ze wam lekarze odpisują, umnie jest tak.
    Mój sms: Pani doktor, zlapalam infekcje, czy mogę zastosować clotrimazolum globulki.
    Odpowiedz: W pierwszym trymestrze nie można stosować clotrimazolum. Ani pomocy, proszę przyjdc przepiszemy cod, ani pytania jak duza jest infekcja nic.

km5st5odymuuq2ts.png
  • ola.321 Autorytet

Wysłany: 9 kwietnia 2015, 13:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    To macie super że nie macie problemu w WC :):) oby tak już zostało bo to jakaś masakra jest :).

Napisałam do mojej gin, zobaczę co odpisze :)

l22ntv73ar096ms1.png
    dqprj44jdaytfglm.png

09.2013r (10tc)
    07.2014r (9tc)
  • Asieńka_86 Autorytet

Wysłany: 9 kwietnia 2015, 13:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mi brzuch twardnieje tez powyzej pepka i na dlugo, mija jak sobie poleze. Nie wiem czy nie myle tego ze wzdeciami, bo nigdy ich nie mialam ale czuje wtedy takie mocne spiecie...

Nasze kochane szczęście :)f2wli09kw6x0pxt3.png
  • aagatkaa1984 Autorytet

Wysłany: 9 kwietnia 2015, 13:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Asienka, powyżej pępka, to chyba żołądek ma spięcie ;)

km5st5odymuuq2ts.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 9 kwietnia 2015, 13:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Asieńka, ja też długo się zastanawiałam, czy to nie wzdęcia, bo też mam długo te skurcze (nie są na 15 min czy godzinę) i wieczorami potrafię mieć wywalony brzuch aż pod same żebra (choć twardość jest raczej tylko poniżej pępka). A masz tez twarde podbrzusze? Jeśli tak, moga być dwie przyczyny - i wzdęcie, i skurcz. Kiedy masz wizytę?

Marcia, ja też mam odrzut od mięsa - ale nie ze względu na mdłości, bo te już przeszły, tylko po prostu nie smakuje mi;) no, za wyjątkiem wędlin;)

• Asieńka_86 Autorytet

Wysłany: 9 kwietnia 2015, 13:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Agatka no wolwlabym by to byl zoladek, choc nie ma to zwiazku z jedzeniem, nie wiem sama...
    Onka brzuch twardnieje mi caly i ponizej i powyzej i czuje taki dyskomfort, mija po jakims czasie jak poleze i odpoczne

Wiadomość wyedytowana przez autora: 9 kwietnia 2015, 13:25

• Nynusia Autorytet

Wysłany: 9 kwietnia 2015, 13:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja też mam problem ale piję rano kawę z dużą ilością mleka taką pół na pół i po chwili idę do toalety. Za to kawy nie piję w weekend i wtedy od piątku rano do niedzieli wieczorem albo poniedziałku rano po kawie mam zaparcie i szwagierka mi poleciła rumianek. Ostatnio wypiłam 2 kubki i pomogło byłam w toalecie po dosłownie pół godziny. Czasami też podpijam dziurawiec i też mi to pomaga.

Marcia28 witaj :) a skąd dokładnie jesteś ?

Ja miałam najpierw wizyty co 2tyg, potem jedną 3 tyg a teraz mam co miesiąc więc u mnie było ich już 4 :) każda wizyta jest z USG.

Agatka aż nóż w kieszeni się otwiera jak widać jak lekarze traktują na NFZ.. to jest masakra, jeśli ma detektor to ja bym się uparła żeby podsłuchała dzidzię, a USG nie będziesz miała?

Arielka to wcześnie ja do 17.20 muszę czekać :(

Ursa co do pasów to mnie właśnie chodzi o bezpieczeństwo najbardziej jeżdżę autem dzień w dzień i przeraża mnie "bujna wyobraźnia" albo brak wyobraźni jeśli chodzi o niektórych kierowców... teraz się zrobiłam bardziej bojaźliwa, a bez pasów bym nie chciała jeździć

l22nhdgeccid541p.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 9 kwietnia 2015, 13:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Asieńka, a konsultowałaś się z lekarzem czy nie masz możliwości? Ja Ci nie chcę medycznie nic doradzać, bo lekarzem nie jestem, ale może lekarz by stwierdził, że wystarczyłby espumisan (jeśli to wzdęcia) albo magnez i no-spa (jeśli przyczyny skurczowe) i miałabyś spokój?

• Asieńka_86 Autorytet

Wysłany: 9 kwietnia 2015, 13:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Onka wizyte mam 23 do tego czasu postaram sie unikac produktow wzdymajacych i sprubuje jakis espumisan, jesli to nie przyniesie efektow powiem na wizycie lekarzowi.

onka lubi tę wiadomość

• mała.mi Autorytet

Wysłany: 9 kwietnia 2015, 13:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jadę ;-) Trzymajcie kciuki :-)

onka, aanaa, agania, Lexie, ola.321, Ursa, Maxymiliana, Marcia28, Lucy7, Nynusia, Magnosia, Kaśku, estrella lubią tę wiadomość

sv6zcOJ.jpgsv6zp1.png
    3WMBhGc.jpg3WMBp1.png
  • Ewalika Autorytet

Wysłany: 9 kwietnia 2015, 13:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czesc dziewczyny :)
    Trzymam kciuki za wszystkie wizyty dzisiaj :)
    Powiedzcie mi czy ktorąś z was boli glowa? Tak bez goraczki ale bol jest dosc silny? Mnie od kilku dni mecza takie bole.. nic nie daje to ze ide sie polozyc bo jesli zasne to i tak budze sie z bolem.. :( pomaga tylko jak wezme apap tylko ze biore go juz od 3 dni codziennie 1 tabletke i troche sie martwie zeby nie zaszkodzilo.. nie mam mozliwosci tak jak wy napisac smsa do ginekologa a wizyte mam dopiero 22 kwietnia :(

relgrl68722yz04m.png
  • Lexie Autorytet

Wysłany: 9 kwietnia 2015, 13:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mała.mi trzymam kciuki ;)

mała.mi lubi tę wiadomość

3i493e5e1qmnt4m5.png
‹‹ 594 595 596 597 598 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Ciąża bliźniacza – wszystko co musimy o niej wiedzieć

Ciąża bliźniacza to rodzaj ciąży wielopłodowej, podczas której w macicy kobiety rozwijają się jednocześnie dwa płody. Ciąże bliźniacze stanowią około 1,25% wszystkich ciąż, czyli średnio jeden na sto porodów kończy się przyjściem na świat nie jednego, a dwójki dzieci. Współcześnie coraz więcej ciąż to właśnie ciąże bliźniacze. Przeczytaj i dowiedz się m.in. jak powstaje ciąża bliźniacza, jakie są jej rodzaje i jakie może powodować ryzyka. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Sen a zdrowie hormonalne kobiety – jak na siebie wpływają?

Jak sen wpływa na zdrowie hormonalne kobiety? Jakie mogą być skutki niedoboru snu w kontekście kobiecej płodności? Jakie hormony są szczególnie wrażliwe na problemy z bezsennością u kobiet? Jak zadbać o prawidłową higienę snu?

CZYTAJ WIĘCEJ

4 propozycje pysznych koktajli na ciążowe dolegliwości!

Cierpisz na typowo ciążowe dolegliwości? Twój układ pokarmowy jest bardzo wrażliwy i męczą Cię ciągłe niestrawności? A może nie możesz poradzić sobie z bolesnymi skurczami łydek? Poznaj kilka prostych i naturalnych sposobów na ciążowe dolegliwości - odkryj przepisy na koktajle! 

CZYTAJ WIĘCEJ