Październikowe Szczęścia 2015 ;)
-
WIADOMOŚĆ
-
ola.321 wrote:hej Dziewczyny
ja właśnie wróciłam z wizyty kontrolnej u endokrynologa - wczoraj robiłam badania z krwi morfologię, TSH, FT4 i próby wątrobowe - nie wszystko wyszło w normie ale większość tak. Nie będę panikować.
Witam nasze nowe Mamusie
Co do objawów - ja też już ich nie mam za bardzo, mdłości przeszły (może raz na długi czas czuję mulenie), zgaga dużo mniejsza, piersi mniej bolą, a wczoraj byłam na USG i z dzidzią ok więc chyba nie ma co się stresować.
Trzymam też mocno kciuki za dzisiejsze wizyty!!!!
Ja też tylko robiłam USG genetyczne, nie robiłam testów z krwi. Moja gin powiedziała że jak na USG wyszło wszystko ok i w poradni genetycznej mi tego nie zalecali to ona też nie widzi powodu. Nie robiłam żeby się nie stresować.
A mam jeszcze pytanie... czy macie może problemy z załatwianiem się? ja mam ostatnio bardzo duże, czy wiecie może co można stosować?
Na szczęście nie mam jeszcze problemów z załatwianiem się ale moja koleżanka jak była w ciąży to jadła duże ilości suszonych śliwek.. pomagałoola.321, Magnosia lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualnyAsieńka, te moje skurcze mam od dwóch tygodni (czyli zaczęły się mniej więcej na początku II trymestru). Rano, choć nie zawsze, brzuch mam dość miękki. Skurcz się zazwyczaj pojawia popołudniu i jeśli nie wezmę no-spy to już cały czas brzuch jest twardy, skurcz sam raczej nie przechodzi, chyba że np. się przekimam w ciągu dnia, wtedy czasem trochę odpuszcza. To jest takie uczucie kulki w brzuchu / zdrętwienia całego pasa na brzuchu. Najbardziej się napina podbrzusze, ale twardość generalnie da się wyczuć od poziomu pępka. Biorę w związku z tym dalej Duphaston 2*1, aspargin 3*2 i teraz przez 3 dni mam regularnie brać no-spę (wcześniej brałam doraźnie; a relanium przepisanego przez innego lekarza nie wzięłam). Spójrz sobie na mój wczorajszy wpis - tam napisałam co lekarz powiedział o skurczach.
Oprócz tego, im póżniej w ciągu dnia, tym gorsze poczucie pełności.
* co do zaparć podobno dobre są czopki glicerynowe (info od lekarza).ola.321 lubi tę wiadomość
-
Magnosia wrote:A mam jeszcze pytanie... czy macie może problemy z załatwianiem się? ja mam ostatnio bardzo duże
, czy wiecie może co można stosować?
Olu podbijam Twoje pytanie, też mam ostatnio ten problem. Niestety nie znam też sposobu. Słyszałam o diecie i nieraz ratowałam się mydłem, bo naprawdę nie wiedziałam już co zrobić.[/QUOTE]
Pytałam o to swojej gin- mozna laktulozę (syropek), błonnik (mnie pomaga picie błonnika w proszku rozpuszczonego w wodzie rano), czopki glicerynowe.
PozdrawiamMagnosia, ola.321 lubią tę wiadomość
-
Dziękuję Wam za rady, ja ostatnio chodzę do WC co 4 dni i potem mam straszne bóle. Chyba się dorobiłam ran tam
, a śliwki jem czasem, dużo piję. Dziś też trochę biegunkę miałam ale na początku to masakra była bo nie mogłam się załatwić
. Podobno to częsta przypadłość kobiet w ciąży i można się nabawić żylaków odbytu
. Trochę średni temat ale wszystko jest dla ludzi
.
Napiszę dziś do mojej gin co można stosować i dam Wam znać!! słyszałam o tych czopkach i tym płynie ale zawsze sugerują konsultację z lekarzem.
lojka - dzidzia cudnaMagnosia lubi tę wiadomość
-
Ja na szczęście z toaleta nie mam problemu od początku. Zobaczymy jak bedzie później i chętnie zapisze sobie na wszelki wypadek co mozna:) O jejuu ja patrzeć na mięso nie mogę...nie wiem jak tego kurczaka na obiad uszykuje bo co podejde to mnie mdli i odrzuca:P
onka lubi tę wiadomość
-
Ale wy macie fajnie, ze wam lekarze odpisują, umnie jest tak.
Mój sms: Pani doktor, zlapalam infekcje, czy mogę zastosować clotrimazolum globulki.
Odpowiedz: W pierwszym trymestrze nie można stosować clotrimazolum. Ani pomocy, proszę przyjdc przepiszemy cod, ani pytania jak duza jest infekcja nic.
-
nick nieaktualnyAsieńka, ja też długo się zastanawiałam, czy to nie wzdęcia, bo też mam długo te skurcze (nie są na 15 min czy godzinę) i wieczorami potrafię mieć wywalony brzuch aż pod same żebra (choć twardość jest raczej tylko poniżej pępka). A masz tez twarde podbrzusze? Jeśli tak, moga być dwie przyczyny - i wzdęcie, i skurcz. Kiedy masz wizytę?
Marcia, ja też mam odrzut od mięsa - ale nie ze względu na mdłości, bo te już przeszły, tylko po prostu nie smakuje mi;) no, za wyjątkiem wędlin;)
-
Agatka no wolwlabym by to byl zoladek, choc nie ma to zwiazku z jedzeniem, nie wiem sama...
Onka brzuch twardnieje mi caly i ponizej i powyzej i czuje taki dyskomfort, mija po jakims czasie jak poleze i odpoczne
Wiadomość wyedytowana przez autora: 9 kwietnia 2015, 13:25
-
Ja też mam problem ale piję rano kawę z dużą ilością mleka taką pół na pół i po chwili idę do toalety. Za to kawy nie piję w weekend i wtedy od piątku rano do niedzieli wieczorem albo poniedziałku rano po kawie mam zaparcie i szwagierka mi poleciła rumianek. Ostatnio wypiłam 2 kubki i pomogło byłam w toalecie po dosłownie pół godziny. Czasami też podpijam dziurawiec i też mi to pomaga.
Marcia28 witaja skąd dokładnie jesteś ?
Ja miałam najpierw wizyty co 2tyg, potem jedną 3 tyg a teraz mam co miesiąc więc u mnie było ich już 4każda wizyta jest z USG.
Agatka aż nóż w kieszeni się otwiera jak widać jak lekarze traktują na NFZ.. to jest masakra, jeśli ma detektor to ja bym się uparła żeby podsłuchała dzidzię, a USG nie będziesz miała?
Arielka to wcześnie ja do 17.20 muszę czekać
Ursa co do pasów to mnie właśnie chodzi o bezpieczeństwo najbardziej jeżdżę autem dzień w dzień i przeraża mnie "bujna wyobraźnia" albo brak wyobraźni jeśli chodzi o niektórych kierowców... teraz się zrobiłam bardziej bojaźliwa, a bez pasów bym nie chciała jeździć -
nick nieaktualnyAsieńka, a konsultowałaś się z lekarzem czy nie masz możliwości? Ja Ci nie chcę medycznie nic doradzać, bo lekarzem nie jestem, ale może lekarz by stwierdził, że wystarczyłby espumisan (jeśli to wzdęcia) albo magnez i no-spa (jeśli przyczyny skurczowe) i miałabyś spokój?
-
Czesc dziewczyny
Trzymam kciuki za wszystkie wizyty dzisiaj
Powiedzcie mi czy ktorąś z was boli glowa? Tak bez goraczki ale bol jest dosc silny? Mnie od kilku dni mecza takie bole.. nic nie daje to ze ide sie polozyc bo jesli zasne to i tak budze sie z bolem..pomaga tylko jak wezme apap tylko ze biore go juz od 3 dni codziennie 1 tabletke i troche sie martwie zeby nie zaszkodzilo.. nie mam mozliwosci tak jak wy napisac smsa do ginekologa a wizyte mam dopiero 22 kwietnia