X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Październikowe Szczęścia 2015 ;)
Odpowiedz

Październikowe Szczęścia 2015 ;)

Oceń ten wątek:
  • nick nieaktualny

Wysłany: 17 kwietnia 2015, 12:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ss, zdrowiej! a mdłości to nigdy nie wiesz w którym momencie zrobią cyk i przejdą. ja niby nie miałam od 10 tc, potem miałam w 13 tc, potem znów nie i dzisiaj mnie mdli...

hmmm czyli wychodziłoby, że 5 mc jest od skończonego 16 tc, bo to jest wtedy 17t0d, czyli 18 tc ;) Zgadza się ;)

hahaha, Ursa, miałyśmy OM tego samego dnia:P

Wiadomość wyedytowana przez autora: 17 kwietnia 2015, 12:53

ss, Magnosia, Ursa lubią tę wiadomość

• Kasia82 Autorytet

Wysłany: 17 kwietnia 2015, 13:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, różnie liczą, ale ja też słyszałam, że początek 5. miesiąca jest w skończonym 18 tyg., czyli 17 tydz. i 6 dzień, dobrze piszę? Te dane z Belly w ogóle mi nie pasują do innych opisów. Jeśli 5 miesiąc zaczyna się u nich w skończonym 17 tyg., to jak liczą pozostałe miesiące? Znalazłam przykładową stronę z tygodniami.

http://www.rodzice.pl/ciaza-i-porod/w-oczekiwaniu-na-dziecko/Ktory-to-miesiac-ciazy.html

w5wq8ribpvtivstd.png
  • Kasia82 Autorytet

Wysłany: 17 kwietnia 2015, 13:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    I to chyba prawda, że lekarze liczą skończone tygodnie i miesiące. To my tylko tak dodajemy, żeby przyspieszyć. Inni tak nie myślą. Jeśli komuś powiecie, że jesteście w 5. miesiącu, a on się powiedzmy dopiero zacznie, to ta osoba będzie przekonana, że poród nas czeka za cztery miesiące. :)

szczesliwa_mamusia21 lubi tę wiadomość

w5wq8ribpvtivstd.png
  • szczesliwa_mamusia21 Autorytet

Wysłany: 17 kwietnia 2015, 13:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aagatkaa Twoja obawa jest naturalna , jesli nie czujesz potrzeby mowienia po prostu nie mow , zrob to jak bedziesz gotowa i wtedy sama bedziesz spokojniesza :)

Ja sobie jeszcze poczekam na 5 miesiac , ledwo 4 sie zaczal hehe :)

Ale wkoncu sie zmobilizowalam zaczelam porzadki w szafkach !
    4 kartony ciuchow ida na przeczekanie do mojej malej graciarni i jedna komoda jest wolna dla maluszka ! jestem z siebie dumna , no i jeden caly wor idzie do oddania , uf tak ciezko mi bylo bo ja jestem taka ze kazda rzecz sie przyda kazxda bluzeczka , oj w tym bede chodzic w tym tez , to sie przyda , choc sie nie mieszcze , za krotkie to ja uwazam ze jest ok , ale mały mnie zmobilizowal wiec jest miejsce ! :)

Kasia82, Misiowa, linka220 lubią tę wiadomość

qb3c3e5ejhan89se.png

km5sroeq3icra2rc.png

Wysłany: 17 kwietnia 2015, 13:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kasia82 wrote:
    I to chyba prawda, że lekarze liczą skończone tygodnie i miesiące. To my tylko tak dodajemy, żeby przyspieszyć. Inni tak nie myślą. Jeśli komuś powiecie, że jesteście w 5. miesiącu, a on się powiedzmy dopiero zacznie, to ta osoba będzie przekonana, że poród nas czeka za cztery miesiące. :)

Dokładnie , ja zaczelam pierwszy dzien 4 i tak dumnie mowiłam , ze juz 4 tak jakbym go konczyla a on ledwo sie zaczął :D
    Ale my sobie przyspieszamy bo nie mozemy sie doczekac ! <3

Kasia82, aanaa, Misiowa, Magnosia lubią tę wiadomość

qb3c3e5ejhan89se.png

km5sroeq3icra2rc.png
  • Kasia82 Autorytet

Wysłany: 17 kwietnia 2015, 13:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    szczesliwa_mamusia21 wrote:
    Dokładnie , ja zaczelam pierwszy dzien 4 i tak dumnie mowiłam , ze juz 4 tak jakbym go konczyla a on ledwo sie zaczął :D
    Ale my sobie przyspieszamy bo nie mozemy sie doczekac ! <3

Ja też sobie dodaję, bo to przecież brzmi dumnie. :) Teraz, jak ktoś pyta, mówię, że się skończył właśnie trzeci miesiąc i zaczął czwarty. :)

szczesliwa_mamusia21 lubi tę wiadomość

w5wq8ribpvtivstd.png
  • Arielka Autorytet

Wysłany: 17 kwietnia 2015, 13:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    aagatkaa1984 wrote:
    Oj dziewczyny, wiem, to głupie taki mechanizm obronny. Jaka fajna byla ciaza z moja córka, zupełnie bez świadomości zagrożeń, co poronienia, nie, bez przesady...a po stracie jakos sobie nie mogę wyobrazić, ze będzie ok. Mysle, ze jak juz ruchy będę czuła, bedzie lepiej

Arielka, a ty juz walczysz z zusem? Mnie to teraz najbardziej stresuje niestety.

No niestety wszczeli postepowanie w sprawie fikcyjnosci mojej firmy:/ Najbardziej mnie martwi to że od wszczecia postepowania mają dwa miesiące na wydanie decyzji i z czego żyć? na l4 nie pracuje a zasiłku brak. Takie rzeczy tylko w PL.

p19u9jcg6txrbtcl.png

atdc6iye6tcg50ab.png

Wysłany: 17 kwietnia 2015, 13:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Arielka no to faktycznie masz "przygode" mam nadzieje ze sprawa sie szybciej rozwiaze niz 2 mce , ale pewnie im sie nie spieszy bo to uczeni urzednicy i oni wszystko wiedza najlepiej ...

Dziewczyny jak dzis z waszymi obiadami ? Ja mam szybkie nalesniki bo sprzatanie w szafkach mnie pochlonelo :D

qb3c3e5ejhan89se.png

km5sroeq3icra2rc.png
  • Ewalika Autorytet

Wysłany: 17 kwietnia 2015, 13:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Arielka wrote:
    No niestety wszczeli postepowanie w sprawie fikcyjnosci mojej firmy:/ Najbardziej mnie martwi to że od wszczecia postepowania mają dwa miesiące na wydanie decyzji i z czego żyć? na l4 nie pracuje a zasiłku brak. Takie rzeczy tylko w PL.
    Arielka mam to samo tyle że u mnie twierdzą że moja umowa o pracę jest fikcyjna :( eh troche mnie zszokowałaś że do 2 miesięcy trwa rozpatrzenie sprawy.. dobrze że mąż pracuje bo inaczej jak tu normalnie żyć jak oni wstrzymują wypłatę zasiłku.. dokładnie to jest możliwe tylko w PL.

Co do obliczania w którym jesteśmy miesiącu znalazłam na wrześniówkach że też dzisiaj miały ten temat więc pozwoliłam sobie skopiować ;)
    Kilka różnych sposobów na obliczanie miesięcy:

1. Wg książki \"W oczekiwaniu na dziecko\"

1 miesiąc - 1-4 tygodzień,
    2 miesiąc - 5-8 tygodzień,
    3 miesiąc - 9-13 tydzień,
    4 miesiąc - 14-17 tydzień,
    5 miesiąc - 18-22 tydzień,
    6 miesiąc - 23-27 tydzień,
    7 miesiąc - 28-31 tydzień,
    8 miesiąc - 32-35 tydzień,
    9 miesiąc - 36-40 tydzień.

2. Sposób ściągnięty z innego forum Smile

1 miesiąc - 0-4,5 tyg.
    2 miesiąc - 4,5-9 tyg.
    3 miesiąc - 9-13,5 tyg.
    4 miesiac - 13,5-18 tyg.
    5 miesiąc - 18-22,5 tyg.
    6 miesiąc - 22,5-27 tyg.
    7 miesiąc - 27-31,5 tyg.
    8 miesiąc - 31,5-36 tyg.
    9 miesiąc - 36-40 tyg.

3. Wg gazety Claudia dodatek \"Ciąża\":

1 m-c : 1 - 4 tydzień
    2 m-c : 5 - 8 tydzień
    3 m-c : 9 - 12 tydzień
    4 m-c : 13 - 16 tydzień
    5 m-c : 17 - 20 tydzień
    6 m-c : 21 - 24 tydzień
    7 m-c : 25 - 28 tydzień
    8 m-c : 29 - 32 tydzień
    9 m-c : 33 - 38 tydzień

4. Wg encyklopedii Larousse:

1mc - 1-4tyg
    2mc - 5-8tyg
    3mc - 9-13tydz
    4mc - 14-18tydz
    5mc - 19-23tydz
    6mc - 24-27tydz
    7mc - 28-31tydz
    8mc - 32-35tydz
    9mc - 36-39tydz

szczesliwa_mamusia21, ~Rewianka~ lubią tę wiadomość

relgrl68722yz04m.png

Wysłany: 17 kwietnia 2015, 13:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    mała róznica wszedzie minimum tydzien , ale zawsze , no widac ze sa rozne sposoby :)

Kochane ja ide smazyc naleśniory i czekam na mojego bo mam pajaka w sypialni i caly dzien nie moge tam wejsc bryyy ;/////

aanaa lubi tę wiadomość

qb3c3e5ejhan89se.png

km5sroeq3icra2rc.png
  • ss Autorytet

Wysłany: 17 kwietnia 2015, 13:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dlatego ja nie mowilam ze jestem w 4 jak skonczylam 3 tylko ze zaczal mi sie 4mies.a teraz mowie ze druga polowa 4mies. Dla mnie 5 jest 18-22 czyli 17t.0d., trzymam sie moich ksiazek.trzeba sie czegos trzymac zeby dojsc do ladu;)

BATTINKA lubi tę wiadomość

f2wl3e5evgpro1oz.png

nzjd9jcg6dvkhdf7.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 17 kwietnia 2015, 13:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    najbardziej rozbrajający jest podział na stronie mamazone - tam twierdzą że II trymestr zaczyna się od 16 tc :D

Wiadomość wyedytowana przez autora: 17 kwietnia 2015, 13:33

• aanaa Autorytet

Wysłany: 17 kwietnia 2015, 13:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Szczęśliwa mamusia, widzę że baaardzo się różnimy. Ja bym z sypialni w której jest pająk nie wyszła za nic. Bo gdyby się okazało, że w czasie mojej nieobecności gdzieś zniknął, musiałabym spać gdzie indziej do momentu jego odnalezienia. Więc zawsze siedzę i pilnuję niechcianych gości. Teraz dostałam elektryczną rakietkę do mordowania much, ale na małych pająkach się sprawdza i je sama ubijam ;)

agu258, szczesliwa_mamusia21 lubią tę wiadomość

iv09hdge6yql001e.png
  • Ursa Autorytet

Wysłany: 17 kwietnia 2015, 13:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    onka wrote:
    najbardziej rozbrajający jest podział na stronie mamazone - tam twierdzą że II trymestr zaczyna się od 16 tc :D

Ja jak tak oglądam te rozpiski to mój 4 miesiąc mógłby trwac nawet 6 tygodni. Widział ktoś kiedyś taki miesiąc? :D

Mi belly bardzo pomaga więc patrzę na jego rozpiski :) Koniec końców i tak wszystko w ciąży przelicza się na tygodnie :)
    Ale to fakt, że i belly nieomylne nie jest np. rozmiary w I trymestrze były zawsze o tydzień za duże jesli rozumiecie co mam na myśli :)

onka lubi tę wiadomość

7v8rdqk33hu2gxwc.png
    Aniołek [*] 8.01.2013 (7,2 tc)
    Aniołek [*] 10.05.2013(7.4 tc)
  • agu258 Autorytet

Wysłany: 17 kwietnia 2015, 13:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    http://naforum.zapodaj.net/thumbs/8f4d05444994.jpg
    Mój okraglinek :-) :-) juz jestem w domu, ale wyobrazcie sobie, ze jakiś konowal na koniec kazał mi usiąść na samolot i ze chce mnie zbadać, ze inaczej nie może podbić wypisu. Wiec zbadał mnie, bardzo boleśnie, a zarazem mega szybko, no i przyszlam do domu i się okazało ze plamie :-( dzwonilam do mojego lekarza, wkurzyl się strasznie, ze z jakiej racji w ogóle mnie badał i po co? Kazał przyjść jeśli plamienie nie ustapi... Moja koleżankę kiedyś ten sam lekarz (jak mnie badał to nie wiedziałam ze to on) jak badał w dniu porodu, to tak zaczeła krwawić ze masakra...

Wiadomość wyedytowana przez autora: 17 kwietnia 2015, 13:44

aanaa, Nynusia, Magnosia lubią tę wiadomość

11.10.2015 :-) Synuś
    f2w3rjjggeo0wuhh.png
  • aagatkaa1984 Autorytet

Wysłany: 17 kwietnia 2015, 13:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Arielka, a ile masz juz działalność? Jak jesteś na zwolnieniu, to mimo braku decyzji i tak placisz tylko zdrowotne, tak? Ja prowadzę firmę o 2 lat i nie mam za dużo faktur, tylko wynajęcie lokalu, telefon, doksztalcanie sie, książki. Za dużo pozyskiwania klientów przez reklamę nie mam, bo powim nieskromnie, jestem dobrym terapeuta i pacjenci pacjentom mnie polecają, albo psychiatrzy

km5st5odymuuq2ts.png
  • aanaa Autorytet

Wysłany: 17 kwietnia 2015, 13:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Agu258, rzecz jasna lubię Twoje zdjęcie nie debilnego lekarza ;)

iv09hdge6yql001e.png
  • Kasia82 Autorytet

Wysłany: 17 kwietnia 2015, 13:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, a ja miałam wkleić zdjęcia z usg i w końcu dopiero dzisiaj się za to zabrałam. Dwie fotki z 2d są nieco zamazane, ale ta z 3d to moja ulubiona. Widać już główkę, brzuszek, rączki i nóżki. ;) Wklejam Wam też część drzewa genealogicznego, które zrobiła moja córa. Śmiać mi się chciało, gdy zobaczyłam dzidzię z jej wyobrażeń. ;)

2n195qv.jpg

w1xn3c.jpg

2jcaob8.jpg

aaue5u.jpg

onka, Natka88, Nynusia, agu258, aanaa, malgo86, FreshMm, Ursa, szczesliwa_mamusia21, aniacicha, Misiowa, Magnosia, Lexie, Lucy7 lubią tę wiadomość

w5wq8ribpvtivstd.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 17 kwietnia 2015, 13:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Agu, śliczny brzuszek, taki zgrabny :) a lekarz... jak można?!

Kasia, urocze zdjęcia :)

Kasia82, agu258 lubią tę wiadomość

• Arielka Autorytet

Wysłany: 17 kwietnia 2015, 13:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    aagatkaa1984 wrote:
    Arielka, a ile masz juz działalność? Jak jesteś na zwolnieniu, to mimo braku decyzji i tak placisz tylko zdrowotne, tak? Ja prowadzę firmę o 2 lat i nie mam za dużo faktur, tylko wynajęcie lokalu, telefon, doksztalcanie sie, książki. Za dużo pozyskiwania klientów przez reklamę nie mam, bo powim nieskromnie, jestem dobrym terapeuta i pacjenci pacjentom mnie polecają, albo psychiatrzy

Ja mam firmę od grudnia ale reklamuje się na kilkudziesięciu portalach ślubnych i mam faktury - jest to agencja ślubna. A co do opłat to w kwietniu za marzec płaciłam jeszcze dużą składkę a w maju jeszcze nie wiem właśnie jaką zapłacę w związku z brakiem decyzji. Mąż który wszystko za mnie teraz załatwia pojdzie tam i się dowie przy okazji składania deklaracji :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 17 kwietnia 2015, 13:57

p19u9jcg6txrbtcl.png

atdc6iye6tcg50ab.png
‹‹ 651 652 653 654 655 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Nowości i innowacyjne algorytmy sztucznej inteligencji wdrożone w aplikacji OvuFriend

Przeczytaj o nowościach, które właśnie wdrożyliśmy w aplikacji OvuFriend! Są to wyniki naszych ponad dwuletnich prac badawczo-rozwojowych, w które byli zaangażowani najlepsi eksperci medyczni i naukowcy od analizy danych i algorytmów sztucznej inteligencji w Polsce. Projekt otrzymał również wsparcie od Narodowego Centrum Badań i Rozwoju oraz Google for Startups. Co to oznacza dla użytkowniczek OvuFriend? Przeczytaj więcej. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Znaczenie jakości męskiego nasienia

Jest wiele czynników, które wpływają na szanse na zajście w ciążę u pary, która marzy o rodzicielstwie. Jednak niewątpliwie wśród najważniejszych jest odpowiednia jakość komórki jajowej i plemników. Wyjaśniamy, dlaczego jakościowe komórki jajowe czasami nie gwarantują sukcesu. Jakie znaczenie odgrywa jakość męskiego nasienia? Jak wygląda diagnostyka i leczenie?

CZYTAJ WIĘCEJ

Klinika niepłodności - 50 pytań, na które warto znać odpowiedź przy pierwszej wizycie.

Chciałabyś mieć pewność, że dobrze przygotowałaś się do swojej pierwszej wizyty u lekarza, dotyczącej problemów z zajściem w ciążę? Skorzystaj z naszego formularza płodności  – są to pytania, które dobry specjalista prawdopodobnie zada Ci podczas pierwszej wizyty , która pomoże zdiagnozować niepłodność. W ten sposób o niczym nie zapomnisz i będziesz mieć pod ręką wszystkie szczegóły dotyczące Twojego zdrowia, płodności lub historii chorób w Twojej rodzinie!       

CZYTAJ WIĘCEJ