X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Październikowe Szczęścia 2015 ;)
Odpowiedz

Październikowe Szczęścia 2015 ;)

Oceń ten wątek:
  • Katarzyna87 Autorytet

Wysłany: 20 kwietnia 2015, 15:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nasz ksiądz na naukach przedślubnych pytał się, która para ze sobą mieszka (na sali było koło 15 par). Nie zgłosił się nikt.

Potem powiedział "zapytam jeszcze raz, czy któraś para ze sobą mieszka? Bo jeśli nie to muszą być 2 spowiedzi, jeśli tak to starczy 1, bo pewnie nagrzeszycie, a w konfesjonale się żałuje za grzechy, a wy chyba prokreacji żałować nie będziecie?"

Nagle wszyscy ze sobą mieszkali ;p

Kasia82, Nynusia, agu258, Bąbelek lubią tę wiadomość

ex2bg7rf9gca70kb.png
    f2wljw4z5xlc2pyj.png
  • Kasia82 Autorytet

Wysłany: 20 kwietnia 2015, 15:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas z kolei dopiero po bierzmowaniu mojego męża ksiądz się wygadał, że w prawie kanonicznym nie ma żadnego zapisu odnośnie bierzmowania jako sakramentu obowiązującego do przystąpienia do ślubu kościelnego. Oczywiście jasne, że księża o tym głośno nie mówią, a raczej tego wymagają, bo powinno się mieć przyjęte wszystkie sakramenty. Jeśli jednak ktoś by się znał i upierał, nie powinni robić problemu, bo to jest taka "luka w przepisach", którą można obejść.

agu258 lubi tę wiadomość

w5wq8ribpvtivstd.png
  • Kasia82 Autorytet

Wysłany: 20 kwietnia 2015, 15:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Oooo, znalazłam jako potwierdzenie...

Kan. 1065 - § 1. Katolicy, którzy nie przyjęli jeszcze sakramentu bierzmowania, powinni go przyjąć przed zawarciem małżeństwa, gdy jest to możliwe bez poważnej niedogodności.

U nas po bierzmowaniu, z którym na szczęście zdążyliśmy, ksiądz powiedział, że gdybyśmy nie wyrobili się w czasie, ślub oczywiście by się odbył, ale specjalnie nam o tym nie powiedział, bo zależało mu, aby mąż przyjął sakrament. ;)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 20 kwietnia 2015, 15:11

agu258 lubi tę wiadomość

w5wq8ribpvtivstd.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 20 kwietnia 2015, 15:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kasia82 wrote:
    U nas z kolei dopiero po bierzmowaniu mojego męża ksiądz się wygadał, że w prawie kanonicznym nie ma żadnego zapisu odnośnie bierzmowania jako sakramentu obowiązującego do przystąpienia do ślubu kościelnego. Oczywiście jasne, że księża o tym głośno nie mówią, a raczej tego wymagają, bo powinno się mieć przyjęte wszystkie sakramenty. Jeśli jednak ktoś by się znał i upierał, nie powinni robić problemu, bo to jest taka "luka w przepisach", którą można obejść.

Kasia, mnie się zdaje, że jest taki przepis - chodzi tylko o to, że jeśli są poważne niedogodności, można wziąć ślub bez bierzmowania :)

no, właśnie, wkleiłaś ten przepis ;)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 20 kwietnia 2015, 15:11

Kasia82 lubi tę wiadomość

• Kasia82 Autorytet

Wysłany: 20 kwietnia 2015, 15:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tak, ale na szczęście jeśli ktoś nie zdąży, bo ślub jest nieco przyspieszony, jest szansa na dogadanie się. My oczywiście nie chcieliśmy lawirować, bo to nie o to chodzi. Nawet jeśli mój mąż by nie zdążył przystąpić do bierzmowania, dopilnowałabym go, aby miał jak najszybciej.

w5wq8ribpvtivstd.png
  • dodinka Autorytet

Wysłany: 20 kwietnia 2015, 15:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kasia82 wrote:
    Dziewczyny, a macie jakieś nowe zdjęcia brzuszków? Ja dzisiaj zrobiłam, bo z dnia na dzień rośnie, a teraz mi taka śmieszna piłeczka wyskoczyła. ;)

a2vv35.jpg

muil1h.jpg

mój brzuszek tylko nie patrzcie na bałagan :) niestety w trakcie remontu

duży już jest :)

be6d8b7cea132a80m.jpg

Wiadomość wyedytowana przez autora: 20 kwietnia 2015, 15:25

Kasia82, aanaa, agu258, Nynusia, Katarzyna87, polkosia, Ewcia26, BATTINKA, Lucy7, miska2503 lubią tę wiadomość

3jvz3e5eovkng9e9.png

qb3c3e5emn8zmtdy.png
  • Kasia82 Autorytet

Wysłany: 20 kwietnia 2015, 15:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dodinka, super!!! Jaki już masz duży brzuszek! ;)

dodinka, BATTINKA lubią tę wiadomość

w5wq8ribpvtivstd.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 20 kwietnia 2015, 15:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dodinka, jestem w szoku, ja może mam połowę Twojego brzuszka ;) świetny :)

dodinka, BATTINKA lubią tę wiadomość

• dodinka Autorytet

Wysłany: 20 kwietnia 2015, 15:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kasia82 wrote:
    Dodinka, super!!! Jaki już masz duży brzuszek! ;)

Lekarz się aż dziwi że aż taki już jest

Kasia82, BATTINKA lubią tę wiadomość

3jvz3e5eovkng9e9.png

qb3c3e5emn8zmtdy.png
  • aniacicha Autorytet

Wysłany: 20 kwietnia 2015, 15:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Katarzyna87 wrote:
    agu258 ciekawe co będzie jak ginka w końcu pozwoli - 1 raz i kolejny za miesiąc ;p

Ja też mam wrażenie, że na moim brzuchu zebrał się tłuszczyk (ew. wzdęcie), ale prawda jest taka, że wciągnąć się go już prawie nie da, a na pewno nie tak jak wcześniej :)

Dzisiaj mnie coś jajnik pobolewa, chyba ze stresu przez wizytą. Pierwszy raz idę sama, bez małża :(

Mnie też czeka ta wizyta bez męża i za pewne też będę się bardzo denerwować :(
    ale my kobiety zawsze wszystko przeżyjemy jakoś :)
    będzie dobrze i trzymam kciuki

201510287051.png
  • Kasia82 Autorytet

Wysłany: 20 kwietnia 2015, 15:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    dodinka wrote:
    Lekarz się aż dziwi że aż taki już jest

Wcale się nie dziwię, ja w pierwszej ciąży miałam podobny może dopiero w 23 czy 24 tygodniu. A tak na dobre wyskoczył mi na przełomie piątego i szóstego miesiąca.

w5wq8ribpvtivstd.png
  • dodinka Autorytet

Wysłany: 20 kwietnia 2015, 15:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Powiedział mi że będę dużaaaaaaaaaaa na bank ale to dlatego że ja bardzo szczupła byłam i dlatego od razu mnie tak wysadziło

Nynusia lubi tę wiadomość

3jvz3e5eovkng9e9.png

qb3c3e5emn8zmtdy.png
  • Arielka Autorytet

Wysłany: 20 kwietnia 2015, 15:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A to mój brzuch w 1,2,3 i 4 miesiącu jak już się chwalimy :D W 3 chyba był większy niż teraz- chyba miałam akurat wzdęcie :D

144ecf864c700c0cm.jpg

Kasia82, dodinka, agu258, Nynusia, onka, Katarzyna87, polkosia, BATTINKA, Lucy7 lubią tę wiadomość

p19u9jcg6txrbtcl.png

atdc6iye6tcg50ab.png
  • Kasia82 Autorytet

Wysłany: 20 kwietnia 2015, 15:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Arielko, ślicznie rośnie. ;) A czy większy? Na zdjęciu ciężko stwierdzić, bo na trzecim zdjęciu jest zakryty, a na czwartym odkryty. Nie jest łatwo porównać. ;)

agu258 lubi tę wiadomość

w5wq8ribpvtivstd.png
  • agu258 Autorytet

Wysłany: 20 kwietnia 2015, 15:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dodinka, no Ty to juz masz się czym chwalić :-) :-) :-) ja póki co nie płacze, ze mam Malý brzuszek, bo do ślubu równe dwa miesiące, wiec muszę się w sukienkę zmieścić :-D

Dziewczynki, mam pomysł - te, które juz wiedza, czy w ich brzuszkach mieszka chłopczyk czy dziewczynka, niech przy suwaczku napisza np. Czekamy na synka, czy na córeczkę, byśmy wiedziały, kto juz poznal plec i jaka jest ta plec :-) bo ciekawie mnie np czy wysokość brzuszka tez ma znaczenie, wiec zapytam, czy dodinka będziesz mieć chlopca? A Ty Kasiu chyba będziesz mieć dziewczynke, ale zobaczymy co Ci lekarz powie :-)
    Bo mi siostra mówiła, ze będę mieć synka, bo mam wysoko ten brzuszek, a jak nisko to niby dziewczynka:-)

dodinka, Nynusia, Katarzyna87, Kasia82 lubią tę wiadomość

11.10.2015 :-) Synuś
    f2w3rjjggeo0wuhh.png
  • Nynusia Autorytet

Wysłany: 20 kwietnia 2015, 15:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kasia82 śliczniusi brzusio <3

Ja wstawię mój jak będę miała chwilkę czasu na sesję :)

Kasia82 lubi tę wiadomość

l22nhdgeccid541p.png
  • Nynusia Autorytet

Wysłany: 20 kwietnia 2015, 15:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dodinka piękniusi <3 sama bym taki duży chciała :)

Arielka mnie się wydaje, że 4 większy :)super <3

dodinka lubi tę wiadomość

l22nhdgeccid541p.png
  • Nynusia Autorytet

Wysłany: 20 kwietnia 2015, 15:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Agu dobry pomysł :)

agu258 lubi tę wiadomość

l22nhdgeccid541p.png
  • dodinka Autorytet

Wysłany: 20 kwietnia 2015, 15:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    agu258 wrote:
    Dodinka, no Ty to juz masz się czym chwalić :-) :-) :-) ja póki co nie płacze, ze mam Malý brzuszek, bo do ślubu równe dwa miesiące, wiec muszę się w sukienkę zmieścić :-D

Dziewczynki, mam pomysł - te, które juz wiedza, czy w ich brzuszkach mieszka chłopczyk czy dziewczynka, niech przy suwaczku napisza np. Czekamy na synka, czy na córeczkę, byśmy wiedziały, kto juz poznal plec i jaka jest ta plec :-) bo ciekawie mnie np czy wysokość brzuszka tez ma znaczenie, wiec zapytam, czy dodinka będziesz mieć chlopca? A Ty Kasiu chyba będziesz mieć dziewczynke, ale zobaczymy co Ci lekarz powie :-)
    Bo mi siostra mówiła, ze będę mieć synka, bo mam wysoko ten brzuszek, a jak nisko to niby dziewczynka:-)

U mnie chłopiec :)

Katarzyna87, Nynusia, agu258 lubią tę wiadomość

3jvz3e5eovkng9e9.png

qb3c3e5emn8zmtdy.png
  • Katarzyna87 Autorytet

Wysłany: 20 kwietnia 2015, 15:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    aniacicha dziękuję - musi być dobrze! Nie widzę innej opcji ;)

Cieszą mnie wasze brzuszki, bo widzę, że nie tylko mnie coś odstaje. Mąż też wczoraj zauważył, że już mam mały brzuch ;) - jak leżałam mi się przygladał ;p

Arielka ale Ty chudzinka jesteś, ja przy Was robię za wieloryba! Aż się boję dzisiejszego ważenia u gin!

ex2bg7rf9gca70kb.png
    f2wljw4z5xlc2pyj.png
‹‹ 667 668 669 670 671 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Jak od strony psychicznej przygotować się do porodu?

Poród to jedno z najważniejszych wydarzeń w życiu każdej kobiety. Większość jednak skupia się na przygotowaniach od strony fizycznej... A co z psychiką? Czy do porodu można się przygotować od strony mentalnej? Jak zadbać o odpowiednie nastawienie? Jakie są techniki przygotowania do porodu? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Badania w ciąży - sprawdź, które warto wykonać

Zastanawiasz się jakie badania czekają cię w ciąży? Czemu służą takie badania i kiedy się je wykonuje? Przeczytaj jakie rodzaje badań i testów czekają przyszłą mamę i dlaczego są one ważne. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Zagnieżdżenie zarodka - ile dni po stosunku? Jakie mogą być objawy zagnieżdżenia?

Czym jest i kiedy następuje zagnieżdżenie zarodka w macicy, ile dni po stosunku dochodzi do implantacji? Czy zagnieżdżenie zarodka można zaobserwować? Jakie objawy mogą towarzyszyć implantacji? 

CZYTAJ WIĘCEJ