WIELKA AKCJA PŁODNOŚCI   

Twoje starania o dziecko przedłużają się?
Sprawdź czy możesz skorzystać z dofinansowania
w Klinice Polmedis.
Sprawdź
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Październikowe Szczęścia 2015 ;)
Odpowiedz

Październikowe Szczęścia 2015 ;)

Oceń ten wątek:
  • nick nieaktualny

Wysłany: 23 kwietnia 2015, 11:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzień dobry Dziewczyny, witam się w 5 miesiącu :)

Ja wolę nie stawać na wagę w domu, mam wizytę 30go i wtedy się okaże...

U mnie dzisiaj remontujący sąsiad ma dzień wyjątkowo aktywny, więc mogę tylko pomarzyć o ciszy w domu. Ja nie wiem, u nas nie było tyle kucia i wiercenia :/

A, no i oczywiście jak się pochwaliłam, że skurcze mi przeszły, to dziś znów mi się brzuch napiął. Chyba tak musi być w ciąży ;)

• kasiulka87 Ekspertka

Wysłany: 23 kwietnia 2015, 11:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lojkalojka, pamiętaj że szczupłe dziewczyny więcej tyją w ciąży! Generalnie z tego co czytałam na jakimś kalkulatorze, to dziewczyny z BMI w normie przytyją 11,5 do 16 kg, te z BMI wyjściowo poniżej 20 nawet do 18 kg, te z nadwagą tylko 7-11 kg. Więc rozstrzał jest naprawdę duży. Ja z racji faktu, że przed ciążą mi się trochę przytyło to BMI miałam ok 22, czyli w normie, do tej pory przytyłam już 3 kg a wg wszystkich kalkulatorów to jest właściwy przyrost. A tak w ogóle to te 3 kg przytyłam w 1 trymestrze, właściwie do świąt, a od świąt nawet grama do przodu, więc to różnie bywa.

Wstawiam kalkulator przyrostu wagi w ciąży :)
    http://babyonline.pl/kalkulator-wagi-w-ciazy.html

Nat_alia ja też kupiłam dużo drożej spodnie ciążowe, więc trafiłaś na prawdziwą okazję! zresztą ja poza spodniami, po które poszłam kupiłam jeszcze masę innych ubranek i buty :P Co prawda mój mężulek nie był najszczęśliwszy na świecie, ale słowa nie powiedział ;-) U nas jest tak, że on mógłby życ bez kupowania ubrań, ale ja mu ciągle tłumaczę że musimy wygladać jak ludzie. Ja z kolei swobodnie mogłabym zyć bez jego gier na komputer :P

A tak z innej beczki: czy też Wam się zmienia tak chęć na różne potrawy? Ja jeszcze w okolicach świąt przez kilka dobrych tygodniu mogłam jeść sam nabial- żyłam na kanapkach z zółtym serem, kakao albo serkach wiejskich z warzywami; teraz od kilku dni chodzi za mną mięso (którego nie chciało mi się od początku ciąży)- aż wczoraj upiekłam pierś z indyka ! :) A herbaty (ja- wcześniej potwór herbaciany) nie piłam już chyba kilka miesięcy…

Miłego dnia! :)

Kasia82 lubi tę wiadomość

kasiulka87
    p19uugpj4gj52rmg.png
    bl9c82c3a80l5w83.png
  • agania Autorytet

Wysłany: 23 kwietnia 2015, 11:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ss wrote:
    Dziewczyny czy mozna jakos zlagodzic objawy alergii? Dziwi mnie tylko ze w nocy mnie tak meczylo, bo raczej to w dzien kiedy fruwaja te wszystkie pylki to sie nasila, a przez dzien mi nie dokuczalo.

Mój jedyny sposób jak na razie to wapno. Ale ogólnie to możesz sobie psikać do nosa wodą morską żeby wypłukiwać te pyłki z nosa. A jeszcze lepszy ostatnio słyszałam hit, żeby posmarować sobie nos od wewnątrz wazeliną, bo pyłki przyklejają się do niej, bo jest tłusta i wtedy się nie kicha i nos nie swędzi ;)

n59y3e5ef47vpcg5.png
    l22ncwa1igcivb04.png
  • zetaaa Autorytet

Wysłany: 23 kwietnia 2015, 11:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja z bmi 40 w 1 ciazy 35kg...w tej 2kg jak narazie.ale pilnuje sie jem duzo warzyw zupki twarozki kwasne owoce sok pomaranczony...fast foodow mi sie nie chce...w 1 trymestrze odrzut od slodyczy..teraz juz moge zjesc sle jskos wielkiej ochoty na nie nie mam.
    Wczoraj plukalam gardlo woda z soda...i zwymiotowalam 1 raz.o matko fuj

f2w39n73ppbyifp9.png[/url]
  • zetaaa Autorytet

Wysłany: 23 kwietnia 2015, 11:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    W 1 ciazy tylko mc donald bita smietana z truskawkami i masa ciastek z czekolada i slodyczyy.i okazal sie synek zobaczymy tym razem co tam u mnie rosnie
    A jak u was z ruchami ja jeszcze nic specjalnego nie poczulam moze troszke czasami ale nic regularnego.:(

f2w39n73ppbyifp9.png[/url]
  • ss Autorytet

Wysłany: 23 kwietnia 2015, 11:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja tak naprawde testiw alergicznych nigdy nie mialam robionych, ale z cala pewnoscia mam alergie na kurz i pierze, no i w okresie wiosennym szczegolnie jak czuje koszona trawe to kicham ale nie bylo to nigdy tak uciazliwe zeby robic testy i brac leki, bez tego sobie radzilam, a terax od kilku dni zwariowac idzie:/ i to wlasnie glownie wieczorem rano i w nocy.kicham, smarkam, swędza mnie oczy gardlo i podniebienie, typowo na alergie ale nie mam pojecia co to:/ fakt ze mielismy teraz przez ponad miesiac remont i bylo duzo pylu ale juz konczymy i wiekszosc mam ogarnięta, a to od paru dni mnie tak meczy.

f2wl3e5evgpro1oz.png

nzjd9jcg6dvkhdf7.png
  • aagatkaa1984 Autorytet

Wysłany: 23 kwietnia 2015, 11:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kasiulka87 wrote:
    Lojkalojka, pamiętaj że szczupłe dziewczyny więcej tyją w ciąży! Generalnie z tego co czytałam na jakimś kalkulatorze, to dziewczyny z BMI w normie przytyją 11,5 do 16 kg, te z BMI wyjściowo poniżej 20 nawet do 18 kg, te z nadwagą tylko 7-11 kg. Więc rozstrzał jest naprawdę duży. Ja z racji faktu, że przed ciążą mi się trochę przytyło to BMI miałam ok 22, czyli w normie, do tej pory przytyłam już 3 kg a wg wszystkich kalkulatorów to jest właściwy przyrost. A tak w ogóle to te 3 kg przytyłam w 1 trymestrze, właściwie do świąt, a od świąt nawet grama do przodu, więc to różnie bywa.

Wstawiam kalkulator przyrostu wagi w ciąży :)
    http://babyonline.pl/kalkulator-wagi-w-ciazy.html

Nat_alia ja też kupiłam dużo drożej spodnie ciążowe, więc trafiłaś na prawdziwą okazję! zresztą ja poza spodniami, po które poszłam kupiłam jeszcze masę innych ubranek i buty :P Co prawda mój mężulek nie był najszczęśliwszy na świecie, ale słowa nie powiedział ;-) U nas jest tak, że on mógłby życ bez kupowania ubrań, ale ja mu ciągle tłumaczę że musimy wygladać jak ludzie. Ja z kolei swobodnie mogłabym zyć bez jego gier na komputer :P

A tak z innej beczki: czy też Wam się zmienia tak chęć na różne potrawy? Ja jeszcze w okolicach świąt przez kilka dobrych tygodniu mogłam jeść sam nabial- żyłam na kanapkach z zółtym serem, kakao albo serkach wiejskich z warzywami; teraz od kilku dni chodzi za mną mięso (którego nie chciało mi się od początku ciąży)- aż wczoraj upiekłam pierś z indyka ! :) A herbaty (ja- wcześniej potwór herbaciany) nie piłam już chyba kilka miesięcy…

Miłego dnia! :)

Kasiu nie wiem skąd masz takie info, jest wręcz przeciwnie, bo i metabolizm dziewczyny zcwaga poniżej bmi jest inny. Ja zawsze mam lekka niedowagę, taka moja uroda i naprawde nie wiem co musialoby sie stać, żeby przytyć 18kg, mój organizm, moje drobne kości by sobie z tym nie poradzily.
    Co do zmiany smaków, pewnie, ze tak...ja np miałam ogromna ochotę na paluszki rybne w sklepie i juz tak leżą od miesiąca, bo mi sie jednak odechcialo.
    Co do mc, kfc, to ja ogólnie nie lubię takiego jedzenia, wiec mnie nie ciągnie, ale za to pizze z rucola mniam.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 23 kwietnia 2015, 11:34

km5st5odymuuq2ts.png
  • Arielka Autorytet

Wysłany: 23 kwietnia 2015, 11:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A patrzycie na ten wykres wagi na belly? Ja dziś pierwszy raz weszłam na minimum które powinnam ważyć na tym etapie ciąży :D

p19u9jcg6txrbtcl.png

atdc6iye6tcg50ab.png
  • szczesliwa_mamusia21 Autorytet

Wysłany: 23 kwietnia 2015, 11:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ja wczesniej patrzyłam a teraz jakos juz nie , waga to najmniejsze co mnie stresuje w ciazy bo wiem jak pozniej zrobic zeby nic nie zostalo hihi :)

Ładny Twoj brzusio z rana ! :)

polkosia lubi tę wiadomość

qb3c3e5ejhan89se.png

km5sroeq3icra2rc.png
  • kasiulka87 Ekspertka

Wysłany: 23 kwietnia 2015, 11:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Agatka, to info jest nie dość że na wszystkich stronach opisujących przyrost wagi w ciąży, to jeszcze w podręcznikach do ginekologii, z którymi z racji wykonywanego zawodu miałam styczność ;-)

A z życia wzięty przykład mojej koleżanki która przed ciążą miała niedowagę, ważyła 40 kg a w ciąży przytyła 27 kg… Po czym po ciąży znów ważyła ok 43-45. I jakoś jej drobne kości wytrzymały ;-)

Poza tym normy są dosyć szerokie, dla osoby z BMI poniżej 20 przytyją między 12,5 a 18 kg, pozostałe tak jak pisałam wyżej (wg stronki babyonline). Oczywiście od każdej reguły są wyjątki :) To tylko teoria :)

Kasia82, Misiowa lubią tę wiadomość

kasiulka87
    p19uugpj4gj52rmg.png
    bl9c82c3a80l5w83.png
  • aagatkaa1984 Autorytet

Wysłany: 23 kwietnia 2015, 11:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja uważam, ze te 27kg nie bierze sie tak bez niczego. Jak to powtarzal mój lekarz ginekolog w ciąży je sie dla dwojga a nie za dwoje. Ja mam ogromna ochotę na lody, ciastka, chipsy, ale tego nie jem, bo wiem, ze pod koniec ciąży będę się toczyć

km5st5odymuuq2ts.png
  • kasiulka87 Ekspertka

Wysłany: 23 kwietnia 2015, 11:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    a ten wykres wagi z belly mam wrażenie że daje nam duże możliwości tycia :P większe niż np ten kalkulator z babyonline.
    Belly jest wyrozumiałe jednym słowem ;-)

kasiulka87
    p19uugpj4gj52rmg.png
    bl9c82c3a80l5w83.png
  • kasiulka87 Ekspertka

Wysłany: 23 kwietnia 2015, 11:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    aagatkaa1984 wrote:
    Ja uważam, ze te 27kg nie bierze sie tak bez niczego. Jak to powtarzal mój lekarz ginekolog w ciąży je sie dla dwojga a nie za dwoje. Ja mam ogromna ochotę na lody, ciastka, chipsy, ale tego nie jem, bo wiem, ze pod koniec ciąży będę się toczyć

Też tak uważam :) I też tak robię :) dane które wstawiłam to ogólnie przyjęte normy, a ile która z nas przytyje to się jeszcze zobaczy :) Wrócimy do tej rozmowy za kilka miesięcy i zobaczymy na czym stoimy :)

A swoją drogą- jak dobrze że jest wiosna! Od razu chce się warzywek :) Dziś na śniadanie zrobiłam sobie mega wypasione grzanki :P z oliwą, sałatą, pieczonym indykiem, borówką, pomidorem, papryką, fetą i granatem :D :D :D pyszne było!

Misiowa lubi tę wiadomość

kasiulka87
    p19uugpj4gj52rmg.png
    bl9c82c3a80l5w83.png
  • ss Autorytet

Wysłany: 23 kwietnia 2015, 11:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Agania takie zwykle calcium do rozpuszczania pijesz? Mam w domu temu pyta, bo sobie od raxu wypije jak mozna;)ile mozna wypic dziennie? I faktycxnie cos pomaga?

f2wl3e5evgpro1oz.png

nzjd9jcg6dvkhdf7.png
  • Kasia82 Autorytet

Wysłany: 23 kwietnia 2015, 11:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie też zmienia się chęć na różne potrawy. Niedawno był nabiał w dużych ilościach, teraz już mi się zmienia, ale jeszcze nie wiem na co. Nabiału mam chwilowo dość. Herbaty też nie piję, jedyny wyjątek to z dzbanka z dużą ilością cytryny. Poza tym nie toleruję wody mineralnej. Wczoraj po jakimś czasie spróbowałam i prawie się skończyło pawiem. Już nie będę ryzykować. ;)

w5wq8ribpvtivstd.png
  • kasiulka87 Ekspertka

Wysłany: 23 kwietnia 2015, 12:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kasia82 u mnie herbata to też tylko taka lurka rozwdniona z cytryną- i to rzaaaadko, ostatni raz chyba na święta w domu piłam- moja Mama zrobiła, bo sama w ciaży ze mna mogła pić tylko taką. A woda mineralna wchodzi mi tylko mocno zmrożona z cytryną w dużej ilości i przez słomkę :)
    Ja nie toleruję jajek od jakiegoś czasu… Z racji ich wartości odżywczej staram się je przemycić sobie w chłodniku np czy w żurku, albo robię omleta na slodko :) Ale sam zapach gotowanego jaja odrzuca mnie na tyle że ląduje w kibelku :/

Kasia82, nat_alia lubią tę wiadomość

kasiulka87
    p19uugpj4gj52rmg.png
    bl9c82c3a80l5w83.png
  • FreshMm Autorytet

Wysłany: 23 kwietnia 2015, 12:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć Kochane Dziewczyny :)

Zapowiadam krótką nieobecność, bo przeprowadzamy się na mieszkanko nowe i nie będzie internetu, dopóki nie podpiszemy umowy z jakimś dostawcą :)

Wczoraj byłam w pubie i jak włączyli bardzo głośno mecz Realu, to było niezłe fikanie w brzuchu, pewnie Dzidziuś czuł te wibracje głośnika :) No więc w razie czego nie zostałam na meczu, zresztą było za głośno i miałam i tak w planach szybko położyć się spać, bo byłam strasznie zmęczona :) Jak wyszliśmy z pubu, harce w brzuchu zaraz się uspokoiły :)
    Dziś już jestem wyspana i w świetnej formie :)

Nie jestem w stanie nadrobić Waszych postów, ale trzymam za Was kciuki :*

nat_alia, aanaa, Nynusia lubią tę wiadomość

Iwr0p2.png

6JOCp1.png

• agania Autorytet

Wysłany: 23 kwietnia 2015, 12:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ss wrote:
    Agania takie zwykle calcium do rozpuszczania pijesz? Mam w domu temu pyta, bo sobie od raxu wypije jak mozna;)ile mozna wypic dziennie? I faktycxnie cos pomaga?

Tak, takie zwykłe calcium. Ja miałam alergię dosłownie 2 dni i mi przeszło ;) czułam gulę w gardle. Piłam 3x dziennie, a można wypić nie więcej niż 1000 mg dziennie. Mi pomagało. Musisz spróbować, nic Ci to nie szkodzi.

ss lubi tę wiadomość

n59y3e5ef47vpcg5.png
    l22ncwa1igcivb04.png
  • aagatkaa1984 Autorytet

Wysłany: 23 kwietnia 2015, 12:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A ja bym mogla jeść jajka na miękko non stop, a herbatę kiedys bardzo lubiłam, a teraz jak tylko pomyśle, to mi niedobrze. Ogólnie to mam problem z planami, bo nic mi nie smakuje

km5st5odymuuq2ts.png
  • agania Autorytet

Wysłany: 23 kwietnia 2015, 12:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    aagatkaa1984 wrote:
    A ja bym mogla jeść jajka na miękko non stop, a herbatę kiedys bardzo lubiłam, a teraz jak tylko pomyśle, to mi niedobrze. Ogólnie to mam problem z planami, bo nic mi nie smakuje

Ja mam problem z napojami, bo nie mogę inki, herbat a teraz odrzuciło mnie nawet od wody niegazowanej :(

n59y3e5ef47vpcg5.png
    l22ncwa1igcivb04.png
‹‹ 687 688 689 690 691 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Endometrioza: niewidzialna choroba, która dotyka miliony Polek

Szacuje się, że w Polsce około 2 miliony kobiet cierpi na endometriozę. W artykule dowiesz się o najnowszych metodach diagnozowania i leczenia endometriozy, a także poznasz osobistą historię Małgorzaty, która walczyła z tą chorobą przez 5 lat, aby wreszcie zobaczyć światło w tunelu na swojej drodze do macierzyństwa.

CZYTAJ WIĘCEJ

Cykl miesiączkowy a wygląd kobiety - wpływ na skórę i włosy

Cykl miesiączkowy i przemiany hormonalne, które w nim zachodzą mają wpływ na funkcjonowanie całego organizmu. Cykl miesiączkowy a wygląd - jak hormony mogą wpływać na Twoją skórę i włosy? W których fazach cyklu Twoja cera może być w lepszej kondycji, a kiedy mogą pojawiać się problemy? Hormony a trądzik - kiedy problemy z wypryskami mogą się nasilać? 

CZYTAJ WIĘCEJ

10 ważnych rzeczy dotyczących Twoich piersi, które warto wiedzieć

Piersi - symbol kobiecości, płodności i namiętności. Mężczyźni je uwielbiają, a kobiety często zbyt surowo je oceniają. Przeczytaj jak dbać o piersi, co wynaleźli ostatnio polscy naukowcy, jakie objawy powinny Cię zaniepokoić i w jaki sposób piersi mogą wesprzeć Twoje starania o ciążę.   

CZYTAJ WIĘCEJ