Październikowe Szczęścia 2015 ;)
-
WIADOMOŚĆ
-
U mnie jest tak , dostaje przez cały okres ciązy 100% wypłaty i pozniej przez 3 mce po urodzeniu dziecka nadal 100%
A pozniej dostaje cos takiego co na polski mozna przetlumaczyc pieniadze dla mamy i dostaje je albo przez rok wieksza sume albo przez 2 lata rozkladam to po prostu + tego rodzinne jak wszedzie + wyprawka na dziecko .
Ale z tego co jeszcze musze sie dowiedziec to wlasnie czy przez okres wychowczy jeszcze dostaje pieniadze z firmy bo z tego co ja rozumiem to wlasnie nie tylko to co napisalam ale moge czegos nie doczytac wiec jeszcze zobaczymy jak z tym bedzie -
Nynusia wrote:Agania coś nie tak jest z tym bo wychodzi mi licząc ostatni rok przy założeniu 1680zł brutto, że to jest 950zł a moja kumpela dostaje 1230dokładnie a właśnie miała umowę na 1680zł a wzięła macierzyński na rok!
Wiesz co... słyszałam, że są sytuacje, że się ktoś może pomylić (pracodawca lub ZUS) i zgłosić 100% przez pierwsze pół roku, zamiast 80% przez cały rok. Lepiej niech się koleżanka dowie. Bo się okaże, że po pół roku ma 60%.
Bo z kolei chyba dostaje za dużo gdyby to miało być 80%.Wiadomość wyedytowana przez autora: 23 kwietnia 2015, 14:39
-
agania wrote:Wiesz co... słyszałam, że są sytuacje, że się ktoś może pomylić (pracodawca lub ZUS) i zgłosić 100% przez pierwsze pół roku, zamiast 80% przez cały rok. Lepiej niech się koleżanka dowie. Bo się okaże, że po pół roku ma 60%.
Bo z kolei chyba dostaje za dużo gdyby to miało być 80%.
No właśnie ona sama wypełniała papiery do zgłoszenia bo nasz szef jest trochę leniwymuszę to obadać, bo jak bym miała dostawać 1000zł przez rok to wolę iśc na pół roku i dostać 100 a potem 60%
-
Nynusia wrote:No właśnie ona sama wypełniała papiery do zgłoszenia bo nasz szef jest trochę leniwy
muszę to obadać, bo jak bym miała dostawać 1000zł przez rok to wolę iśc na pół roku i dostać 100 a potem 60%
No może faktycznie tak byłoby lepiej, bo na początku kasa jest bardziej potrzebna, więcej pampersiaków itp. Ogólnie więcej wydatków jest na początku. -
Z tego co wiem, to jest jeszcze inaczej. Ja w każdym miesiącu poza pensją dostawałam dodatkowe pieniądze za nadgodziny, a gdy otrzymuje się jeszcze inne nagrody i świadczenia, to urlop jest liczony nie tylko od "gołej" pensji, ale również tych dodatków, od których odprowadzone byly składki.
QUOTE=Nynusia]Coś w tym artykule jest nie tak...
Aż się wystraszyłam i zadzwoniłam do księgowej
Więc dostałam odpowiedź taką (oczywiście to jest przy założeniu, że przez całe 12mcy nie było zmian w pensji czy umowach)
Na przykładzie najniższej krajowej
1750brutto minus 13,71% składki
to wychodzi 1510zł to dzielimy na 30
1510:30 = 50,33
50,33 to jest jeden dzień liczony przez ZUS od tego trzeba odliczyć kwotę na podatek 18% czyli 50,33-18% to jest 41,27
I teraz jeżeli miesiąc ma 30 dni to mamy 41,27x30
To jest 1238,10[/QUOTE]
-
Ja zdecydowanie wolę dostawać 80%, bo wyprawkę i tak się kupuje przed urodzeniem, a jeśli będziecie karmić, to w pierwszym półroczu mniej się wyda na dziecko niż później (jeśli będziecie np. chciały kupować słoiczki). Ja przez pierwsze sześć miesiesięcy poza pieluszkami, chusteczkami i kosmetykami nie wydawałam prawie na nic.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 23 kwietnia 2015, 15:44
jacusianka lubi tę wiadomość
-
Hmmm, a Wasza kadrowa nie może Ci mniej więcej wyliczyć?
Nynusia wrote:Kasia ja już sama nie wiem jak to liczyć...to, że dodatki są wliczane to wiem ale nie umiem dojść czemu to tak przeróżnie jest liczone bo teoretycznie powinnam dostawać tyle co ona bo reszta kasy jest dawana "pod stołem" a wychodzi mi 960zł