Październikowe Szczęścia 2015 ;)
-
WIADOMOŚĆ
-
nat_alia
Na jak długo dostawałaś L4 i czy kontrola byłą może pod koniec zwolnienia ??
Ja słyszałam, że jak się dostaję L4 na 2-3 tyg to raczej kontrola nie zdąży przyjść natomiast przy dłuższym ok 4 tyg zwolnieniu jest większa szansa na kontrolę. Moja koleżanka całą ciążę miała krótkie zwolnienia i nikt do niej nie zapukał natomiast 2 mies przed terminem porodu dostała pierwszy raz takie 4 tyg i wtedy właśnie pod koniec pierwszego dłuższego L4 była kontrola.
P.S.
Ja jestem na L4 od 11 marca ale zawsze miałam 2-3 tyg L4. Teraz pierwszy raz dostałam 4 tyg zwolnienie i też się martwię, a nie ukrywam, żę jestem ruchliwą osobą i dużo czasu spędzam poza domem np. na spacerach. Nie jestem w stanie wysiedzieć w domu. Poza tym ruch, powietrze i słońce też są bardzo ważne w ciąży.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 15 maja 2015, 13:10
-
bursztynowa.lady wrote:nat_alia
Na jak długo dostawałaś L4 i czy kontrola byłą może pod koniec zwolnienia ??
Ja słyszałam, że jak się dostaję L4 na 2-3 tyg to raczej kontrola nie zdąży przyjść natomiast przy dłuższym ok 4 tyg zwolnieniu jest większa szansa na kontrolę. Moja koleżanka całą ciążę miała krótkie zwolnienia i nikt do niej nie zapukał natomiast 2 mies przed terminem porodu dostała pierwszy raz takie 4 tyg i wtedy właśnie pod koniec dłuższego L4 była kontrola.
mam krótkie L4 - 3 tyg. - konczy mi się we wtorek -
To czym niby sie rozni takie chodzace zwolnienie od lezacego? Przeciez do lekaxa apteki czy po chleb zawsze trzeba wyjsc.moj maz pracuje po 12 godz i co majac takie lezace l4 mialabym zdechnąc w domu? L4 chodzace na moj rozum z jakiegos powodu dyskwalifikuje mnie zpracy a nie z zycia.co innego jakby mnie zobaczyli jak kopie w ogrodku albo rąbie drewno, ale jesli ide na spacer albo do sklepu to chyba nie jest to ciezka 8godzinna praca ktorej nie moge wykonywac bo moze mi zaszkodzic.paranoje wszędzie w tym prawie ukryte:/
bursztynowa.lady lubi tę wiadomość
-
kolejny mail:
Dzień dobry.
W odpowiedzi na Pani pytanie informuję, że jeżeli zostanie przeprowadzona kontrola w miejscu zamieszkania i nie zastanie Pani w domu, to zostanie Pani powiadomiona o tym pisemnie. Będzie Pani również poproszona w zawiadomieniu o odbytej kontroli o złożenie pisemnych wyjaśnień, dlaczego nie zastano Pani w domu. Po usprawiedliwieniu nieobecności jednostka ZUS podejmie decyzję, czy usprawiedliwienie jest zasadne i czy można wypłacić świadczenie.
Dziękujemy za kontakt z nami.
Pozostajemy do Pani dyspozycji.
Pozdrawiam
Dorota Siebert
Centrum Obsługi Telefonicznej ZUS
tel. 22 56 0196 00
-
ale dzisiaj pisze na forum...
ale myślę że to chyba wszystkie nas dotyczy więc pisze
i jeszcze jeden mail bo zapytałam czy moge odwiedzać rodziców - do miasta oddalonego o 50km od mojego miejsca zamieszkania, oto odpowiedź:
Dzień dobry
W odpowiedzi na Pani zapytanie uprzejmie informuję, że okres zwolnienia lekarskiego przeznaczony jest do odzyskania zdrowia i zdolności do pracy.
Kontrola mająca na celu ustalenie, czy zwolnienie lekarskie jest wykorzystywane zgodnie z celem tego zwolnienia polega na ustaleniu czy osoba niezdolna do pracy wykonuje czynności sprzeczne z celem zwolnienia lekarskiego, a w szczególności takie, które mogą przedłużyć okres niezdolności do pracy albo naruszać wskazania lekarskie.
W trakcie wykorzystywania zwolnienia lekarskiego może Pani zmienić miejsce pobytu jeżeli lekarz nie widzi przeciwwskazań w odbywaniu podróży.
W przypadku zmiany miejsca pobytu w trakcie wykorzystywania zwolnienia lekarskiego od pracy należy o tym poinformować płatnika zasiłku.
Dziękujemy za kontakt z nami.
Pozostajemy do Pani dyspozycji.
Pozdrawiam
Monika Olkowska
Centrum Obsługi Telefonicznej
Tel. 22 560 16 00 -
ja jestem od 11 lutego na zwolniniu i odpukać żadna kontrola jeszcze do mnie nie zapukala. A poza tym uczciwie pracuję od 6 lat, daje w pracy z siebie wszystko, tracąc przy tym nerwy i zdrowie. Duża część mojej wypłaty idzie na różne ubezpieczenia i wiem że oprócz tego zwolnienia które mam podczas ciązy, nigdy tych pieniędzy nie zobaczę na oczy i pojdą na nie wiadomo co. Poza tym umówmy się, że kokosów nie zarabiam ;p
Chodze gdzie chcę, jeżdze do rodziców i teściów. Jak przyjda i mnie nie zastaną wtedy bede sie martwić21.10.2015 Leon -
Dziewczyny, na zaparcia mleko krowie nie jest wskazane. Moja mama całe lata walczyła z zaparciami i każdy lekarz mówił jej to samo - ma zrezygnować z mleka. Od kiedy zastąpiła je jogurtami, problemy ustąpiły.
Polecam artykuł: https://portal.abczdrowie.pl/kilka-pomyslow-na-leczenie-zaparc
Mam nadzieję, że pomoże.Wiadomość wyedytowana przez autora: 15 maja 2015, 13:57
agu258 lubi tę wiadomość
-
Na zaparcia dobre są kefiry albo jogurty naturalne, najlepiej pomieszane ze śmieciami, otrębami, musli, rodzynkami. To wszystko działa jak tama miotełka w jelitach. Albo chleb razowy też jest dobry. Odkąd zaczęłam jeść więcej jogurtów i kefirów to od razu mi lżej
-
Ewalika dobrze, ze juz po wszystkim i wiesz na czym stoisz
Kurczę dziewczyny ja jestem na zwolnieniu od 20 lutego co miesiąc mi lekarz nowe wystawia, ciekawe czy ja tez będę miała kontrole. Nie wszystkie kobiety maja oni to jakoś losują...
Dzisiaj paskudny dzień....Ursa pięknie tam u Was i prześliczne pieski ja mam tez dwa zwierzaki, ale są to koty, które śpią ze mną w łóżku...i juz sie martwię jak ja je od tego odzwyczaje jak sie mały urodzi...
Natalia a o co cię pytali jak ta wizyta wygladała? -
jaroszka kontrola przebiegła szybko...
przyjechały dwie panie, zapytały babcie męża czy jestem - ona mnie zawołała, ja zaprosiłam ich do domu, one usiadły, zapytaly kiedy mam termin porodu... napisały jakis protokół podpisałam i poszły... trwało to wszystko zaledwie 7 min
ale rzeczywiście nie ma co popadać w paranoje można wychodzić jak będzie kontrola a nas nie będzie wszystko sie najwyżej wyjaśni, chyba że rzeczywiście któraś wyjechała na wczasy -
To nie ja popadam w paranoje tylko zus:D moj mąż dzwonił do zus i sie pytał czy można wychodzić z domu jak się ma l4 chodzące to babka z zusu powiedziała mu że mozna chodzić ale po mieszkaniu
wiadomo, że przesada może z tymi paragonami ale przezorny zawsze ubezpieczony