Październikowe Szczęścia 2015 ;)
-
WIADOMOŚĆ
-
Ursa, jeśli masz zlecone 75 glukozy to pobierają 3 razy krew i się siedzi 2 godziny, tak mi mówiła babka w lab. Ale nie dopytałam czy zakładają wenflon czy się wkłuwają 3 razy, a jeśli tak to mam nadzieję że za każdym razem w inną żyłę? Wyjdziemy całe podziurawione?
-
zeta - dziękuję za odp
Nynusia - to Ty już przygotowana jesteś
ja właśnie się zastanawiałam jakiej grubości te rożki i kocyki no i pewnie zrobię podobnie że jeden grubszy i jeden cieńszy.
Z tego co mówicie chyba po 2 szt. wszystkiego powinny wystarczyć
Nynusia lubi tę wiadomość
-
Sęk w tym, że a na skierowaniu mam cyt.:
"Do laboratorium Urszula Szymk****ak
-krzywa cukrzycowa
-morfologia
-mocz"
Cholera wie czy 75 czy 50. No ale jak mi mówiła o tym, 2 godzinnym siedzeniu to pewnie 75 miała na myśli. Ech wspaniale...
-
Dziewczyny ja pamiętam moją glukozę i wcale nie bylo to straszne wiec i teraz sie nie obawiam, jak czytam ze jakieś cytryny dodają co nie którzy to się dziwię no ale każdy jest inny.
Jesli chodzi o rożek to miałam jeden i z powodzeniem mi wystarczył. Natomiast do łóżeczka miałam dwa przebrania pościeli i tez było dobrze. Moja córa od początku spala w łóżeczku i ja przykrywałam.Kasia82 lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualny
-
Glukoza 75 to 3 pobory. Na czczo, 1h po wypiciu i 2h po wypiciu. Nieraz robią też kontrolnie glukometrem pomiar, tak dodatkowo. Miałam już dwa razy to badanie przed ciążą. Obrzydliwie to słodkie, ale nie ma takiej tragedii jak niektórzy twierdzą... Chociaż przy 2 pomiarze lekko zasłabłam i musiałam 2h czekać na świeżym powietrzu. Przez ten czas można pić tylko wodę. W niektórych lab. pozwalają wcisnąć sok z cytryny do kubeczka, żeby nie zemdliło.
Ta krzywa z obciążeniem 50 to nie jest ciążowa.Wiadomość wyedytowana przez autora: 1 czerwca 2015, 15:50
Klementysia 2015 psn
Matylda 2016 cc
Jaśmina 2018 psn
Aurora 2021 psn -
aanaa wrote:Ursa, jeśli masz zlecone 75 glukozy to pobierają 3 razy krew i się siedzi 2 godziny, tak mi mówiła babka w lab. Ale nie dopytałam czy zakładają wenflon czy się wkłuwają 3 razy, a jeśli tak to mam nadzieję że za każdym razem w inną żyłę? Wyjdziemy całe podziurawione?
Za każdym razem oddzielnie kłują, niestety...Klementysia 2015 psn
Matylda 2016 cc
Jaśmina 2018 psn
Aurora 2021 psn -
lili_madlen wrote:Witajcie
Ja dzis od rana spedziłam 3 godziny na badaniu krwi bo miałam badanie krzywej cukrzycowej ...
Jeśli chodzi o balsamy i kremy to mi koleżanka poleciła w własnie ziaje mamma mija wymiennie z olejm kokosowym ale ten oloej to jak sie ma czas na leżenie i wchłanianie bo jest trochę tłusty a ziaja wchłania sie natychmistowo i mozna sie ubrać i nie potłuścićNo i na forach także same pozytywne opinie o tym produkcie;)
Gratuluje udanych wizytJa dzis jeszcze przed swoją (15:45) lekko zdenerwowana ale to juz u mnie standardowo
Tak że 3majcie i za mnie kciuki
Lili pewnie już jesteś w gabinecie,trzymam kciuki!lili_madlen lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualnyDo tematu glukozy przesyłam Wam informacje ze strony Lux Medu:
Badanie stężenia glukozy we krwi po doustnym podaniu 75 g glukozy (w 24–28 tyg. ciąży) – trzykrotne oznaczenie stężenia glukozy: przed podaniem glukozy (na czczo) oraz po 1 i 2 godz. od podania glukozy.
Między 24, a 28 tygodniem ciązy wykonywany jest doustny test tolerancji glukozy - (75 g glukozy) - OGTT (ang. oral glucose tolerance test). Badanie to służy do oceny gospodarki glukozy u osób z prawidłowym lub nieznacznie podwyższonym stężeniem cukru na czczo, między innymi diagnostyki cukrzycy u kobiet w ciąży.
Przygotowanie do badania:
przez minimum 3 dni należy prowadzić normalny tryb życia (nie ograniczać diety, nie zwiększać ani nie zmniejszać wysiłku fizycznego),
badanie należy wykonać rano, na czczo, 12 – 14 godzin od ostatniego posiłku,
po co najmniej 8 godzinnym odpoczynku nocnym (sen),
przez 72 godziny przed testem nie należy przyjmować steroidów i ß - mimetyków.polkosia, Kasia82 lubią tę wiadomość
-
zetaaa wrote:Aha wlasnie zjadlam paczka 5 ogorkow kiszonych krupnik 2 talerze no i drozdzowke z serem...o matko!
Ja jutro idę na wizytę kontrolną do mojego gin, muszę zapytać odnośnie tego mojego TSH i jak wygląda sprawa z glukozą. Chyba zbadam sobie tez poziom żelaza, bo teraz zwiększa się zapotrzebowanie a moje witaminy prenatalne nie mają jego w składzie... -
onka wrote:Przygotowanie do badania:
przez minimum 3 dni należy prowadzić normalny tryb życia (nie ograniczać diety, nie zwiększać ani nie zmniejszać wysiłku fizycznego),
badanie należy wykonać rano, na czczo, 12 – 14 godzin od ostatniego posiłku,
po co najmniej 8 godzinnym odpoczynku nocnym (sen),
przez 72 godziny przed testem nie należy przyjmować steroidów i ß - mimetyków.
O ludzie! 14 godzin? Czyli idąc na 8 rano ostatni posiłek będe mogła zjeśc o 18. Dlaczego czuję, że Kornelowi ten pomysł się nie spodoba, w dodatku jedyną osobą, na której odbije się to niezadowolenie będę ja?
No i o 8 godzinach snu jeśli ostatni posiłek zjem o 18 też nie ma mowyChyba zrobię to w środę, żeby mieć szybciej z głowy.
onka, Kasia82, Natka88, BATTINKA lubią tę wiadomość
-
Właśnie wróciłam z wizyty:)
współczuję tym Mamuskom, które muszą jeżdzić komunikacją miejską;? ja dziś byłam zmuszona wrócic autobusem- masakra;/ myslałam, że się rozpuszczę\
za 3 tyg mam zrobić test obciążenia glukozą, brrr;/
jestem na bieżąco wieć tak:
75 ml ( pobranie przed, godz po i 2 godz po:)
8 godz wczesniej na czczo -bez jedzenia i picia
włłaściwe wyniki
na czczo <= 92
po godz <= 180
po 2 godz<= 153
a ten znaczek<= ozn. mniejsze lub równe:)
a, i trzeba wypić w ciągu 5 min:)
wchodzimy równo po godzinie, nie ma skracania o 10 czy 15 min, bo wynik będzie niemiarodajny:)
no i co ważne, przed testem jemy normalnie - żeby cukrzyca się nigdzie nie ukryła:)szczesliwa_mamusia21, estrella, Kasia82, agu258, lili_madlen lubią tę wiadomość
[/url]
[/url]