X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Październikowe Szczęścia 2015 ;)
Odpowiedz

Październikowe Szczęścia 2015 ;)

Oceń ten wątek:
  • szczesliwa_mamusia21 Autorytet

Wysłany: 1 czerwca 2015, 15:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziekuje dziewczyny ! Od razu zmieniam pozycje bo lezalam na plecac... mam nadzieje ze szybko minie tak jak mowicie , kochane :*

qb3c3e5ejhan89se.png

km5sroeq3icra2rc.png
  • zetaaa Autorytet

Wysłany: 1 czerwca 2015, 15:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A i na poczatku warto dziecka dupke wycierac wacikiem z wida a n8e chem8kaliami z chysteczek nawilzanych..

f2w39n73ppbyifp9.png[/url]
  • aanaa Autorytet

Wysłany: 1 czerwca 2015, 15:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ursa, jeśli masz zlecone 75 glukozy to pobierają 3 razy krew i się siedzi 2 godziny, tak mi mówiła babka w lab. Ale nie dopytałam czy zakładają wenflon czy się wkłuwają 3 razy, a jeśli tak to mam nadzieję że za każdym razem w inną żyłę? Wyjdziemy całe podziurawione? :D

iv09hdge6yql001e.png
  • ola.321 Autorytet

Wysłany: 1 czerwca 2015, 15:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    zeta - dziękuję za odp :)

Nynusia - to Ty już przygotowana jesteś :)
    ja właśnie się zastanawiałam jakiej grubości te rożki i kocyki no i pewnie zrobię podobnie że jeden grubszy i jeden cieńszy.

Z tego co mówicie chyba po 2 szt. wszystkiego powinny wystarczyć :)

Nynusia lubi tę wiadomość

l22ntv73ar096ms1.png
    dqprj44jdaytfglm.png

09.2013r (10tc)
    07.2014r (9tc)
  • Kasia82 Autorytet

Wysłany: 1 czerwca 2015, 15:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aannaa, u nas się wkłuwali co godzinę. Z tego co pamiętam, w pierwszej ciąży miałam zlecone 50g glukozy, więc pewnie dlatego siedziałam krócej.

aanaa lubi tę wiadomość

w5wq8ribpvtivstd.png
  • Kasia82 Autorytet

Wysłany: 1 czerwca 2015, 15:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja kupię jeden rożek. Moja mała spała w nim tylko ok. tygodnia, a później służył ewentualnie jako kocyk.

BATTINKA lubi tę wiadomość

w5wq8ribpvtivstd.png
  • Ursa Autorytet

Wysłany: 1 czerwca 2015, 15:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sęk w tym, że a na skierowaniu mam cyt.:
    "Do laboratorium Urszula Szymk****ak
    -krzywa cukrzycowa
    -morfologia
    -mocz"

Cholera wie czy 75 czy 50. No ale jak mi mówiła o tym, 2 godzinnym siedzeniu to pewnie 75 miała na myśli. Ech wspaniale...

7v8rdqk33hu2gxwc.png
    Aniołek [*] 8.01.2013 (7,2 tc)
    Aniołek [*] 10.05.2013(7.4 tc)
  • ola.321 Autorytet

Wysłany: 1 czerwca 2015, 15:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kasia - a grubszy czy cieńszy kupisz ten rożek?
    a później stosowałaś koc czy pościel?

Kasia82 lubi tę wiadomość

l22ntv73ar096ms1.png
    dqprj44jdaytfglm.png

09.2013r (10tc)
    07.2014r (9tc)
  • zetaaa Autorytet

Wysłany: 1 czerwca 2015, 15:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja kupie kolderke tez bo to zima bedzie a w irl za cieplych domow nie ma :)..i wtedy brakuje tego centralnego ogrzewania :)

• BATTINKA Autorytet

Wysłany: 1 czerwca 2015, 15:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny ja pamiętam moją glukozę i wcale nie bylo to straszne wiec i teraz sie nie obawiam, jak czytam ze jakieś cytryny dodają co nie którzy to się dziwię no ale każdy jest inny.

Jesli chodzi o rożek to miałam jeden i z powodzeniem mi wystarczył. Natomiast do łóżeczka miałam dwa przebrania pościeli i tez było dobrze. Moja córa od początku spala w łóżeczku i ja przykrywałam.

Kasia82 lubi tę wiadomość

3i49tgf6plfmlliy.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 1 czerwca 2015, 15:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewxzyny ja nienawidze uzywac rozka, nowy lezy w szafie po pierwszym dziecku jeszcze hehe
    siostry moje tego samego zdania sa :)

• polkosia Autorytet

Wysłany: 1 czerwca 2015, 15:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Glukoza 75 to 3 pobory. Na czczo, 1h po wypiciu i 2h po wypiciu. Nieraz robią też kontrolnie glukometrem pomiar, tak dodatkowo. Miałam już dwa razy to badanie przed ciążą. Obrzydliwie to słodkie, ale nie ma takiej tragedii jak niektórzy twierdzą... Chociaż przy 2 pomiarze lekko zasłabłam i musiałam 2h czekać na świeżym powietrzu. Przez ten czas można pić tylko wodę. W niektórych lab. pozwalają wcisnąć sok z cytryny do kubeczka, żeby nie zemdliło.

Ta krzywa z obciążeniem 50 to nie jest ciążowa.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 1 czerwca 2015, 15:50

Klementysia 2015 psn
    Matylda 2016 cc
    Jaśmina 2018 psn
    Aurora 2021 psn
  • polkosia Autorytet

Wysłany: 1 czerwca 2015, 15:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    aanaa wrote:
    Ursa, jeśli masz zlecone 75 glukozy to pobierają 3 razy krew i się siedzi 2 godziny, tak mi mówiła babka w lab. Ale nie dopytałam czy zakładają wenflon czy się wkłuwają 3 razy, a jeśli tak to mam nadzieję że za każdym razem w inną żyłę? Wyjdziemy całe podziurawione? :D

Za każdym razem oddzielnie kłują, niestety...

Klementysia 2015 psn
    Matylda 2016 cc
    Jaśmina 2018 psn
    Aurora 2021 psn
  • zetaaa Autorytet

Wysłany: 1 czerwca 2015, 15:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja tam lukozade lubie a klucue mnie nie rusza codziennie sie kluje :) nie w zyle ale i tak zastrzyk

• Lexie Autorytet

Wysłany: 1 czerwca 2015, 15:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    lili_madlen wrote:
    Witajcie :)

Ja dzis od rana spedziłam 3 godziny na badaniu krwi bo miałam badanie krzywej cukrzycowej ...:)

Jeśli chodzi o balsamy i kremy to mi koleżanka poleciła w własnie ziaje mamma mija wymiennie z olejm kokosowym ale ten oloej to jak sie ma czas na leżenie i wchłanianie bo jest trochę tłusty a ziaja wchłania sie natychmistowo i mozna sie ubrać i nie potłuścić :) No i na forach także same pozytywne opinie o tym produkcie;)

Gratuluje udanych wizyt :) Ja dzis jeszcze przed swoją (15:45) lekko zdenerwowana ale to juz u mnie standardowo :) Tak że 3majcie i za mnie kciuki :) :D

Lili pewnie już jesteś w gabinecie,trzymam kciuki! :)

lili_madlen lubi tę wiadomość

3i493e5e1qmnt4m5.png
  • polkosia Autorytet

Wysłany: 1 czerwca 2015, 16:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Oj, mnie też chyba nerwy wezmą przed kolejnym połówkowym :P Mam nadzieję, że tym razem będzie widać więcej, a mała się dobrze ułoży :P

Klementysia 2015 psn
    Matylda 2016 cc
    Jaśmina 2018 psn
    Aurora 2021 psn
  • nick nieaktualny

Wysłany: 1 czerwca 2015, 16:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Do tematu glukozy przesyłam Wam informacje ze strony Lux Medu:

Badanie stężenia glukozy we krwi po doustnym podaniu 75 g glukozy (w 24–28 tyg. ciąży) – trzykrotne oznaczenie stężenia glukozy: przed podaniem glukozy (na czczo) oraz po 1 i 2 godz. od podania glukozy.

Między 24, a 28 tygodniem ciązy wykonywany jest doustny test tolerancji glukozy - (75 g glukozy) - OGTT (ang. oral glucose tolerance test). Badanie to służy do oceny gospodarki glukozy u osób z prawidłowym lub nieznacznie podwyższonym stężeniem cukru na czczo, między innymi diagnostyki cukrzycy u kobiet w ciąży.
    Przygotowanie do badania:
    przez minimum 3 dni należy prowadzić normalny tryb życia (nie ograniczać diety, nie zwiększać ani nie zmniejszać wysiłku fizycznego),
    badanie należy wykonać rano, na czczo, 12 – 14 godzin od ostatniego posiłku,
    po co najmniej 8 godzinnym odpoczynku nocnym (sen),
    przez 72 godziny przed testem nie należy przyjmować steroidów i ß - mimetyków.

polkosia, Kasia82 lubią tę wiadomość

• Bąbelek Autorytet

Wysłany: 1 czerwca 2015, 16:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    zetaaa wrote:
    Aha wlasnie zjadlam paczka 5 ogorkow kiszonych krupnik 2 talerze no i drozdzowke z serem...o matko!
    Ale zrobiłaś mi ochotę na krupnik !! U mnie dziś truskawki idą w ruch.. a na obiad pieczone ziemniaki i pałeczki z kurczaka + tzatziki <3

Ja jutro idę na wizytę kontrolną do mojego gin, muszę zapytać odnośnie tego mojego TSH i jak wygląda sprawa z glukozą. Chyba zbadam sobie tez poziom żelaza, bo teraz zwiększa się zapotrzebowanie a moje witaminy prenatalne nie mają jego w składzie...

atdc6iyehd9qphks.png
  • Ursa Autorytet

Wysłany: 1 czerwca 2015, 17:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    onka wrote:
    Przygotowanie do badania:
    przez minimum 3 dni należy prowadzić normalny tryb życia (nie ograniczać diety, nie zwiększać ani nie zmniejszać wysiłku fizycznego),
    badanie należy wykonać rano, na czczo, 12 – 14 godzin od ostatniego posiłku,
    po co najmniej 8 godzinnym odpoczynku nocnym (sen),
    przez 72 godziny przed testem nie należy przyjmować steroidów i ß - mimetyków.

O ludzie! 14 godzin? Czyli idąc na 8 rano ostatni posiłek będe mogła zjeśc o 18. Dlaczego czuję, że Kornelowi ten pomysł się nie spodoba, w dodatku jedyną osobą, na której odbije się to niezadowolenie będę ja :P ?

No i o 8 godzinach snu jeśli ostatni posiłek zjem o 18 też nie ma mowy :P Chyba zrobię to w środę, żeby mieć szybciej z głowy.

onka, Kasia82, Natka88, BATTINKA lubią tę wiadomość

7v8rdqk33hu2gxwc.png
    Aniołek [*] 8.01.2013 (7,2 tc)
    Aniołek [*] 10.05.2013(7.4 tc)
  • jacusianka Autorytet

Wysłany: 1 czerwca 2015, 17:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Właśnie wróciłam z wizyty:)
    współczuję tym Mamuskom, które muszą jeżdzić komunikacją miejską;? ja dziś byłam zmuszona wrócic autobusem- masakra;/ myslałam, że się rozpuszczę:)\
    za 3 tyg mam zrobić test obciążenia glukozą, brrr;/
    jestem na bieżąco wieć tak:
    75 ml ( pobranie przed, godz po i 2 godz po:)
    8 godz wczesniej na czczo -bez jedzenia i picia
    włłaściwe wyniki
    na czczo <= 92
    po godz <= 180
    po 2 godz<= 153
    a ten znaczek<= ozn. mniejsze lub równe:)
    a, i trzeba wypić w ciągu 5 min:)
    wchodzimy równo po godzinie, nie ma skracania o 10 czy 15 min, bo wynik będzie niemiarodajny:)
    no i co ważne, przed testem jemy normalnie - żeby cukrzyca się nigdzie nie ukryła:)

szczesliwa_mamusia21, estrella, Kasia82, agu258, lili_madlen lubią tę wiadomość

f2wlanli87i35nxa.png[/url]

f2wlvfxmiletxqht.png[/url]
‹‹ 919 920 921 922 923 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Odstawienie tabletek antykoncepcyjnych a zajście w ciążę

Bierzesz tabletki antykoncepcyjne i czujesz, że przyszedł czas na odstawienie tabeletek, bo chciałabyś już zajść w ciążę? Podobnie jak w przypadku przyjmowania tabletek, odstawienie ich także musi być świadomym działaniem. Zanim podejmiesz taką decyzję, warto dowiedzieć się, jakie mogą być ewentualne objawy odstawienia tabletek antykoncepcyjnych. Jak cały proces wpływa na organizm kobiety? Czy przyczynia się ona do komplikacji związanych z zajściem w ciążę? Odpowiadamy!  

CZYTAJ WIĘCEJ

Objawy ciąży i testy ciążowe – co powinnaś wiedzieć?

Czy to nietypowe zachcianki, czy zmiany nastroju zwiastują nowy etap w Twoim życiu? Poznaj kluczowe objawy ciąży oraz najpopularniejsze testy ciążowe, które rozwieją Twoje wątpliwości i pozwolą odkryć, czy naprawdę zostaniesz mamą. Podajemy ważne informacje! Sprawdź!

CZYTAJ WIĘCEJ

100% nauki, czyli badania i rozwój w OvuFriend!

OvuFriend to jedna z nielicznych aplikacji na rynku, których działanie opiera się na wieloletnich pracach badawczo-rozwojowych, a jej skuteczność została potwierdzona badaniami naukowymi. Od 10 lat najlepszej klasy naukowcy i lekarze pracują nad tym, aby OvuFriend z najwyższą wiarygodnością analizowało cykl miesiączkowy, wyznaczało dni płodne, owulację i miesiączkę. W rezultacie wielu badań naukowych system OvuFriend uczy się płodności każdej kobiety, jej indywidualnych cech, trendów i zależności w cyklu. 

CZYTAJ WIĘCEJ