X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Październikowe Szczęścia 2015 ;)
Odpowiedz

Październikowe Szczęścia 2015 ;)

Oceń ten wątek:
  • szczesliwa_mamusia21 Autorytet

Wysłany: 1 czerwca 2015, 15:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziekuje dziewczyny ! Od razu zmieniam pozycje bo lezalam na plecac... mam nadzieje ze szybko minie tak jak mowicie , kochane :*

qb3c3e5ejhan89se.png

km5sroeq3icra2rc.png
  • zetaaa Autorytet

Wysłany: 1 czerwca 2015, 15:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A i na poczatku warto dziecka dupke wycierac wacikiem z wida a n8e chem8kaliami z chysteczek nawilzanych..

f2w39n73ppbyifp9.png[/url]
  • aanaa Autorytet

Wysłany: 1 czerwca 2015, 15:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ursa, jeśli masz zlecone 75 glukozy to pobierają 3 razy krew i się siedzi 2 godziny, tak mi mówiła babka w lab. Ale nie dopytałam czy zakładają wenflon czy się wkłuwają 3 razy, a jeśli tak to mam nadzieję że za każdym razem w inną żyłę? Wyjdziemy całe podziurawione? :D

iv09hdge6yql001e.png
  • ola.321 Autorytet

Wysłany: 1 czerwca 2015, 15:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    zeta - dziękuję za odp :)

Nynusia - to Ty już przygotowana jesteś :)
    ja właśnie się zastanawiałam jakiej grubości te rożki i kocyki no i pewnie zrobię podobnie że jeden grubszy i jeden cieńszy.

Z tego co mówicie chyba po 2 szt. wszystkiego powinny wystarczyć :)

Nynusia lubi tę wiadomość

l22ntv73ar096ms1.png
    dqprj44jdaytfglm.png

09.2013r (10tc)
    07.2014r (9tc)
  • Kasia82 Autorytet

Wysłany: 1 czerwca 2015, 15:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aannaa, u nas się wkłuwali co godzinę. Z tego co pamiętam, w pierwszej ciąży miałam zlecone 50g glukozy, więc pewnie dlatego siedziałam krócej.

aanaa lubi tę wiadomość

w5wq8ribpvtivstd.png
  • Kasia82 Autorytet

Wysłany: 1 czerwca 2015, 15:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja kupię jeden rożek. Moja mała spała w nim tylko ok. tygodnia, a później służył ewentualnie jako kocyk.

BATTINKA lubi tę wiadomość

w5wq8ribpvtivstd.png
  • Ursa Autorytet

Wysłany: 1 czerwca 2015, 15:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sęk w tym, że a na skierowaniu mam cyt.:
    "Do laboratorium Urszula Szymk****ak
    -krzywa cukrzycowa
    -morfologia
    -mocz"

Cholera wie czy 75 czy 50. No ale jak mi mówiła o tym, 2 godzinnym siedzeniu to pewnie 75 miała na myśli. Ech wspaniale...

7v8rdqk33hu2gxwc.png
    Aniołek [*] 8.01.2013 (7,2 tc)
    Aniołek [*] 10.05.2013(7.4 tc)
  • ola.321 Autorytet

Wysłany: 1 czerwca 2015, 15:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kasia - a grubszy czy cieńszy kupisz ten rożek?
    a później stosowałaś koc czy pościel?

Kasia82 lubi tę wiadomość

l22ntv73ar096ms1.png
    dqprj44jdaytfglm.png

09.2013r (10tc)
    07.2014r (9tc)
  • zetaaa Autorytet

Wysłany: 1 czerwca 2015, 15:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja kupie kolderke tez bo to zima bedzie a w irl za cieplych domow nie ma :)..i wtedy brakuje tego centralnego ogrzewania :)

• BATTINKA Autorytet

Wysłany: 1 czerwca 2015, 15:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny ja pamiętam moją glukozę i wcale nie bylo to straszne wiec i teraz sie nie obawiam, jak czytam ze jakieś cytryny dodają co nie którzy to się dziwię no ale każdy jest inny.

Jesli chodzi o rożek to miałam jeden i z powodzeniem mi wystarczył. Natomiast do łóżeczka miałam dwa przebrania pościeli i tez było dobrze. Moja córa od początku spala w łóżeczku i ja przykrywałam.

Kasia82 lubi tę wiadomość

3i49tgf6plfmlliy.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 1 czerwca 2015, 15:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewxzyny ja nienawidze uzywac rozka, nowy lezy w szafie po pierwszym dziecku jeszcze hehe
    siostry moje tego samego zdania sa :)

• polkosia Autorytet

Wysłany: 1 czerwca 2015, 15:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Glukoza 75 to 3 pobory. Na czczo, 1h po wypiciu i 2h po wypiciu. Nieraz robią też kontrolnie glukometrem pomiar, tak dodatkowo. Miałam już dwa razy to badanie przed ciążą. Obrzydliwie to słodkie, ale nie ma takiej tragedii jak niektórzy twierdzą... Chociaż przy 2 pomiarze lekko zasłabłam i musiałam 2h czekać na świeżym powietrzu. Przez ten czas można pić tylko wodę. W niektórych lab. pozwalają wcisnąć sok z cytryny do kubeczka, żeby nie zemdliło.

Ta krzywa z obciążeniem 50 to nie jest ciążowa.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 1 czerwca 2015, 15:50

Klementysia 2015 psn
    Matylda 2016 cc
    Jaśmina 2018 psn
    Aurora 2021 psn
  • polkosia Autorytet

Wysłany: 1 czerwca 2015, 15:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    aanaa wrote:
    Ursa, jeśli masz zlecone 75 glukozy to pobierają 3 razy krew i się siedzi 2 godziny, tak mi mówiła babka w lab. Ale nie dopytałam czy zakładają wenflon czy się wkłuwają 3 razy, a jeśli tak to mam nadzieję że za każdym razem w inną żyłę? Wyjdziemy całe podziurawione? :D

Za każdym razem oddzielnie kłują, niestety...

Klementysia 2015 psn
    Matylda 2016 cc
    Jaśmina 2018 psn
    Aurora 2021 psn
  • zetaaa Autorytet

Wysłany: 1 czerwca 2015, 15:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja tam lukozade lubie a klucue mnie nie rusza codziennie sie kluje :) nie w zyle ale i tak zastrzyk

• Lexie Autorytet

Wysłany: 1 czerwca 2015, 15:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    lili_madlen wrote:
    Witajcie :)

Ja dzis od rana spedziłam 3 godziny na badaniu krwi bo miałam badanie krzywej cukrzycowej ...:)

Jeśli chodzi o balsamy i kremy to mi koleżanka poleciła w własnie ziaje mamma mija wymiennie z olejm kokosowym ale ten oloej to jak sie ma czas na leżenie i wchłanianie bo jest trochę tłusty a ziaja wchłania sie natychmistowo i mozna sie ubrać i nie potłuścić :) No i na forach także same pozytywne opinie o tym produkcie;)

Gratuluje udanych wizyt :) Ja dzis jeszcze przed swoją (15:45) lekko zdenerwowana ale to juz u mnie standardowo :) Tak że 3majcie i za mnie kciuki :) :D

Lili pewnie już jesteś w gabinecie,trzymam kciuki! :)

lili_madlen lubi tę wiadomość

3i493e5e1qmnt4m5.png
  • polkosia Autorytet

Wysłany: 1 czerwca 2015, 16:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Oj, mnie też chyba nerwy wezmą przed kolejnym połówkowym :P Mam nadzieję, że tym razem będzie widać więcej, a mała się dobrze ułoży :P

Klementysia 2015 psn
    Matylda 2016 cc
    Jaśmina 2018 psn
    Aurora 2021 psn
  • nick nieaktualny

Wysłany: 1 czerwca 2015, 16:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Do tematu glukozy przesyłam Wam informacje ze strony Lux Medu:

Badanie stężenia glukozy we krwi po doustnym podaniu 75 g glukozy (w 24–28 tyg. ciąży) – trzykrotne oznaczenie stężenia glukozy: przed podaniem glukozy (na czczo) oraz po 1 i 2 godz. od podania glukozy.

Między 24, a 28 tygodniem ciązy wykonywany jest doustny test tolerancji glukozy - (75 g glukozy) - OGTT (ang. oral glucose tolerance test). Badanie to służy do oceny gospodarki glukozy u osób z prawidłowym lub nieznacznie podwyższonym stężeniem cukru na czczo, między innymi diagnostyki cukrzycy u kobiet w ciąży.
    Przygotowanie do badania:
    przez minimum 3 dni należy prowadzić normalny tryb życia (nie ograniczać diety, nie zwiększać ani nie zmniejszać wysiłku fizycznego),
    badanie należy wykonać rano, na czczo, 12 – 14 godzin od ostatniego posiłku,
    po co najmniej 8 godzinnym odpoczynku nocnym (sen),
    przez 72 godziny przed testem nie należy przyjmować steroidów i ß - mimetyków.

polkosia, Kasia82 lubią tę wiadomość

• Bąbelek Autorytet

Wysłany: 1 czerwca 2015, 16:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    zetaaa wrote:
    Aha wlasnie zjadlam paczka 5 ogorkow kiszonych krupnik 2 talerze no i drozdzowke z serem...o matko!
    Ale zrobiłaś mi ochotę na krupnik !! U mnie dziś truskawki idą w ruch.. a na obiad pieczone ziemniaki i pałeczki z kurczaka + tzatziki <3

Ja jutro idę na wizytę kontrolną do mojego gin, muszę zapytać odnośnie tego mojego TSH i jak wygląda sprawa z glukozą. Chyba zbadam sobie tez poziom żelaza, bo teraz zwiększa się zapotrzebowanie a moje witaminy prenatalne nie mają jego w składzie...

atdc6iyehd9qphks.png
  • Ursa Autorytet

Wysłany: 1 czerwca 2015, 17:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    onka wrote:
    Przygotowanie do badania:
    przez minimum 3 dni należy prowadzić normalny tryb życia (nie ograniczać diety, nie zwiększać ani nie zmniejszać wysiłku fizycznego),
    badanie należy wykonać rano, na czczo, 12 – 14 godzin od ostatniego posiłku,
    po co najmniej 8 godzinnym odpoczynku nocnym (sen),
    przez 72 godziny przed testem nie należy przyjmować steroidów i ß - mimetyków.

O ludzie! 14 godzin? Czyli idąc na 8 rano ostatni posiłek będe mogła zjeśc o 18. Dlaczego czuję, że Kornelowi ten pomysł się nie spodoba, w dodatku jedyną osobą, na której odbije się to niezadowolenie będę ja :P ?

No i o 8 godzinach snu jeśli ostatni posiłek zjem o 18 też nie ma mowy :P Chyba zrobię to w środę, żeby mieć szybciej z głowy.

onka, Kasia82, Natka88, BATTINKA lubią tę wiadomość

7v8rdqk33hu2gxwc.png
    Aniołek [*] 8.01.2013 (7,2 tc)
    Aniołek [*] 10.05.2013(7.4 tc)
  • jacusianka Autorytet

Wysłany: 1 czerwca 2015, 17:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Właśnie wróciłam z wizyty:)
    współczuję tym Mamuskom, które muszą jeżdzić komunikacją miejską;? ja dziś byłam zmuszona wrócic autobusem- masakra;/ myslałam, że się rozpuszczę:)\
    za 3 tyg mam zrobić test obciążenia glukozą, brrr;/
    jestem na bieżąco wieć tak:
    75 ml ( pobranie przed, godz po i 2 godz po:)
    8 godz wczesniej na czczo -bez jedzenia i picia
    włłaściwe wyniki
    na czczo <= 92
    po godz <= 180
    po 2 godz<= 153
    a ten znaczek<= ozn. mniejsze lub równe:)
    a, i trzeba wypić w ciągu 5 min:)
    wchodzimy równo po godzinie, nie ma skracania o 10 czy 15 min, bo wynik będzie niemiarodajny:)
    no i co ważne, przed testem jemy normalnie - żeby cukrzyca się nigdzie nie ukryła:)

szczesliwa_mamusia21, estrella, Kasia82, agu258, lili_madlen lubią tę wiadomość

f2wlanli87i35nxa.png[/url]

f2wlvfxmiletxqht.png[/url]
‹‹ 919 920 921 922 923 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Jak odróżnić w ciąży zdrowe symptomy od tych niepokojących?

Przeczytaj jakich objawów i dolegliwości możesz spodziewać się będąc w ciąży. Które z nich są normalnymi symptomami ciąży a których nigdy nie powinnaś ignorować i które powinny skłonić Cię do konsultacji z lekarzem.   

CZYTAJ WIĘCEJ

W którym tygodniu planowane cesarskie cięcie? Co spakować do szpitala?

Choć poród fizjologiczny, czyli siłami natury, jest naturalnym procesem, w niektórych sytuacjach cesarskie cięcie może być korzystniejsze dla zdrowia matki i dziecka. W jakich sytuacjach i w którym tygodniu ciąży zaleca się poród przez cesarskie cięcie? Jak przyszła mama może się do tego przygotować?

CZYTAJ WIĘCEJ

Niechęć do seksu - czy to możliwe? Co zrobić, by staranie się o maluszka znów było przyjemnością?

Znasz ten stan, kiedy od miesięcy lub lat staracie się o wymarzonego potomka? Wasze życie biegnie tak naprawdę od pierwszego dnia cyklu do owulacji, od owulacji do testu ciążowego, od wizyty w laboratorium do wizyty u lekarza - często kolejnego z kolei? Czas biegnie nieubłaganie, a starania nie przynoszą skutku. Mimo chęci coraz częściej pojawia się blokada i niechęć do współżycia. Skąd się to bierze i jak temu zaradzić? Co zrobić, by seks cieszył jak dawniej?

CZYTAJ WIĘCEJ