Październikowe Szczęścia 2015 ;)
-
WIADOMOŚĆ
-
Mi absolutniebw laboratorium nie pozwolili pic wody, moglam jedynie zaraz po wypiciu wypic pol kubecxka wody zeby wyplukac w ustach po tym slodkim, nie wolno chodzic tylko siedziec na d...cytryny nie mialam bo bylo tyle ciezarnych wtedy i ta co ja sobie prsynoslam pomylkowo wcisnely innej dziewczynie:) ale naprawde nie bylo zle.aha i nie zakladsly wenflona tylko kuly z jednej zyly 3 razy.ale tak fajnie ze nawet malego siniaka nie mialam.
-
No i chciałam Wam przedstawić Ignasia:)
http://naforum.zapodaj.net/thumbs/09df42525907.jpgBąbelek, ss, onka, szczesliwa_mamusia21, Lexie, Little Frog, jaroszka, polkosia, ola.321, Ursa, estrella, Magnosia, IviQ, Kasia82, linka220, Natka88, agu258, Aleksandra90, Nynusia, paula1, agania, nenka2, soraya, annggela, Lucy7, lili_madlen lubią tę wiadomość
[/url]
[/url]
-
Dziewczyny piszecie, o kolderkach i poduszkach dla niemowlaka - nie mozna takiego malucha przykrywać kołdra, przesyłam wiec ważna informacje:
Dobrze wiedzieć
Co to jest śmierć łóżeczkowa?
Zespół nagłej śmierci niemowląt (SIDS) dotyczy zaledwie 0,2 proc. zdrowych dzieci w wieku między 1. tygodniem a 1. rokiem życia. Dziecko umiera podczas snu, zwykle w nocy. Zjawisko to częściej występuje wśród wcześniaków i dzieci nałogowych palaczek. Maluchy te prawdopodobnie mają nieprawidłowo wykształcony układ oddechowy lub problemy z bezdechem, który, na szczęście, da się wykryć i leczyć. Warto też monitorować oddech maleństwa elektronicznym monitorem oddechu lub materacykiem z czujnikiem. SIDS można zapobiegać, dbając o zdrowy styl życia w ciąży i podczas karmienia. W obecności dziecka absolutnie nie wolno palić papierosów. Ryzyko zmniejsza także układanie dziecka do snu na plecach i nieprzegrzewanie go.
Dostosuj wysokość materacyka w łóżeczku do wieku dziecka. Noworodki można układać na najwyższym poziomie, starsze niemowlęta wymagają obniżenia materacyka, zanim zaczną się przekręcać i siadać.
Nie wkładaj do łóżeczka poduszek, miękkich ochraniaczy ani puchatych maskotek – malec może zarzucić je sobie na buzię.
Nie zakładaj dziecku do snu czapeczki, chyba że urodziłaś wcześniaka.
W pokoju, w którym śpi niemowlę, powinno być 20 st. C. Noworodki mogą czasem wymagać nieco wyższej temperatury, mniej więcej 21–22 st. C.
Do przykrycia nie używaj kołder ani grubych koców. Najlepszy będzie miękki śpiworek, niekrępujący ruchów dziecka, lub mały, lekki kocyk.
Na ścianie przy łóżeczku nie zawieszaj półek – mogą się oderwać i zranić malca.
polkosia, estrella, Magnosia, IviQ, Kasia82, agu258, Nynusia, annggela, lili_madlen lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualnyWitam się ponownie
Jestem już po wizycie... wg lekarza wszystko jest w normie, wymiary mojego szczęścia to:
BPD 55 mm
HC 194 mm
AC 159 mm
FL 38 mm
i waga całe 449 g
Ten lekarz również potwierdza, że będzie CÓRECZKA
Ogólnie średnio jestem zadowolona z badania bo lekarz nie był zbyt wylewny, większość rzeczy zobaczyłam na opisie z badania... No i zaczęłam się trochę martwić.... bo BPD odpowiada 23t0d i jest to największy wymiar... zaczęłam się martwić, że główka jest zbyt duża w stosunku do reszty ciała... no ale lekarz mówił, że nie ma nic niepokojącego więc chyba pozostaje mu wierzyć... zresztą to specjalista z tej listy, która tu była wielokrotnie wklejana więc chyba zna się na rzeczy prawda?
IviQ dziękuję, za informacje nt szpitala... ja ostatnio zaczęłam się zastanawiać nad porodem w Bydgoszczy... bo toruńska porodówka ma baaardzo słabe opinie... no ale jeszcze jest trochę czasu do zastanowienia więc zobaczymy....
Widziałam, że pojawił się temat imion... teraz kiedy już raczej pewne jest, że będzie córeczka to musimy z mężem coś ustalić, a nie będzie to łatwePodoba mi się Olga ale nie wiem jak mogłabym mówić do niej zdrobniale, myślałam też o Izie ale kojarzy mi się negatywnie z pewną dziewczyną
ostatnio coraz bardziej skłaniam się ku Kindze ale mężowi się nie podoba... On proponuje Igę
Ojj będzie ciężko
Ja chyba też zapiszę się na ćwiczenia dla ciężarnych, przed ciążą ćwiczyłam i trochę mi tego teraz brakuje. Poza tym widziałam, że w tym miejscu gdzie są ćwiczenia dla ciężarnych, raz na dwa tygodnie odbywają się zajęcia na rowerkach stacjonarnych podczas, których położna prowadzi pogadanki na temat porodu, oddychania, opieki nad noworodkiem i połogu... Ciężarne ćwiczą, a dodatkowo mogą posłuchać ciekawych rzeczy więc wydaje mi się, że dobra opcja. W przyszły wtorek mam wizytę u mojej ginekolog i zapytam czy nie widzi przeciwwskazań...
Jacusianka super, że z Ignasiem wszystko dobrzeŚliczny jest
Co do glukozy to ginekolog ma mi dać skierowanie dopiero za tydzień. Moja koleżanka zasłabła po jej wypiciu więc jak widać różnie kobiety reagują... dlatego ja wybiorę się z mężem (tak na wszelki wypadek)
Dzięki dziewczyny za kciuki! :*ola.321, jacusianka, Lexie, onka, IviQ, szczesliwa_mamusia21, agu258, Nynusia, paula1, annggela, lili_madlen lubią tę wiadomość
-
polkosia wrote:Ja właśnie dlatego chciałabym spróbować otulacza
Tylko czy nie za zimno będzie dziecku? W końcu rodzimy na jesieni...
Ja na początek zdecydowałam się na kupno rożka, no i pewnie będzie cieplejszy a potem może być kocykiem
.
Kasia82 lubi tę wiadomość
-
Olu, o rożku jeszcze nie myślałam. Cieńszy i grubszy mają swoje plusy, muszę przemyśleć. Na pewno nie chciałabym maluszka przegrzać, więc nie wiem czy na ten cieńszy się nie zdecydować. Jakby było maleństwu za zimno, można dodatkowo okryć kocykiem lub cieplej ubrać. Później będę układać pod pościelą, tak jak córcię. Przy młodej miałam dwa komplety. Kochana, my często mamy swoje cudowne wizje, z których niekoniecznie będą zadowolone nasze dzieciaczki. U nas na przykład się nie sprawdziły śpiworki, bo córcia nie lubiła takiego ograniczenia i rozkopywała się nawet z takich, które miała na ramionach. Do tej pory nie wiem, jak ona to robiła.
ola.321 wrote:Kasia - a grubszy czy cieńszy kupisz ten rożek?
a później stosowałaś koc czy pościel?Wiadomość wyedytowana przez autora: 1 czerwca 2015, 19:27
ola.321 lubi tę wiadomość
-
Jacusianka cudowny synuś!
Co do krzywej cukrzycowej ja jestem przerazona, mnie mdli bo slodzonym jogurcie lub jak zjem wiecej niz 2 kostki czekolady a tu mam wypic 75g:/ mi lekarka tez mowila ze 2h i na czczo. Nic nie mowila o tygodniach ale ze mam przyniesc na wizyte 21 go chcialam isc teraz ale czytajac ze od 24 tyg jak ktoras napisala poczekam bo jestem dopiero w 21
baaaaaaaaaaaaaaaaardzo dziękuję za info na temat śmierci łóżeczkowej. cenne informacje.
lece na kebaba bo mi sie dzis gotowac nie chcialo i do kina buziakijaroszka lubi tę wiadomość
[/link]
NT=1,0, 2,995 MoM B-HCG 0,620 Pappa T21 1 :98 Wynik po Nifty 1:238000000 Kornelek)))