Październikowe Szczęścia 2016
-
WIADOMOŚĆ
-
jej dziewczyny ale jesteście szybkie, ja nawet nie myślę o szpitalu jeszcze, na razie wszystko jest dla mnie tak nierealne, jak zobaczę w czwartek na usg to wtedy uwierzę, będzie wtedy 7t3d.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 lutego 2016, 14:58
Visenna, adrenalina lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualnyOla_Ola wrote:Ruletka ja też jestem z Warszawy. Chcę rodzić na Karowej.
Adrenalina ja biorę Femibion Natal 1 i wit.d3
Dziewczyny, myślicie że jak pójdę na usg 6w 3d będzie już widać serduszko?
Ola Ola ja też chcę rodzić na Karowej. Może będziemy w jednym czasie na porodówce?
W szpitalu na Karowej miałam HSG, moja prywatna gin tam pracuje i tam mi zaleca, aby w razie co jechać z problemami i z porodem. W czwartek wyszłam ze szpitala, a byłam właśnie na Karowej przez 6 dni. Opieka bardzo dobra, czysto, ładnie i dobre jedzenie. Zapisałam się też tam do przychodni przyszpitalnej do Patologa ciąży (bo mam mutację genu MTHFR). Ja mieszkam pod Warszawą, ale dojazd na Karową zajął nam ostatnio 25 minut, więc nie jest źle.Ola_Ola lubi tę wiadomość
-
kkkaaarrr wrote:To chyba nie koniecznie reguła, ja w pierwszej ciąży w 5t5d (tj. 12 dni po spodziewanej @) widziałam już serduszko (potwierdzona owu w 14dc). "Coś" czyli pęcherzyk widać już ładnych kilka dni wcześniej. W pirwszej ciąży miałam betę 430 w 31 dc a teraz w 32 blisko 1500, myslalam, ze owu byla 15dc, ale chyba musiala byc wczesniej patrzac na te wyniki. W najblizsza srode na serduszko jeszcze nie liczę, ale pecherzyk z kropeczką mam nadzieję juz zobaczyc (to bedzie dokladnie 5t0d)
-
nick nieaktualnyOla_Ola wrote:tak dla siebie poziom progesteronu i poziom tsh (biorę leki na tarczyce)
dostałam listę badań od gin, najpierw pójdę do internisty, czy coś z tej listy jest refundowane
A ja będę prowadzić ciążę podwójnie.
1. Prywatnie - już mam założoną kartę ciąży.
2. Na NFZ - pierwszą wizytę mam 18.02. i to będzie początek 7. tygodnia ciąży.
Mam nadzieję, że dzięki temu wszystkie badania będę miała bezpłatnie (bo na NFZ i właściwie opieki od lekarza z przychodni rejonowej za dużej się nie spodziewam), a prywatnie chodzę do mojej pani gin, bo jej ufam i czuję się bezpiecznie (to ona zaleciła mi Clexane i Acard; poza tym od niej będę brać zwolnienie).adrenalina lubi tę wiadomość
-
No właśnie, czy cały pakiet ciązowych badań z krwi jest refundowany? tzn czy wszystkie badania na ktore kieruje nas prywatny gin można zrobić z refundacją mając skierowanie od gina z nfz?
Kurcze zastanawiam się bo widzę że niektóe z Was chodzą i prywatnie i na fundusz... tylko u mnie kolejki do gina z nfz sa koszmarne... a rodzinny nie może chociaz czesci badan z tej listy wypisac na refundowanym skierowaniu?
Poki co jadę tylko na prywacie ale cos czuję że portfel odczuje ta sytuację -
Ja mam pakiet w LuxMedzie z prowadzeniem ciąży, więc liczę na to, że większość badań mam już w cenie. Nie wiem tylko co z porodem tutaj i tak pewnie muszę coś sama ogarnąć, ale... na razie o tym nie myśle
-
nick nieaktualnyWszystkie podstawowe badania, które są obowiązkowe w ciąży, na NFZ są refundowane. A jest tego sporo, więc moim zdaniem opłaca się prowadzić ciążę również na NFZ, właśnie ze względu na to, że badania będą za free.
Znalazłam w necie:
Obowiązkowe badania w ciąży laboratoryjne na NFZ
Obowiązkowe badania w ciąży laboratoryjne są bezpłatne, jeśli skierowanie na nie wystawi lekarz, który ma umowę z NFZ. W ciąży trzeba zrobić wiele takich badań, najwięcej – na początku, do 10. tygodnia ciąży.
Lista obowiązkowych badań laboratoryjnych w ciąży:
- grupa krwi i Rh,
- morfologia krwi w ciąży,
- badanie ogólne moczu,
- stężenie glukozy we krwi na czczo,
- VDRL,
- obowiązkowe badanie w ciąży na nosicielstwo HIV i HCV,
- badanie w ciąży w kierunku toksoplazmozy (IgG, IgM) i różyczki,
- cytologia w ciąży (jeżeli nie była wykonywana w ciągu ostatnich 6 miesięcy),
- stopień czystości pochwy.
Badania w ciąży - morfologia krwi i badanie ogólne moczu - będą powtarzane wielokrotnie. Każda ciężarna powinna mieć test obciążenia 75 g glukozy (w 24.–28. tygodniu ciąży) oraz posiew z przedsionka pochwy i okolic odbytu w kierunku paciorkowców B-hemolizujących (w 35.–37. tygodniu). Lekarz może wystawić skierowania także na inne badania w ciąży (np. hormonów tarczycy), jeśli są one uzasadnione. Może, ale nie musi, więc warto negocjować.
Badania prenatalne w ciąży na NFZ
Badania prenatalne mają na celu określenie ryzyka wystąpienia u dziecka poważnych chorób wrodzonych. Pierwszym ich etapem są badania prenatalne w ciąży nieinwazyjne (badanie krwi matki z dokładnym USG), a kolejnym – badania prenatalne inwazyjne (amniopunkcja, biopsja trofoblastu). Te badania prenatalne są refundowane przez NFZ tylko u tych kobiet, które są w grupie ryzyka. Aby zrobić bezpłatnie takie badania prenatalne trzeba spełnić co najmniej jedno z kryteriów: wiek powyżej 35 lat, wystąpienie w poprzedniej ciąży aberracji chromosomowej płodu lub dziecka, aberracje chromosomowe u ciężarnej lub ojca dziecka, zwiększone ryzyko urodzenia dziecka dotkniętego chorobą genetyczną, nieprawidłowy wynik badania USG lub badań biochemicznych.
Skierowanie na badania prenatalne wystawia lekarz prowadzący ciążę. Powinien o tym porozmawiać już podczas pierwszej wizyty.
Bezpłatnie badania w ciąży: zabiegi stomatologiczne
Już na początku ciąży przysługuje ci bezpłatna kontrolna wizyta u dentysty, który ustali plan leczenia. U kobiet ciężarnych NFZ refunduje leczenie kanałowe (endodontyczne) wszystkich zębów – także wielokanałowych, podczas gdy innym dorosłym pacjentom to nie przysługuje. Do leczenia kanałowego najlepiej wybierz gabinet wyposażony w endometr (wtedy nie będą konieczne zdjęcia RTG). Usuwanie osadu nazębnego (kamienia) przysługuje ci teraz nie raz na rok, jak wszystkim pozostałym ubezpieczonym, ale już po sześciu miesiącach od poprzedniego zabiegu.
Obowiązkowe badania w ciąży: USG na NFZ
Standard opieki okołoporodowej przewiduje trzy refundowane przez NFZ obowiązkowe badania USG w ciąży fizjologicznej. Te badania powinny się odbyć kolejno: w 11.–14. tygodniu ciąży, między 18. a 22. tygodniem i między 28. a 32. tygodniem ciąży. W sytuacji gdy lekarz ginekolog ma w gabinecie aparat USG, takich badań może być więcej – są one całkowicie bezpieczne. Jeśli konieczne są dodatkowe badania USG w ciąży, np. USG dopplerowskie (pozwalające na ocenę przepływów w krążeniu maciczno-łożyskowym) czy echo serca płodu – to też zostaną one wykonane bezpłatnie, o ile twój lekarz wystawi odpowiednie skierowanie.
A najlepiej zajrzyjcie tu: http://dokumenty.rcl.gov.pl/D2012001110001.pdf
na stronie 4, 5 i 6 jest dokładnie napisane, co ciężarnym przysługuje na NFZ.
adrenalina, Blu, urocza lubią tę wiadomość
-
Myślę, że jak nie ma się pakietu w jakieś klinice a chce się korzystać z usług gin prywatnego to warto prowadzić ciążę dwutorowo, także u gin na nfz.
Badania w ciągu całej ciąży robione prywatnie wychodzą naprawdę drogo...
adrenalina lubi tę wiadomość
-
anulka1978 wrote:RUTELKA dzieki pięknie opisane
Ja zobacze jakie skierowanie dostanę, na co itd i potem będę myslec
Mam np. grupe krwi oznaczona w poprzedniej ciąży i nie wiem czy teraz tez musze? tak samo rozyczka, toxo itp -
i różyczki chyba tez juz nie trzeba skoro sa przeciwciala... no zobaczymy jak to bedzie ale juz sie nastawiam na walke o miejsce u gina na nfz chociaz jednorazowo na ten najwiekszy pakiet badan z toxo, hiv, cytomegalią itp
Potem to juz glownie morfologia, mocz wiec bez szalenstwa cenowego chyba -
nick nieaktualny