X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Październikowe szczęścia 2018
Odpowiedz

Październikowe szczęścia 2018

Oceń ten wątek:
  • Patka0205 Znajoma

Wysłany: 20 marca 2018, 17:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Avarred wrote:
    Patka, Angie - witajcie :) Fajnie, że nasze grono się powiększa. Patka - mamy dzieci w tym samym wieku. Moja córka też ma 3,5 roku. Wy już powiedzieliście o dzidzi? Moja niby wie, ale nie wiem czy do końca rozumie ;) I już jest zazdrosna, bo też chce być u mamy w brzuszku.

Aga - gratuluję dobrych wyników. Choć nieciekawie brzmi ta sprawa z tętnicą. Nie wiedziałam, że zatrucie ciążowe można jakoś przewidzieć.

Mówiliśmy mu o dzidzi w brzuszku, ale on chyba jeszcze tego nie czai :) Niby przytulił się do brzuszka, pocałował, ale to by było na tyle. Przy zabawie go proszę, żeby uważał, sama staram się tak ustawiać, żeby w razie czego nie skoczył na brzuch, ale widać, że nie do końca rozumie o co chodzi. Tylko się złości, że nie chcę go podnosić, itp. Na początku to wchodził mi pod koszulkę i mówił, że to on jest malutkie dzidzi :) Zobaczymy, co to będzie jak się to dzidzi urodzi, bo synek to straszny zazdrośnik i mały samolub :p

ehgh93y.png
    u56ky7d.png
  • AnnaManna Ekspertka

Wysłany: 20 marca 2018, 17:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć kobietki!

Dawno mnie tu nie było, ale nadrobiłam trochę zaległości. Dużo piszecie :-)

Wczoraj oddałam prawie pół litra krwi do podstawowych badań, we wtorek mam drugą wizytę, a 10 kwietnia USG genetyczne i test PAPPA.

Powoli brzuszek robi się zaokrąglony. Nie mam już żadnej pary jeansów, w które mogłabym się dopiąć. W pracy jeszcze nie wiedzą o ciąży, ale jestem osobą dość szczupłą i muszę się nieźle ukrywać pod koszulami aby nie wyszło na jaw :-) Mam zamiar powiedzieć im po genetycznych.

Teraz mam też etap paranoi. Ostatnio zjadłam pół kebaba i małego iTwista z KFC w ciągu jednego tygodnia i powiem szczerze, że miałam później wyrzuty sumienia, że truję własne dziecko. Kolejny przykład: używam lakieru do włosów (jedynie w celu podniesienia objętości, niezbyt dużo) i zastanawiam się, czy jest to mocno szkodliwe dla dziecka. Wy też tak macie?

ijpbio4pgzuzz66o.png
  • Avarred Ekspertka

Wysłany: 20 marca 2018, 17:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Patka - czyli dokładnie jak u nas :)

Annamanna - teraz staram się jeść cokolwiek jestem w stanie przełknąć, a nie ma tego dużo... Ale aż do przesady wiem czego należy unikać i przeczytałam pół internetu na ten temat ;) Pod koniec poprzedniej ciąży byłam straszna, bo właśnie jadłam KFC itp, bo wiedziałam, że przy karmieniu piersią czeka mnie długa abstynencja ;) Wtedy już nie ma zmiłuj, trzeba trzymać diety.

• Szimi Autorytet

Wysłany: 20 marca 2018, 18:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    NiecierpliwaKarolina
    dzieki za odpowiedź ;) a sprawdzalas gdzieś, pytalas lekarza czy jest bezpieczny tez zel do stosowania w ciązy?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 20 marca 2018, 18:56

31.01.2018- dwie kreski. Cudzie rośnij zdrowo <3
    zi133e3kabsyhy15.png
  • Karo_Wi Autorytet

Wysłany: 20 marca 2018, 19:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    AnnaManna wrote:
    Teraz mam też etap paranoi. Ostatnio zjadłam pół kebaba i małego iTwista z KFC w ciągu jednego tygodnia i powiem szczerze, że miałam później wyrzuty sumienia, że truję własne dziecko. Kolejny przykład: używam lakieru do włosów (jedynie w celu podniesienia objętości, niezbyt dużo) i zastanawiam się, czy jest to mocno szkodliwe dla dziecka. Wy też tak macie?

Nie i uważam, że nie ma co popadać w paranoję. Sama sobie nie odmawiam jedzenia typu junk food. Nie spożywam alkoholu, staram się nie wdychać dymu tytoniowego (i raczej nie wychodzić na dwór, kiedy jest zanieczyszczone powietrze), uważam na jedzenie, przez które mogę zarazić się toksoplazmozą i tyle.

Bo zaraz wyjdzie, że w sumie to nawet myć się nie wolno, bo może to zaszkodzić.

Mamusia_Ksawusia, NiecierpliwaKarolina, Cukierniczka lubią tę wiadomość

gg64e6ydj2x1myxr.png
  • Katiuszaaaa Autorytet

Wysłany: 20 marca 2018, 19:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    AnnaManna jesteśmy prawie w tym samym czasie ;) ale u mnie jeszcze nic nie widać może dla tego ze jestem wysoka dość szczupła co prawda ale mimo wszystko rozmiar nosze 38/40 wiec może mi się tam sporo zmieścić !

Powiedziałam dziś w pracy bo szefowa zaczęła rozdzielać nowe dodatkowe obowiązki i pomysłam ze to jest ten odpowiedni moment bo wolała bym żeby mi ich trochę zabierała a nie dokładała. Powiedział ze to naturalne ze cieszy się ze będzie dużo zmian w takim razie ale ona lubi zmiany, poprosiła mnie tylko ze jeśli będę miała iść na l4 to prosi żebym była już w ciągłości a nie co 2 tyg na 2 tyg. Generalnie nie było złe zapytała czy dobrze się czuje i pogratulowała. A i powiedziała ze nie powie nikomu innemu i ze jak będę miała ochotę to powiem sama w odpowiednim dla mnie czasie.

Mamusia_Ksawusia lubi tę wiadomość

• Cukierniczka Autorytet

Wysłany: 20 marca 2018, 20:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karo_Wi zgadzam się w 100%, nie ma co popadać w paranoję, żeby się faktycznie nie okazało, że nie możemy palcem kiwnąć, bo dziecku zaszkodzimy.

Katiuszaaa to fajnie, że szefowa tak zareagowała, jednak nie ma co panikować, potem się okazuje, że jest lepiej niż sobie to układamy w głowie. Ta rozmowa jeszcze przede mną i przyznam, że trochę mam stresa, ale jakoś po Twoim poście się uspokoiłam ;-)

Katiuszaaaa lubi tę wiadomość

atdc3e5euobdwxyo.png
    www.zcukremalbowcale.com
  • NiecierpliwaKarolina Autorytet

Wysłany: 20 marca 2018, 21:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Szimi wrote:
    NiecierpliwaKarolina
    dzieki za odpowiedź ;) a sprawdzalas gdzieś, pytalas lekarza czy jest bezpieczny tez zel do stosowania w ciązy?
    Wg mojego lekarza bezpieczny, "bo to w zasadzie sama woda" ;-)

Szimi lubi tę wiadomość

n59y8u69xkreiife.png
    n59y20mm7mm8z66z.png
  • Kathrine Autorytet

Wysłany: 20 marca 2018, 23:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny nie odzywałam się bo dopiero wróciłam do domu :) U maluszka wszystkie parametry w porządku :) Zdziwiłam się że maluch tyle urósł bo ostatnio miał 2.5cm a teraz już 6.4cm ;) Najlepsza część jak musiałam zakaszleć bo maluszek spał i nie chciał się ruszać hehe !! Potem od razu zaczął fikołki robić no coś niesamowitego ;) No i nadrobił trochę więc teraz jesteśmy 12+4 :)
    Pozdrawiam Was cieplutko i trzymam kciuki za wizytujące jutro :)

tym_janek, Avarred, Miru, PAPAVER, Cukierniczka, 1Malinka1, Lunitari, Mamusia_Ksawusia, Patka0205, OlinkowA, Flavia, NiecierpliwaKarolina, edka85, MP25, Marsylia, Szimi, aga94 lubią tę wiadomość

oar89jcgyxqv0eft.png
    syy28ribb69g96nw.png
  • Mamusia_Ksawusia Autorytet

Wysłany: 21 marca 2018, 07:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kathrine wrote:
    Dziewczyny nie odzywałam się bo dopiero wróciłam do domu :) U maluszka wszystkie parametry w porządku :) Zdziwiłam się że maluch tyle urósł bo ostatnio miał 2.5cm a teraz już 6.4cm ;) Najlepsza część jak musiałam zakaszleć bo maluszek spał i nie chciał się ruszać hehe !! Potem od razu zaczął fikołki robić no coś niesamowitego ;) No i nadrobił trochę więc teraz jesteśmy 12+4 :)
    Pozdrawiam Was cieplutko i trzymam kciuki za wizytujące jutro :)

czekałam na tę wiadomość;)

ktoś chyba jeszcze miał wczoraj prenatalne, dobrze kojarzę ?

Kathrine lubi tę wiadomość

74dip07wq093hfek.png

860ip07wa0euhgkg.png

20161001650123.png

• Milano Autorytet

Wysłany: 21 marca 2018, 08:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam się w pierwszy dzień wiosny i dzień w którym mamy chyba z 7 wizyt :D

Mamusia_Ksawusia, Cukierniczka, Kathrine lubią tę wiadomość

7 CS i w końcu są dwie kreski! :)

oar83e3kt53wl0vf.png
  • gosia1991 Ekspertka

Wysłany: 21 marca 2018, 08:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja jeszcze mialam wczoraj... Ale nie jestem zachwycona nimi, wizyta byla na 18.15, weslzismy dopiero o 19, badanie trwalo ponad godzine... przeziernosc karku mierzyl 3 razy pomijajac ze trwalo to z pol godziny bo maluch caly czas lezal na scianie i nie chcial sie odbic, i wzial do obliczen najwieksza czyli wyszlo mu 2.1 az!!!!!! w poprzedniej ciazy bylo 1.4 , wiec to mnie martwi, poza tym wszystko jest ok, ryzyko trisomii 21 - 1:1201 , trisomii 18 - 1:6184. Wiec generalnie zaluje ze nie spojrzalam wczesniej na wyniki z 1 ciazy i nie zrobilam Pappa... w Pt ide na genetyczne na nfz zobaczymy co tam wyjdzie i najwyzej zrobie Pappa...
    Co do plci, to mial byc taki zaje**** lekarz, a on powiedzial ze jest za wczesnie 12+2 , najpierw mowil o chlopcu potem ze jednak bardziej dziewczynka... a termin idealnie z miesiaczka 30,09 , ale zostaje z wami :D

9f7ji09kazchgo2e.png

w4sqyx8diam2g7k8.png
  • OlinkowA Autorytet

Wysłany: 21 marca 2018, 08:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny gratuluję wspaniałych wizyt no i czekamy na równie dobre wieści dzisiaj :)
    Powiem Wam, ze ta pogoda powoli zaczyna być dobijająca i depresyjna wręcz (mnóstwo u mnie sniegu, pada od soboty no i ciągły mróz, mam już dosyć codziennego skrobania samochodu przed wyjazdem do pracy) :(
    A dzisiaj pierwszy dzień wiosny! Masakra!

qdkkk6nllsldr26a.png
  • Flavia Autorytet

Wysłany: 21 marca 2018, 08:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gosia nie denerwuj się, przecież ryzyko jest małe i przezierność mieści się w normie.
    Często się zdarza, że jak jest dziewczynka to długo lekarz nie potwierdza płci. Mnie mawet nie potwierdził do końca z córką w 20 tygodniu na badaniu połówkowym. Oni wypatrują tam kształtu hamburgera, a u nas była delikatna ta "pusia".

Szimi lubi tę wiadomość

• Cukierniczka Autorytet

Wysłany: 21 marca 2018, 09:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny powodzenia na wizytach dzisiaj :-) pierwszy dzień wiosny będzie szczęśliwy :-)

Nie chcę zapeszać, ale od poniedziałku czuję się powoli jak człowiek znowu, bez (większych) mdłości, nie robi mi się słabo, mam siłę żeby cokolwiek zrobić, nawet sałatkę wczoraj zrobiłam. Oby to nie była jedna jaskółka tylko :P

atdc3e5euobdwxyo.png
    www.zcukremalbowcale.com
  • gosia1991 Ekspertka

Wysłany: 21 marca 2018, 09:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    http://uploadfile.pl/pokaz/1390962---tb95.html

Tu macie link do filmiku ktory dostalam w 3d , ja tam widze jajka :D

ataeb lubi tę wiadomość

9f7ji09kazchgo2e.png

w4sqyx8diam2g7k8.png
  • OlinkowA Autorytet

Wysłany: 21 marca 2018, 09:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    gosia1991 wrote:
    http://uploadfile.pl/pokaz/1390962---tb95.html

Tu macie link do filmiku ktory dostalam w 3d , ja tam widze jajka :D
    u mnie tylko na tym filmiku jakiś monitor komputera się wyświetla :D

qdkkk6nllsldr26a.png
  • Megsss Autorytet

Wysłany: 21 marca 2018, 10:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam sie w 11 tygodniu ;)
    Moje słabe samopoczucie pomalu się normuje .. nie jest jeszcze super ale jest dużo lepiej ..
    Z gorszych spraw to 8mka jeszcze nie odpuściła ..postanowiłam poczekać jeszcze 1-2 dni jak nie przestanie cmic podreptam do dentysty ...od 2 dni wieczorami boli mnie tez żołądek :/ nie wiem o co chodzi ..jem dość lekko i zdrowo
    Wymioty odpuściły już ponad tydzień ciszy .. mdlosci dają żyć .. nie męczą już całe dnie ..
    Bylam na badaniach , mam licha morfologię .. zobaczymy co lekarz powie .. zrobiłam tez tsh wyszedł mi wynik 1,83 przy normie do 4,2 ... wydaje się ze ok ? Kompletnie się na tym nie znam , któraś z was podpowie ?
    Trzymam kciuki za dziejsze wizyty :)
    Miłego dnia :)

• Karo_Wi Autorytet

Wysłany: 21 marca 2018, 10:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wynik TSH w ciąży powinien być podobno MAKSYMALNIE 2.5, więc Twoje 1.83 to wynik rewelacyjny :)

Megsss lubi tę wiadomość

gg64e6ydj2x1myxr.png
  • Marsylia Autorytet

Wysłany: 21 marca 2018, 11:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kciuki za dzisiejsze wizyty.

gosia NT mieści się w normie, lekarz zawsze bierze największą wartość do wyliczenia ryzyka. Pomiar może był zrobiony jak dziecko lekko odchyliło głowę w tył i już jest zawyżony. Na razie ja nie widzę powodów do paniki ;)

Edit. Wikusia dziś ma małe święto - Światowy Dzień Zespołu Downa

Wiadomość wyedytowana przez autora: 21 marca 2018, 11:53

NiecierpliwaKarolina lubi tę wiadomość

Eliza Barbara <3 wcześniak 35/36tc
    d69cj48ax1acv9cd.png

Wiktoria Klara <3 wcześniak 27tc, ZD
    bhyw9vvjj54cn9n5.png
‹‹ 288 289 290 291 292 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Sezonowa dieta zwiększająca płodność – płodne smaki jesieni

Jesień to świetny moment na wprowadzenie zmian do stylu życia i diety, które mogą pozytywnie wpłynąć na płodność i tym samym zwiększyć szanse na zajście w ciążę. Jakie produkty wybierać jesienią? Które składniki mają szczególne znaczenie w kontekście płodności? Podpowiadają ekspertki - Ania i Zosia z Akademii Płodności. 

CZYTAJ WIĘCEJ

O tym jak kalendarz dni płodnych zjednoczył kobiety podczas starania o dziecko - relacja ze spotkania Ovu dzieci!

Jeśli kiedykolwiek zastanawiałaś się co sprawia, że kobiety, matki są tak silne i wytrzymałe, to musisz to przeczytać! My znamy już odpowiedź – nasza moc leży w relacjach jakie potrafimy tworzyć z innymi kobietami. Wsparcie jakie sobie dajemy i energię do działania jaką sobie nawzajem przekazujemy jest wartością o której należy mówić głośno! Dowodem na to jest ta relacja z wyjątkowego zdarzenia – zlotu użytkowniczek OvuFriend i BellyBestFriend, wspaniałych kobiet, cudownych Mam! Przeczytaj, jak kalendarz dni płodnych zjednoczył kobiety podczas starania o dziecko  

CZYTAJ WIĘCEJ

Niechęć do seksu - czy to możliwe? Co zrobić, by staranie się o maluszka znów było przyjemnością?

Znasz ten stan, kiedy od miesięcy lub lat staracie się o wymarzonego potomka? Wasze życie biegnie tak naprawdę od pierwszego dnia cyklu do owulacji, od owulacji do testu ciążowego, od wizyty w laboratorium do wizyty u lekarza - często kolejnego z kolei? Czas biegnie nieubłaganie, a starania nie przynoszą skutku. Mimo chęci coraz częściej pojawia się blokada i niechęć do współżycia. Skąd się to bierze i jak temu zaradzić? Co zrobić, by seks cieszył jak dawniej?

CZYTAJ WIĘCEJ