Październikowe szczęścia 2018
-
WIADOMOŚĆ
-
Nie mój nie robi połówkowego, ja nie zapisywałam się na zapas tylko przy okazji. Chciałam akurat do tego lekarza, który robił mi genetyczne, bo on okazało się jest wogóle znanym w moim mieście specjalistą. Ogólnie zajmuje się najbardziej ciążami bliźniaczymi, więc doszłam do wniosku, że jak bliżniaki podglada to moja niunię obejrzy z każdej strony tym bardziej dokładnie jeszcze na połówkowym. Ale może jeszcze zrezygnuję z niego i pójdę do kliniki, gdzie chodzę i mam nadzieję będę rodzić, zobaczę duzo czasu jeszcze mam
Basia82 lubi tę wiadomość
-
sald wrote:Żadna z Was nie słyszała o czym takim jak pielektazje w nerkach płodu obustronne ?
1Malinka1, sald lubią tę wiadomość
-
Witam, chciałam do Was dołączyć
podczytuje od jakiegoś czasu, ale dopiero teraz jestem w jako takim stanie żeby coś zacząć pisać. Mam już synka który długo miał być jedynakiem, ale zaczęłam się łamać i przekonałam męża który i tak nie był do końca pewny czy to dobry pomysł, udało się za pierwszym razem a na USG okazało się, że to bliźniaki
termin mam na 20 października, 11 kwietnia prenatalne, dostałam skierowanie bo jednemu maluchowi za szybko bije serduszko. Ja od 3 tygodni walczę z mega przeziębieniem od wczoraj na antybiotyku i mam nadzieje, że już do przodu
Liczę, że uda mi się pisać z Wami na bieżąco
Flavia, sald, Patka0205, Cukierniczka, Ewelka Elka, Mamusia_Ksawusia, edka85, gosia1991, Blu, Katiuszaaaa lubią tę wiadomość
-
Dziewczyny ... u mnie jest tyle śniegu ... ze chyba zacznę lepić pierogi zamiast gotować jaja na twardo ...
Właśnie zaczynam tygodniowy urlop ( poza lekarzem w środę ) nie mam absolutnie żadnych planów i obowiązków ..
Dawno się tak nie cieszyłam z wolnego ...
Czytając wasze opinie o pappa mimo ,ze mam skierowanie to zastanawiam się czy robić ..będę miała gorąca głowę do środy .. -
katberry wrote:Cześć dziewczyny,
Edka współczuje stresu, ale wierzę że wszystko skończy się dobrze.
Byłam dziś na USG prenatalnym, NT=2,0, CRL: 65 mm, FHR: 167
Wyszło mi ryzyko trisomii 21 = 1:2827, ryzyko trisomii 18 i 13 <1:20 000
Co dziwne teraz oglądam wyniki Pappa:
wolne bHCG - 2,556 MoM
PaPP-A 0,456 MoM
Mądry internet mówi: "W przypadku zespołu Downa: wartość fb-HCG przekracza 2,52 MoM; wartość PAPP-A jest poniżej 0,5 MoM."
Wyniki podejrzane, ryzyko ostatecznie wyszło niskie.
Lekarz powiedział, że wszystko jest ok, nic nie mówił o zwiększonym ryzyku.. Tu na forum gorąca dyskusja, więc zaczęłam czytać sprawdzać i nie wiem po co? Pappa z krwi robiłam 9 dni temu.
A i jeszcze dodam: kość nosowa widoczna, wiek 33 l
Hej, odebrałam dziś wynik chyba ktoś się walnął w przekazaniu info przez telefon, ryzyko tristomii bskorygowane wyszło 1:137 a nie 1:4.
Edka jakbyś spojrzała, wiek 35, fhr 163, crl 60,2mm, my 1,9mm, bhcg 1,399nom, pappa-a 0,271, dodatkowo niskie stężenie białka kazali brać acard -
Dere wrote:Hej, odebrałam dziś wynik chyba ktoś się walnął w przekazaniu info przez telefon, ryzyko tristomii bskorygowane wyszło 1:137 a nie 1:4.
Edka jakbyś spojrzała, wiek 35, fhr 163, crl 60,2mm, my 1,9mm, bhcg 1,399nom, pappa-a 0,271, dodatkowo niskie stężenie białka kazali brać acardTak jak u ciebie, tak i u mnie obniżone pappa-a tak zaniżyło wynik. No i oczywiście ten nieszczęsny wiek kalkulator traktuje zbyt poważnie. Obniżone pappa jest wskazaniem do zażywania acard. Ja dostałam od razu nakaz przyjmowania 150 mg dziennie. Ma to przeciwdziałać niewydolności łożyska, które najprawdopodobniej może nas dotyczyć w ostatnim trymestrze. Bardzo dobre rezultaty daje acard w zapobieganiu hipotrofii płodu. A nie miałaś w poprzednich ciążach problemów z nadciśnieniem, cukrzycą, zatruciem ciążowym, wczesnym porodem?
-
Dere wrote:Jeszcze nie bo ryzyko duże, konsultuje to w przyszłym tygodniu z innym ginem
-
U nas dziś piękne słońce, chce się góry przenosić
Od razu dostałam duży zastrzyk energii, posprzątałam dół, wyniosłam stertę śmieci, byłam na poczcie, spacerze i zakupach. Teraz chwila oddechu i grzeję obiad.
Kuchnię w większości ogarnie mąż także jutro ostatnie porządki i ja odpoczywam