X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Październikowe szczęścia 2018
Odpowiedz

Październikowe szczęścia 2018

Oceń ten wątek:
  • Karo_Wi Autorytet

Wysłany: 14 kwietnia 2018, 12:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, u mnie też jeszcze brzucha nie widać, wychodzi tylko wieczorami (ale też nie jakiś ogromny) i raz mi się zdarzyło, że się zrobił OGROMNY- jak się na maksa najadłam i przy okazji w tym samym czasie miałam od dłuższej chwili pełny pęcherz.
    Natomiast przed ciążą nosiłam spodnie tylko z wysokim stanem, a od dnia zrobienia testu ciążowego bardzo mi się brzuch uwrażliwił. Spodnie od samego początku zapisałam sposobem na gumkę, wkurza mnie jak mi mąż położy rękę na brzuchu (przez sen) albo jak na mnie leżą pasy bezpieczeństwa w samochodzie (już kupiłam podkładkę obniżającą pas, jest super) czy podczas chodzenia puka mnie w brzuch mała torebka przewieszona przez ramię. Do szału doprowadza mnie również gumka od legginsów albo szersza gumka od dresów przechodząca tuż pod pępkiem.
    W związku z tym postanowiłam wybrać się do H&M Mama już chyba w 10 t.c.- i to był strzał w dziesiątkę :) Kupiłam jedną parę spodni super skinny, są bardzo wygodne i uwielbiam je nosić. Minusem jest tylko to, że wzięłam rozmiar większe niż normalnie noszę (chciałam, żeby były "na później" i chyba przechodzę w nich do końca ciąży) i w związku z tym, że pas ciążowy nie ma się na czym trzymać, to mi trochę zjeżdżają z tyłka.
    Muszę się zaopatrzyć jeszcze w jakieś krótkie spodenki ciążowe, legginsy ciążowe i sukienki (najlepiej takie z miejscem na brzuch i do karmienia, będę miała na przyszły rok). Bluzek moim zdaniem nie ma co kupować. Kupiłam jedną i oczywiście na brzuchu wisi na maksa ;)
    Podobno jeszcze całkiem niezłe ciuchy są na Zalando- konkretnie z New Look Maternity. I w dodatku tanie :)

gg64e6ydj2x1myxr.png
  • Karo_Wi Autorytet

Wysłany: 14 kwietnia 2018, 12:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A no i teraz powoli zaczynam rozważać wymianę biustonosza... W chwili obecnej noszę 65F i większa pierś (mam widoczną dysproporcję) już powoli zaczyna wylewać się z miseczki. Kalendarz na BBF podpowiada, że już teoretycznie powinnam rozważyć wymianę, ale poczekam jeszcze przynajmniej do końca kwietnia.

gg64e6ydj2x1myxr.png
  • Flavia Autorytet

Wysłany: 14 kwietnia 2018, 20:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja kupiłam jakiś czas temu spodnie ciążowe w H&M. Wzięłam rozmiar 38, bo wydały mi się wąskie w nogawkach, no i chciałbym, żeby posłużyły do końca ciąży.

Wróciłam, przeżyłam, Druskienniki są świetne. Zrobili teraz specjalną strefę dla maluchów z plażą, brodzikiem z falami i małymi zjeżdżalniami, także córcia bardzo zadowolona. Syn dodatkowo poszalał na wielkich zjeżdżalniach. Niestety padam z nóg.
    Widzę, że cisza to chyba też udanie spedzacie czas ;)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 kwietnia 2018, 20:43

• Sea Ekspertka

Wysłany: 14 kwietnia 2018, 21:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    We wtorek mam usg. BĘDZIE to 15 tydzień- A dokładnie 14 tydzień i 5 dni. Czy są szanse na poznanie płci? JUŻ nie pamiętam W którym TYGODNIU poznałam płeć Synka, hmmm najbardziej bym nie chciała usłyszeć, że widzi na80% córke/synka - to już wolę żeby powiedział, że nie widzi nic i na kolejnej wizycie określił.

• sald Koleżanka

Wysłany: 14 kwietnia 2018, 21:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cukierniczka wrote:
    Sald o której masz wizytę? Ja też wizytujęwe wtorek, po 4 tygodniach! Już się nie mogę doczekać!

Wizytujemy o 16:30. Idziemy z partnerem razem po raz pierwszy. Mam nadzieję, że wszystko będzie w porządku :)
    Cukiernicza trzymam kciuki za wizytę i maleństwo :*

Cukierniczka lubi tę wiadomość

0d1y9jcgj994h7bo.png
  • gosia1991 Ekspertka

Wysłany: 14 kwietnia 2018, 21:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Z innej beczki, do mam ktore maja doświadczenie z maluchami i do tych ktore nie mają z maluchami ale mają z ludzmi. Co na gorączke u dziecka? Syn 1,5 roku gorączka od wczoraj (chyba ząbkowanie), do tego 3 luzne kupy w ciagu dni (normalnie byla jedna, a ostatnio co dwa dni), podalam godzine temu Apap forte i nie spadla. 38,6 mamy poki co. Od jakiej temp robic oklady i podać czopek ?

9f7ji09kazchgo2e.png

w4sqyx8diam2g7k8.png
  • Cukierniczka Autorytet

Wysłany: 14 kwietnia 2018, 21:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sea, to zależy jak się maluch ułoży, nam lekarz powiedział już na badaniach prenatalnych, które miałam jakoś pod koniec 12 tygodnia. Też mam wizytę we wtorek i ciekawe czy się nie okaże, że to jednak dziewczynka ;-)

Edit: Sald, ja mam o 16:40 czyli w tym samym czasie prawie mamy, będę pamiętać i trzymać kciuki :-)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 kwietnia 2018, 21:27

OlinkowA, sald, Sea lubią tę wiadomość

atdc3e5euobdwxyo.png
    www.zcukremalbowcale.com
  • Avarred Ekspertka

Wysłany: 14 kwietnia 2018, 21:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    gosia1991 wrote:
    podalam godzine temu Apap forte i nie spadla. 38,6 mamy poki co. Od jakiej temp robic oklady i podać czopek ?

Jak apap nie pomaga można podać jeszcze od razu ibuprom/nurofen. Ibuprom obciąża nerki, a apap wątrobe, więc można je podawać razem (to zalecenie pediatry). Moja córka właśnie dostała i to i to, bo ma zapalenie ucha i sam ibuprom nie wystarczył. Na szczęście na zapalenie ucha świetnie pomaga psiknięcie do nosa sprayem obkurczającym śluzówki. Obkurcza też ucho od środka, bo u dziecka to bardzo blisko jest. Dziecko nie wyje przez godzinę zanim przeciwbólowy nie zacznie działać. Polecam patent, zalecone przez laryngologa. Nie wiem niestety jak jest z okładami...

gosia1991 lubi tę wiadomość

• julita25 Ekspertka

Wysłany: 14 kwietnia 2018, 21:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    gosia1991 wrote:
    Z innej beczki, do mam ktore maja doświadczenie z maluchami i do tych ktore nie mają z maluchami ale mają z ludzmi. Co na gorączke u dziecka? Syn 1,5 roku gorączka od wczoraj (chyba ząbkowanie), do tego 3 luzne kupy w ciagu dni (normalnie byla jedna, a ostatnio co dwa dni), podalam godzine temu Apap forte i nie spadla. 38,6 mamy poki co. Od jakiej temp robic oklady i podać czopek ?

okłady możesz już robiC

860ix1hphkehqfnu.png
    qq87ej28nhnmcvys.png
  • edka85 Autorytet

Wysłany: 14 kwietnia 2018, 22:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie lekarz nie będzie musiał mi mówić płci na podstawie usg i obstawiać, czy jest to na 100% czy jednak mniej, bo będę ją znała już z badania panoramy. Wyniki mam poznać w poniedziałek - a przynajmniej taką dostałam deklarację. Nie stresuję się, bo wychodzę z założenia, że badanie genetyczne wyjdzie ok - innej opcji nie biorę pod uwagę. Jedynie czekam na info na temat płci :)

*SmoczycA*, NatkaZ, Blu, Mamusia_Ksawusia lubią tę wiadomość

Piąte w drodze! Będzie dziewczynka 😁
    preg.png

4️⃣Córka 06.2023
    3️⃣Synek 04.2022
    2️⃣Córka 08.2020
    1️⃣Synek 09.2018
    "Ty utkałeś mnie w łonie mej matki. Dziękuję Ci, że mnie stworzyłeś tak cudownie, godne podziwu są Twoje dzieła" (Ps139)
  • *SmoczycA* Autorytet

Wysłany: 14 kwietnia 2018, 23:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Edka masz takie samo podejscie jak ja do nifty;) ale jak tylko zobaczylam wynik prawidlowy,pleć żeńska to ryczałam jak glupia i mąż przez telefon prawie zawału dostał;)

edka85, NatkaZ lubią tę wiadomość

km5szbmh5pl1vtix.png
    2nn3gywlmnvu4555.png
  • edka85 Autorytet

Wysłany: 14 kwietnia 2018, 23:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hehe :) To być może u nas też będą takie emocje. Zwłaszcza, że mamy spór co do płci. Mąż twierdzi, że będzie córka i już nawet mówi do brzucha w żeńskiej formie. Ja opieram się na matczynej intuicji i mówię, że to chłopiec. No i zobaczymy kto będzie miał nietęgą minę :D

Piąte w drodze! Będzie dziewczynka 😁
    preg.png

4️⃣Córka 06.2023
    3️⃣Synek 04.2022
    2️⃣Córka 08.2020
    1️⃣Synek 09.2018
    "Ty utkałeś mnie w łonie mej matki. Dziękuję Ci, że mnie stworzyłeś tak cudownie, godne podziwu są Twoje dzieła" (Ps139)
  • *SmoczycA* Autorytet

Wysłany: 14 kwietnia 2018, 23:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    O to u nas oboje byliśmy pewni że będzie chłopak ;) i nawet imie tylko męskie było wybrane;) wiec u nas matczyna i ojcowska intuicja poszła się turlać :D ale co by nie było życzę zdrowiuśkiego maluszka i łez radości ;)

edka85 lubi tę wiadomość

km5szbmh5pl1vtix.png
    2nn3gywlmnvu4555.png
  • 1Malinka1 Autorytet

Wysłany: 15 kwietnia 2018, 08:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć dziewczyny :)
    Ja bardzo licze, że dowiem się jaka będzie płeć 25.04, to będzie 15t+1. Wiadomo zdrówko najważniejsze, ale nie ukrywam, że bardzo chciałabym mieć dziewczynkę.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 15 kwietnia 2018, 08:34

f2wlpx9ishio9eby.png
    tb738ribmbqosoos.png
  • Flavia Autorytet

Wysłany: 15 kwietnia 2018, 08:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gosia1991, ja ci nie pomogę, bo paracetamolu i ibuprofenu nie stosuję od lat. Do 39,0 stopni nie zbijam temperatury w ogóle.

Sea, chyba żaden lekarz Ci nie powie, że na 80% dziewczynka, jak chłopak to bedzie pewny. Mnie w poprzedniej ciąży nawet na połówkowych powiedział, że bardzo delikatna ta dziewczynka i nie widać klasycznego hamburgera. A znajomej w 9 miesiącu powiedzieli, że jest jednak chłopak- wypadki chodzą po ludziach.

Edka ja też byłam przekonana, że to chłopak bedzie, ale niestety matczyna intuicja mnie zatwiodła, oby tobie się spełniło.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 15 kwietnia 2018, 08:35

Sea lubi tę wiadomość

• NatkaZ Autorytet

Wysłany: 15 kwietnia 2018, 08:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam się w 17 tygodniu rozpoczętym :P Co do płci to ja w obu miałam przeczucie na chłopca i jakoś sie ne sprawdziło :P Chociaż teraz to jednak do końca nie wiadomo czy dziewczynka nie zmieni się w chłopca :D

Mamusia_Ksawusia lubi tę wiadomość

Nadia 24.01.2010 ❤ 36+4; 2700g i 51 cm ❤
    Antonina 17.09.2018 ❤ 38+0; 3260g i 53 cm ❤
    Mikołaj 14.06.2021 ❤️38+1; 3510g i 53 cm ❤️
    Aniołek [*] 9tc - 18.11.2016
  • Katiuszaaaa Autorytet

Wysłany: 15 kwietnia 2018, 10:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    u mnie według badań prenatalnych był dokładnie 13 tydzień czyli termin z 24 przesunął się na 18 październik, i dr wykonujący powiedział że zadko kiedy dziecko tak się ułoży zeby tak dobrze można było ocenić płeć pewność 90% wiec raczej dużo. mąż stwierdził że ona będzie za ładna i co on zrobi biedny ? jak ja ochroni? i on musi zapisać ja na karate zeby sie umiała bronić!

• Blu Autorytet

Wysłany: 15 kwietnia 2018, 13:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nam też dał 90% na dziewczynkę :) ja już kupiłam pierwsze bodziaki, bo akurat bardzo mi się spodobały :)

Moja intuicja też leży i kwiczy w każdej ciąży obstawiałam na opak :) teraz po usg tak mnie wysypało na twarzy, że śmiało mogę wracać do gimnazjum :p

Edka trzymam kciuki za dobry wynik :)

CBx2p2.pnglEw8p2.pngV23dp2.png
  • Martita25 Ekspertka

Wysłany: 15 kwietnia 2018, 15:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczyny :) Proszę podzielcie się kiedy miałyście pierwsze objawy ciąży.
    Jak było ze śluzem w drugiej połowie cyklu w którym zafasolkowałyście (po 20 dniu)?
    Ja na tą chwilę jestem w 22 dniu i śluzu praktycznie wcale (jak już coś jest to bardzo mało i lepkie)
    Czy któraś tak miała i jednak była w ciąży czy raczej nic z tego w tym cyklu już nie będzie?

Dzięki z góry za odpowiedzi, bo już wariuję w oczekiwaniu na to czy się udało :(

w57v3e3kj62w502x.png
    iv092n0abe21tvz2.png
  • Avarred Ekspertka

Wysłany: 15 kwietnia 2018, 16:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej. Ja miałam zawsze po zafasolkowaniu bardzo obfity śluz wtedy (ale to BARDZO). Ale nie wiem, czy inne dziewczyny też tak miały.

Martita25 lubi tę wiadomość

‹‹ 342 343 344 345 346 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Torbiel na jajniku - przyczyny, objawy i leczenie

Torbiel na jajniku od czasu do czasu pojawia się u większości kobiet. Są to cysty lub pęcherzyki, które zazwyczaj wypełnione są płynem i które najczęściej samoistnie znikają. Dowiedz się jakie są objawy torbieli i czy mogą być przeszkodą w zajściu w ciążę? Kiedy należy je leczyć i z jakimi chorobami mogą współwystępować. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Naprotechnologia - naturalna metoda podczas starania o dziecko i nie tylko.

Naprotechnologia (Natural Procreatice Technology, w skrócie: NPT lub NaPro) to metoda naturalnego wsparcia prokreacji. Ma wiele zwolenników, jak i całkiem sporo przeciwników, zanim wypowiesz swoją opinię, przeczytaj informacje jakie dla Ciebie zebraliśmy. Przeczytaj, na czym dokładnie polega naprotechnologia, czy jest przeznaczona tylko dla kobiet, czy również wspiera mężczyzn, w jakich przypadkach okazuje się najskuteczniejsza, a w jakich raczej się nie sprawdzi. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Progesteron - dlaczego jest tak ważny podczas starania o dziecko?

Progesteron to jeden z najważniejszych hormonów dla kobiecej płodności. Jaką rolę odgrywa podczas starania o dziecko, przy zapłodnieniu i we wczesnej ciąży? Jakie są normy i co się dzieje, kiedy stężenie progesteronu jest za niskie? Jak wygląda leczenie luteiną dopochwową i doustną? 

CZYTAJ WIĘCEJ