Październikowe szczęścia 2018
-
WIADOMOŚĆ
-
nick nieaktualnyJeśli już tak naprawdę żaden argument by nie przemawiał i nie chciałaby Ci wystawić L4 to możesz zażądać na piśmie, informacji że odmawia Ci wystawienia L4 i z jakiego powodu. Dla świętego spokoju wtedy myślę, że każdy lekarz wystawi zwolnienie, bo nikt na siebie takiego bata nie ukręci, że jakby cokolwiek stało się z twoją ciążą przez pracę, to jest za to odpowiedzialny.
Ale według mnie nie masz się póki co o co martwić.Szimi lubi tę wiadomość
-
Milano, mi się wydaje, że ci lekarze opłacani z takich pakietów zdrowotnych są najbardziej chętni do wystawiania zwolnień. Słyszałam o lekarzach na NFZ, którzy nie chcą wystawiać. Ja chodziłam w pierwszej ciąży na wizyty z takiego ubezpieczenia prywatnego z pracy i każdy ginekolog chciał tam od razu wystawiać L4
A stresy niestety każdemu się zdarzają! Ja w pierwszej ciąży byłam kłębkiem nerwów, bo kończyłam drugi kierunek studiów i miałam mnóstwo egzaminów, wystąpień, prezentacji (które mnie bardzo stresują) itd. Dzidzi to nie obeszło, była okazem zdrowia całą ciążę i po niej.Wiadomość wyedytowana przez autora: 23 kwietnia 2018, 14:42
-
Sam stres nie zrobi wielkiej krzywdy dziecku. No chyba że jest to bardzo silne przeżycie emocjonalne, takie porównywalne do stanu zawałowego. Wiele ciężarnych się stresuje z różnych powodów, a taką najpowszechniejszą przyczyną jest oczekiwanie na wyniki badań genetycznych. Te, które zrobiły nipty, bo lekarz ich nastraszył chorobą dziecka, wiedzą, co to stres. I o dziwo, u każdej te 2 - 3 tygodnie stresu "spłynęło po dziecku jak po kaczce".
-
Milano trzymam za Ciebie kciuki, wczoraj też miałam (tak, wczoraj - w niedzielę
) stresujący dzień w pracy i się zastanawiałam czy jest sens tu siedzieć skoro mogę iść na L4.
Ale ja bym chyba jednak poszła najpierw do pracodawcy, może sobie nie do końca zdaje sprawę jak jest i jak to przeżywasz, nie zaszkodzi pogadać. A jak coś to L4 zawsze możesz przynieść.
www.zcukremalbowcale.com -
Karo_Wi Nie to nie rozstęp
To raczej linea negra/alba czy jak to się tam nazywa heh
Co do robienia zakupów dla maluszka to też nic nie kupuję i nawet o tym nie myślę. Zacznę dopiero koło 30tc jak Marsylia bo jak na razie to nwm nawet kto tam sobie mieszka u mnie w brzuszku, ale może w piątek się dowiem
Milano ja bym się nie zastanawiała tylko poszła na l4.. Ja aktu chodze na nfz do gina i bez problemu wystawia mi l4 nawet o to prosić nie musze wiec nie wiem jak to jest. Chociaż na początku ciąży byłam u prywatnego gina i nie chciał mi wystawić nawet ze względu na ciezka prace fizyczna.
-
Milano uciekaj na l4 czym prędzej. Skoro wiedzą i tak Cie traktują i jeszcze dokładają Ci wiecej pracy to nie ma sie czym przejmowac tylko przynieść l4 i cześc. Lekarz wystawi Ci l4, tym sie nie przejmuj
-
Ja mam linea negra od kiedy sięgam pamięcią
Tzn. na pierwszy rzut oka nie było widać, ale ja dobrze znam swoje ciało i była tam już od bardzo dawna, na pewno od czasów nastoletnich. Teraz zrobiła się może ciut ciemniejsza i szersza, ale dalej nie jest jakoś super widoczna i nie sięga nawet do pępka. Jakbym gdzieś nie wyczytała, że "już teraz się pojawi", to w ogóle bym się jej mocniej nie przyglądała.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 23 kwietnia 2018, 15:38
-
nick nieaktualnyWiecie jak to jest z rozmowami z pracodawcą
ja ze swoim rozmawiałam na początku ciąży, ustaliłam warunki, po czym po kilku tygodniach zapomniał o wszystkim i wróciło do normy. Teraz to się zastanawiam czy on w ogóle pamięta że jestem w ciąży, bo jakoś nic nie słyszę o osobie na zastępstwo za mnie, a chciałabym po urlopie przekazać obowiązki i kogoś wdrożyć.
I jeszcze jedno, moja przyjaciółka miała w pracy taki Sajgon w ciąży, który wg mnie można nazwać mobbingiem i też uparcie chodziła do pracy, a z perspektywy czasu żałowała że nie poszła na zwolnienie szybciej i teraz już by nie zrobiła tego błędu, więc to naprawdę jest do przemyślenia. -
nick nieaktualnyTeż mam wstręt do pracy, więc wiem co czujesz
Ja wczoraj patrzyłam czy nie pojawiła mi. się linia, ale nic nie widzę.
Ehh, odebrałam paczkę ze spodniami ciążowy i na lato i chyba przecenilam "zgrabnosc" swojego ciala, bo jeśli tyłek mi urośnie to będą za ciasnea podejrzewam że do lata to urośnie.
-
Milano trzymaj się!
Jak możesz to bierz od razu L4, bo skoro oskarżają Cię o coś, co nie jest Twoją winą to już zdecydowanie przesada.
Ja jeszcze nie kupuje ani wózka, ani ciuszków, ani nic nie kupiłam zresztą - oprócz segregatora mamyginekolog jestem w ciąży, planuję dopiero po połówkowych, teraz po prostu rozglądam się, oglądam, by mieć rozeznać, bo jak zostawię na ostatnią chwilę to nie będę mogła się na nic zdecydować, znam siebietym_janek, Katiuszaaaa lubią tę wiadomość
-
Ja już bym bardzo chciała coś kupić, ale jakoś się nie mogę przełamać
jutro się widzę z kuzynką, która urodziła pod koniec marca także może po rozmowie z nią i jakichś radach co do ubranek etc się przemogę w sobie i coś kupię na początek
www.zcukremalbowcale.com -
Wiem że pewnie jestem przewrazliwiona i pewnie przesadzam. Napilam się dziś mleka pasteryzowanego,ale nie wiedziałam że było już 3-4 dni otwarte(mąż mnie później uświadomił). Nie smierdzialo ani nie zmieniło konsystencji. Myślicie że mogly tam być jakieś groźne bakterie ?
-
Ja mam zamiar powoli szykować ubranka, rzeczy inne od maja. W czerwcu planujemy remont pokoiku zacząć. Noestety nie stać mas aby wszystko kupić jednego miesiąca wiec musimy to rozłożyć do porodu a to kochane nie chce nic mówić ale to już za około 6 miesięcy
-
monika30 wątpię. Jedyne, co może Ci "grozić" to jedna, max dwie luźne kupy
Ale skoro dobrze się czujesz, to nic Wam nie będzie i nie masz się czym martwić.
Ja właśnie odebrałam wyniki morfologii i moczu na środową wizytę. Według pani, która wydawała mi wyniki (i pobierała krew rano) jestem "zdrowa jak koń"Pochwaliła morfologię, chociaż teraz widzę, że %GRA mam 76.4% (przy normie 43.0-76.0). Niby nie dużo przekroczone, ale nie wiem- czy to ten wskaźnik, który może rosnąć w ciąży? Cała reszta morfologii w normie.
A co do moczu, to mam dość liczne pasma śluzu. Przy czym reszta wskaźników chyba też w normie. Nie wiem, od czego tego śluzu jest tak dużo. -
Miru wrote:Nikt nic nie musi
czyli jeśli chciał bym coś od ciebie zamówić to raczej już a nie zwlekać ?
Ja tez tak jak dziewczyny piszą czekam i puki co oglądam tylko i zapisuje co mi się podoba, zaprojektowałem tez już łóżeczko jak chciała bym aby wyglądało zobaczymy czy ktoś mi je tak zrobii czy nie za miliony monet
U mnie pracy tez czasami zapominają ze jestem w ciąży na szczęście nie zapomnieli uruchomić procesu rekrutacji na moje stanowisko. Ja pracuje w opiece zdrowotnej wiec mój manager powiedział ze nie potrzebuje dodatkowych przerw skoro pracujemy po 8h a w ciągu dnia mamy godzinna przerwę bo w zeczywiscisci pracujemy tylko 7 ale o tym ze muszę przyjść pół godziny wcześniej i wychodzę pół godziny później niż są zapisani pacjenci i wtedy wychodzi ze jestem 9 h w pracy to już nie pamięta wiec od tej rozmówcy przychodzę idealnie na 9 i dopiero przygotowuje sobie swoją pracy a pacjenci czekają trudno, prosiłam o możliwość przychodzenia w czwartki o 2 h później do pracy ze względu na to ze chciał bym chodzić na jogę dla kobiet w ciąży szefowa powiedział ze się zastanowi 2 tyg minęły dalej się nie zdążyła zastanowić. Wiec podjęłam decyzje ze do końca maja popracuje potem powiem ze albo pracuje od pon do środy a czw i pt to niech mi urlop wypisują albo idę na l4 i nara
Nie ma co się przejmować bo to ma nam być dobrze a pracodawca zawsze będzie swojego interesu pilnował a nie pracownika choćby nie wiem jak dobra i fajna atmosfera w pracy była. Bo do tej pory złego słowa nie mogłam powiedzieć o swojej pracy pracodawcy czy koleżankach z pracy.Wiadomość wyedytowana przez autora: 23 kwietnia 2018, 21:01
-
Czesc dziewczyny. Moge Was znowu poprosic o pomoc w interpretacji? Mialam dzisiaj badania prenatalne.Wszystko wyszlo ok.
NT wyszla 1.80mm. A po przeliczeniu Ryzyko skorygowane dla trisomi 21 to 1: 1151. Lekarz mowi ze ok, ale mogloby byc mniejsze. My na pappe nie zdecydowalismy sie. Czy martwilybyscie sie tym wyliczonym ryzykiem?Wiadomość wyedytowana przez autora: 23 kwietnia 2018, 21:06