X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Październikowe szczęścia 2018
Odpowiedz

Październikowe szczęścia 2018

Oceń ten wątek:
  • nick nieaktualny

Wysłany: 23 kwietnia 2018, 14:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jeśli już tak naprawdę żaden argument by nie przemawiał i nie chciałaby Ci wystawić L4 to możesz zażądać na piśmie, informacji że odmawia Ci wystawienia L4 i z jakiego powodu. Dla świętego spokoju wtedy myślę, że każdy lekarz wystawi zwolnienie, bo nikt na siebie takiego bata nie ukręci, że jakby cokolwiek stało się z twoją ciążą przez pracę, to jest za to odpowiedzialny.

Ale według mnie nie masz się póki co o co martwić.

Szimi lubi tę wiadomość

• Milano Autorytet

Wysłany: 23 kwietnia 2018, 14:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Chodzę prywatnie ale przez opiekę zdrowotna która opłacam w pracy. A do lekarza idę równo za tydzień. Powiem jak jest i zobaczymy :) z tego stresu w pracy nie mam nawet koedy się martwić czy z małym wszystko Ok

7 CS i w końcu są dwie kreski! :)

oar83e3kt53wl0vf.png
  • Avarred Ekspertka

Wysłany: 23 kwietnia 2018, 14:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Milano, mi się wydaje, że ci lekarze opłacani z takich pakietów zdrowotnych są najbardziej chętni do wystawiania zwolnień. Słyszałam o lekarzach na NFZ, którzy nie chcą wystawiać. Ja chodziłam w pierwszej ciąży na wizyty z takiego ubezpieczenia prywatnego z pracy i każdy ginekolog chciał tam od razu wystawiać L4 :)

A stresy niestety każdemu się zdarzają! Ja w pierwszej ciąży byłam kłębkiem nerwów, bo kończyłam drugi kierunek studiów i miałam mnóstwo egzaminów, wystąpień, prezentacji (które mnie bardzo stresują) itd. Dzidzi to nie obeszło, była okazem zdrowia całą ciążę i po niej.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 23 kwietnia 2018, 14:42

• edka85 Autorytet

Wysłany: 23 kwietnia 2018, 14:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sam stres nie zrobi wielkiej krzywdy dziecku. No chyba że jest to bardzo silne przeżycie emocjonalne, takie porównywalne do stanu zawałowego. Wiele ciężarnych się stresuje z różnych powodów, a taką najpowszechniejszą przyczyną jest oczekiwanie na wyniki badań genetycznych. Te, które zrobiły nipty, bo lekarz ich nastraszył chorobą dziecka, wiedzą, co to stres. I o dziwo, u każdej te 2 - 3 tygodnie stresu "spłynęło po dziecku jak po kaczce".

Piąte w drodze! Będzie dziewczynka 😁
    preg.png

4️⃣Córka 06.2023
    3️⃣Synek 04.2022
    2️⃣Córka 08.2020
    1️⃣Synek 09.2018
    "Ty utkałeś mnie w łonie mej matki. Dziękuję Ci, że mnie stworzyłeś tak cudownie, godne podziwu są Twoje dzieła" (Ps139)
  • Cukierniczka Autorytet

Wysłany: 23 kwietnia 2018, 14:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Milano trzymam za Ciebie kciuki, wczoraj też miałam (tak, wczoraj - w niedzielę ;)) stresujący dzień w pracy i się zastanawiałam czy jest sens tu siedzieć skoro mogę iść na L4.
    Ale ja bym chyba jednak poszła najpierw do pracodawcy, może sobie nie do końca zdaje sprawę jak jest i jak to przeżywasz, nie zaszkodzi pogadać. A jak coś to L4 zawsze możesz przynieść.

atdc3e5euobdwxyo.png
    www.zcukremalbowcale.com
  • Kathrine Autorytet

Wysłany: 23 kwietnia 2018, 15:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karo_Wi Nie to nie rozstęp :) To raczej linea negra/alba czy jak to się tam nazywa heh
    Co do robienia zakupów dla maluszka to też nic nie kupuję i nawet o tym nie myślę. Zacznę dopiero koło 30tc jak Marsylia bo jak na razie to nwm nawet kto tam sobie mieszka u mnie w brzuszku, ale może w piątek się dowiem ;)
    Milano ja bym się nie zastanawiała tylko poszła na l4.. Ja aktu chodze na nfz do gina i bez problemu wystawia mi l4 nawet o to prosić nie musze wiec nie wiem jak to jest. Chociaż na początku ciąży byłam u prywatnego gina i nie chciał mi wystawić nawet ze względu na ciezka prace fizyczna.

oar89jcgyxqv0eft.png
    syy28ribb69g96nw.png
  • Szimi Autorytet

Wysłany: 23 kwietnia 2018, 15:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Milano uciekaj na l4 czym prędzej. Skoro wiedzą i tak Cie traktują i jeszcze dokładają Ci wiecej pracy to nie ma sie czym przejmowac tylko przynieść l4 i cześc. Lekarz wystawi Ci l4, tym sie nie przejmuj ;)

31.01.2018- dwie kreski. Cudzie rośnij zdrowo <3
    zi133e3kabsyhy15.png
  • monika30 Autorytet

Wysłany: 23 kwietnia 2018, 15:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dokładnie uciekaj na L4. Zdrowie twoje i dzidzi najważniejsze:) A co do i oni Linea negra to też myślałam że jest później. Macie już ? Poduche dziś zamówię bo każda noc to jest dla mnie meczarnia. Mam nadzieję że mi pomoże:)

• Karo_Wi Autorytet

Wysłany: 23 kwietnia 2018, 15:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja mam linea negra od kiedy sięgam pamięcią ;) Tzn. na pierwszy rzut oka nie było widać, ale ja dobrze znam swoje ciało i była tam już od bardzo dawna, na pewno od czasów nastoletnich. Teraz zrobiła się może ciut ciemniejsza i szersza, ale dalej nie jest jakoś super widoczna i nie sięga nawet do pępka. Jakbym gdzieś nie wyczytała, że "już teraz się pojawi", to w ogóle bym się jej mocniej nie przyglądała.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 23 kwietnia 2018, 15:38

gg64e6ydj2x1myxr.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 23 kwietnia 2018, 15:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wiecie jak to jest z rozmowami z pracodawcą :) ja ze swoim rozmawiałam na początku ciąży, ustaliłam warunki, po czym po kilku tygodniach zapomniał o wszystkim i wróciło do normy. Teraz to się zastanawiam czy on w ogóle pamięta że jestem w ciąży, bo jakoś nic nie słyszę o osobie na zastępstwo za mnie, a chciałabym po urlopie przekazać obowiązki i kogoś wdrożyć.
    I jeszcze jedno, moja przyjaciółka miała w pracy taki Sajgon w ciąży, który wg mnie można nazwać mobbingiem i też uparcie chodziła do pracy, a z perspektywy czasu żałowała że nie poszła na zwolnienie szybciej i teraz już by nie zrobiła tego błędu, więc to naprawdę jest do przemyślenia.

• Milano Autorytet

Wysłany: 23 kwietnia 2018, 16:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzięki za wszystkie rady. Wiadomo stres stresem ale dla mnie bardziej to już psychiczny wstręt do tej pracy.
    Ja się dopatruje cały czas tej lini ale na razie brak :(

oar83e3kt53wl0vf.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 23 kwietnia 2018, 16:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Też mam wstręt do pracy, więc wiem co czujesz :)
    Ja wczoraj patrzyłam czy nie pojawiła mi. się linia, ale nic nie widzę.
    Ehh, odebrałam paczkę ze spodniami ciążowy i na lato i chyba przecenilam "zgrabnosc" swojego ciala, bo jeśli tyłek mi urośnie to będą za ciasne :/ a podejrzewam że do lata to urośnie.

• mala_misia Autorytet

Wysłany: 23 kwietnia 2018, 16:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Milano trzymaj się! :) Jak możesz to bierz od razu L4, bo skoro oskarżają Cię o coś, co nie jest Twoją winą to już zdecydowanie przesada.

Ja jeszcze nie kupuje ani wózka, ani ciuszków, ani nic nie kupiłam zresztą - oprócz segregatora mamyginekolog jestem w ciąży, planuję dopiero po połówkowych, teraz po prostu rozglądam się, oglądam, by mieć rozeznać, bo jak zostawię na ostatnią chwilę to nie będę mogła się na nic zdecydować, znam siebie :D

tym_janek, Katiuszaaaa lubią tę wiadomość

zpbnroeqnmec200u.png
  • tym_janek Autorytet

Wysłany: 23 kwietnia 2018, 16:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mala_misia, to dokładnie tak samo jak ja :)

👧🏼 wrzesień 2018
    🧒🏼 sierpień 2020
  • Cukierniczka Autorytet

Wysłany: 23 kwietnia 2018, 18:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja już bym bardzo chciała coś kupić, ale jakoś się nie mogę przełamać ;-) jutro się widzę z kuzynką, która urodziła pod koniec marca także może po rozmowie z nią i jakichś radach co do ubranek etc się przemogę w sobie i coś kupię na początek :-)

atdc3e5euobdwxyo.png
    www.zcukremalbowcale.com
  • monika30 Autorytet

Wysłany: 23 kwietnia 2018, 19:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wiem że pewnie jestem przewrazliwiona i pewnie przesadzam. Napilam się dziś mleka pasteryzowanego,ale nie wiedziałam że było już 3-4 dni otwarte(mąż mnie później uświadomił). Nie smierdzialo ani nie zmieniło konsystencji. Myślicie że mogly tam być jakieś groźne bakterie ?

• Milano Autorytet

Wysłany: 23 kwietnia 2018, 19:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja mam zamiar powoli szykować ubranka, rzeczy inne od maja. W czerwcu planujemy remont pokoiku zacząć. Noestety nie stać mas aby wszystko kupić jednego miesiąca wiec musimy to rozłożyć do porodu a to kochane nie chce nic mówić ale to już za około 6 miesięcy :P

oar83e3kt53wl0vf.png
  • Karo_Wi Autorytet

Wysłany: 23 kwietnia 2018, 19:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    monika30 wątpię. Jedyne, co może Ci "grozić" to jedna, max dwie luźne kupy ;) Ale skoro dobrze się czujesz, to nic Wam nie będzie i nie masz się czym martwić.

Ja właśnie odebrałam wyniki morfologii i moczu na środową wizytę. Według pani, która wydawała mi wyniki (i pobierała krew rano) jestem "zdrowa jak koń" ;) Pochwaliła morfologię, chociaż teraz widzę, że %GRA mam 76.4% (przy normie 43.0-76.0). Niby nie dużo przekroczone, ale nie wiem- czy to ten wskaźnik, który może rosnąć w ciąży? Cała reszta morfologii w normie.
    A co do moczu, to mam dość liczne pasma śluzu. Przy czym reszta wskaźników chyba też w normie. Nie wiem, od czego tego śluzu jest tak dużo.

gg64e6ydj2x1myxr.png
  • Katiuszaaaa Autorytet

Wysłany: 23 kwietnia 2018, 20:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Miru wrote:
    Nikt nic nie musi ;)
    No tak złe to sformułowałam ;) czyli jeśli chciał bym coś od ciebie zamówić to raczej już a nie zwlekać ?

Ja tez tak jak dziewczyny piszą czekam i puki co oglądam tylko i zapisuje co mi się podoba, zaprojektowałem tez już łóżeczko jak chciała bym aby wyglądało zobaczymy czy ktoś mi je tak zrobi ;) i czy nie za miliony monet ;)

U mnie pracy tez czasami zapominają ze jestem w ciąży na szczęście nie zapomnieli uruchomić procesu rekrutacji na moje stanowisko. Ja pracuje w opiece zdrowotnej wiec mój manager powiedział ze nie potrzebuje dodatkowych przerw skoro pracujemy po 8h a w ciągu dnia mamy godzinna przerwę bo w zeczywiscisci pracujemy tylko 7 ale o tym ze muszę przyjść pół godziny wcześniej i wychodzę pół godziny później niż są zapisani pacjenci i wtedy wychodzi ze jestem 9 h w pracy to już nie pamięta wiec od tej rozmówcy przychodzę idealnie na 9 i dopiero przygotowuje sobie swoją pracy a pacjenci czekają trudno, prosiłam o możliwość przychodzenia w czwartki o 2 h później do pracy ze względu na to ze chciał bym chodzić na jogę dla kobiet w ciąży szefowa powiedział ze się zastanowi 2 tyg minęły dalej się nie zdążyła zastanowić. Wiec podjęłam decyzje ze do końca maja popracuje potem powiem ze albo pracuje od pon do środy a czw i pt to niech mi urlop wypisują albo idę na l4 i nara
    Nie ma co się przejmować bo to ma nam być dobrze a pracodawca zawsze będzie swojego interesu pilnował a nie pracownika choćby nie wiem jak dobra i fajna atmosfera w pracy była. Bo do tej pory złego słowa nie mogłam powiedzieć o swojej pracy pracodawcy czy koleżankach z pracy.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 23 kwietnia 2018, 21:01

• plemniczka Autorytet

Wysłany: 23 kwietnia 2018, 21:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czesc dziewczyny. Moge Was znowu poprosic o pomoc w interpretacji? Mialam dzisiaj badania prenatalne.Wszystko wyszlo ok.
    NT wyszla 1.80mm. A po przeliczeniu Ryzyko skorygowane dla trisomi 21 to 1: 1151. Lekarz mowi ze ok, ale mogloby byc mniejsze. My na pappe nie zdecydowalismy sie. Czy martwilybyscie sie tym wyliczonym ryzykiem?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 23 kwietnia 2018, 21:06

2nn3skjo0mk8tm7j.png

0ep1dkp.png
‹‹ 361 362 363 364 365 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Jak szybko zajść  w ciążę? Unikaj tych 7 rzeczy!

Na pierwszy rzut oka poczęcie dziecka wydaje się proste – wystarczy kochać się i potem tylko czekać na brak miesiączki. Dla potwierdzenia zrobić test ciążowy i załatwione! W rzeczywistości często wygląda to nieco inaczej. Dla wielu par podjęcie decyzji o powiększeniu rodziny i pojawienie się pozytywnego testu ciążowego nie następuje w tym samym miesiącu, kwartale bądź roku. Dlaczego? Przeczytaj, co może utrudniać zajście w ciążę i czego unikać, aby szybko zajść w ciążę. 

CZYTAJ WIĘCEJ

W którym tygodniu planowane cesarskie cięcie? Co spakować do szpitala?

Choć poród fizjologiczny, czyli siłami natury, jest naturalnym procesem, w niektórych sytuacjach cesarskie cięcie może być korzystniejsze dla zdrowia matki i dziecka. W jakich sytuacjach i w którym tygodniu ciąży zaleca się poród przez cesarskie cięcie? Jak przyszła mama może się do tego przygotować?

CZYTAJ WIĘCEJ

TOP 5 gadżetów ułatwiających życie młodej mamy

Rynek produktów dla przyszłych rodziców i maluszków jest ogromny. O jakich gadżetach warto pomyśleć kompletując wyprawkę? Które produkty są warte uwagi i mogą ułatwiać codzienność świeżo upieczonych rodziców? 

CZYTAJ WIĘCEJ