Październikowe szczęścia 2018
-
WIADOMOŚĆ
-
Marsylia wrote:Nasza łupinka była montowana bez bazy i zastanawia mnie jak fotelik można źle zamontować. Nie trzeba mieć instrukcji przy sobie, na foteliku są oznaczenia którędy mają iść pasy. My kończyliśmy montaż zawsze przez sprawdzenie stabilności.
No to może ja jestem taka nierozgarnięta i nie wiem, że nie można źle przypiąć.Wiem jak się zapina fotelik i robiłam to dobrze, po prostu zawsze miałam obawy, czy na pewno dziecko jest bezpieczne. Ale może to ja jestem dziwna?
Po prostu piszę, że się tego bałam, bo ten fotelik był zawsze dla mnie mało stabilny. I po zobaczeniu jak wygląda fotelik z bazą i jak to działa, uznałam, że z bazą jest bezpieczniejszy wg mnie. Ale każdy robi jak uważa.
-
nick nieaktualny
-
1Malinka1 wrote:A jaką mamy pewność, że baza daje nam większe bezpieczeństwo? Ja raczej sceptycznie podchodzę do pewnych badań. Aczkolwiek decyzje każda z Nas podejmie według własnych upodobań i wierzeń
Ja sama nie wiem co kupimy.
A ja nigdzie nie napisałam, że daje. Tylko po obejrzeniu obu fotelików WEDŁUG mnie więcej bezpieczeństwa daje isofix. I ja nie mówię o badaniach, ale jeśli Was to interesuje warto się dowiedzieć jak są przeprowadzone testy dla fotelików. Można poszukać i wtedy wiadomo skąd się biorą oceny i "gwiazdki". Zresztą zgadzamy się w jednym - jest to każdego indywidualna decyzjai nie mówię, że jeśli ktoś kupuje fotelik na pasy to robi gorzej, niż Ci co wybierają isofix.
-
Bajka111 wrote:A ja nigdzie nie napisałam, że daje. Tylko po obejrzeniu obu fotelików WEDŁUG mnie więcej bezpieczeństwa daje isofix. I ja nie mówię o badaniach, ale jeśli Was to interesuje warto się dowiedzieć jak są przeprowadzone testy dla fotelików. Można poszukać i wtedy wiadomo skąd się biorą oceny i "gwiazdki". Zresztą zgadzamy się w jednym - jest to każdego indywidualna decyzja
i nie mówię, że jeśli ktoś kupuje fotelik na pasy to robi gorzej, niż Ci co wybierają isofix.
-
1Malinka1 wrote:Nie oburzaj się od razu. To raczej pytanie retoryczne i nie kierowane do Ciebie. Ciężko określić co lepsze, bezpieczniejsze. Bo bazę również można źle zmontować przecież.
Możliwe, miałam styczność z jedną bazą, którą ostatecznie wybraliśmy i ona akurat ma "czujniki" czy jak to nazwać i sama baza daje znać czy jest odpowiednio zamontowana i tak samo daje znać czy fotelik jest dobrze do niej wpięty. Jak z innymi bazami jest to szczerze nie powiem, bo nie każdą oglądaliśmy.A byliście już oglądać foteliki?
1Malinka1 lubi tę wiadomość
-
Bajka111 wrote:Możliwe, miałam styczność z jedną bazą, którą ostatecznie wybraliśmy i ona akurat ma "czujniki" czy jak to nazwać i sama baza daje znać czy jest odpowiednio zamontowana i tak samo daje znać czy fotelik jest dobrze do niej wpięty. Jak z innymi bazami jest to szczerze nie powiem, bo nie każdą oglądaliśmy.
A byliście już oglądać foteliki?
.
-
Tak, najlepiej przymierzać foteliki do auta bo np.u nas w jednym samochodzie pasy do przypiecia są za krótkie. Da się zapiąć ale tak ma styk i może przez to wydawało mi się, że ten fotelik "siedzi" niestabilnie
-
1Malinka1 wrote:Częściowo tylko oglądaliśmy, ale planujemy zmienić samochód i wolałabym być pewna, że fotelik będzie dobrze do niego pasował. Kiedyś wspominałyście o tym, żeby najlepiej 'przymierzyć'
.
Tak zgadza się, szczerze mówiąc mi to do głowy nie przyszło i za głosem dziewczyn będąc w sklepie poprosiłam o przymierzenie. I sam sprzedawca mówił, że niektóre samochody mają tą kanapę z tyłu pod dziwnym kątem i wtedy może być problem z fotelikiem.
-
nick nieaktualnyTeż planujemy kupić po przymierzeniu. To jest najważniejsze przy zakupie samego fotelika, aby był odpowiedni kat nachylenia. Natomiast z bazą już tego problemu być nie powinno, bo wtedy fotelik dopasowuje się do bazy i kat się zgadza.
Megsss lubi tę wiadomość
-
Ja tylko od siebie dodam ze ostatnio rozmawialiśmy w sklepie „ mama i ja " z Panem który zajmuje się fotelikami od wielu lat i powidzial nam ze są modele fotelików które maja tyle samo gwiazdek w testach z baza co bez niej .. także podejmując decyzje który fotelik i czy z baza czy nie ... warto zasięgnąć opinii ludzi z doświadczeniem poczytać niezależnie przeprowadzane testy itp
wybór jest tak ogromny ...ze naprawdę można zwariować
-
Buko wrote:Też planujemy kupić po przymierzeniu. To jest najważniejsze przy zakupie samego fotelika, aby był odpowiedni kat nachylenia. Natomiast z bazą już tego problemu być nie powinno, bo wtedy fotelik dopasowuje się do bazy i kat się zgadza.
I tu się myślisz ... u nas w aucie pojawił się problem właśnie przy fotelikach z baza jeśli chodzi o kat nachylenia ...już kiedyś o tym pisałam :)mamy tak wyprofilowane siedzenia w aucie ze właściwie nie ma fotelika z baza który będzie dawał prawidłowy kat nachylenia dzieckaWiadomość wyedytowana przez autora: 13 czerwca 2018, 15:26
-
nick nieaktualnyMegsss wrote:I tu się myślisz ... u nas w aucie pojawił się problem właśnie przy fotelikach z baza jeśli chodzi o kat nachylenia ...już kiedyś o tym pisałam :)mamy tak wyprofilowane siedzenia w aucie ze właściwie nie ma fotelika z baza który będzie dawał prawidłowy kat nachylenia dziecka
-
nick nieaktualnyMegsss wrote:Ja tylko od siebie dodam ze ostatnio rozmawialiśmy w sklepie „ mama i ja " z Panem który zajmuje się fotelikami od wielu lat i powidzial nam ze są modele fotelików które maja tyle samo gwiazdek w testach z baza co bez niej .. także podejmując decyzje który fotelik i czy z baza czy nie ... warto zasięgnąć opinii ludzi z doświadczeniem poczytać niezależnie przeprowadzane testy itp
wybór jest tak ogromny ...ze naprawdę można zwariować
-
W tej debacie o fotelikach chciałabym się tylko szybko pochwalić ze właśnie doszły do mnie wyniki dzisiejszej krzywej i cukrzycy ciążowej brak
kamień z serca
Milano, OlinkowA, Blu, Cukierniczka, Bajka111, katberry, tym_janek, mala_misia, akilegna♥, Kathrine lubią tę wiadomość