Październikowe szczęścia 2018
-
WIADOMOŚĆ
-
Dzien dobry wszystkim. Nie śpię standardowo od 6,dlatwgo postanowiłam spożytkować ten czas i pojechać nad morze z psiakiem. 4 kilometry spaceru na całkowicie pustej plaży, całej dla nas. Duzo radosci mi to sprawiło, nie mówiąc już o psie który padł jak długi po powrocie
W nocy była dość mocna burza, lało dość mocno, ale dzisiaj nad morzem było powietrze którym aż chciało się oddychać mimo tego że jest dość ciepło.
W poniedziałek wizyta u prowadzącej, a w 31+2 USG III trymestru.
Ja mam plus 8/9 kg na plusie ale jakoś się nie martwię jeszcze, zobaczymy po porodzie. Nie jem na umor, na słodycze średnio mam ochotę, ale nie odmawiam sobie jeśli mam ochotę na coś smazonego na przykład.
Karo_Wi udało Ci się jakoś załatwić podanie immuloglobuliny? Mi niestety nie, więc pozostaje mi tylko opcja płatna chyba.Wiadomość wyedytowana przez autora: 18 lipca 2018, 10:34
-
Ja mam dzisiaj wolne to rozkoszuję się tym, choć już odliczam dni do końca, bo już tylko następny tydzień w pracy mi został w końcu
Rozkoszując się odpoczynkiem kompletuje zakupy na babyboom i zastanawiam się nad butelką. Dostałam od położnej ze szkoły rodzenia 60ml Avent Natural, kupujecie 125 też od razu czy wstrzymujecie się? W internecie wyczytałam, żeby się wstrzymać skoro mam jedną, by zobaczyć, czy dziecko zaakceptuje smoczek i będzie z niej łatwo piło. Bo tak to chciałam też zamówić Avent Natural.
Mam pytanie dla upewnienia się odnośnie glukozy. Wynik na czczo mierzony na rano powinien być poniżej 90, tak? -
Hej. Od kiedy liczy się ruchy dziecka ? Mówił Wam o tym ginekolog że macie liczyc ? Ja czuje małego,raz mocniej raz słabiej ale czytałam gdzieś że teraz te ruchy nie będą takie silne jak kiedyś. Po posiłku się liczy ? Musi być 10 kopniec na godzinę Tak ?
-
mala_misia wrote:Mam pytanie dla upewnienia się odnośnie glukozy. Wynik na czczo mierzony na rano powinien być poniżej 90, tak?
Powinno być pomiędzy 70-90Nadia 24.01.2010 ❤ 36+4; 2700g i 51 cm ❤
Antonina 17.09.2018 ❤ 38+0; 3260g i 53 cm ❤
Mikołaj 14.06.2021 ❤️38+1; 3510g i 53 cm ❤️
Aniołek [*] 9tc - 18.11.2016 -
monika30 wrote:Hej. Od kiedy liczy się ruchy dziecka ? Mówił Wam o tym ginekolog że macie liczyc ? Ja czuje małego,raz mocniej raz słabiej ale czytałam gdzieś że teraz te ruchy nie będą takie silne jak kiedyś. Po posiłku się liczy ? Musi być 10 kopniec na godzinę Tak ?
Z tego co pamiętam, to narzeczonej brata położna powiedziała, że powinien być jeden ruch na 10min. Czyli w przeciągu godziny powinno się czuć 6 ruchów maleństwa.Nadia 24.01.2010 ❤ 36+4; 2700g i 51 cm ❤
Antonina 17.09.2018 ❤ 38+0; 3260g i 53 cm ❤
Mikołaj 14.06.2021 ❤️38+1; 3510g i 53 cm ❤️
Aniołek [*] 9tc - 18.11.2016 -
Cześć Dziewczyny po prawie miesiącu
Starałam się Was czytać na bierząco i dzisiaj dopiero mam taki luźniejszy dzień dla siebie więc piszę do Was
U nas dobrze, byliśmy na urlopie u rodziców, w tym 3 dni nad morzem także troszeczkę odpoczeliśmyMieliśmy też nieciekawą zdrowotną sytuację u teściowej, trochę stesu ale cale szczęscie już jest ok
Potem mieliśmy jeszcze pare rzeczy do zrobienia w pokoiku i brakuje juz tylko łóżeczka, fotel i paru dodatków - oficjalnie jest to mój ulubiony pokój w mieszkaniu
Zaczynam też powoli prać i prasować, idzie mi to ciężko dlatego robie to już teraz aby się wyrobić (mam ciuszki do rozwiaru 74). a w komodzie mam tak że górna szuflada na 56 a dolna na 62, reszta rozmiarów w szafie będzie czekać a trzecia szuflada to na razie kosmetyki ale muszę dokupić taka szafkę na kółkach. JAk skończymy to pochwalę się Wam efektem, mogę?
Chyba, że już teraz jesteście ciekawe
Poza tym rośniemy, wizytę mam dopiero 30 ale brzuszek coraz większy. Ruchy są mniej intensywne ale są w szczególności jak tata wraca z pracy i rozmawia - wtedy szaleństwo, no cóż matkę ma ciągle
Wczoraj za to miałam sytuację.. Jestem w trakcie leczenia kanałowego ale mam tylko zmiany opartunku co miesiąc. Zawsze na fotelu leże i mi tak wygodniej i dentystce ale wczoraj przy końcu (wizyta trwa zawsze około 20 minut) tak mi się zrobiło słabo, zdąrzyłam tylko jej powiedzieć, że muszę wstać i bum pamiętam dopiero jak mnie podniosła do pozycji siedzącej na tym fotelu. Było mi tak gorąco, takie uderzenie, brało mnie na wymioty z 10 minut ale w końcu przeszło. Musiałam prawdopodobnie uciskać na żyłę przy kręgosłupie i stąd to. Mała się ruszała cały dzień później więc u niej raczej dobrze ale nie powiem - przestraszyłam się
No, nie wiem czy będzie chciało się Wam to czytaćAle już do Was wracam i będę pisać regularnie!
Cukierniczka lubi tę wiadomość
-
monika30 wrote:Hej. Od kiedy liczy się ruchy dziecka ? Mówił Wam o tym ginekolog że macie liczyc ? Ja czuje małego,raz mocniej raz słabiej ale czytałam gdzieś że teraz te ruchy nie będą takie silne jak kiedyś. Po posiłku się liczy ? Musi być 10 kopniec na godzinę Tak ?
Ja dostałam w przychodni kartę ruchów według metody Cardiff. Polega ona na liczeniu ruchów od 9 rano do 21. W tej metodzie, na te 12 godzin, powinno być 10 wyraźnych ruchów, gdy poczujemy wymaganą liczbę wcześniej, przerywamy test i zapisujemy godzinę ostatniego.
Opis jest następujący:
O godzinie 9 rano zacznij liczenie ruchów płodu. Na wykresie zaznacz godzinę dziesiątego ruchu. Jeśli do godziny 21 było mniej niż 10 ruchów, wówczas zaznacz odpowiednią kratkę oznaczającą określoną ilość ruchów w dolnej części tabeli.
Wykres będzie powoli się wznosił w miarę rozwoju dziecka, gdyż ruchów będzie coraz więcej a ruch dziesiąty będzie odczuwalny w coraz to wcześniejszych godzinach. Pod koniec ciąży wykres zacznie dla odmiany opadać, gdyż dziecko nie będzie miało zbyt dużo miejsca w macicy do poruszania się w związku z czym ruchy będą mniej wyczuwalne.
Skonsultuj się z lekarzem jeśli przez dwa dni naliczysz mniej niż 10 ruchów dziecka lub w ciągu jednego dnia nie wyczujesz żadnego ruchu. -
Cześć dziewczyny
My właśnie po wizyciejunior wazy 1300 g ! Wiec pięknie przybiera
wszystko super
Ja mam 5 kg na plusie i jak na ten tydzień ciąży to tez wg lekarza nie za dużoale w ogóle się tym nie martwię .
Młody dalej ułożony miednicowo i mój lekarz mówi , ze szanse coraz mniejsze żeby to się zmieniło bo u mnie to wynika z budowy miednicy ... także cesarka coraz bardziej realna .
A tak w ogóle to wczoraj byłam u dentysty i cieszę się bo miałam tylko jednego zęba to leczenia . Reszta zdrowaWiadomość wyedytowana przez autora: 18 lipca 2018, 11:43
Milano, mala_misia, edka85, monika30, Kathrine, Bajka111, Cukierniczka, Blu lubią tę wiadomość
-
Zuzia, poddałam się po rozmowie ze znajomą (lekarzem)- powiedziała, że na 80% nie uda mi się tego załatwić na NFZ. Mogę oczywiście próbować, ale prawdopodobnie stracę dużo nerwów i czasu, a i tak nic z tego nie będzie.. Muszę podzwonić do okolicznych aptek i popytać gdzie mają najtaniej.
Też mam około 8 kg na plusie i mój lekarz mówi, że to odpowiednia waga- nie przybieram dużo, ale to dobrze, bo szybciej dojdę do swojej wagi po porodzie.
mala_misia my kupiliśmy jedną butelkę z Tommy Tippee o pojemności 260 ml (więc jest duża), ale mam nadzieję, że nie będziemy musieli w ogóle z niej korzystać. Na Twoim miejscu- jeśli masz zamiar karmić piersią- nie kupowałabym drugiej butelki.
monika30, mnie nic ginekolog nie mówił o liczeniu ruchów, ale czuję je cały czas dość intensywnie. Dziś nad ranem jak się przewróciłam na lewy bok to nawet w dwóch miejscach na raz, po przeciwnych stronach brzucha
Mamaginekolog w swoim segregatorze napisała tak:
"Jak ocenić ruchy płodu w trzecim trymestrze?
Zjeść pełen posiłek, położyć się na spokojnie i zacząć liczyć ruchy dziecka. Licz każdy ruch, każde kopnięcie, każde przekręcenie (trzeba liczyć do 10 ruchów)!
Jeżeli jest 10 ruchów w godzinę, nie ma powodu do niepokoju.
Jeżeli w godzinę pojawi się 4-7 ruchów to liczymy kolejną godzinę- czy w kolejnej będzie 10 ruchów.
Jeżeli nie, to zgłaszamy się na IP szpitala. Jeżeli w pierwszej godzinie będzie mniej niż 4 ruchy też zgłaszamy się pilnie na KTG do szpitala."
Ja tą metodą liczyłam ostatnio ruchy (jakieś 2 dni temu) i w ciągu 5 minut po posiłku zaliczyłam 10 kopów
Milano pokaż pokoik koniecznie
-
Milano pokaż pokoik
już się zastanawiałam co u Ciebie bo długo się nie odzywałaś. Cieszę się że wszystko dobrze
. Edka jak zjem coś to mały kopie w ciągu godziny z 10 razy . To wtedy już się liczy że ok ? Czy kopniak za kopniakiem się nie liczy ? Sorki że tak głupio pytam ale wolę być pewna
-
Monika, kopniak za kopniakiem też się liczy
Dlatego suma summarum może wyjść to co Karo mówi - 10 na godzinę.
Ja na razie nic nie liczę, bo mały ma różne pory aktywności i jakoś mi to wystarczy, że w ogóle go czuję.monika30 lubi tę wiadomość
-
Milano koniecznie pochwal się pokoikiem!
Ja także przybrałam koło 9 kg. Wiadomo, że ciężko się to znosi, ale trudno.Bardziej przeżywam okropne rozstępy na nogach po bokach. Są jeszcze na piersiach po spodem, ale to wiadomo, tego się nie pokazuje, to jakoś tak nie doskwiera. Niby wiedziałam, że będą, ale jak już są to tylko kobiety zrozumieją że to jednak ciężko przyjąć "na klatę".
Wybieramy się z mężem na weekend w góry odpocząć ostatni raz we dwójkę.I chciałam sobie kupić strój kąpielowy - no namiotów nie szyją.
Znalazłam jeden nawet oki, ale mocno wycięty na pupie, a przez rozstępy nie bardzo chciałam taki. No i wyszło na to, że nici z basenu niestety. Ogólnie są promocje na stroje, o czym nie wiedziałam, dlatego bardzo ciężko znaleźć coś w konkretnym rozmiarze.
My także dzisiaj wizytujemy, także ciekawość nas zżera jak tam maluch rośnie. -
Bajka111 wrote:Milano koniecznie pochwal się pokoikiem!
Ja także przybrałam koło 9 kg. Wiadomo, że ciężko się to znosi, ale trudno.Bardziej przeżywam okropne rozstępy na nogach po bokach. Są jeszcze na piersiach po spodem, ale to wiadomo, tego się nie pokazuje, to jakoś tak nie doskwiera. Niby wiedziałam, że będą, ale jak już są to tylko kobiety zrozumieją że to jednak ciężko przyjąć "na klatę".
Wybieramy się z mężem na weekend w góry odpocząć ostatni raz we dwójkę.I chciałam sobie kupić strój kąpielowy - no namiotów nie szyją.
Znalazłam jeden nawet oki, ale mocno wycięty na pupie, a przez rozstępy nie bardzo chciałam taki. No i wyszło na to, że nici z basenu niestety. Ogólnie są promocje na stroje, o czym nie wiedziałam, dlatego bardzo ciężko znaleźć coś w konkretnym rozmiarze.
My także dzisiaj wizytujemy, także ciekawość nas zżera jak tam maluch rośnie.Rozstępy jak nic są w drodze i gotowe do ataku.
Urodzimy zdrowe dzieciaczki a potem zajmiemy się kobiecymi wrogami.
Czekamy na Hanie -
edka85 wrote:Ja dostałam w przychodni kartę ruchów według metody Cardiff. Polega ona na liczeniu ruchów od 9 rano do 21. W tej metodzie, na te 12 godzin, powinno być 10 wyraźnych ruchów, gdy poczujemy wymaganą liczbę wcześniej, przerywamy test i zapisujemy godzinę ostatniego.
Opis jest następujący:
O godzinie 9 rano zacznij liczenie ruchów płodu. Na wykresie zaznacz godzinę dziesiątego ruchu. Jeśli do godziny 21 było mniej niż 10 ruchów, wówczas zaznacz odpowiednią kratkę oznaczającą określoną ilość ruchów w dolnej części tabeli.
Czyli jak np. przez 8 minut kopnie cię 6 razy, przekręci się czy przepłynie to liczysz to jako 1 aktywność. czyli bardziej chyba chodzi o takie stany spokój-aktywność.Wiadomość wyedytowana przez autora: 18 lipca 2018, 13:10
-
eVelina83 wrote:Ja przytyłam 10 kg i zaatakował mój tyłek cellulit!
Rozstępy jak nic są w drodze i gotowe do ataku.
Urodzimy zdrowe dzieciaczki a potem zajmiemy się kobiecymi wrogami.
Ach o cellulicie już nie wspomnę.Tego łatwiej się pozbyć to może dlatego.
-
Justynuszek wrote:O, ja to samo. Tylko u nas położna mówiła, że chodzi o 10 AKTYWNOŚCI w ciągu 12godzin.
Czyli jak np. przez 8 minut kopnie cię 6 razy, przekręci się czy przepłynie to liczysz to jako 1 aktywność. czyli bardziej chyba chodzi o takie stany spokój-aktywność. -
ChicChic wrote:A robicie masaze rekawica? Peelingi? Specjalistyczne balsamy?
Ja po tym wszystkim zauwazylam nawet popraee stanu skory.
Masaże owszem. Ale balsamy i peelingi sporadycznie, ponieważ po wielu kosmetykach dostaję uczulenia.
A tak apropo dziewczyny. Ostatnio przypomniał mi się 1 trymestr. Mam okrooopne mdłości i wracają wymioty.
Jest może tutaj któraś z Was z astmą?