Październikowe szczęścia 2018
-
WIADOMOŚĆ
-
Witam się i ja w sobotę .. cała chata przewrócona do góry nogami bo dałam się namówić na sesje brzuszkowa no i dziś od rana działaliśmy
właśnie skończyłam sprzątać bo każda rzecz wyladowala w innym miejscu
wizja fotografki
a jak przyszło do sprzątania to mąż ulotnił się na budowę
a ja zostałam z bałaganem sama ... ach te chłopy
ogólnie .. ciężki kawałek chleba to „ pozowanie " nie na moje siły
Marsylia ja dokładnie taki sam promieniujący ból pod łopatkę miewam .. chociaż odpukać od kilku dni się wyciszył ..natomiast jak dopada to nic nie pomaga ani leżenie ani siedzenie ani stanie ani Apap
Olinkowa jak zamawiasz z HubiWorld na Allegro to nie ważne ile rzeczy - za przesyłkę płacisz raz albo wcale ?
Ja tam robiłam duże zamówienie już jakiś czas temu i nie pamietam żebym przepłaciła za wysłanie .
Zależy czego do wyprawki potrzebujesz ale oni maja szeroki asortyment .
Dziewczyny które zamawiały rzeczy z dolcesonno , dostalyscie już swoje paczki ? Ja zamowilam we wtorek , wybrałam opcje pobranie kurierem i nie doszło jeszcze .. wydaje mi się ,ze to strasznie długo ..Wiadomość wyedytowana przez autora: 11 sierpnia 2018, 13:58
-
akilegna♥ wrote:Edka już przetrzepałam internety wzdłuż i wszerz i uspokoiłam się. Nadal mnie to wszystko przeraża ale już nie płaczę. Poprostu jak sobie pomyślę o synku w inkubatorze to mi smutno, że taka mała istotka musi przez to wszystko przejść. Psychicznie też nie jestem gotowa jeszcze na poród
A powiedzcie mi czy lekarze mogą wywołać poród SN czy ewentualnie zostaje tylko cc w takim wypadku? -
Ja zamówiłam jedna piżamkę we środę, wczoraj ją wysłali i wg InPostu jest w drodze gdzieś między oddziałami. Bardzo dziwne, ze nie dostaliście żadnego info, ze paczka jest wysłana- tym bardziej, ze zamawialyscie przyspieszonym kurierem.
Zamówiłam szarą koszulę do karmienia z rozcięciami z boku piersi, bez żadnych wzorów. Mam zamiar dać tą koszulę do przeróbki mojej mamie- przetnie ją z tyłu i wszyje napy, żeby się nadawała do porodu ze znieczuleniem
Dziś rano spakowałam torbę do porodu dla siebie, zostało mi dopasowanie rzeczy i ubranek dla maluszka, ale to zrobię w przyszłym tygodniu. Zastanawia mnie jedna rzecz- wybrałam kilka szpitali i przyglądając się ich listom wyprawkowym kilka ma napisane, żeby spakować ręcznik i kosmetyki kąpielowe dla maluszka. A podobno w szpitalach w ogóle już nie kapią. Wy pakujecie takie rzeczy czy nie? -
orchidea33 ja piję herbatę z pokrzywy i rumianek ale to już przed ciąża piłam bo bardzo lubię.
Dziewczyny zamawiałam jakiś czas temu 3 koszule z slodkisen.pl i też tyle czekałamNiby piszą ze czas realizacji zamówienia 2-3 dni a ja powiem że drugie tyle. W poniedziałek zrobiłam przelew gdzieś wieczorem 23 lipca po czym w środę napisali że niby status przesyłki ''wysłany'' to pomyslalam że wyslali ją w srodę. A okazało się ze wyslali ją dopiero w poniedziałek(30) bo przyszla do mnie we wtorek 31.07 o.o czyli ponad tydzień czekałam na kuriera. Miałam zamiar jeszcze zamówić na początku września szlafrok ten cienki ale już sobie daruję i kupię od kogoś innego.
-
Karo_Wi u mnie nie wymagają ręcznika dla dziecka, bo z tego co wiem nie praktykują tam kąpieli dzieci. Jedynie co napisali to to, że można wziąć ciuszki własne, krem do pupy, i według uznania kocyk, rożek itp.
Długo jak na kuriera, napiszcie dziewczyny do nich.
W ogóle któraś z Was pisała, że lekarz powiedział, że ciąża nie jest wskazaniem do zwolnienia. Skąd on się wziął? A środowisko w którym się pracuje? Przecież przez to nie dostaje się kategorii 1, bo i po co, a pracować też nie można, ze względu na warunki.
Ja uważam, że ciążowe dolegliwości same w sobie są już wystarczającym powodem do zwolnienia, ale niekoniecznie ze wskazaniem do leżenia.
Miała któraś z Was stanik do karmienia dziecka z H&M? W ogóle jaki lepiej kupić- usztywniany czy nie ? Planuje niebawem kupić.Wiadomość wyedytowana przez autora: 11 sierpnia 2018, 16:05
-
Orchidea ja nie pijam ziołowych herbatek.
Malinka zawsze używałam usztywnianych staników a do karmienia wolałam miękki. Na noc musiałam kupić rozmiar większy (Wiki od początku w nocy nie jadła) -
nick nieaktualnyTeoretycznie ciąża nie jest wskazaniem do zwolnienia, tylko to co ewentualnie się w niej dzieje. Jeżeli korzystacie z e-ZUS to tam można sprawdzić z jakim rozpoznaniem ICD wystawione jest zwolnienie -
(na papierowym, które dostarczanie pracodawcy, to pole jest zakryte, żeby właśnie nie mógł sprawdzić co Ci dokładnie dolega), zazwyczaj jako przyczyna zwolnienia wskazane jest jest krwawienie, problemy z szyjka itp. Natomiast jeżeli warunki pracy są takie, że nie można w nich pracować w ciąży, to pracodawca ma obowiązek zapewnić inne stanowisko pracy, a jeśli nie ma takiej możliwości, to zwolnić z obowiązku pracy z zachowaniem wynagrodzenia i wcale nie musicie przedstawiać zwolnienia. Tyle teorii, praktyka jest jaka jest.1Malinka1 lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualnyZuzia, dokładnych siatek nie nam, ale dziś na grupie fb o cukrzycy ciążowej jedna x dziewczyn wrzuciła taka tabelkę, tylko nie znam źródła. Może Ci pomoze:
https://naforum.zapodaj.net/thumbs/7c56885f6581.jpgWiadomość wyedytowana przez autora: 11 sierpnia 2018, 16:59
-
Z wyprawki nie mam nic oprócz kilku ciuszkow dla małego, ale dzisiaj byliśmy w smyku i udało się kupić fotelik samochodowy, jakieś pieluszki itd.
Resztę zamówię albo na Allegro albo w sklepie internetowym. U Hubiworld nie ma info od jakiej kwoty jest przesyłka gratis lub w jednej cenie, chyba odeszli od tego..
Dziewczyny A czy któraś z Was ma biustonosz do karmienia z firmy Canpol? Zastanawiam się czy nie kupić.. -
nick nieaktualnyOlinkowA wrote:Z wyprawki nie mam nic oprócz kilku ciuszkow dla małego, ale dzisiaj byliśmy w smyku i udało się kupić fotelik samochodowy, jakieś pieluszki itd.
Resztę zamówię albo na Allegro albo w sklepie internetowym. U Hubiworld nie ma info od jakiej kwoty jest przesyłka gratis lub w jednej cenie, chyba odeszli od tego..
Dziewczyny A czy któraś z Was ma biustonosz do karmienia z firmy Canpol? Zastanawiam się czy nie kupić..OlinkowA lubi tę wiadomość
-
Widzę, że zdania podzielone. Kupię oba w takim razie i zobaczę co się sprawdzi
.
Wrzucam coś o siatce, miałam w jednym z poradników:
https://naforum.zapodaj.net/thumbs/7bbc7d4006ab.jpg
https://naforum.zapodaj.net/thumbs/d4dcea5420ee.jpg
https://naforum.zapodaj.net/thumbs/9f0c5d1b540c.jpg
https://naforum.zapodaj.net/thumbs/f8e0111189f7.jpg
https://naforum.zapodaj.net/thumbs/96b88977c10f.jpgZuuziaaaa lubi tę wiadomość
-
Dziękuję Malinka, to są akurat siatki dla urodzonych już dzieci a nie dla płodu ale przydadzą się później.
Buko za to w tej tabelce KTÓRA ty wysłałaś w ogóle się nie mieścimy z waga w 28 tygodniu :p ale dziękuję tak czy siak1Malinka1 lubi tę wiadomość
-
Zuziaaa - w wersji premium są fajne te siatki, ale ja akurat teraz nie mam wykupionego abnamentu. Poza tym mi lekarz daje wydruki z pomiarami na siatkach.
Kalkulator
A tu znalazlam fajny kalkulator - ale trzeba mieć wymiary:). O dziwo wychodzi mi inaczej niż w papierach od lekarza, ale on więcej elementów zmierzyłWiadomość wyedytowana przez autora: 11 sierpnia 2018, 18:40
edka85, Zuuziaaaa lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualnyZuuziaaaa wrote:Dziękuję Malinka, to są akurat siatki dla urodzonych już dzieci a nie dla płodu ale przydadzą się później.
Buko za to w tej tabelce KTÓRA ty wysłałaś w ogóle się nie mieścimy z waga w 28 tygodniu :p ale dziękuję tak czy siak -
Dziewczyny ja też zamówiłam z dolce paczkę. We wtorek. Została nadana na inpost dopiero wczoraj. Ale ja się zorientowałam, że trzeba u nich potwierdzić zamówienie. Tzn. mimo założenia konta i opłacenia przesyłki przychodzi mail z prośbą o kliknięcie na link potwierdzający zamówienie. Dla mnie to absurd, no ale na szczęście się zorientowałam przeglądając pocztę. Kliknęłam w czwartek i od razu ruszyło zamówienie.
Co do siatek centylowych, ja nawet na to nie patrzę, bo mój to jest daleko poza 90 centylem i to nie tylko dla swojego tygodnia, ale nawet dla kolejnego... -
Malinka- jest dokładnie tak jak Buko pisze. Sama ciąża nie jest wskazaniem do L4, a jeśli warunki pracy są nieodpowiednie, to pracodawca powinien je dla ciężarnej zmodyfikować. U mnie w pracy jest tak, że pracuję w specyficznym wydziale i nie mam uprawnień/ kwalifikacji do pracy w innym. W dodatku pracuję po 12h przed komputerem, mam dyżury nocne. I w ciąży czas pracy skraca mi się do 8 godzin, ale wydłuża do 5 dni w tygodniu. To jest psychicznie nie do wyrobienia na dłuższy czas, a w ciąży to już w ogóle. Odpadają nocki, wiec odpada dodatek za godziny pracy, w związku z czym wynagrodzenie jest mniejsze. No i nie siedzi się bite 8 godzin przed kompem, tylko „po staremu”- godzina pracy przed kompem, godzina wolnego- a ze u nas nie ma żadnej innej roboty niż przed kompem, to przez ten czas się czyta gazety... strata czasu. Głupio to zabrzmi, ale sam kierownik jak się tylko dowiaduje o ciąży, to sugeruje „odpoczynek od pracy”- jemu to na rękę bo nie musi kombinować, a za nas ma kto pracować
Mnie akurat na L4 wysłały mdłości, a później pobyt w szpitalu, ale cały czas mam zwolnienie chodzące.
Podpowiem jeszcze co do staników do karmienia. Dawno temu pracowałam jako brafitterka i na szkoleniu mówili nam tak: ciężarna stanik powinna kupować „na ostatnią chwilę”, najlepiej tuż przed planowanym terminem porodu. Dodatkowo stanik powinien być o pół miski- miskę większy niż normalnie, bo tyle po porodzie jeszcze rosną piersi wypełniając się mlekiem. Najlepiej na początek kupić tylko jeden stanik- miękki, w którym będzie można tez spać. Dobrze na tym jednym poprzestać do momentu, kiedy laktacja się unormuje, a później inwestować w kolejne. U mnie w sklepie najlepiej sprzedawały się staniki Alles Mama, mają rozszerzoną rozmiarówkę i są przystępne cenowo, a w dodatku całkiem ładne. I sama taki kupię
Dziewczyny, czy dużym obciachem będzie spakowanie do szpitala satynowego szlafroku? Został mi taki biały po przygotowaniach do ślubu i od tamtej pory go nie używałam. Podejrzewam, ze i w szpitalu go nie użyjeBo drugi mam taki na maxa gruby puchaty, co mi zajmuje pół torby...