X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Październikowe szczęścia 2018
Odpowiedz

Październikowe szczęścia 2018

Oceń ten wątek:
  • kamkam Autorytet

Wysłany: 27 sierpnia 2018, 12:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja z rzeczy typowo aptecznych kupilam: bepanthen maść, octenisept, dicoflor(wolę mieć na wszelki wypadek), tantum rosa w saszetkach, lano maść z ziaji, sól fizjologiczna 10 ampułek, woda morska, gaziki 100 szt, majtki jednorazowe Canpol opakowanie, podkłady poporodowe bella 10 szt x 2, podkłady na łóżko, wkładki laktacyjne , nakładki na skutki,
    Rzeczy do kąpieli, krem do buzi, krem do pupy kupowałam w rossmanie więc o tym nie pisze.

Olinkowa, mi lekarka też zabronila brać nospy i magnezu bo macica musi ćwiczyć przed porodem i jest to już całkiem naturalne ze będzie spinał się brzuch i będą bóle menstruacyjne. Mam nadzieję że juz za 2-3 tygodnie Adaś będzie z nami :D

Wiadomość wyedytowana przez autora: 27 sierpnia 2018, 12:18

Katiuszaaaa lubi tę wiadomość

gg64j48a867cxnry.png
    1usasg18efbg4zod.png
  • orchidea33 Autorytet

Wysłany: 27 sierpnia 2018, 12:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A mi kazała brać magnez ale ja dopiero 33 tydzień także nie wiem czy to zależy od tygodnia
    I od 36 liść maliny pić i robić masaże ..

201506021662.png
    zem3qtkfuhpcq4xn.png
  • Flavia Autorytet

Wysłany: 27 sierpnia 2018, 12:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dobrze, to ja też nie piorę. Może faktycznie bez przesady. Przecież i tak nie będę dziecka kłaść na tym materacyku, tylko zawsze pieluszkę podściełać. Wypiorę tylko wkład do fotelika, bo mam używany.

Szczerze dziewczyny, ja nigdy w żadnej ciąży nie brałam Nospy i magnezu, a widzę że jednym zalecają, a innym wręcz przeciwnie. Naprawdę można mieć mętlik w głowie.

• Megsss Autorytet

Wysłany: 27 sierpnia 2018, 14:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Katiusza pójdą adres mailowy wyślę Ci całe moje zamówienie - z apteki :)

Flavia ja tez nie piorę takich rzeczy :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 27 sierpnia 2018, 14:05

• monika30 Autorytet

Wysłany: 27 sierpnia 2018, 14:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hejka dziewczyny. U mnie dziś był omawiany poród na szkole rodzenia. Byłam z mężem i tak jak mówił że będzie że mną do akcji parcia A na sam czas porodu wyjdzie,tak po dzisiejszych zajęciach stwierdził że będzie że mną do końca i przetnie pepowine :) ja też poczułam że chce żeby był cały czas. Jak omówiła nam położna fazy porodu to myślę że dam rade. Mówiła Wam też o komórkach macierzystych ? Pobieracie krew z pepowiny ? Nam polecala bardzo że inwestycja w zdrowie naszego maleństwa,że leczy się tym ciężkie choroby. Puściła nam film w którym chłopczyk miał ok 6 lat i zachorował na białaczkę,jego mama akurat była w drugiej ciąży i pobrała komórki podczas porodu od córeczki i tym wyleczyli go z bialaczki. Jak pokazali jak ten chłopczyk całował siostrzyczke że uratowała mu życie to aż się prawie poplakalam. Myślę że zainwestuje i że nigdy nie będziemy musieli z tego skorzystać :)

• Milano Autorytet

Wysłany: 27 sierpnia 2018, 14:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Monika my inwestujemy w komórki macierzyste. W porównaniu z innymi sprawami to nie jest tak ogromna kwota a kupując wózek za kilka tysięcy to stać raczej tez i na wydanie około 1 tysiąca na komórki. Nie chce później miec pretensji ze tego nie zrobiłam :)

Torba do szpitala spakowana w 3/4. Brakuje mi wrzucenia ręczników, stanika który muszę zakupić, szczoteczki do zębów i woda do picia :) wrzucę tam chyba jakieś normalne majtki w razie CC. Pakujecie do torby od razu jakiś kubek sztuczce itp?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 27 sierpnia 2018, 15:00

7 CS i w końcu są dwie kreski! :)

oar83e3kt53wl0vf.png
  • monika30 Autorytet

Wysłany: 27 sierpnia 2018, 15:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Milano,w 100% się z Tobą zgadzam. Na zdrowiu nie ma co oszczędzać :) tak,ja pakuje kubek i sztućce,tak nam dziś położna doradzila :)

• Marsylia Autorytet

Wysłany: 27 sierpnia 2018, 15:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Z rzeczy, które mi się przydały w szpitalu ;)
    - ręcznik papierowy
    - papier toaletowy (przez 1,5 dnia nie było żadnego w toalecie)
    - sztućce + talerzyk + kubek
    - ręcznik duży + mały
    - koszule - miałam 3 i codziennie zmieniałam; zapomniałam że po porodzie tak się poci!
    - woda mineralna - 1,5l wypijałam przez noc
    - laktator
    - wkładki laktacyjne
    - podkłady poporodowe canpol dzień/noc + majtki siateczkowe (cięcie mam niżej niż poprzednie i zwykłe majtki drażnią)

Mimo, że szpital nie pisał nic o rzeczach dla dziecka bo wszystko zapewniają to:
    - pieluchy (ok 8 sztuk na dzień)
    - chusteczki nawilżane
    - alantan
    - minipłyn do kąpieli
    - ubranka

W domu:
    - Octenisept - do przemywania rany po cc + duże gaziki jako opatrunek

Wiadomość wyedytowana przez autora: 27 sierpnia 2018, 15:31

Eliza Barbara <3 wcześniak 35/36tc
    d69cj48ax1acv9cd.png

Wiktoria Klara <3 wcześniak 27tc, ZD
    bhyw9vvjj54cn9n5.png
  • Karo_Wi Autorytet

Wysłany: 27 sierpnia 2018, 17:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Monika30, u mnie z kolei na spotkaniu "Bezpieczny maluch" puścili łzawy film, jak to młodszy brat uratował starszego. Mnie się szczerze mówiąc nie chce interesować tematem, poczytałam tylko dostępne materiały (nie przekonały mnie) i co dziewczyny na FB piszą o bankowaniu krwi (na grupie Październikowe mamy 2018). 90% jest na nie, że to niby pic na wodę, a lekarze wcale nie chcą używać krwi pępowinowej do leczenia chorych dzieci.
    Natomiast wszystko, co robicie z myślą o swoich dzieciach jest dobre. Mam nadzieję- że jeśli się zdecydujecie na bankowanie- to nigdy Wam się ta krew nie przyda.

Byłam dziś w Biedronce i widziałam promocję na Pampersy rozmiar 2- 144 sztuki za 49,99. Mąż dziś pojedzie kupić jedną paczkę. Bardziej doświadczone mamy- brać więcej czy nie warto, bo z 2 maluch szybko wyrasta? Ile w ogóle planujecie kupić pieluch 1, ile 2?

gg64e6ydj2x1myxr.png
  • edka85 Autorytet

Wysłany: 27 sierpnia 2018, 17:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja również nie decyduję się na bankowanie. Trochę poczytałam na ten temat i jest sporo niezależnych artykułów i opinii, że taka inwestycja to naciągactwo. Przede wszystkim pobrana liczba komórek nie wystarczy do przeszczepu szpiku u dorosłego, np. brata, ojca itp. A zatem w przypadku dorosłych proces leczniczy kończy się sukcesem dopiero po kilku przeszczepach od różnych dawców (czyli "prywatną" krew pępowinową można uznać za całkowicie zbędną). Poza tym sporo wątpliwości budzi stosowanie własnych komórek macierzystych do swojego leczenia. Znacznie lepsze efekty dają przeszczepy komórek od osób obcych. Dlatego jeśli już ktoś chce oddać krew pępowinową, to lepiej nich zrobi to dla banku publicznego.
    Ja wiem, że są te łzawe filmiki o uzdrowieniach. Jednak nie zapominajmy, że wiele z nich (podobnie jak artykułów w necie) jest sponsorowanych przez takie instytucje, jak PBKM. W końcu to biznes.

tym_janek lubi tę wiadomość

Piąte w drodze! 😁
    preg.png

4️⃣Córka 06.2023
    3️⃣Synek 04.2022
    2️⃣Córka 08.2020
    1️⃣Synek 09.2018
    "Ty utkałeś mnie w łonie mej matki. Dziękuję Ci, że mnie stworzyłeś tak cudownie, godne podziwu są Twoje dzieła" (Ps139)
  • Katiuszaaaa Autorytet

Wysłany: 27 sierpnia 2018, 18:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Magnesss dziękuje bardzo [email protected]

Ja nad bankowaniem zastanawiam się intensywnie ale jak zapytałam na spotkaniu ile razy w Polsce została uzyta ta krew to dostałam odpowiedz ze mniej niż 10 przez 10 lat bankowania, ilość chorób jest tez bardzo ograniczona i posiadanie krwi pempowinowej nie daje nawet 60 % pewności ze choroba zostanie wyleczona. Jeden z lekarzy z którymi rozmawiałam powiedział ze wraziechoroby można postarać się o kolejna ciaze i wtedy uzyskać krew.

• tym_janek Autorytet

Wysłany: 27 sierpnia 2018, 18:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dokładnie tak jak napisała edka. Ja jak pytałam różnych lekarzy (różnych specjalizacji) o opinię, to wszyscy mi jak jeden mąż powiedzieli, że jeżeli bankować to tylko i wyłącznie publicznie, bo prywatne bankowanie nie ma większego sensu. A jako, że w naszym kraju publiczne bankowanie jest w ogóle mało popularne i jak ktoś się decyduje to na prywatne, że nawet publiczne aktualnie trochę jest pozbawione sensu niestety.

Dużo więcej dobrego dla swojej rodziny i innych ludzi można zdziałać w kontekście leczenia, np. białaczki, zapisując się do bazy dawców szpiku i zachęcając ludzi ze swojego otoczenia do tego samego: https://www.dkms.pl/pl/zostan-dawca
    My z mężem oboje jesteśmy zapisani, oboje oddajemy krew przynajmniej raz w roku, czasami dwa razy (ja w tym roku tylko nie oddawałam ze względu na ciążę). I oboje mamy podpisaną deklarację, że w razie śmierci mogą pobrać od nas organy.

I warto mieć tego świadomość, że dużo większa szansa na zdrowie naszego dziecka jakby było chore jest właśnie dzięki obcym dawcom szpiku lub organów, niż dzięki jego własnej krwi pępowinowej lub krwi jego rodzeństwa-tak statystycznie patrząc na sprawę, a bycie dawcą nic nie kosztuje i nie trzeba płacić za bankowanie :)

edka85 lubi tę wiadomość

👧🏼 wrzesień 2018
    🧒🏼 sierpień 2020
  • Katiuszaaaa Autorytet

Wysłany: 27 sierpnia 2018, 18:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja również jestem w bazie dkms i 3 razy w roku oddaje krew teraz oddawałam w styczniu ostatnio, ciekawe ile po porodzie można oddać. Właśnie zastanawiałam się o oddaniu do publicznego banku ale nie wiem, mówicie ze to bez sensu ?

tym_janek lubi tę wiadomość

• tym_janek Autorytet

Wysłany: 27 sierpnia 2018, 19:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    MI gin mówiła, że najlepiej poczekać z oddawaniem krwi aż cykle wrócą do normy, bo to jest ostateczny sygnał, że organizm wrócił do normy po okresie ciążyć, porodu i połogu. Czyli u mnie to nie wiadomo kiedy, bo ja regularnych cykli nigdy nie miałam... Ale myślę, że odczekam tak z pół roku po porodzie, zrobię "przegląd" u rodzinnego i jak będzie ok to wtedy pójdę.

Trudno powiedzieć, aktualnie nie bardzo jest sens bo niewiele osób oddaje, z drugiej strony jeżeli nie zaczniemy oddawać to ta baza tam się nigdy nie zgromadzi... Trudno przewidywać jakie będą tendencje w nadchodzących latach, czy ludzie nadal będę preferować prywatne bankowanie, czy może publiczne się upowszechni.

No my z mężem nie będziemy bankować ani prywatnie ani publicznie, przynajmniej nie teraz. Może przy okazji drugiego dziecka zmienimy zdanie-czas pokaże.

👧🏼 wrzesień 2018
    🧒🏼 sierpień 2020
  • ChicChic Autorytet

Wysłany: 27 sierpnia 2018, 19:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wiecie cos o żelu polozniczym?
    Moze położne mowily cos na szkole rodzenia. Dzis kupilam M jak mama i tam duzy artykul, ale oczywiście same zachwalanie.

km5stv739k9pulwh.png
    3i498u69muucg3hi.png

• edka85 Autorytet

Wysłany: 27 sierpnia 2018, 20:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    monika30 wrote:
    Puściła nam film w którym chłopczyk miał ok 6 lat i zachorował na białaczkę,jego mama akurat była w drugiej ciąży i pobrała komórki podczas porodu od córeczki i tym wyleczyli go z bialaczki.
    A wiadomo jak się nazywał ten chłopiec? Dzieci z białaczką są często zarejestrowane w fundacjach i ich dane są znane. Poza tym taki sukces jak wyleczenie kogoś z raka za pomocą komórek powinno być głośno omawiane w mediach. Ja o tym chłopcu nie słyszałam. A Ty weryfikowałaś, czy ta historia jest autentyczna?

Piąte w drodze! 😁
    preg.png

4️⃣Córka 06.2023
    3️⃣Synek 04.2022
    2️⃣Córka 08.2020
    1️⃣Synek 09.2018
    "Ty utkałeś mnie w łonie mej matki. Dziękuję Ci, że mnie stworzyłeś tak cudownie, godne podziwu są Twoje dzieła" (Ps139)
  • Karo_Wi Autorytet

Wysłany: 27 sierpnia 2018, 20:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ChicChic u mnie na szkole rodzenia jedna laska o to pytała. Położna powiedziała, ze ten żel ułatwia poślizg dziecka, ze nie przyspiesza w żaden sposób porodu. I ze wg niej bez sensu go kupować, bo dokładnie taki sam poślizg zapewnia żel do USG. Wystarczy poprosić, jest za darmo w szpitalu :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 27 sierpnia 2018, 20:25

ChicChic lubi tę wiadomość

gg64e6ydj2x1myxr.png
  • monika30 Autorytet

Wysłany: 27 sierpnia 2018, 20:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Edka nie sprawdzałam. Podobno na stronce która mi podala też są opisane jakieś historie ale jeszcze nie zaglądałam. Masujecie już krocze ? Będziecie używać balonika ? Mi dziś położna też to polecala,ale jak zobaczyłam ten balonik to nie wiem czy na tyle się odpręże żeby to włożyć. Niby stopniowo co drugi dziś mam zwiększać. Oglądałam ceny to 200 zl kosztuje. Niby nie mało,nie dużo. Jak myślicie warto ?

• Cukierniczka Autorytet

Wysłany: 27 sierpnia 2018, 20:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    My nie będziemy bankować krwi.
    Co do masażu krocza to ja jestem za leniwa chyba na to. Liczyłam, że w SR coś będą o tym mówić, ale na żadnym wykładzie nie było o tym mowy, muszę sobie poczytać w Internecie.

W ogóle dziewczyny ostatnio łapie mnie taki ból w prawej pachwinie, że aż muszę przystanąć jak gdzieś idę. Nie wiem czy panikować i dzwonić do lekarza jutro czy po prostu już Szymek się powoli szykuje do wyjścia...?

atdc3e5euobdwxyo.png
    www.zcukremalbowcale.com
  • nick nieaktualny

Wysłany: 27 sierpnia 2018, 20:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nam położna na szkole Rodzenia polecała robic masaż krocza codziennie przez 10 minut, podawała przepis na miksture do masażu. Na pytanie od kiedy zacząć powiedziała: "już", ale może to za wcześnie u mnie (nie wiem od jak zaawansowanej ciężarówki padło pytanie).

‹‹ 646 647 648 649 650 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Jak w naturalny sposób zwiększyć swoje szanse na zajście w ciążę?

W dzisiejszych czasach wiele par zmaga się z problemem niepłodności. Szacuje się, że w krajach rozwiniętych od 10 do 12% kobiet ma problem z zajściem w ciążę. Dane w Polsce także nie napawają optymizmem, gdyż nawet 20% par w wieku rozrodczym cierpi na niepłodność. Powodów takiego stanu rzeczy jest dużo. Przeczytaj jak w naturalny sposób zwiększyć swoje szanse na zajście w ciążę, za pomocą ziól i odpowiedniej diety.   

CZYTAJ WIĘCEJ

5 sposobów jak zwiększyć inteligencję swojego dziecka jeszcze w brzuchu!

Czy wiesz, że na poziom inteligencji swojego dziecka możesz mieć już wpływ podczas ciąży? Połączenia nerwowe w mózgu dziecka tworzą się już na etapie życia płodowego. Stymulację neuronów w mózgu dziecka mogą zwiększać pewne aktywności. Sprawdź, co robić lub czego unikać, aby zadbać o optymalny rozwój mózgu Twojego dziecka! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Trudne rozmowy w związku - jak rozmawiać z partnerem o problemach z płodnością i zachęcić do pierwszej wspólnej wizyty w klinice.

Bezskuteczne starania o dziecko i problemy z płodnością są dużym wyzwaniem w życiu każdej pary. Nie jest to regułą, ale bardzo często to kobiety wcześniej uświadamiają sobie problem, czują, że "coś jest nie tak", chcą rozpocząć diagnostykę... Jak rozmawiać o problemach z płodnością w związku? Kiedy warto zdecydować się na pierwszą wizytę i jak zachęcić do niej partnera? 

CZYTAJ WIĘCEJ