X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Październikowe szczęścia 2018
Odpowiedz

Październikowe szczęścia 2018

Oceń ten wątek:
  • ChicChic Autorytet

Wysłany: 29 sierpnia 2018, 16:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja wyrazilam zgode na szczepienia. Bede brala jak leci.

A co do kapieli, to w moim szpitalu nie kapia wcale dziecka. Po pierwsze maź musi sie wchlonac, a po drugie zarazki. Polozna powiedziala, ze takie sa standardy teraz.
    Ale jesli glowka jest b.zakrwawiona, to myja pod woda, albo jesli jest duzo smolki. Mysle, ze to dobre rozwiązanie.

edka85 lubi tę wiadomość

km5stv739k9pulwh.png
    3i498u69muucg3hi.png

• Karo_Wi Autorytet

Wysłany: 29 sierpnia 2018, 16:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Flavia, myślałam właśnie o takiej chuście do karmienia :) Mam zamiar poprosić siostrę, żeby kupiła mi w prezencie na Boże Narodzenie (o ile uda mi się karmić piersią), a wcześniej po prostu będę wychodzić do drugiego pokoju, żeby nakarmić malucha.
    Co do ciuszków- ja mam mniej-więcej wszystko do rozmiaru 68, na 74 i 80 a nawet 86 mam po kilka sztuk. Jak jest coś w super promocji, to kupuję :)

Justynuszek:
    1. W szpitalach już odchodzą od kąpieli, raczej nie kąpią dzieci. Możesz też nie wyrazić zgody na kąpiel, ale raczej jest tak, że teraz musisz poprosić o wykąpanie dziecka. Na szkole rodzenia położna mówiła nam, że w dniu wyjścia do domu mówią, kiedy wykąpać dziecko po powrocie do domu- wszystko zależy od tego, ile dziecko ma na sobie jeszcze tej mazi płodowej. Im więcej, tym bardziej odkłada się kąpiel (nawet do tygodnia od urodzenia), bo to ponoć sama korzyść dla malucha. Wiadomo- można się do tego zastosować lub nie.

2. Szczepienie w szpitalu jest tylko jedno (na WZW o ile dobrze kojarzę), a oboje z mężem chcemy, żeby dziecko przeszło te wszystkie szpitalne zabiegi. Nie myślałam nad odroczeniem do 2 doby życia, chyba się na to nie zdecyduję.

Dziewczyny, macie jakąś tabelkę z informacjami co do szczepień po szpitalu? Porównanie 6w1 do 5w1 i do tych bezpłatnych, rozłącznych? Na co i kiedy się powinno szczepić? Muszę się chyba zacząć interesować tematem ;)

gg64e6ydj2x1myxr.png
  • Justynuszek Autorytet

Wysłany: 29 sierpnia 2018, 16:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Własnie wybieram się w sobotę na wizytę do Szpitala Kolejowego zbadać temat :)
    Mam nadzieję, że zdążę tam dojechać na poród. Wiadomo, w godzinach szczytu jest różnie xD

Karo, wiem, że teoretycznie już nie kąpią. Tak jak teoretycznie nie ma rutynowych nacięć krocza a oksytocyna jest podawana w ostateczności. ALe prawda taka, że wszystko zależy jak się trafi na personel. Dlatego myślę, że zawsze lepiej im zapisać :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 29 sierpnia 2018, 16:55

43kth371haww2z0j.png
  • Flavia Autorytet

Wysłany: 29 sierpnia 2018, 17:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karo Wi w pierwszej dobie szczepią Wzw typu B i gruźlicę.

W klinice, gdzie rodzę wszystkie dzieci szczepią od lat przed wypisem, nie w pierwszej dobie.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 29 sierpnia 2018, 17:04

• Megsss Autorytet

Wysłany: 29 sierpnia 2018, 17:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A skąd macie ten plan porodu do wypełnienia ? Ja jestem zielona w tym temacie ...ja to muszę mieć pojawiając się w szpitalu ?

My w szpitalu nie chcemy szczepić wcale .. a potem .. właśnie się zastanawiamy .. jeśli już to na prwno żadne milon w jednym.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 29 sierpnia 2018, 17:10

Flavia lubi tę wiadomość

• Karo_Wi Autorytet

Wysłany: 29 sierpnia 2018, 17:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Justynuszek, ale jednak podanie oksytocyny czy nacięcie krocza to co innego niż kąpiel dziecka ;) Przecież dziecko teraz jest praktycznie przez 24h/dobę przy Tobie w szpitalu, jak położna przyjdzie zapytać, czy wykąpać dziecko, to możesz przecież nie wyrazić zgody. Przy nacięciu krocza nie masz takiej możliwości, bo Ci zawsze powiedzą, że taka konieczność była, żeby "ratować" dziecko/Twoje krocze przed pęknięciem. To samo przy oksytocynie.

gg64e6ydj2x1myxr.png
  • Justynuszek Autorytet

Wysłany: 29 sierpnia 2018, 17:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No właśnie bardziej podoba mi się opcja przed wypisem :)
    Oczywiście, że kąpiel i nacięcie krocza to nie to samo. ALe np. w zeszłym roku znajoma była zmęczona po porodzie, oddala dziecko na oddział a po południu dostała już wykąpane xD Nie pytali jej bo... spała. Także sama widzisz, rożnie bywa.

Megss, nie wiem czy musisz ale jest to obecnie już stadard, że się ma.
    To taki opis tego co chcesz, na co się zgadzasz a na co nie. Instrukcja dla personelu medycznego. Nam położna dawała przykładowy. Możesz zerknąć: https://drive.google.com/open?id=1fXp3iX57yKew67Ntz4CnQx6RXUZz9F1L

Wiadomość wyedytowana przez autora: 29 sierpnia 2018, 17:16

Megsss lubi tę wiadomość

43kth371haww2z0j.png
  • Megsss Autorytet

Wysłany: 29 sierpnia 2018, 17:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Muszę dzisiaj zapytać o to położna na szkole rodzenia , albo mojego szpitalnego lekarza.
    Lunitari wiem , ze Ty rodzisz w tym samym szpitalu co ja- może się lepiej orientujesz w temacie planu porodu w Redlowie ?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 29 sierpnia 2018, 17:21

• Flavia Autorytet

Wysłany: 29 sierpnia 2018, 17:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja przed porodem zawsze miałam czytane przez lekarza na co się zgadzam w czasie porodu, to chyba taki plan porodu był. No ale ja nie mam zbyt wielkiego pola manewru przy cc.

Wiecie, że w pierwszej dobie życia dzieci są szczepione w UE tylko w Polsce i Rumunii?

• Justynuszek Autorytet

Wysłany: 29 sierpnia 2018, 17:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Może jeszcze dostaniecie w szkole rodzenia :)
    „Plan Porodu to rodzaj dokumentu, w którym kobieta zawiera wszystkie swoje oczekiwania wobec porodu. W myśl obowiązujących od 20 września 2012 r. Standardów Opieki Okołoporodowej (Rozporządzenie Ministra Zdrowia w sprawie standardów postępowania medycznego przy udzielaniu świadczeń zdrowotnych z zakresu opieki okołoporodowej sprawowanej nad kobietą w okresie fizjologicznej ciąży, fizjologicznego porodu, połogu oraz opieki nad noworodkiem Dz.U.12.1100), taki plan powinnaś opracować wspólnie z lekarzem prowadzącym ciążę lub położną.”

Właśnie wiem, ze tylko w Polsce i Rumuni. Nam położna mówiła, ze pierwsza doba nie jest najlepszym pomysłem bo czasem jest podwyższona temperatura czy inne objawy i cieżko stwierdził czy to po szczepionce czy czymś innym wiec lepiej odczekać te 2 doby chociaż aż sie maluch zaaklimatyzuje na świecie a my go poobserwujemy. Dlatego skłaniam sie ku przesunięcia szczepienia na przed wypisem :)

43kth371haww2z0j.png
  • Megsss Autorytet

Wysłany: 29 sierpnia 2018, 17:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No właśnie teraz zerknęłam na plan wysłany przez Justynuszek i większość pytań tyczy się porodu sn .

Flavia my się z mężem mocno interesujemy tematem szczepień i właśnie czytaliśmy o tym .
    Poza tym w Europie w ogóle nie szczepi się na gruźlicę....

Flavia lubi tę wiadomość

• NatkaZ Autorytet

Wysłany: 29 sierpnia 2018, 17:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Co do odwiedzin, to nie wyobrażam sobie powiedzieć rodzicom czy teściowej (choć nie przepadamy za sobą), że nie mogą nas odwiedzić. Tym bardziej, że po prostu nie dam rady tknąć szpitalnego jedzenia :/ blee. Więc na zmianę z mężem będą bawić się w katering :P No i wiadomo, że mąż musi ogarnąć również starszą córę (odebrać ze szkoły i przypilnować z odrabianiem lekcji).

Jeżeli chodzi o kąpiel, to u nas w szpitalu już od dawna nie ma kąpieli. Chyba, że rodzice sobie tego życzą (już przy starszej córce, byliśmy pytani czy chcemy kąpiel czy nie, a to było osiem lat temu +/- parę miesięcy wstecz).

W temacie szczepień, to też wolę żeby Tosia miała zrobione je w szpitalu, a potem zamierzamy iść tymi 6w1 tak jak z Nadusią.

Nadia 24.01.2010 ❤ 36+4; 2700g i 51 cm ❤
    Antonina 17.09.2018 ❤ 38+0; 3260g i 53 cm ❤
    Mikołaj 14.06.2021 ❤️38+1; 3510g i 53 cm ❤️
    Aniołek [*] 9tc - 18.11.2016
  • Bajka111 Autorytet

Wysłany: 29 sierpnia 2018, 17:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny któraś z Was była z krwawieniem na pogotowiu prawda? Co się wtedy okazało?

aaZap2.png
    bOz9p2.png
  • ChicChic Autorytet

Wysłany: 29 sierpnia 2018, 18:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Justynuszek, ja właśnie o Kolejowym pisalam. Dzieci sie nie kapie, szczepienia sa. Mam gdzies dokumenty odnosnie szczepien do podpisu, dostalismy juz na szkole rodzenia. Nie wnikalam, bo zamierzam sie w tej kwestii słuchać lekarzy.

km5stv739k9pulwh.png
    3i498u69muucg3hi.png

• Milano Autorytet

Wysłany: 29 sierpnia 2018, 18:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bajka111 wrote:
    Dziewczyny któraś z Was była z krwawieniem na pogotowiu prawda? Co się wtedy okazało?

Nic. Bo w szpitalu krwawienia już nie było a lekarz mówił ze śluz jest tylko w środku lekko różowy i ze prawdopodobnie pękło naczynko przy schylaniu lub innych pracach domowych bo akurat wtedy trochę robiłam w domu. Trzymali mnie dwie noce, nie powtórzyło się krwawienie tylko niby szyjka obniżona trochę ale średnio w to wierze, jutro będę potwierdzać u mojej ginekolog. Coś się stało Bajka?

7 CS i w końcu są dwie kreski! :)

oar83e3kt53wl0vf.png
  • Bajka111 Autorytet

Wysłany: 29 sierpnia 2018, 18:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Milano wrote:
    Nic. Bo w szpitalu krwawienia już nie było a lekarz mówił ze śluz jest tylko w środku lekko różowy i ze prawdopodobnie pękło naczynko przy schylaniu lub innych pracach domowych bo akurat wtedy trochę robiłam w domu. Trzymali mnie dwie noce, nie powtórzyło się krwawienie tylko niby szyjka obniżona trochę ale średnio w to wierze, jutro będę potwierdzać u mojej ginekolog. Coś się stało Bajka?

No właśnie zaczęłam krwawić ze skrzepami. I zastanawiałam się czy jechać na IP.

aaZap2.png
    bOz9p2.png
  • Miru Autorytet

Wysłany: 29 sierpnia 2018, 18:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Megsss wrote:
    Bajka no właśnie tak jest :) i o to pytam czy któraś z was będzie szczepić klasycznie czyli partiami zamiast 6 w 1 :)

Haha ok :)
    Ja szczepilam tokiem starym starszego, i teraz tez.
    Bardzo dobrze to zniósł i nie zalujemy.

Megsss lubi tę wiadomość

Nath <3 27.07.2015
    (*) mama 5 aniołków
    w4sqflw1dflkbldc.png
    6 cykl starań
  • kamkam Autorytet

Wysłany: 29 sierpnia 2018, 18:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bajka, ja bym się nie zastanawiała tylko pojechała sprawdzić. Może to fizjologiczne a może coś się dzieje. Lepiej jechać nawet jak się nic nie dzieje niż później żałować

gg64j48a867cxnry.png
    1usasg18efbg4zod.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 29 sierpnia 2018, 18:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    W moim szpitalu też nie kąpię się dzieci, natomiast zalecają żeby wykąpać dziecko w domu po powrocie ze szpitala.
    Plan porodu widziałam, że jest na stronie mojego szpitala, ale nie wiem czy go wypełnię, bo nie mam jakichś szczególnych wymagań, wychodzę zalożenia, że polozne/lekarze zrobią to co będzie konieczne. Np. Wolę nacięcie krocza niż miałabym napisać, że się nie zgadzam, a potem w trakcie porodu pęknie.
    I odnośnie szczepien to planuje wszystko zgodnie z obowiązującymi standardami.

A jeszcze jedno, pytałam swoją gin o to co zalecają Położne przed porodem i czy mogę stosowac tzn. Herbatka z Liści malin, masaż krocza, oeparol, to mi powiedziala, żeby sobie tym głowy nie zajmować, no to bzdura... A ona zaleca 3*s: seks od 37 tc ile damy radę, shopping i spacery :)

• Aaggaa02 Autorytet

Wysłany: 29 sierpnia 2018, 19:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, mam do Was pytanie dot spania maluszkow. W czym planujecie ukladac Wasze dzieci do spania? Czy rozek wystarczy czy raczej spiworek? Bo rozumiem ze wszelkie poduszki odpadaja na poczatek.

Aaggaa02
‹‹ 653 654 655 656 657 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Zespół Policystycznych Jajników – objawy PCOS, leczenie podczas starania o dziecko

Zespół Policystycznych Jajników również znane jako PCOS lub Policystyczne Jajniki, to jedno z najczęstszych zaburzeń endokrynologicznych u kobiet. Jakie są objawy PCOS? Jak wygląda proces diagnozy i leczenia? I najważniejsze jak PCOS wpływa na płodność i starania o dziecko. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Starania o dziecko i ciąża po poronieniu - prawdziwe historie ♡

"Prawdziwe historie kobiet starających się o dziecko" - opowieść o Karolinie, która doświadczyła bolesnej straty w 21. tygodniu ciąży... Jak sama mówi: wszystko układało się idealnie, nic nie wskazywało na to, że coś może być nie tak. "Starania o dziecko i ciąża po poronieniu" -  o bólu, bezsilności, traumie, ale również o pięknym odrodzeniu, niegasnącej nadziei i szczęśliwym zakończeniu. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Endometrioza a starania o ciążę - poruszające historie trzech kobiet

Endometrioza jest na tyle niezbadaną jeszcze do końca chorobą, że postawienie prawidłowej diagnozy może zająć lata... A właściwa diagnoza i szybkie podjęcie odpowiedniego leczenia, to najważniejsza kwestia szczególnie w przypadku kobiet, które starają się o dziecko. Trzy kobiety podzieliły się z nami swoimi doświadczeniami w drodze do diagnozy endometriozy i upragnionego macierzyństwa. Przeczytaj historie, które dodają skrzydeł i nadziei, że pomimo trudów będzie dobrze! 

CZYTAJ WIĘCEJ