X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Październikowe szczęścia 2018
Odpowiedz

Październikowe szczęścia 2018

Oceń ten wątek:
  • Katiuszaaaa Autorytet

Wysłany: 11 września 2018, 11:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Justynuszek również myśle ze dobrym pomysłem jest zjedzenie większej ilości czegos słodkiego ale treściwego typu pieczywo z nutella albo miodem i słodziutka herbata połóż się i policz ruchy.

A tu zdjęcie z segregatora ciążowego mamy ginekolog

https://naforum.zapodaj.net/thumbs/03a25720e066.jpg

Karo-wi ja wątpię żebym miał czas i ochotę na wieksze sprzątanie niz dotychczas po urodzinach małej, rozumiem o co ci chodzi z tym kocem tylko jak będziesz kłaść ten grubykoc to ja bym pewnie nie pamiętala na której stronie dziecko leżało a która strona była w kontakcie z podłoga to samo jak był by składany, wole za wczasu unikać takich sytuacj niż później bycrozczarowana sama sobą

Znalazłam teraz ten hamaczek który chciałam na olx za polowe ceny wiec mam nadziej że sie dogadam z kobitka i kupie go od niego.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 11 września 2018, 11:15

• Megsss Autorytet

Wysłany: 11 września 2018, 11:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karo Wi mi się wydaje , ze leżaczek / bujaczek jest najbardziej potrzebny i atrakcyjny zwłaszcza na początku .. potem jak zaczyna kumac siadać samo itp .. to może nie chcieć dać się zapinać w nim i nie chcieć siedzieć w miejscu :) ale to pewnie tez kwestia dziecka .. :)
    Sam fakt tego ze większość jest do 9 kg nie wskazuje na długi czas użytkowania :)

NiecierpliwaKarolina lubi tę wiadomość

• Karo_Wi Autorytet

Wysłany: 11 września 2018, 11:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Katiusza- no akurat u mnie koc z jednej strony jest biały, z drugiej różowy, więc jakoś te strony są do ogarnięcia. Tak samo ze składaniem- składa się go tylko na pół i tyle ;)

Megss- na początku dziecko i tak będzie tylko w pozycji leżącej, więc w sumie równie dobrze leżeć może swoim łóżeczku. Piszę to wszystko na swoim przykładzie, bo mam małe mieszkanie (niecałe 50 metrów) i taki rozstaw, że praktycznie z każdego pomieszczenia widać całe mieszkanie. Noworodek jeszcze nie za bardzo ogarnia wzrokiem świat, więc wszelkie zabawki wiszące nad głową przez pierwszy miesiąc się nie sprawdzą. W tej wczesnej fazie sprawdzi się ta faza kołysania- to na bank. Wydaje mi się, że najlepiej się sprawdzają takie bujaczko-leżaczki, kiedy dziecko już samo jest w stanie trzymać główkę w pionie i skupić na czymś wzrok/czymś się interesuje, ale jeszcze samo nie siada. I nie za bardzo da się je odłożyć na jakąś matę, bo woli już podziwiać świat z pozycji pionowej. Wiele moich znajomych jest zadowolone z bujaczka Babybjorn, ale wszystkie twierdzą, że do niego dziecko musi dorosnąć.

gg64e6ydj2x1myxr.png
  • Justynuszek Autorytet

Wysłany: 11 września 2018, 11:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ChicChic wrote:
    Moje dziecko tak sie przepycha, rozpycha. Czasami mam wrazenie, ze mi przebije skore na brzuchu. Raczej takie ruchy, kopniaki juz minely :)
    No dokładnie tak było :) a od wczoraj jakaś lipa. Ale spróbowałam terapii szokowej - coli. Rozbudził się trochę i choć nie są to takie rozpychania jak wcześniej to jednak coś tam się rusza. Na razie dam mu spokój, zobaczymy do wieczora co będzie.

Co do leżaczków/bujaczków.
    Chciałam kupić Konderkraft Unimo ale poczytałam ogólnie o tego typu rzeczach, porozmawiałam z położną i stwierdziłam, jak Karo, że stawiam na koc na podłodze. Najzdrowiej dla dziecka - nie krępują go pasy, widzi świat dookoła, zyskuje większą świadomosć swojego ciała. Do tego najtaniej i w zasadzie sprawdzi się w każdym pomieszczeniu xD

43kth371haww2z0j.png
  • Megsss Autorytet

Wysłany: 11 września 2018, 11:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ze mnie żaden ekspert .. :) sama mam lezaczek a właściwie to bujaczek od pierwszego miesiąca ..ale no właśnie bujaczek 4moms
    Zobaczymy jak się sprawdzi .
    Moja przyjaciółka korzystała z babybjorn - i ona i mała były zachwycone nim z tym , ze on tez jest do 9 kg .

Wiadomość wyedytowana przez autora: 11 września 2018, 11:41

• Katiuszaaaa Autorytet

Wysłany: 11 września 2018, 11:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Może macie racje z tym kocem zobaczymy jak to wszytko wyjdzie ;) ten kindercraft tez znalazłam na olx za 150 zł wiec wsumie spoko cena to może jutro podjade i kupie.

• Flavia Autorytet

Wysłany: 11 września 2018, 12:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny ja jestem królową olx haha.

Karowi, to ja chyba podziękuję za szumisia, nie miałam przy dzieciach i było ok.

Mnie też się wydaje, że lażaczek to dopiero po miesiącu, jak dziecko zaczyna mniej więcej ogarniać świat.

• OlinkowA Autorytet

Wysłany: 11 września 2018, 12:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam sie w 37 tygodniu i donoszonej ciąży? Według wielu stron i opinii chyba już donoszonej? :)

Ruchy u mnie też są różne, zależy od pory dnia i nocy, bardziej takie przepychanie, rozciąganie, rzadko kopniaki, ale dzisiaj w nocy syn mi tak zawalił w żebra aż wybudził mnie ze snu :D

Szumisia odpuszczam, bo nie używałam w ogóle przy pierwszym dziecku to i teraz myslę że jest zbędny :)

qdkkk6nllsldr26a.png
  • akilegna♥ Autorytet

Wysłany: 11 września 2018, 12:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kato Wi przykladam małego do piersi kiedy tylko mogę. Złapie fajnie sutka ale chwilę possie, uraczy mnie uśmiechem i odpływa. Cycek działa na niego jak smoczek. Położna poradziła mi spróbować z kapturkami. Więc niedługo próba generalna.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 11 września 2018, 12:48

1usai09kktksp1u6.png
    74dianlikkw71sia.png
    ICSI 09.2020 -> 7❄
    Crio 10.2020 -> 🤰
    3❄
  • Blu Autorytet

Wysłany: 11 września 2018, 13:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Akilegna moja starsza córka to był ciężki przypadek jeśli chodzi o kp. Tak jak karo wi napisała musisz non stop przykładać do piersi, nie zniechęcać się jak zasypia, tylko głaskać po brzuszku, po policzku próbuj trochę go obudzić. Jak nie pomoże to kapturki też są ok, u nas bardzo dobrze sprawdziła się jeszcze metoda na chodzenie z dzieckiem przy piersi i lekkie bujanie, z tym że ja miałam problem raczej z płaczem przy cycu niż z usypianiem. Pij ile się da, femaltiker jest faktycznie bardzo dobry. I jeśli odciagasz to niestety tak jak karmisz czyli co 3 godziny, też w nocy. Wiem masakra, ale jeśli Ben zalapie to będzie tylko lepiej. Musisz przemęczać kilka dni niestety...

akilegna♥ lubi tę wiadomość

CBx2p2.pnglEw8p2.pngV23dp2.png
  • Marsylia Autorytet

Wysłany: 11 września 2018, 14:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witajcie. Napiszę co u nas i idę czytać co u Was, mam kilka stron do nadrobienia.
    Wczoraj byłam z Elizą w poradni neonatologicznej. Przez 2 tygodnie przybrała tylko 200g a wg lekarza powinna przybrać 400g. Kolejna kontrola wagi za 2 tygodnie, do tego czasu próbujemy samym kp. W przeciwieństwie do "złotych rad" typu:
    - nie przystawiaj tak często do piersi bo zrosi sobie z ciebie smoczek
    - musisz jej wyregulować pory jedzenia co 3h itd.
    mam przystawiać małą do piersi nawet co 1-1,5h lub częściej jeśli będzie chciała. Ma jeść jak najwięcej. Czas karmienia też wydłużyć z 10 minut na 20. Jeśli po 2 tygodniach dalej będzie słabo przybierać to mamy włączyć dokarmianie prenanem 1 porcja. Ogólnie jestem zdziwiona małym przyrostem wagi bo mała je dużo i często, pierś ssie chętnie i raczej przy niej nie zasypia. Dzwoniłam dzisiaj żeby dowiedzieć się jak jej wyniki badań i wszystko w normie.

Eliza Barbara <3 wcześniak 35/36tc
    d69cj48ax1acv9cd.png

Wiktoria Klara <3 wcześniak 27tc, ZD
    bhyw9vvjj54cn9n5.png
  • ChicChic Autorytet

Wysłany: 11 września 2018, 15:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Po badaniu okazalo sie ze serduszko bije jak dzwon, wszystkie przeplywy prawidlowe, mala ma sie dobrze i jest b.dobrze odzywiona. Duza waga podobno nie świadczy o dobrostanie.
    Jedyne na co zwrocilam uwage to stopień dojrzalosci lozyska - I. Czy nie powinien byc juz II?

Milano, Odeta, Katiuszaaaa, monika30, Flavia, akilegna♥, mala_misia lubią tę wiadomość

km5stv739k9pulwh.png
    3i498u69muucg3hi.png

• Megsss Autorytet

Wysłany: 11 września 2018, 15:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja po wizycie :)
    Młody podrósł ale nadal kolosem nie jest .. wg mojego lekarza szyjka wcale się nie skraca jest twarda zamknieta , wszystko ogólnie dobrze wiec lekarz z poprzedniego tygodnia gadał głupoty .
    Przez wage młodego mam dwa terminy Cc , jeden na 02.10 drugi na 10.10 .
    Za dwa tygodnie wizyta i ostatecznie podejmiemy decyzje , jakby szyjka zaczęła się skracać to szybszy jak wszystko dalej będzie ok to tuczymy małego i tniemy 10.10.

Zuza zapisz proszę 35 + 2 waga 2390

Cukierniczka, monika30, tym_janek, akilegna♥, Blu, mala_misia lubią tę wiadomość

• ChicChic Autorytet

Wysłany: 11 września 2018, 16:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mnie tez dzis powiedziala ze wielkoludem nie bedzie ale to dobrze bo latwiej bedzie urodzic. Ja akurat mam porod SN wiec sie ciesze. A mala obrocona konsekwentnie glowka w dol.

km5stv739k9pulwh.png
    3i498u69muucg3hi.png

• Domcia88 Ekspertka

Wysłany: 11 września 2018, 16:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Femaltiker faktycznie zniknal z rossmanna choc kupowalam go tam z miesiac temu, za to pojawil sie jakis prolaktam z firmy prenalen. Nie wiem czy, ktoras juz kiedys testowala ten specyfik?

Domcia88
  • Katiuszaaaa Autorytet

Wysłany: 11 września 2018, 16:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pochwale się jakie piękne miśki przyszły mi z allieexpres ogólnie jest cała rodzinka 3 ale jak kupowałam to akurat jednego nie było wiec muszę domowić albo z innej aukcji albo czekać

https://naforum.zapodaj.net/thumbs/be8f926e11fc.jpg

Wiadomość wyedytowana przez autora: 11 września 2018, 16:46

monika30, mala_misia lubią tę wiadomość

• Megsss Autorytet

Wysłany: 11 września 2018, 16:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jakie fajne ! Podobne do Effika :)

Katiuszaaaa lubi tę wiadomość

• Marsylia Autorytet

Wysłany: 11 września 2018, 16:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    akilegna poza herbatkami na laktację mogę ci polecić jeszcze:
    - zwiększenie ilości wody wypijanej w ciągu dnia, najlepiej o tyle ile mleka pije Ben
    - podczas odciągania zajmij się czymś, film/książka
    - możesz też spróbować do jednej piersi przystawić Bena a z drugiej odciągać
    - jeśli masz problem żeby w nocy odciągać, rób to częściej w ciągu dnia, musisz znaleźć swój schemat (ja przy Wiki przez 2 tygodnie odciągałam między 6 a 13 co godzinę, potem do 20 szpital i znów 21-24 co godzinę; po 2 tygodniach odciągałam 4-5 razy na dobę i ściągałam ponad 700ml)

akilegna♥ lubi tę wiadomość

Eliza Barbara <3 wcześniak 35/36tc
    d69cj48ax1acv9cd.png

Wiktoria Klara <3 wcześniak 27tc, ZD
    bhyw9vvjj54cn9n5.png
  • Katiuszaaaa Autorytet

Wysłany: 11 września 2018, 17:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tak to taka podróbka Effika właśnie :) ale cena oryginalnego jest przerażająca a za te 2 z Chin zapłaciłam trochę ponad 50 zł, bałam się ze nie będą fajne w dotyku i śmierdzieć ale są naprawdę bardzo milutkie i przyjemne.

• Cukierniczka Autorytet

Wysłany: 11 września 2018, 17:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja już na usg III trymestru miałam łożysko II stopnia, ale nie wiem czy to coś zmienia w sumie. Po tej skracającej się szyjce i II stopniu myślałam, że ledwo dotrzymam do donoszonej ciąży, a tu jak na razie cisza w eterze :P wczoraj wieczorem i dzisiaj rano miałam jakieś takie dziwne skurcze, trochę mocniejsze niż na okres, ale łącznie może ze 3-4. Coraz bardziej się zaczynam wkręcać i rozkminiać kiedy się zacznie ;-)

Katiuszaaaa lubi tę wiadomość

atdc3e5euobdwxyo.png
    www.zcukremalbowcale.com
‹‹ 691 692 693 694 695 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Witaminy niezbędne podczas starań o dziecko, w czasie ciąży i podczas karmienia

Organizm podczas ciąży ma wyjątkowe potrzeby na składniki odżywcze, witaminy i minerały. Które są szczególnie istotne? Czego nie może zabraknąć w diecie przyszłej mamy? Jakie witaminy warto zażywać podczas starań o dziecko, w czasie ciąży i podczas karmienia? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Raport "Jak rodzą Polki?" - doświadczenia kobiet na temat opieki okołoporodowej w Polsce

Fundacja “Rodzić po ludzku” w czerwcu opublikowała najnowszy raport na temat opieki okołoporodowej w Polsce. Jak rodzą Polki? Jak wygląda opieka okołoporodowa w naszym kraju? Przeczytaj zaskakujące wnioski!   

CZYTAJ WIĘCEJ

14 najczęstszych pytań o Zespół Policystycznych Jajników (PCOS)

Na PCOS, czyli Zespół Policystycznych Jajników może cierpieć nawet 10-15% kobiet w wieku rozrodczym. Czy PCOS jest groźną chorobą? Jakie są najczęstsze przyczny PCOS? Czy Zespół Policystycznych Jajników jest uleczalny? Poznaj odpowiedzi na 14 najczęstszych pytań o PCOS.  

CZYTAJ WIĘCEJ