X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Październikowe szczęścia 2018
Odpowiedz

Październikowe szczęścia 2018

Oceń ten wątek:
  • Marsylia Autorytet

Wysłany: 14 października 2018, 11:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ściąganie laktatorem żeby zobaczyć ile jest mleka nie ma sensu ;) Laktator nigdy nie ściągnie tyle ile dziecko. Polecam poczytać blog hafija o kp.

Cukierniczka, NiecierpliwaKarolina lubią tę wiadomość

Eliza Barbara <3 wcześniak 35/36tc
    d69cj48ax1acv9cd.png

Wiktoria Klara <3 wcześniak 27tc, ZD
    bhyw9vvjj54cn9n5.png
  • Marsylia Autorytet

Wysłany: 14 października 2018, 11:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Piszę na raty bo Eliza co chwila na ręce chce. Dzisiejsza noc... brak słów. Męczył brzuszek a wtedy chce co chwila cyca. Więc wyszło tak, że położyłam się spać parę minut przed 5 o.O

d69cj48ax1acv9cd.png

bhyw9vvjj54cn9n5.png
  • Karo_Wi Autorytet

Wysłany: 14 października 2018, 12:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Marsylia- laktator nie ściągnie tak dużo jak dziecko, ale skoro sam laktator ściąga bardzo dużo, to dziecko może jeszcze więcej ;)

gg64e6ydj2x1myxr.png
  • orchidea33 Autorytet

Wysłany: 14 października 2018, 12:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Z tym kp to i ja nie wiem co będzie przy pierwszym nie miałam dużo pokarmu i mały wisiał na cycku i dokarmialam mm ale po nich problemy z brzuszkiem i kolki !
    Poddalam się szybko ale teraz będę walczyć o kp chociaż przy 2 dzieciach to pewnie będzie stres ale nie poddam się tak łatwo.. chociaż u mnie ani mama ani siostry nie karmiła piersią bo nie miały.

Mala_misia my mamy ten sam termin i u mnie cisza sprawdzam czy brzuch mi opadł A tu nic jedynie czuje jakbym szpagat zrobiła i dostała po tym zakwasow;-) A jak się ci mieszka w nowym domku urzadzilas się już?

201506021662.png
    zem3qtkfuhpcq4xn.png
  • Megsss Autorytet

Wysłany: 14 października 2018, 12:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie młody tez chętniej ssał jedna pierś ..lewa co więcej łatwiej mi było do niej dostawiać...powiem wam , ze idzie nam trzecia doba tylko na mm .. życie wyglada zupełnie inaczej ...ja odciagam do laktatora do ulgi .. nie ma tego dużo ... jakieś 20 ml z jednego posiedzenia ...ale dziecko spokojne i wyregulowane ... trochę ganię siebie za to co napisze ale nie wiem czy jak odstawie leki to wrócę do cycka .. może będę podawać swoje raz dziennie to co ściągnę ... i tyle ... chociaż tez obawiam się , ze po tygodniu samego mm jak podam nagle swoje to go rozreguluje :/ dylematy dylematy masz racje Buko .

Słuchacie a czy wasze maluchy tez kiepsko znoszą witaminę d3 ? Mój po porcji mleka z witamina kreci się dość długo i steka przed zasnieciem .. a dziś to nawet trochę popłakał .. jak dostaje czyste mleko odpływa zaraz po karmieniu .

Monika - ja używam bebilon pro futura od kiedy wróciłam ze szpitala . W szpitalu był hipp i młody po nim strasznie ulewal .

Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 października 2018, 12:48

• orchidea33 Autorytet

Wysłany: 14 października 2018, 12:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wiecie co taka piękna pogoda A ja siedzę sama w domu :-/
    Mąż zabrał dziecko i pojechali do zoo i mówię pojadę z wami chodź na spacery to sie nie nadaje ale najwyżej siądę sobie na ławeczce i poczekam na nich A on do mnie że lepiej niech zostanę w domu bo pewnie będę marudzić że nie mam sił i że coś tam mnie boli i lepiej bedzie jal zostane i seriale swoje koreańskie w spokoju poogladam..takze kisne w domu..
    Ehh A mi się już tęskni za nimi :-(

201506021662.png
    zem3qtkfuhpcq4xn.png
  • Cukierniczka Autorytet

Wysłany: 14 października 2018, 12:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Buko nie poddawaj się, moje karmienie piersią w szpitalu było bardzo średnie mimo stałej opieki cdl. Pisałam już wcześniej o tym. Synek był dokarmiany mm i potem się rozleniwił, już po powrocie do domu uczyliśmy go jak jeść z piersi. Teraz karmię tylko kp i jestem zadowolona. Teraz synuś śpi już ponad 3h :-) oczywiście ciężko coś zaplanować, ale to się też unormuje, przez pierwszy miesiąc ponoć tak jest, potem będzie i dłużej spał i pory jedzenia też będą unormowane.

NiecierpliwaKarolina lubi tę wiadomość

atdc3e5euobdwxyo.png
    www.zcukremalbowcale.com
  • nick nieaktualny

Wysłany: 14 października 2018, 13:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cukierniczka, nie poddaje się, w ciągu dnia jakoś mi wychodzi, ale mała jest cierpliwsza, a w nocy szybko się denerwuje i płacze przerazliwie. Postanowiliśmy z mężem, że będę w nocy przystawka tak samo jak w dzień, ale jeśli to nie pomoże to będziemy dawać mm. Teraz zastanawiam się jak rozwiązać problem ssania tylko jednej piersi.

• Marsylia Autorytet

Wysłany: 14 października 2018, 13:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karo teoretycznie laktator powinien coś odciągnąć a są kobiety, które kp i laktatorem ani kropli nie są w stanie odciągnąć ;)
    Żebym nie wypadła na terrorystkę laktacyjną, dla mnie najważniejsze to najedzone dziecko. A sposób nie jest ważny. Przerobiłam każdy rodzaj karmienia i każdy niech karmi tak jak woli :)

d69cj48ax1acv9cd.png

bhyw9vvjj54cn9n5.png
  • _magda87_ Autorytet

Wysłany: 14 października 2018, 13:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A w jakiej pozycji karmicie??ja nie mogę jeszcze porządnie usiąść i tylko na leżąco,niestety co jakiś czas widzę,ze mały ssa i mleko jest na beciku....

A mleko kupujemy Nam optipro

[link=https://www.suwaczki.com/]atdchdget43fp9br.png[/link]

29.09.2018❤️
  • Karo_Wi Autorytet

Wysłany: 14 października 2018, 14:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Marsylia- no tak, zgadzam się, ale skoro laktator odciąga mleko to i dziecko tym bardziej ;)

Buko, ja robiłam tak, że polewałam mlekiem (akurat modyfikowanym, bo swojego jeszcze nie miałam dużo) sutek w cycku, którego mała nie chciała ssać i później tak próbowałam jej wepchnąć do buzi- jakoś poszło. Albo może Twoja córeczka woli jeść na konkretniej stronie ciała? Może spróbuj ją dostawić do tej piersi spod pachy?

Ja karmię na siedząco (pollezaco w sumie) w szpitalu na leżąco, ale w domu mi nie idzie, bo mam za miękkie łóżko.

gg64e6ydj2x1myxr.png
  • Marsylia Autorytet

Wysłany: 14 października 2018, 14:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    W ciągu dnia karmię na siedząco a w nocy na leżąco. Kilka razy zdarzyło się karmienie spod pachy i na wisząco - znaczy Eliza leżała na plecach a ja nad nią. Zrobił mi się zator (Wiki kilka razy kopnęła mnie w pierś w to samo miejsce) i prawie 2 tydzień likwiduję guzek, był bardzo głęboko w piersi. Jeszcze trochę i zejdzie, im bliżej sutka tym jest mniejszy ale zaczyna mnie pierś boleć. Profilaktycznie łykam ibuprom aby mi się zapalenie piersi nie zrobiło.

Mamy piersze zdanie/pytanie Wikusi: "idziety" co znaczy "i gdzie masz skarpety?" :D

Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 października 2018, 14:37

Blu, NiecierpliwaKarolina, mala_misia lubią tę wiadomość

d69cj48ax1acv9cd.png

bhyw9vvjj54cn9n5.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 14 października 2018, 14:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Próbowałam spod pachy, bo też tak pomyślałam. Possala chwilę i już nerw, więc znowu lewa poszła w ruch. Mi najlepiej jest na leżąc, bo wtedy jak mała zaśnie to mogę się wysunąć, ale i na siedząc też jest ok. Chyba umowie konsultacje z doradcą laktacyjnym, bo boję się, że mała będzie głodna przez to. Chociaż dziś juz się karmimy od 7 rano 4 raz, tyle, że ciągle z jednej piersi.

• Marsylia Autorytet

Wysłany: 14 października 2018, 14:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Buko a jak ją położysz na lewym boku to leży czy też nie chce?
    Jest jeszcze pozycja krzyżowa i pod górkę. Z prawej piersi mleko może płynie za szybko lub wolniej niż z lewej i stąd nerwy. Przy wolniejszym wypływie można przed karmieniem ogrzać pierś termoforem albo odciągnąć trochę laktatorem. Ostatecznie możliwe jest kp wyłącznie jedną piersią.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 października 2018, 14:59

d69cj48ax1acv9cd.png

bhyw9vvjj54cn9n5.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 14 października 2018, 15:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ehh, nie chciała w żaden sposób, ale teraz zaczęłam laktatorem i jak pojawiło się kilka kropli to ja przy stawiam i possala trochę. Jutro umowie wizytę z położna laktacyjne, już mam namiary na sprawdzona i zobaczę co mi powie.

• Cukierniczka Autorytet

Wysłany: 14 października 2018, 17:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    My właśnie podobnie robiliśmy, próbowaliśmy go trochę oszukać i przystawialiśmy do piersi, a potem mąż polewał kilka kropel mm i mały ciągnął. Po jakimś czasie się nauczył w ogóle ciągnąć, a w międzyczasie pojawiło się więcej mleka i było mu łatwiej. Tylko że u nas to była kwestia jedzenia w ogóle, a nie z jednej piersi. Nam cdl mówiła, że jeśli dziecko ma ulubioną jedną pierś to można próbować przystawiać tak żeby dziecko było w tę samą stronę ułożone. Czyli np. z prawej piersi krzyżowo, a potem z lewej spod pachy - albo odwrotnie.

atdc3e5euobdwxyo.png
    www.zcukremalbowcale.com
  • Natalia92aa Przyjaciółka

Wysłany: 14 października 2018, 17:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas też problem z kp. Zuzia jak jest głodna złapie pierś i ssie Ale króciutko około 5-7 minut po tym czasie zasypia i jak ja rozbudzam to już ponownie nie umie złapać tej samej piersi denerwuje sie kręci główka i płacze i wtedy przystawie do drugiej i przez kilka minut jest ok aż znowu powtórka to samo co z pierwszej, a dalej jest głodna i muszę podać mm. Próbuje długo z nadzieją że może jednak się uda jej ponownie złapać Ale bez skutku. A nie dojada pokarmu z piersi do końca bo jak nacisne to leci jeszcze. Umie z piersi tylko jak jest pełna-twarda. Ktoś wie może O co chodzi dlaczego tak może być ze gdy chwilę possa to już nie umie ponownie?

km5se6ydk683dvif.png

3jvzej284ptx9c1e.png
  • NiecierpliwaKarolina Autorytet

Wysłany: 14 października 2018, 17:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Magda, nie zgodzę się z Tobą. Jeśli masz pokarm i prawidłowo przystawiasz, a dziecko nie ma problemu z jakimś nadmiernym ulewaniem to nie ma możliwości, żeby się nie najadało. Pamiętajcie, że maluchy mają jeszcze bardzo mocna potrzebę ssania i potrzebę bliskości, więc to, że na Was wiszą nie musi oznaczać tego, że są głodne. Często też jest tak, że dzień wiszenia na piersi spowodowany jest tym, że maluch pobudza produkcję większej ilości pokarmu, bo jego zapotrzebowanie się zwieksza.

Ja też nie chce tu wyjść na terrorystkę laktacyjną, ale karmiłam półtora roku i wiem, że różne okresy w tym karmieniu się zdarzają także nie dajcie sobie wmówić, że nie jesteście w stanie wykarmić dziecka albo że macie za mało tłusty/odżywczy/smaczny/fajny pokarm. Na początku jest ciężko, ale wszystko jest w głowie.

Karo_Wi, Cukierniczka, Kathrine lubią tę wiadomość

n59y8u69xkreiife.png
    n59y20mm7mm8z66z.png
  • NiecierpliwaKarolina Autorytet

Wysłany: 14 października 2018, 17:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Natalia, myślę, że Zuzia może się denerwować tym, że po chwili kiedy pierś juz nie jest przepelniona zaczyna już trochę słabiej lecieć i musi włożyć trochę więcej wysiłku w ssanie.

n59y8u69xkreiife.png
    n59y20mm7mm8z66z.png
  • Natalia92aa Przyjaciółka

Wysłany: 14 października 2018, 18:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    NiecierpliwaKarolina wrote:
    Natalia, myślę, że Zuzia może się denerwować tym, że po chwili kiedy pierś juz nie jest przepelniona zaczyna już trochę słabiej lecieć i musi włożyć trochę więcej wysiłku w ssanie.

Rzeczywiście może tak być. To już nie wiem co robić. Zaczęło się już to w pierwszej dobie w szpitalu. Po Półtora godziny płaczu jak nie mogła złapać ponownie piersi położna właśnie przyniosła mm. I tak też później w domu zaczęłam robić gdy już na prawdę długo się męczy i nic z tego podaje mm. Czasami zdarzy się ze poje z piersi 15minut Ale to na prawdę rzadko. Zaledwie kilka razy się udało. Myślicie ze to jakoś da radę naprawić, żeby była tylko na piersi?

km5se6ydk683dvif.png

3jvzej284ptx9c1e.png
‹‹ 794 795 796 797 798 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Jak zwiększyć szansę na ciążę? Poznaj badanie PGT wykorzystywane w leczeniu in vitro.

Starania o dziecko dla wielu par stanowią najważniejszy i najbardziej emocjonalny etap w życiu. Gdy naturalne poczęcie okazuje się trudne lub niemożliwe z pomocą przychodzi medycyna. Dzięki nowoczesnym technologiom i coraz lepszemu zrozumieniu mechanizmów genetycznych specjaliści są w stanie nie tylko wspierać proces zapłodnienia pozaustrojowego, ale także zapobiegać potencjalnym trudnościom. Coraz większą rolę w leczeniu niepłodności odgrywa diagnostyka genetyczna zarodków – a jednym z najbardziej przełomowych narzędzi w tym obszarze jest badanie PGT (Preimplantation Genetic Testing).

CZYTAJ WIĘCEJ

Siatki centylowe wzrostu chłopców i dziewczynek - czym są i jak je czytać?

Siatki centylowe to narzędzie, które pomaga monitorować rozwój fizyczny dzieci, takich jak wzrost, waga czy obwód głowy. Są one ważnym wskaźnikiem zdrowia, umożliwiającym ocenę, czy dziecko rozwija się w normie dla swojego wieku i płci. Dzięki siatkom centylowym rodzice i specjaliści mogą wcześnie wykryć potencjalne problemy zdrowotne lub rozwojowe. W artykule wyjaśniamy, jak czytać siatki centylowe i na co zwracać uwagę podczas interpretacji wyników.

CZYTAJ WIĘCEJ

Problemy z tarczycą - przyczyny, objawy, wpływ na płodność

Problemy z tarczycą są bardzo częstą przyczyną zaburzeń hormonalnych zarówno u kobiet, jak i u mężczyzn. Jakie są najczęstsze zaburzenia w funkcjonowaniu tarczycy? Jakie są typowe objawy problemów z tarczycą? Jak wygląda diagnostyka? Jak zaburzenia tarczycy mogą wpływać na płodność?

CZYTAJ WIĘCEJ