X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Październikowe szczęścia 2018
Odpowiedz

Październikowe szczęścia 2018

Oceń ten wątek:
  • Marsylia Autorytet

Wysłany: 14 października 2018, 18:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Natalia:
    - konsekwentne przystawianie do piersi
    - podawanie mleka z kubka lub łyżeczki, butelka jako ostateczność (może kiedyś doczekamy się zmiany i takie podejście będzie praktykowane w szpitalach) - karmienie jest dłuższe ale nie zniechęca do piersi
    - podmiana butelki na pierś w trakcie karmienia
    - zastosowanie systemu wspomagającego sns (medela ma na pewno)
    - zaczynanie karmienia od piersi, mm podajemy w momencie gdy mama już jest zmęczona

Kp jest piękne ale czasem to wyboista droga pełna zakrętów. Jak chcesz karmić piersią to warto pomęczyć się kilka dni. Sytuacja się unormuje w końcu. Ja chciałam bardzo kp i z Wiki udało nam się przejść na wyłączne kp gdy miała 8 miesięcy. Nikt nie dawał szans na kp a już tym bardziej po takim czasie.

Natalia92aa lubi tę wiadomość

Eliza Barbara <3 wcześniak 35/36tc
    d69cj48ax1acv9cd.png

Wiktoria Klara <3 wcześniak 27tc, ZD
    bhyw9vvjj54cn9n5.png
  • Katiuszaaaa Autorytet

Wysłany: 14 października 2018, 19:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny a polecacie jakaś konkretna butelkę do podawania ewentualnie mleka mamy przez tatę ? Czy ta medela Calma czy są jeszcze jakieś inne które nie zniechęca do piersi ?

• mala_misia Autorytet

Wysłany: 14 października 2018, 19:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    orchidea mieszka się super! Co prawda Mąż jeszcze ten tydzień pracuje i jestem sama w tygodniu oprócz 9h pauzy, na którą zjeżdża po każdej trasie, ale mamy jeszcze dwa psy, więc z nimi spędzam ten czas :) Co prawda jeszcze jutro przychodzi stolarz dokończyć kuchnię, ale już niewiele mu zostało.. Co najważniejsze mam posprzątane i poukładane, więc rodzić mogę :D A u mnie opadł najpierw trochę, potem więcej i teraz znowu.. Ciekawe, ciekawe, bo oprócz tego i opuchniętych stóp to nic więcej mi nie dolega, żadnych skurczy czy coś.. Mąż mówi, że w tygodniu urodzę, ale nie wiem..

Katiuszaaaa lubi tę wiadomość

zpbnroeqnmec200u.png
  • Megsss Autorytet

Wysłany: 14 października 2018, 19:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    My testowalismy dwie jedna z canpolu jest fatalna , maly sie ksztusil ... teraz uzywamy avent natural smoczek „ 0” i widać , ze to nie jest takie hop siup żeby ściągnąć mleko z tego smoczka .. wiec na pewno nie zniechęci ta butelka do piersi .

• edka85 Autorytet

Wysłany: 14 października 2018, 20:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kp to naprawdę spore wyzwanie. Aż podziwiam te kobiety które kilkaset lat temu nie miały innego wyjścia... Ja tylko daję pierś, max co 3 godz., a często nawet co godzinę lub dwie. Wiąże się to oczywiście z brakiem czasu dla siebie, nieprzespanymi nocami i wysłuchiwaniem przeraźliwego płaczu, gdy nie podam cyca. Wszyscy mi mówili, że pewnie młody się nie najada i stąd taki jazgot. No ale on nieustannie nabiera wagi, więc kp mu wystarczy. Ile dam radę, tyle będę karmić tylko piersią. Ale nie jest to łatwe zadanie.

A macie jakieś zdanie na temat chust do karmienia? Zaczęłam się nad tym zastanawiać, skoro mały tylko wisi na cycu. Czy taka chusta spełnia swoje zadanie i da się z nią normalnie funkcjonować?

Piąte w drodze! Będzie dziewczynka 😁
    preg.png

4️⃣Córka 06.2023
    3️⃣Synek 04.2022
    2️⃣Córka 08.2020
    1️⃣Synek 09.2018
    "Ty utkałeś mnie w łonie mej matki. Dziękuję Ci, że mnie stworzyłeś tak cudownie, godne podziwu są Twoje dzieła" (Ps139)
  • edka85 Autorytet

Wysłany: 14 października 2018, 20:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Edit: z tego co widzę, to te chusty służą do karmienia w miejscach publicznych. A mi chodziło o to, czy są takie, w których można nosić dziecko i w każdej chwili przystawić do piersi?

Piąte w drodze! Będzie dziewczynka 😁
    preg.png

4️⃣Córka 06.2023
    3️⃣Synek 04.2022
    2️⃣Córka 08.2020
    1️⃣Synek 09.2018
    "Ty utkałeś mnie w łonie mej matki. Dziękuję Ci, że mnie stworzyłeś tak cudownie, godne podziwu są Twoje dzieła" (Ps139)
  • Katiuszaaaa Autorytet

Wysłany: 14 października 2018, 20:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Megsss wrote:
    My testowalismy dwie jedna z canpolu jest fatalna , maly sie ksztusil ... teraz uzywamy avent natural smoczek „ 0” i widać , ze to nie jest takie hop siup żeby ściągnąć mleko z tego smoczka .. wiec na pewno nie zniechęci ta butelka do piersi .

To dobrze się skład bo właśnie mam cały zestaw avent natural intuicyjnie kupiłam dobre, chociaż jedno mi się udało :)

• NiecierpliwaKarolina Autorytet

Wysłany: 14 października 2018, 21:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Natalia, tak jak pisze Marsylia. Podpisuje się w 100%.
    edka85 wrote:
    Edit: z tego co widzę, to te chusty służą do karmienia w miejscach publicznych. A mi chodziło o to, czy są takie, w których można nosić dziecko i w każdej chwili przystawić do piersi?
    Edka,;a próbowałaś z normalną chustą? Ewentualnie kółkową?

n59y8u69xkreiife.png
    n59y20mm7mm8z66z.png
  • Bajka111 Autorytet

Wysłany: 14 października 2018, 22:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Widzę, że tu już tematy tylko dzieciowe. :)

U nas znowu niedziela wieczór pod znakiem skurczy. Ale są nieregularne. Co 12/7/5/2 minuty. Jedyne co mnie niepokoi to pojawiło się trochę krwi, ale to tylko jak chodzę na siusiu to się pojawia, wkładka czysta i zastanawiam się czy to powód do jechania na izbę. Póki co czekamy. Jest tak już tyle godzin, że jest to doprawdy męczące. I tak czuje, że jak zasnę to wszystko przejdzie. Nie chcę jechać za szybko, bo drugi fałszywy alarm mnie dobije.

aaZap2.png
    bOz9p2.png
  • NiecierpliwaKarolina Autorytet

Wysłany: 14 października 2018, 23:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bajka, życzę żeby to było to i żebyś rano już była na porodówce ;-)

n59y8u69xkreiife.png
    n59y20mm7mm8z66z.png
  • orchidea33 Autorytet

Wysłany: 14 października 2018, 23:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bajka111 nie no muszą się te skurcze jakoś rozkręcić bo już czas na Ciebie.. Ja pewnie jak poczuje skurcze to pojadę od razu do szpitala bo spanikuje..

A któraś z Was rodziła sn po cesarce?

Katiusza ja miałam butelkę dr Browns antykolkowe położna mowila że są ok bo ja się boję tych boli brzuszek i kolek..

Co do chusty to ostatnio czytałam że nie powinno chustowac się dziecka i karmic jak jest chustowane..

Nie mogę znowu spać tak mnie ta zgaga męczy, pije na zgage i dupa nie pomaga ,niech ten brzuch chociaż opadnie to może coś pomoże bo mam tego naprawdę dość...

201506021662.png
    zem3qtkfuhpcq4xn.png
  • Bajka111 Autorytet

Wysłany: 14 października 2018, 23:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karolina nie dziękuję. :D

Orchidea no czas już czas. Ja nie panikuje, bo już raz ze skurczami byłam i nic się nie zadziało. :D Chociaż wtedy były regularne co 5 minut. Tak teraz stanowczo są mocniejsze.

Dziewczynom z dylematami dzieciowymi niestety nie pomogę. :/ Ale chętnie czytam i zapamiętuje. :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 października 2018, 23:22

aaZap2.png
    bOz9p2.png
  • Megsss Autorytet

Wysłany: 15 października 2018, 08:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Katiuszaaaa wrote:
    To dobrze się skład bo właśnie mam cały zestaw avent natural intuicyjnie kupiłam dobre, chociaż jedno mi się udało :)

Katiuszaaa tylko sprawdź czy w zestawie na pewno jest butelka ze smoczkiem „0" bo ja tez kupowałam zestaw i tam miałam dwie
    „1” i dwie „2” a ta butelkę ze smoczkiem „ 0” akurat dostałam na szkole rodzenia .
    To oznaczenie jest na gorze smoczka .. jest przezroczyste jak cały smoczek ale można znaleść i odczytać . Ja sobie dokupilam zestaw dwóch zerówek ( same smoczki bez tego plastiku dookoła ) dodatkowo i wymieniłam same końcówki z „ dwójek ” poki co.. i mam teraz 3 butelki z końcówkę „ 0” bo z jedna szlo oszaleć ;)

• Megsss Autorytet

Wysłany: 15 października 2018, 08:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    orchidea33 wrote:
    Bajka111 nie no muszą się te skurcze jakoś rozkręcić bo już czas na Ciebie.. Ja pewnie jak poczuje skurcze to pojadę od razu do szpitala bo spanikuje..

A któraś z Was rodziła sn po cesarce?

Katiusza ja miałam butelkę dr Browns antykolkowe położna mowila że są ok bo ja się boję tych boli brzuszek i kolek..

Co do chusty to ostatnio czytałam że nie powinno chustowac się dziecka i karmic jak jest chustowane..

Nie mogę znowu spać tak mnie ta zgaga męczy, pije na zgage i dupa nie pomaga ,niech ten brzuch chociaż opadnie to może coś pomoże bo mam tego naprawdę dość...

Moja bratowa rodziła SN drugie dziecko pierwsze CC
    Coś Cię szczegolnie niepokoi lub ciekawi ? Mogę podpytać :) ona to moja skarbnica wiedzy :)

• orchidea33 Autorytet

Wysłany: 15 października 2018, 08:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Megss mój lekarz nie widzi przeciwwskazań do sn porodu jedynie powiedział że jak nie będzie rozwarcia A skurcze będą to nie będą mnie męczyć tylko cc zrobią.
    A wszyscy dookoła straszą mnie że jak to sn że przecież to blizna po cc że może pęknąć krwotok dostać przy skurczach i partiach i teraz sama się nakręca że może lepiej było cc wziąść..
    A brązowa jak wspomina cc i sn co bardziej "poleca"..

201506021662.png
    zem3qtkfuhpcq4xn.png
  • orchidea33 Autorytet

Wysłany: 15 października 2018, 08:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    *bratowa..

201506021662.png
    zem3qtkfuhpcq4xn.png
  • Natalia92aa Przyjaciółka

Wysłany: 15 października 2018, 09:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bajka111 wrote:
    Widzę, że tu już tematy tylko dzieciowe. :)

U nas znowu niedziela wieczór pod znakiem skurczy. Ale są nieregularne. Co 12/7/5/2 minuty. Jedyne co mnie niepokoi to pojawiło się trochę krwi, ale to tylko jak chodzę na siusiu to się pojawia, wkładka czysta i zastanawiam się czy to powód do jechania na izbę. Póki co czekamy. Jest tak już tyle godzin, że jest to doprawdy męczące. I tak czuje, że jak zasnę to wszystko przejdzie. Nie chcę jechać za szybko, bo drugi fałszywy alarm mnie dobije.

Może jak pojedziesz to podadzą Ci oxytocyne i się staną regularne?
    Ja też miałam nieregularne takie a po oxy około pół godziny i Zuzia na świecie ;) najlepsze to że te skurcze wcale nie były jakos nie wiadomo jak bolesne. Położna mnie chciała zbadać bo zaczęłam wymiotować, a mówiła że wymioty występują jak się szyjka szybko rozwiera. Ja mówiłam że jeszcze chyba nie to. I dobrze że mnie wzięła do badania bo się okazało że pełne roz warcie i główka już zaczęła wychodzić.

km5se6ydk683dvif.png

3jvzej284ptx9c1e.png
  • kamkam Autorytet

Wysłany: 15 października 2018, 09:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja się witam po pierwszej tragicznej nocy... Pierwszy raz musiałam użyć Saba simplex. Tak strasznie Adasia bolał brzuch że aż nauczył się porządnie płakać. Brzuch po 2 godzinnym płaczu przeszedł ale płacz histeryczny nie... Męczyliśmy się do 3.30 kiedy to zjadł chyba z 5 cycków.
    Jeśli chodzi o laktację to na szczęście nie mam problemów. Nie kupowałam nawet mm bo stwierdziłam ,że jak kupie to podam przy pierwszym płaczu i skończy się karmienie. Po karmieniu jak czuje że piersi mam jeszcze pełne to wyciskam resztę mleka aby produkowało się go dużo i nie brakło Adasiowi. Sutki mam po dzisiejszej nocy zgryzone do krwi ale dam radę

gg64j48a867cxnry.png
    1usasg18efbg4zod.png
  • NatkaZ Autorytet

Wysłany: 15 października 2018, 09:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Natalia92aa wrote:
    Może jak pojedziesz to podadzą Ci oxytocyne i się staną regularne?
    Ja też miałam nieregularne takie a po oxy około pół godziny i Zuzia na świecie ;) najlepsze to że te skurcze wcale nie były jakos nie wiadomo jak bolesne. Położna mnie chciała zbadać bo zaczęłam wymiotować, a mówiła że wymioty występują jak się szyjka szybko rozwiera. Ja mówiłam że jeszcze chyba nie to. I dobrze że mnie wzięła do badania bo się okazało że pełne roz warcie i główka już zaczęła wychodzić.

U mnie było podobnie. Jak położna mnie zbadała i powiedziała, że mam 6cm rozwarcia, a za chwilę zaczęły się parte to byłam przerażona i szynko wysłałam męża bo bałam się żeby malutkiej krzywda się nie stała. Położna ponownie mnie zbadała i okazało się że już mam pełne rozwarcie. Dwa parte i Tosia była na świecie :P

Nadia 24.01.2010 ❤ 36+4; 2700g i 51 cm ❤
    Antonina 17.09.2018 ❤ 38+0; 3260g i 53 cm ❤
    Mikołaj 14.06.2021 ❤️38+1; 3510g i 53 cm ❤️
    Aniołek [*] 9tc - 18.11.2016
  • Katiuszaaaa Autorytet

Wysłany: 15 października 2018, 09:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Megsss wrote:
    Katiuszaaa tylko sprawdź czy w zestawie na pewno jest butelka ze smoczkiem „0" bo ja tez kupowałam zestaw i tam miałam dwie
    „1” i dwie „2” a ta butelkę ze smoczkiem „ 0” akurat dostałam na szkole rodzenia .
    To oznaczenie jest na gorze smoczka .. jest przezroczyste jak cały smoczek ale można znaleść i odczytać . Ja sobie dokupilam zestaw dwóch zerówek ( same smoczki bez tego plastiku dookoła ) dodatkowo i wymieniłam same końcówki z „ dwójek ” poki co.. i mam teraz 3 butelki z końcówkę „ 0” bo z jedna szlo oszaleć ;)

Dzięki za zwrócenie uwagi,sprawdziłam mamy chyba ten sam zestaw, w zestawi mam po dwie 1 i 2 ale mam tez ze szkoły rodzenia i jakiś warsztatów dwie 0 także myśle ze na start wystarczy.

‹‹ 795 796 797 798 799 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Choroba Hashimoto a ciąża - co musisz wiedzieć?

Hashimoto co to za choroba i jak się objawia? Przede wszystkim charakteryzuje się przewlekłym stanem zapalnym tarczycy (tzw. limfocytowym zapaleniem tarczycy). Jak ją rozpoznać i jak leczyć? Hashimoto a ciąża - jaki wpływ może mieć choroba Hashimoto na płodność kobiet oraz przebieg ciąży?

CZYTAJ WIĘCEJ

10 fascynujących faktów o ciąży, które poznasz dzięki aplikacji OvuFriend!

Jesteś ciekawa co czeka Cię w kolejnym tygodniu ciąży? Jak rozwija się Twój maluszek? A może chciałabyś na bieżąco śledzić objawy swojej ciąży i przyrost wagi na siatkach centylowych dopasowanych indywidualnie dla Ciebie? Sprawdź, co jeszcze fascynującego odkryjesz w trybie ciążowym w aplikacji OvuFriend! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Śluz szyjkowy, śluz z podniecenia, wydzielina z pochwy, upławy - jak odróżniać?

Śluz szyjkowy to bardzo ważny wskaźnik kobiecej płodności. Jak odróżniać poszczególne rodzaje śluzu? Czym różni się naturalny śluz szyjkowy od śluzu wynikającego z podniecenia? Czym są upławy i kiedy warto zgłosić się do lekarza? Jak zapisywać poszczególne rodzaje śluzu w aplikacji OvuFriend? 

CZYTAJ WIĘCEJ