X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Październikowe szczęścia 2018
Odpowiedz

Październikowe szczęścia 2018

Oceń ten wątek:
  • ChicChic Autorytet

Wysłany: 30 grudnia 2018, 07:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczynu, dzieki za info.

My teraz mamy jakis spokojniejszy czas. Wczoraj zaczelismy usypiac o 20 i za jedyne (!) 50 minut smacznje spala do 5 rano. Zjadla 150ml i spi dalej.
    Martwi mie jedynie ze ostatnio mniej je, zdarzalo sie ze dobijala juz do 1l a teraz mniej. Np wczoraj tylk 700ml. Ostatnie jedzenie o 17.30 i potem dopiero za prawie 12h! Na razie fajnie przybiera, moze ma taki czas ze nie potrzebuje. Jest po skoku wiec moze odpoczywa.

km5stv739k9pulwh.png
    3i498u69muucg3hi.png

• Megsss Autorytet

Wysłany: 30 grudnia 2018, 07:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziś miałam „ noc dziecka ” mąż przejął malego zabrał do salonu i spali razem na kanapie a ja w sypialni ;) sama .. od 22 do 6.30 ;) no mogę góry przenosić dziś ;)!

Nic mnie tak ostatnio nie rozczula jak widok ich razem... przez to ze mały jest już kontaktowy bardzo - wodzi oczami , rozpoznaje twarze, uśmiecha się cała buzia jak się go zagaduje - mąż chętnie się nim zajmuje :) nawet mu śpiewa! fajne to .. :)

Na urlop jedziemy za tydzień w sobotę :) wylot mamy o 6.20 rano ...
    Im bliżej tym bardziej się stresuje ...pomału zaczynam pakować małego żeby nic mi nie umknęło .. natomast największym dylematem jest dla mnie to jak mam go na miejscu ubierać :/
    Różnica temperatur jest spora ... około 20-22 stopni na plusie ( w cieniu ) .. czyli na słońcu cieplej ...nie chce go za bardzo wyletnic ale tez nie chce przegrzać .. doświadczenie zerowe w tym temacie bo latem jak było tak cieplo to siedział sobie u mnie w brzuchu ;) biorę krótkie body i krótkie spodenki ale tez długie body i dresiki .. mam tez wiatrówkę ..ogólnie cały przegląd jego garderoby :D dobrze , ze te ubranka zajmują niewiele miejsca jeszcze :p

• 1Malinka1 Autorytet

Wysłany: 30 grudnia 2018, 09:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas usypianie różnie wyglada. Zazwyczaj zasypia mi na rękach przy noszeniu, po jedzeniu. Ale tez nie zasnęłaby sama położona. Chociaż teraz nocne są o wiele lepsze przesypia praktycznie do 4-6, to całkiem inne noce.

Wiecie co ja w ogóle nie porównuje Julki do innych dzieci. Fajnie jest wiedzieć jak inne dzieci się rozwijają, ale tak jak pisalłyście każde dziecko rozwija się w swoim tempie. Wszystko w swoim czasie :). Ale uwielbiam obserwować te subtelne zmiany w jej zachowaniu, ssanie piąstki, wodzenie, glużenie, „gadanie” i śmianie się do lampy sufitowej czy poduszki. A ostatnio popłakałam się przy karmieniu, lezalalysmy i ona tak na mnie patrzyła z cycem w buźce i się uśmiechała, te jej oczka wlepione, buźka uśmiechnięta pełna ufności, rozczuliła mnie bardzo.

mala_misia lubi tę wiadomość

f2wlpx9ishio9eby.png
    tb738ribmbqosoos.png
  • monika30 Autorytet

Wysłany: 30 grudnia 2018, 12:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hejka. Kacperek też jeszcze nie trzyma zabawek,jedynie przypadkiem chwyci. Widzę że wasze dzieci potrafią na raz zjeść 150 ml ? Mój tylko przez snem potrafi zjeść 130ml A w ciągu dnia mąż 100ml. Póki co przybiera dobrze więc nie panikuje.

Megsss ale Ci zazdroszczę tych wakacji :). Napisz później jak maleństwo zniósł lot samolotem,bo ostatnio pytałam pediatry czy możemy w maju lecieć to powiedziała że na Kaszuby mamy jechać:P że samolot niewskazany? A my i tak wcześniej już wykupilismy wakacje na Kretę.

• Cukierniczka Autorytet

Wysłany: 30 grudnia 2018, 12:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Na Kaszuby, padłam :P my też chcemy gdzieś lecieć, bo mnie już nosi aż. Zobaczymy czy na wiosnę się uda, jak nie to dopiero jesienią, ale nie wiem czy tyle doczekam ;-) jeśli chodzi o latanie to nie wiem czy to szkodzi czy nie, ale wiem z doświadczenia w pracy, że mnóstwo ludzi lata z dziećmi nawet na jakieś szalone trasy, także ja bym tam pediatry nie słuchała :-)

Wyjaśniła nam się kwestia sylwestra. Robimy go dzisiaj, bo tak pasuje i nam i znajomym - a kto powiedział, że nie wolno haha. A jutro będziemy sobie we trójkę i liczymy, że Szymek nie będzie chciał czekać do północy :-)

monika30 lubi tę wiadomość

atdc3e5euobdwxyo.png
    www.zcukremalbowcale.com
  • Justynuszek Autorytet

Wysłany: 30 grudnia 2018, 12:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hedgehog wrote:
    Sen nocny zaczynamy około 19. Pierwsza pobudka około 2 potem około 5. Dosypia później różnie od 6.30 - 7.30.
    My podobnie. Zasypia o 20-20:30, potem ok 2 i 5-6. Tylko często po 2 męczą bączki i śpi niespokojnie tylko przytulony do mnie :/ więc dla mnie od 2 nie ma spania bo kopie...

43kth371haww2z0j.png
  • Hedgehog Autorytet

Wysłany: 30 grudnia 2018, 15:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

Wiadomość wyedytowana przez autora: 15 kwietnia 2024, 13:59

[link=https://www.suwaczki.com/]17u9hdge9c31bxqo.png[/link]
  • nick nieaktualny

Wysłany: 30 grudnia 2018, 17:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas problem był taki, że Agatka miała od urodzenia odwrócony rytm dnia i nocy. Dopiero na początku grudnia udało nam się uzyskać efekt taki, że w ogóle śpi w nocy, a jak dołożymy do tego problemy z brzuszkiem jakie miała, to w grę wchodziło tylko usypianie na rękach. Wierzę, że kiedyś się przestawi. Rutynę i rytm dnia mamy wprowadzone, ok. 20 zaczynamy usypianie, więc kiedyś może da nam to efekty.

I jednak możemy zrobić tyle na ile dziecko nam pozwoli. W książce "księga dziecka" autorzy napisali, że dopiero czwarte dziecko kompletnie wywrocilo ich pogląd na wychowanie dzieci. I to dla niego stworzyli określenie "need high baby".
    Byli u nas ostatnio znajomi i kolega z ogromną dumą stwierdził, że ich sukcesem wychowawczym jest to, że nie dali dziecku smoczka, na co jego żona popatrzyła z politowaniem i stwierdziła "bo żadnego nie zaakceptował, jakby tylko smoczek sprawił, że by mniej płakał, to na pewno by dostał". Tak więc teraz stwierdzam, że wiele takich sukcesów to kwestia szczęścia.

• Moll Ekspertka

Wysłany: 30 grudnia 2018, 18:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    no właśnie czy któraś z was nie używa smoczka? U nas niestety się nie przyjal, mała nienawidzi wszelkich smoczków, na butelki też krzywo patrzy, a używacie szumiś i szumow?

km5si09kuaztknwb.png
  • orchidea33 Autorytet

Wysłany: 30 grudnia 2018, 19:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mój gardzi smoczkiem tzn smoczkami bo ma parę i żaden się nie sprawdził. My używamy suszarki ,szumisie nie dzialaja

201506021662.png
    zem3qtkfuhpcq4xn.png
  • monika30 Autorytet

Wysłany: 30 grudnia 2018, 19:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moll my używamy szumisia A jak zawodzi to wtedy suszarka wchodzi w grę i pomaga od razu ;)

• monika30 Autorytet

Wysłany: 30 grudnia 2018, 19:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zapisuje kiedy w jakich godzinach zjada mój mały. Chciałabym policzyć ile mniej więcej zjada,ale jak mam stwierdzić ile zje z piersi? Dokarmiam go butelka to wtedy widzę ile wypije A tak to skąd mam wiedzieć ? Na dzień przybiral w tym tyg 22.5. To chyba za mało ?

• ChicChic Autorytet

Wysłany: 30 grudnia 2018, 20:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ewa smoczka uzywa tylko w wozku na spacerze a w innych sytuacjach wypluwa. Dziwne. Jak ja usypiam to kolysze i musze trzymac smoczka w buzi bo nie umie go sama utrzymac.

A my teraz mamy kolke i nosimy na zmiane ale juz coraz rzadsze ataki..

km5stv739k9pulwh.png
    3i498u69muucg3hi.png

• Karo_Wi Autorytet

Wysłany: 30 grudnia 2018, 20:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Monika30, tego ile dziecko zjada z piersi niestety nie da się w żaden sposób obliczyć. 22,5 grama na dzien to prawie 160 gramów tygodniowo. Minimalnie dziecko powinno tyć około 120 gramów na tydzień, wiec całkiem ładnie przybiera.

No i jeszcze co do wagi. Ważyłam się wczoraj z Kingą na normalnej wadze i wyszło, ze waży 4,6 kg, czyli jakby nic nie przytyła w ciągu ostatnich 3 tygodni. Mozna powiedzieć, ze wg tej wagi nawet schudła, bo najwyższy pomiar w tym okresie wynosił 4,7 kg. Zaraz po tym z Kingą ważył się mój mąż (waga ustawiona dokładnie w tym samym miejscu, nie ruszana, nawet się nie wyłączyła) i waga dziecka wyszła 4,9 kg. Więc o kant dupy można rozbić te pomiary, podjęłam decyzję, że kupujemy wagę dla dzieci.

Dziś oficjalnie Kinga zmieniła rozmiar ciuszków z 56 na 62 :)

Cukierniczka, mala_misia lubią tę wiadomość

gg64e6ydj2x1myxr.png
  • monika30 Autorytet

Wysłany: 30 grudnia 2018, 21:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karo dzięki za info :) twoja Kinga to fit dziewczynka,od małego dba o linię :D

• Karo_Wi Autorytet

Wysłany: 30 grudnia 2018, 23:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mam nadzieje, ze nie nadrobi w czasach nastoletnich, żeby później nie musiała być ciagle na diecie ;) myślałam, ze to może przez moje mleko tak słabo przybiera, ale wszystkie znaki mówią, że się najada. Chciałam podawać mm po KP, ale ulewała nim i wychodziło na to samo.

A i jeszcze Orchidea mnie pytała, czym się objawia przykurcz- akurat u Kingi tym, ze głowa leci jej na lewo (widać na zdjęciu niżej), częściej wkłada do buzi lewą piąstkę, używa więcej tej strony- prawa jest nieaktywna. Wrzucam jeszcze zdjęcia mojego bubulka w nowych ciuszkach ;)

https://naforum.zapodaj.net/thumbs/0b7c786c49c8.jpg

Wiadomość wyedytowana przez autora: 30 grudnia 2018, 23:32

NiecierpliwaKarolina, Katiuszaaaa, ChicChic, 1Malinka1, mala_misia, monika30, akilegna♥ lubią tę wiadomość

gg64e6ydj2x1myxr.png
  • NiecierpliwaKarolina Autorytet

Wysłany: 31 grudnia 2018, 00:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moll wrote:
    no właśnie czy któraś z was nie używa smoczka? U nas niestety się nie przyjal, mała nienawidzi wszelkich smoczków, na butelki też krzywo patrzy, a używacie szumiś i szumow?
    Jedno i drugie dziecko bezsmoczkowe i bezbutelkowe. Sam cyc.
    Szumisia (sówka Ollie) ostatnio w ogóle nie używamy, ale był w użyciu w pierwszych trzech-czterech tygodniach małej.

n59y8u69xkreiife.png
    n59y20mm7mm8z66z.png
  • NiecierpliwaKarolina Autorytet

Wysłany: 31 grudnia 2018, 00:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karo, śliczna dziewczynka :-) i wcake nie wygląda na fit czy jakby się nie najadała!

n59y8u69xkreiife.png
    n59y20mm7mm8z66z.png
  • 1Malinka1 Autorytet

Wysłany: 31 grudnia 2018, 06:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A ja się do końca nie zgodzę z tym, że dziecko położone później budzi się o tej samej porze. Zapisuje sny Julki i ewidentnie położona później budzi się później np. o 20 wstanie nam o 2, jak zaśnie o 22 to przesypia do 4. Oczywiście nie zawsze, ale w 90% tak u niej to działa. Z tym, że my celowo nie przeciągamy tych godzin, malutka zasypia wtedy kiedy chce, rytm zasypiania u Nas rozpoczynamy ok. 20, tulenie, przygaszone światła itp

Mnie strasznie irytowało jak ludzie komentowali małej wagi - jaki klopsik, kluseczka i inne tego typu określenia. Ogólnie wiedziałam, ze przybiera książkowo i ze na kp nie przejada się, ale wiecie skupianie się tylko na tym było irytujące. Może dlatego się tak dziwili bo ja jestem niska i bardzo drobna. Jak ja byłam mała to tak samo byłam „kluseczka”. Ale teraz Julka już sie wyciąga.
    W szpitalu lekarka powiedziała ze nie musimy jej ważyć bo widać, że zdrowiotka. Ale poprosiłam jednak, żeby zważyła i wyszło 556”-5600, czyli wychodzi że w 27 dni przybrała ok. 570 g (21,5 na dobę).

U nas szumisie się nie sprawdziły, mała wręcz przez nie płacze. Smoczek to wybawienie, używamy lovi dynamiczny i jest super.

Katar jakby mniejszy, lepiej znacznie oddycha. Oby tak dalej.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 31 grudnia 2018, 06:40

f2wlpx9ishio9eby.png
    tb738ribmbqosoos.png
  • 1Malinka1 Autorytet

Wysłany: 31 grudnia 2018, 08:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mam do Was pytanie, chce kupić małej karuzele nad łóżkiem i zastanawiam się jaką. Polecacie coś ? Czy to nie ma większego znaczenia jaka ? Wiadomo są grające, świecące, z projektorami. Czy wystarczy zwykła bez tych bajerow.

Mam jeszcze takie spostrzeżenie. Przekonałam się jak bardzo ważne jest aby pamiętać o zmianach sttron u dziecka, żeby korzystało i z prawej i lewej. Mojej przyjaciółki synek przy raczkowanie dziwnie ciągnął prawa nóżkę, nie miałam odwagi powiedzieć jej choć dało się zauważyć ze coś jest nie tak. Przy kolejnej wizycie zauważyłam ze oboje trzymają małego na prawym biodrze i właśnie ta nóżka przylega do brzucha od wewnątrz, a lewa swodobnie opada, ciężko mi to wytłumaczyć. O tylu rzeczach trzeba pamiętać i mieć na uwadze. Nie jestem specjalista, ale warto byłoby to skonsultować, bo może wystarczy niewielka korekta. To są trudne momenty, bo jak subtelnie jej to powiedzieć i nie wyjść na kogoś kto się wielce wymądrza.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 31 grudnia 2018, 08:17

f2wlpx9ishio9eby.png
    tb738ribmbqosoos.png
‹‹ 913 914 915 916 917 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Zaburzenia hormonalne - 8 najczęstszych objawów

Zaburzenia hormonalne - jakie są ich najczęstsze objawy? Które objawy powinny Cię skłonić do wizyty u lekarza i diagnostyki w kierunku zaburzeń hormonalnych? Jakie są najczęstsze przyczyny braku równowagi hormonalnej i jak wygląda leczenie? 

CZYTAJ WIĘCEJ

7 zaskakujących rzeczy, o których możesz się dowiedzieć prowadząc kalendarz owulacji OvuFriend

Wydaje Ci się, że działanie kalendarza owulacji sprowadza się tylko do wyznaczania dni płodnych i terminu owulacji? Nic bardziej mylnego! Podczas prowadzenia obserwacji w kalendarzu OvuFriend możesz dowiedzieć się o rzeczach, które wspomogą Twoje starania o dziecko. Poznaj 7 zaskakujących rzeczy, o których możesz się dowiedzieć prowadząc kalendarz dni płodnych! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Krew miesiączkowa - kolor krwi podczas okresu

Czy to normalne, że krew miesiączkowa zmienia swój kolor i konsystencję? Czy brązowy kolor krwi podczas okres powinien Cię niepokoić, czy jest to zjawisko naturalne? Kiedy krwawienie miesiączkowe wymaga konsultacji z lekarzem? 

CZYTAJ WIĘCEJ