X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Październikowe szczęścia 2018
Odpowiedz

Październikowe szczęścia 2018

Oceń ten wątek:
  • AnnaManna Ekspertka

Wysłany: 1 stycznia 2019, 17:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    My z Anią jesteśmy już w domu od wczoraj. Czujemy się dobrze. Sprawcą zamieszania był jednak wirus, który u dorosłych jest odpowiedzialny za katar i kaszel, ale niestety u niemowląt jest groźny i wymaga hospitalizacji. Mamy zalecenia inhalacji z soli 3 razy dziennie i zakaz przebywania w zatłoczonych miejscach. Lekarka powiedziała, że to najgorsze co możemy zrobić dla takiego malucha, polecała za to codzienne spacery bez względu na pogodę. Prawdopodobnie zaraziła się tym wirusem w przychodni, kiedy poszłyśmy na ważenie. Po korytarzu biegał chłopczyk, który cały czas strasznie kaszlał i chciał zapoznawać się z każdym dzieckiem. Tak myślę, że to było to, chciciaz tak naprawdę nigdy się tego nie dowiem.

Ania w szpitalu prawie w ogóle nie płakała, tam pierwszy raz zaśmiała się w głos, była pogodna, a dziś w domu dramat! Non stop płacz, non stop na rękach i nie wiem tak naprawdę o co chodzi. Może przez te kilka dni w szpitalu zapomniała o swoim domku i teraz jest w lekkim szoku...? Sama nie wiem.

ijpbio4pgzuzz66o.png
  • Megsss Autorytet

Wysłany: 1 stycznia 2019, 19:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja tez mam sterylizator avent .. dostałam w spadku .. i szczerze mówiąc nie wyobrażam sobie bez niego życia ;) a ja właściwie od początku karmie mm .
    Natomiast dużo osób mi mówiło , ze wyparza butelki w zmywarce ? Co o tym sądzicie ?

Dziewczyny włosy wychodzą mi garściami od jakiegos tygodnia .. będę łysa chyba ;)

Monika dam znać jak lot .. właśnie wisze nad walizkami i próbuje nas spakować... nigdy nie byłam w tym najlepsza mimo wielu podróży .. zawsze brałam pół domu ze sobą .. bo przeciez może się przydać ... a teraz przy małym ... nie wiem jak to sie
    skończy :D

Mój mały kończy dzisiaj 12 tygodni ... kiedy to zleciało !!

• edka85 Autorytet

Wysłany: 1 stycznia 2019, 19:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja też mam avent. Mimo że karmię kp, to bardzo się przydaje np. do wyparzania części laktatora lub smoczkow.

Piąte w drodze! 😁
    preg.png

4️⃣Córka 06.2023
    3️⃣Synek 04.2022
    2️⃣Córka 08.2020
    1️⃣Synek 09.2018
    "Ty utkałeś mnie w łonie mej matki. Dziękuję Ci, że mnie stworzyłeś tak cudownie, godne podziwu są Twoje dzieła" (Ps139)
  • Cukierniczka Autorytet

Wysłany: 1 stycznia 2019, 20:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja muszę związywać włosy, bo w przeciwnym wypadku są dosłownie wszędzie. Kochane hormony... Chyba muszę iść do fryzjera w końcu.

My przy jednej butli na noc wyparzamy wodą z czajnika, ale mam jeszcze pojemnik do sterylizacji z laktatora tommee tippee i też czasem używam.

atdc3e5euobdwxyo.png
    www.zcukremalbowcale.com
  • nick nieaktualny

Wysłany: 1 stycznia 2019, 22:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja jak zwykle odwrotnie czyli teraz nie mam najmniejszych problemów z włosami, ale mi w połowie ciąży bardzo wypadaly (na każdej wizycie u gin mówiłam, że do końca ciąży będę Łysa). Jeśli mialyscie ładne włosy w ciąży, to pewnie teraz wypada to co powinno wypaść w ciąży, a przez hormony się "trzymalo".
    Stosowałam wtedy serum Skrzypovita pro i mi pomogło, wiec polecam spróbować.

• Megsss Autorytet

Wysłany: 2 stycznia 2019, 05:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Taak mi przez cała ciąże nie wypadł ani jeden włos .. miałam gęste i mocne .. także kiedyś musiały zacząć wypadać... a ze mam długie to widać to dwa razy bardziej ..mój mały jest na etapie chwytania i ciągnięcia wszystkiego .. szarpie za poszewki poduszek rozciąga bluzki jak go nosimy na rękach ..i jak nie zwiaze włosów i mnie chwyci......... .;) to raz ze boli a dwa zostaja mu w raczkach i boje się ze bezwiednie wsadzi sobie do buzi :/
    Dziś kupie to serum .

• Karo_Wi Autorytet

Wysłany: 2 stycznia 2019, 08:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Buko, ja mam 2w1- sterylizator z podgrzewaczem z BabyOno i powiem Ci tak- nie bierz takiego dziadostwa! Jak coś jest do wszystkiego, to jest do niczego. Pamiętam, że jeszcze przed porodem próbowałam wyparzyć w nim smoczki, to wyparzenie 2 smoczków zajęło więcej niż wyparzenie butelek i części od laktatora w dwóch dużych garnkach z wodą (jeden po drugim). I w taki sposób teraz wyparzam butle: myję je w płynie dla dzieci, spłukuję dokładnie, wrzucam do garnka z zimną wodą i na gaz.
    A tak swoją drogą dlaczego myślisz, ze przy rozszerzaniu diety wyparzacz Ci będzie potrzebny?

Megss, mi tez dużo włosów wypada- tzn trochę mniej niż przed ciążą, dlatego zbytnio na to nie zwracam uwagi. Za to gdzieś tak od połowy ciąży miałam piękne włosy, faktycznie wcale nie wypadały. Póki co łykam witaminy ciążowe jak mi się przypomni, ale będę musiała pomyśleć o czymś innym na włosy.

Monika30, dziękuję! :)

Od wczoraj Kinga ma nową umiejętność- łączy rączki i się nimi bawi. Zastanawiam się, czy te jej problemy z zasypia jem to nie przez skok rozwojowy. A no i kończymy dziś 14 tygodni :) W ogóle dziś w nocy moja sąsiadka urodziła bliźniaki :) tak się cieszę, może będę miała kompana do spacerów, a Kinga koleżankę i kolegę do piaskownicy :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 2 stycznia 2019, 08:07

gg64e6ydj2x1myxr.png
  • 1Malinka1 Autorytet

Wysłany: 2 stycznia 2019, 08:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja nie korzystam ze sterylizatora, wydawał mi się to zbędny zakup. Gotuje w garnku, albo przelewam wrzątkiem. Aczkolwiek my naprawdę praktycznie nie korzystamy z butelek. Jakbym karmiła mm to pewnie rozważyłabym zakup.

Ja włosy w ciąży miałam super, czekam na maraton wypadania, ale poki co nic się nie dzieje. Młoda tylko mi je wyrywa jak ich nie zepnę.

AnnaManna cieszę się, że jesteście już w domku. A przypomnij mi jakie maleństwo miało objawy?
    U nadal utrzymuje się katar. Kaszel tylko wtedy jak wydzielina spłynie jej do gardełka.

Małej wyszła wysypka na twarzy i mam nadzieje, że to nie alergia. Oczywiście póki co podchodzę do tego na chłodno. Będę ja obserwowała, na wizycie u pediatry zapytam. Bo wysypka wyszła dopiero w domu po świętach, nagle.

W ogóle jak ona się rozwija, uwielbiam ja obserwować. Wydobywa z siebie dźwięki jakich wcześniej nie było, np jak jej odciagam katar z nosa to tak zawyje auu i słychać w tym niezadowolenie, patrzy na lampe i się jej żali.
    W ogóle nie ogarniam czasem jak bardzo ją kocham!

Wiadomość wyedytowana przez autora: 2 stycznia 2019, 08:28

f2wlpx9ishio9eby.png
    tb738ribmbqosoos.png
  • Flavia Autorytet

Wysłany: 2 stycznia 2019, 09:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, dzisiaj odpoczywam. Dzieci poszły i panują taka błoga cisza.

My jesteśmy na kp, więc sterylizator jest mi zupełnie zbędny. Potem będę używać zmywarki. Szczerze, to jeszcze butli nie używałam.

Karo moja Kinga też składa rączki, bardzo to lubi i widać, że to dla niej super zajęcie teraz ;).

Meggs, mnie też zaczęły wypadać włosy. Suplementuję się, ale chyba musimy to po prostu przeczekać. Będę chodzić na razie w kucyku, bo są wszędzie.

• akilegna♥ Autorytet

Wysłany: 2 stycznia 2019, 09:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Buko ja mam zwykły no name i sprawdza się super. Kupiłam używany za 5 euro.

My wczoraj wróciliśmy w końcu do domu, oczywiście wszyscy chorzy tylko mały chyba najlepiej z nas wszystkich się trzyma. Kataru u niego nie widzę ale kicha częściej i pokasłuje. Na 12.00 mamy termin u lekarza. Mnie wczoraj totalnie rozłożyło, zakochany nos, bolace mięśnie ale bez gorączki. Oby mały dał radę bez szpitala.

Znów jego piękne nocne spanie się popsuło :/ jak tylko przyjechaliśmy do teściów. Może to wina przeziębienia albo mu miejsce nie odpowiada. W sylwestra miałam zamiar iść z małym spać ale teściowa się uparla że zostanie z Benim i go przypilnuje A ja z mężem mamy iść trochę się rozerwać na salę. No ok, uparlas się kobieto to idę. Sala jest zaraz obok ich mieszkania więc niedaleko. Nie zdążyłam nawet lampki wina wypić i już telefon, że płacz nieutulony. Ale jak mówiłam że nie wiadomo jak mały zareaguje kiedy się obudzi i nie zobaczy mnie lub męża, to stwierdziła że da sobie przecież radę, no to ma haha

Znów w Polsce odpoczelam bardzo. Moja mama ma jakieś inne podejście do Beniego i on bardzo chętnie spędzał z nią czas. Potrafiła go uspać na noc, rano jak słyszała, że już nie śpi to zabierala go do siebie i się nim zajmowała, także ja mogłam jeszcze trochę pospać. eh aż mi sie nie chciało wyjeżdżać :/

Wiecie dokładnie rok temu chwilę po północy w sylwestra dostałam mój ostatni okres! A teraz ten mały klops leży i się bawi na macie :)
    Wszystkiego dobrego w Nowym 2019 roku :)

1usai09kktksp1u6.png
    74dianlikkw71sia.png
    ICSI 09.2020 -> 7❄
    Crio 10.2020 -> 🤰
    3❄
  • Hedgehog Autorytet

Wysłany: 2 stycznia 2019, 10:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

Wiadomość wyedytowana przez autora: 15 kwietnia 2024, 13:59

[link=https://www.suwaczki.com/]17u9hdge9c31bxqo.png[/link]
  • edka85 Autorytet

Wysłany: 2 stycznia 2019, 11:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja też lubię obserwować postępy rozwojowe mojego malucha. Teraz jest na etapie łapania zabawek lewą ręką, prawą zaś na razie tylko je stuka (mam nadzieję, że to normalne, a nie objaw nieprawidłowego napięcia mięśniowego). Fajnie też wygląda, gdy wodzi za mną głową. Czasami chodzę wokół niego, a on tylko kręci główką w obie strony, by uchwycić mnie wzrokiem. Najbardziej lubię jednak jego głużenia, wysiłki przy próbie wytłumaczenia mi czegoś i te śmieszne sylaby bu, ga, ly, ba, ma. W noc sylwestrową powiedział nawet dwukrotnie pod rząd "ma", co dało się przez wszystkich usłyszeć jako "mama". No i mieliśmy ubaw. Choć wiemy, że był to czysty przypadek.

Piąte w drodze! 😁
    preg.png

4️⃣Córka 06.2023
    3️⃣Synek 04.2022
    2️⃣Córka 08.2020
    1️⃣Synek 09.2018
    "Ty utkałeś mnie w łonie mej matki. Dziękuję Ci, że mnie stworzyłeś tak cudownie, godne podziwu są Twoje dzieła" (Ps139)
  • AnnaManna Ekspertka

Wysłany: 2 stycznia 2019, 11:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Malinka u nas był tylko jeden objaw - delikatny kaszelek. Raz na kilka godzin kaszlnęła, a tak to zadnego kataru, zadnego stanu podgorączkowego, ani nawet zmiany w zachowaniu. Dlatego teraz postanowiłam, że będę z każdym niepokojącym pierdnięciem biegać do pediatry.

ijpbio4pgzuzz66o.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 2 stycznia 2019, 11:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karo, teraz nie korzystam z butelki, jedynie jak wyjdę gdzieś to mąż podaję moje mleko, ale to może było do tej pory 3 razy max. Przy rozszerzaniu używa się butelki chociażby do kaszki albo wody, więc może się przyda. I do smoczkow, bo teraz zalewam je wrzątkiem co jakiś czas. Chociaż widzę, że Agatka wcale taka smoczkowa nie jest. Mam postanowienie noworoczne usypiać ja w miejscu, w którym ma spać, a nie na rękach i zauważyłam, że jak już przysypia to odrzuca smoczek, więc może całkiem z niego zrezygnuje (na rękach nie wypluwa smoczka). I nie wiem dlaczego w dzień udaje mi się żeby tak zasnela i nie zajmuje mi to kilku godzin, a wieczorem wczoraj walczyła 2 godziny i tak wzięłam ją na ręce żeby zasnela.

• Karo_Wi Autorytet

Wysłany: 2 stycznia 2019, 12:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Buko, no to przemyśl zakup sterylizatora, moim zdaniem nie będzie Ci w ogóle potrzebny. Wodę można podawać z kubka niekapka albo takiego ze słomką. Jest jeszcze coś takiego jak Doidy Cup, do nauki picia z normalnego kubeczka. Mam nadzieje, ze prawie 6-cio miesięczne dziecko ogarnie picie z tego. A kaszkę mam zamiar podawać łyżeczką. Normalnych naczyń nie będę wyparzać :) Zalewanie wrzątkiem smoczków albo wrzucenie do wody i gotowanie przez 5 mi tu wystarczy w zupełności.
    Moim zdaniem bez sensu przyzwyczajać dziecko do jedzenia ze smoczka, jak zaraz będzie trzeba je tego oduczyć.

gg64e6ydj2x1myxr.png
  • NiecierpliwaKarolina Autorytet

Wysłany: 2 stycznia 2019, 12:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nie używam sterylizatora, bo kp i brak smoczja. Przy poprzednim dziecku tak samo, ale też nie był zupełnie potrzebny przy rozszerzaniu diety. W razie W zmywarka się super sprawdza.
    I tak jak pisze Karo, lepiej od razu wprowadzać Doidy albo niekapek.

Akilegna, u mnie to samo :-) od razu po północy w Sylwestra zaczął się ostatni okres. A teraz Nela ma 3 mce.

n59y8u69xkreiife.png
    n59y20mm7mm8z66z.png
  • 1Malinka1 Autorytet

Wysłany: 2 stycznia 2019, 13:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    AnnaManna wrote:
    Malinka u nas był tylko jeden objaw - delikatny kaszelek. Raz na kilka godzin kaszlnęła, a tak to zadnego kataru, zadnego stanu podgorączkowego, ani nawet zmiany w zachowaniu. Dlatego teraz postanowiłam, że będę z każdym niepokojącym pierdnięciem biegać do pediatry.
    Właśnie Twój wpis skłonił mnie do szybkiej reakcji, ale nadal się boję. Mimo, że jesteśmy po dwóch wizytach lekarskich.

f2wlpx9ishio9eby.png
    tb738ribmbqosoos.png
  • mala_misia Autorytet

Wysłany: 2 stycznia 2019, 14:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    My smoczka używamy, choć mała śpi bez niego, a butelek tylko okazyjnie, bo tak cały czas kp. :)

Buko, u Nas za to na odwrót, tak jak na noc usypiam ją bez problemu, tak w dzień nie wychodzi mi :P i też robię to na rękach, choć nie chce tego wcale.

Ja też uwielbiam patrzeć na nasze maleństwo, jak z każdym dniem jest coraz bystrzejsza! No po prostu mogę patrzeć i patrzeć :) Ostatnio widzę, że próbuje złapać zabawki na macie, ale jeszcze słabo jej to wychodzi, ale stara się. Robi wtedy taką śmieszną minkę jak jest skupiona - oczy takie wpatrzone, a buzia w dzióbek haha. Trochę się martwię, że nie podnosi główki jeszcze jak leży na brzuszku :/

zpbnroeqnmec200u.png
  • Cukierniczka Autorytet

Wysłany: 2 stycznia 2019, 14:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    My dzisiaj mamy 3 miesiące! <3 nie wiem kiedy to zleciało, ale też wspominałam w Sylwestra mój ostatni okres :-)

Dziewczyny czy Wy pierzecie wszystkie nowe ubranka przed pierwszym założeniem? Szykuję szufladę na 68 i się zastanawiam czy to wszystko prać, a dostaliśmy sporo ubranek z tego rozmiaru już jak się Szymek urodził. Nie prałam ich jeszcze i tak się zastanawiam.

NiecierpliwaKarolina lubi tę wiadomość

atdc3e5euobdwxyo.png
    www.zcukremalbowcale.com
  • nick nieaktualny

Wysłany: 2 stycznia 2019, 14:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karo, może i masz rację :) też planowałam używać niekapka, ale z tego co się zorientowałam to wszystkie są od 8-9 miesiaca, a co wcześniej? A co do kaszki to jeszcze nie zglebialam tematu, ale kojarzę, że wszyscy u których widziałam podawali kaszke w butelce że smoczkiem.
    Mała misia, ja od wczoraj usypiam Agatke nie na rękach i jestem w szoku, że w ogóle mi się to udało już za pierwszym podejściem i nie trwa to tak długo jak się spodziewałam, a mam wrażenie, że jej też jest wygodniej, chociaż wczoraj jak patrzyła na mnie swoimi wielkimi oczami z takim wyrzutem, że jej nie biorę na ręce to malo się nie zlamalam. Dzisiaj na poranna drzemke zasnęla w ciągu 12 minut i ani razu nie musiałam jej wziąć na ręce żeby uspokoić płacz. I do tego mam wrażenie, że jak zaśnie sama w bujaczku to ma głębszy i spokojniejszy sen niż jak zaśnie na rękach i po tym ją odkładam. Na noc mi się nie udało żeby tak zasnęla, ale będę próbować coś zmieniać aż znajdę metodę :)

‹‹ 915 916 917 918 919 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Klinika niepłodności - 50 pytań, na które warto znać odpowiedź przy pierwszej wizycie.

Chciałabyś mieć pewność, że dobrze przygotowałaś się do swojej pierwszej wizyty u lekarza, dotyczącej problemów z zajściem w ciążę? Skorzystaj z naszego formularza płodności  – są to pytania, które dobry specjalista prawdopodobnie zada Ci podczas pierwszej wizyty , która pomoże zdiagnozować niepłodność. W ten sposób o niczym nie zapomnisz i będziesz mieć pod ręką wszystkie szczegóły dotyczące Twojego zdrowia, płodności lub historii chorób w Twojej rodzinie!       

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak liczyć, który to tydzień ciąży?

Udało Wam się zajść w ciążę? Gratulacje! Określenie tygodnia ciąży jest kluczowe z wielu powodów. Przede wszystkim pozwala ustalić, czy dziecko rozwija się prawidłowo oraz umożliwia wykrycie wcześniejszego porodu bądź poronienia. Pozwala też rodzicom przygotować się do momentu przywitania nowego członka rodziny na świecie. Zobacz, w jaki sposób można ustalić wiek ciąży.

CZYTAJ WIĘCEJ

Choroby endometrium - jakie są najczęstsze?

Czym jest endometrium, a czym endometrioza? Jakie mogą być inne choroby endometrium i jak się objawiają? Jaka grubość endometrium jest optymalna podczas starań o dziecko? 

CZYTAJ WIĘCEJ