X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Październikowe szczęścia 2018
Odpowiedz

Październikowe szczęścia 2018

Oceń ten wątek:
  • AnnaManna Ekspertka

Wysłany: 11 lutego 2019, 22:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karo, a mieliście jakieś wskazania do wykonania tego USG, czy tak po prostu zrobiliście?

Ja nie jestem za oglądaniem bajek przez takie maluchy, ale tak jak edka napisała, bajki, tablety, smartfony będą niestety częścią ich życia - prędzej, czy później. Ja włączam YouTube i puszczam piosenki dla dzieci, bo szczerze mówiąc nie znam ich zbyt wiele i muszę się podszkolić. Chodzę z Anią na rękach, ona słucha, rozgląda się a ja śpiewam.
    Kiedyś tatuś miał w TV do obejrzenia bardzo ważny mecz (jak każdy!) i podczas gdy ja brałam kąpiel, on pokazał dziecku mecz i ponoć przez 10min oglądała z otwartą buzią, aż zasnęła z nadmiaru emocji. Strach ich samych zostawiać :-)

ijpbio4pgzuzz66o.png
  • Avarred Ekspertka

Wysłany: 12 lutego 2019, 02:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zuuziaaaa wrote:
    U nas narazie bez obrotów, myśle ze mamy jeszcze chwile na to. Mam nadzieje.
    Jeszcze jest czas. Zgodnie z tym, co pisze mama fizjoterapeuta (http://mamafizjoterapeuta.pl/2018/11/26/okna-rozwojowe-cz-1/) do 6-7 miesiąca według jednej skali lub zgodnie ze skalą Denver do 5,5 miesiąca (sprawdzałam dokładnie, bo u nas też się nie zapowiada).

• Karo_Wi Autorytet

Wysłany: 12 lutego 2019, 04:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Edka, może jak nie masz takich informacji to znaczy, ze wszystko jest ok? U nas właśnie oprócz tych informacji, które podałaś, jest wzmianka o jednym rogu czołowym.

AnnaManna zrobienie USG zaleciła nam fizjoterapeutka ze względu na przykurcz szyi na lewą stronę. Myśleliśmy, ze może być to spowodowane ułożeniem w brzuchu i małą ilością wód płodowych, ale najprawdopodobniej jest to spowodowane niedotlenieniem okołoporodowym.

Dziewczyny, czy rozglądałyście się już za spacerowkami? Mam koleżankę z 2 miesiące starszym od Kingi synkiem i podsyła mi kilka modeli, bo sama szuka wózka idealnego. Chciałam używać spacerowki z zestawu 2w1, ale jest ciężka- cięższa niż gondola i nie wyobrażam sobie nosić jej po schodach, jeszcze z więcej ważącym dzieckiem. Macie już coś na oku?

gg64e6ydj2x1myxr.png
  • Flavia Autorytet

Wysłany: 12 lutego 2019, 08:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja nie kupuję lekkiej spacerówki, bo mam lekki wózek i nauczona doświadczeniem od razu taki kupiłam - Oyster zero. Głównie z tego powodu, że to moje ostatnie dziecko i nie chcę jeszcze namnażać wózków. Jest super i świetnie się składa. Podobał mi się też valco snap i baby jogger. Już nie pamiętam dokładnie dlaczego wybrałam Oyster, ale pewnie jakość była najbardziej adekwatna do ceny. Wizualnie to mi się podoba greentom ;)

• Katiuszaaaa Autorytet

Wysłany: 12 lutego 2019, 09:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cukierniczka właśnie mam identyczne zdanie na ten temat wiem ze uniknąć się nie da ale będę próbowała odwlekać jak najdłużej pierwsza bajkę, teraz czasem zerknie ale jak się ja czymkolwiek zainteresuje to wybiera coś innego.

Muszę kupić to mydełko.

Co do spacerówki to nie chce wogole kupować innej ńiz ra która mam wmoim cybexie z tego co kojarzę to kilka dziewczyn tez go ma. Jesteście zadowolo póki co ? Uważam ze ze śniegiem to raczej kiepsko sobie radzi, ale poza tym jest ok zobaczymy jak po bezdrożach w lecie mu pójdzie.

Lekki i z mało miejsca zajmuje quinny zappflex plus miałam go kupic ale teraz już wiem ze nie dała bym rady z nim w zimie. Małe lekkie spacerówki to myśle ze nadają się tylko na wiosnę i lato.

Cukierniczka lubi tę wiadomość

• edka85 Autorytet

Wysłany: 12 lutego 2019, 10:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karo, a może po prostu nie jest to tak istotny parametr i dlatego jest pomijany? Bo takiego opisu nie mam na żadnym wyniku usg. A robiliśmy dwa. Jedno w szpitalu po porodzie, a drugie zrobiłam dodatkowo prywatnie w 6 tz.

Ja mojemu synkowi puszczam codziennie jeden odcinek "misia uszatka" (trwa kilka min), w sumie to razem oglądamy, bo trzymam go na kolanach.

Piąte w drodze! Będzie dziewczynka 😁
    preg.png

4️⃣Córka 06.2023
    3️⃣Synek 04.2022
    2️⃣Córka 08.2020
    1️⃣Synek 09.2018
    "Ty utkałeś mnie w łonie mej matki. Dziękuję Ci, że mnie stworzyłeś tak cudownie, godne podziwu są Twoje dzieła" (Ps139)
  • nick nieaktualny

Wysłany: 12 lutego 2019, 10:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja kupiłam spacerowke quinny zapp xtra że względu na stelaż pasujący do fotelika i teraz ma takie zastosowanie, ale faktycznie na tych kółeczka h to tylko po czystym i równym terenie można jeździ . Ten model rozkłada się do pozycji leżącej, więc zastanawiam się kiedy będę mogła przenieść się z gondoli. Patrząc na Agatke i wielkość mojej gondoli, to mogłaby w niej spokojnie jeździć jeszcze rok.

• katberry Autorytet

Wysłany: 12 lutego 2019, 10:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja planuje jezdzic spacerowka z zestawu (espiro next manhatan), z tym ze ja wszedzie mam podjazdy i winde i jedyny problem jest przy pakowaniu do auta. ale moze zycie zweryfikuje i trzeba bedzie kupic osobna spacerowke. zobaczymy jak mala bedzie akceptowac ten wozek. a w gondoli juz ma malo miejsca. Madzia jest dosc dluga. No i ostatnio zrobila sie przyciezkawa. Czuje ze dobija do 7 kg.

• Ewel. Przyjaciółka

Wysłany: 12 lutego 2019, 10:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    My mamy spacerówkę maclarena po córce. Ma swoje plusy i minusy. Plusem na pewno jest waga i fakt, że rozkłada się na płasko co jest naprawdę przydatne.

mhsv2n0agpm4d5s2.png
  • neska7 Ekspertka

Wysłany: 12 lutego 2019, 10:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    My mamy obecnie espiro next i gondola jest już na styk a mały nie ma jeszcze 4 msc . Za niedługo czeka nas lot samolotem i tez zaczęłam szukać czegoś mniejszego na wakacje. Napewno zależało by mi żeby spacerowka składała się do leżenia.

erj7q7y.png
  • 1Malinka1 Autorytet

Wysłany: 12 lutego 2019, 10:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No to chyba robię coś źle bo dla mnie to mydełko to porażka, w ogóle nic mi nie spiera, a już próbowałam przed ciążą. Ja zawsze moczę w Vanishu, potem w wodzie, a na koniec piorę w jej płynie.

Ja spacerówkę będę stosowała tą co mam w zestawie Mutsy i2, myślę, że jest dosć lekka. Mam nadzieję, że się sprawdzi dla Julki.

Co do tv, niestety nieuniknione to jest, ale wszystko z umiarem.

f2wlpx9ishio9eby.png
    tb738ribmbqosoos.png
  • monika30 Autorytet

Wysłany: 12 lutego 2019, 10:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja mam spacerowke ta sama co teraz gondole
    Od razu kupiłam wszystko. Cybex priam. Jestem zadowolona z gondoli,zobaczymy czy spacerowka też będzie taka fajna. Na wakacje kupiłam tańsza spacerowke bo tamtej mi szkoda A wiadomo jak w samolocie rzucają wózkami i wszystkim czym popadnie ;)

Mój mały dziś spał od 23 do 6.30,zjadł i dalej spał do 9. Jestem tak wyspana...ah cudownie haha

• Karo_Wi Autorytet

Wysłany: 12 lutego 2019, 10:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Flavia, Valco Snap 4 Trend V2 jest na mojej liście i jest chyba najlżejszy z tych, co oglądałam. Baby Joggera odrzuciłam, bo pewnie ciężko będzie kupić używany z takimi akcesoriami, jakie mi odpowiadają. Znalazłam jeszcze Baby Design Look Air, ale to nowość i nie ma póki co opinii w necie. Joie odpada, bo składa się siedziskiem na zewnątrz.

Katiusza- lekkie spacerówki, tzn. miałam na myśli takie do 10 kg. Myslę, że wspomniany wcześniej Valco dałby radę pojechać przez zaśnieżone chodniki w mieście, wygląda dosyć porządnie. A ile waży stelaż + siedzisko spacerowe w Twoim Cybexie? Teraz trochę żałuję, że nie zdecydowałam się na lżejszy wózek, właśnie na Cybex czy Bugaboo.

Katberry- mam właśnie ten sam wózek (Espiro Next Manhattan) i jestem z jego jezdności bardzo zadowolona. Po wszystkim pojedzie. Tylko niestety stelaż + siedzisko spacerowe to ponad 14 kg, a do tego dziecko siedzące około 8-10 kg... chyba nie dam rady wynieść ich razem z piwnicy, już teraz mi ciężko, a gondola i Kinga są lżejsze. A strach zostawiać dziecko przed schodami do piwnicy, na dole jak zostawię to pewnie będzie ryk, poza tym syf.
    U nas w gondoli jeszcze sporo miejsca, no ale Kinga nosi rozmiar ubranek 62 i waży ledwo 5,5 kg ;) Sytuacja podobna jak u Buko, jeszcze długo pojeździ w gondoli.

gg64e6ydj2x1myxr.png
  • Karo_Wi Autorytet

Wysłany: 12 lutego 2019, 10:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    edka85 wrote:
    Karo, a może po prostu nie jest to tak istotny parametr i dlatego jest pomijany? Bo takiego opisu nie mam na żadnym wyniku usg. A robiliśmy dwa. Jedno w szpitalu po porodzie, a drugie zrobiłam dodatkowo prywatnie w 6 tz.

U Kingi opis wygląda tak:

Tkanka mózgowa bez zmian ogniskowych.
    Prawy róg przedni nieco zaokrąglony, szer. 6 mm, lewy o prawidłowych zarysach, szerokości 5 mm.
    Układ komorowy nieposzerzony.
    Sploty naczyniówkowe symetryczne, prawidłowe.
    Przestrzeń przymózgowa nieposzerzona.
    Przepływ w ACA o prawidłowym spectrum, RI 0,59.
    Zatoka strzałkowa górna w zakresie dostępnym ocenie drożna.

Może jak te rogi wyglądają prawidłowo, to się o nich w ogóle nie wspomina? Ich nieprawidłowy wygląd i poszerzenie wskazują na niedotlenienie okołoporodowe.

gg64e6ydj2x1myxr.png
  • ChicChic Autorytet

Wysłany: 12 lutego 2019, 11:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Katiusza, ja mam cybex. Balios S. Jestem bardzo zadowolona. I bede korzystac ze spacerowki bo jest w miare lekka i poręczna.

km5stv739k9pulwh.png
    3i498u69muucg3hi.png

• edka85 Autorytet

Wysłany: 12 lutego 2019, 12:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karo, a mieliście zagrożenie niedotlenieniem? Bo u mnie właśnie było takie podejrzenie, bo mały jak się urodził, to miał problem ze złapaniem oddechu, był siny i wiotki, musieli mu podać tlen. Po badaniu usg głowy powiedzieli mi w szpitalu, że wszystko jest w porządku. Na prywatnym usg lekarz też stwierdził, że mały jest "zdrowy jak ryba", więc nie pytałam o nic więcej.

preg.png

4️⃣Córka 06.2023
    3️⃣Synek 04.2022
    2️⃣Córka 08.2020
    1️⃣Synek 09.2018
    "Ty utkałeś mnie w łonie mej matki. Dziękuję Ci, że mnie stworzyłeś tak cudownie, godne podziwu są Twoje dzieła" (Ps139)
  • Karo_Wi Autorytet

Wysłany: 12 lutego 2019, 12:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Edka, nie. Żadnych zagrożeń w trakcie i po porodzie, Kinga dostała od razu 10/10 w skali apgar. Ale wyciągnęli ją ze mnie już przekrzywioną na lewą stronę, wiec musiało się coś stać w trakcie partych czy skurczy.

gg64e6ydj2x1myxr.png
  • edka85 Autorytet

Wysłany: 12 lutego 2019, 12:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A no widzisz. Czyli nawet jak poród przebiega prawidłowo, to coś może pójść nie tak. U mnie wszystko też szło dobrze, a tu nagle na samym końcu niespodzianka. Okazało się, że w pępowinie zrobił się skrzep. A kiedy to się stało, nie wiadomo.

preg.png

4️⃣Córka 06.2023
    3️⃣Synek 04.2022
    2️⃣Córka 08.2020
    1️⃣Synek 09.2018
  • Katiuszaaaa Autorytet

Wysłany: 12 lutego 2019, 12:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ja tez wlasnie balios s mam i wydaje mi sie ze będę zadowolona ze spacerówki gondola jest troszkę weziutka ale widzę że Jagodzie to nie przeszkadza.

• neska7 Ekspertka

Wysłany: 12 lutego 2019, 13:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    monika30 wrote:
    Ja mam spacerowke ta sama co teraz gondole
    Od razu kupiłam wszystko. Cybex priam. Jestem zadowolona z gondoli,zobaczymy czy spacerowka też będzie taka fajna. Na wakacje kupiłam tańsza spacerowke bo tamtej mi szkoda A wiadomo jak w samolocie rzucają wózkami i wszystkim czym popadnie ;)

Mój mały dziś spał od 23 do 6.30,zjadł i dalej spał do 9. Jestem tak wyspana...ah cudownie haha

No właśnie...
    I tu mam dylemat co zrobić? Chciałam kupić porządną spacerowke bo jednak trochę się w niej jeżdzi, a właśnie wiem co poczynają w samolotach i trochę mi szkoda na sam lot.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 lutego 2019, 13:13

erj7q7y.png
‹‹ 963 964 965 966 967 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

TOP 10 nowinek technologicznych w dziedzinie wspierania płodności, których nie możesz przegapić

Czy sztuczna inteligencja może wspierać płodność i zwiększać szanse na zajście w ciążę? Czy wirtualna rzeczywistość może być antidotum na problemy emocjonalne w trakcie przedłużających się starań o dziecko? Jak nowoczesne rozwiązania, aplikacje, gadżety mogą pomagać parom, które marzą o rodzicielstwie? Zebraliśmy dla Was 10 nowinek technologicznych, które mogą w znaczący sposób przybliżyć Was do spełnienia marzenia...

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak w naturalny sposób zwiększyć swoje szanse na zajście w ciążę?

W dzisiejszych czasach wiele par zmaga się z problemem niepłodności. Szacuje się, że w krajach rozwiniętych od 10 do 12% kobiet ma problem z zajściem w ciążę. Dane w Polsce także nie napawają optymizmem, gdyż nawet 20% par w wieku rozrodczym cierpi na niepłodność. Powodów takiego stanu rzeczy jest dużo. Przeczytaj jak w naturalny sposób zwiększyć swoje szanse na zajście w ciążę, za pomocą ziól i odpowiedniej diety.   

CZYTAJ WIĘCEJ

10 ważnych rzeczy dotyczących Twoich piersi, które warto wiedzieć

Piersi - symbol kobiecości, płodności i namiętności. Mężczyźni je uwielbiają, a kobiety często zbyt surowo je oceniają. Przeczytaj jak dbać o piersi, co wynaleźli ostatnio polscy naukowcy, jakie objawy powinny Cię zaniepokoić i w jaki sposób piersi mogą wesprzeć Twoje starania o ciążę.   

CZYTAJ WIĘCEJ