X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne PAŹDZIERNIKOWE TESTOWANIE 2017:)
Odpowiedz

PAŹDZIERNIKOWE TESTOWANIE 2017:)

Oceń ten wątek:
  • po_prostu_ja Autorytet

Wysłany: 10 listopada 2017, 20:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Orientuje się któraś z Was jakie mogą być ceny testu PAPPA?

3i499vvjq8tpbt16.png
  • kashanti Autorytet

Wysłany: 10 listopada 2017, 20:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Paulina.G wrote:
    Mi moze jeszcze zdanie się zmieni... mam czas do 7.12 by to przemyslec...
    Z tego co polecal mi moj szpital w Kopenhadze ( jesli mowimy o PAPPA+USG) to test krwi najlepiej zrobic w tygodniu 10+0 a USG 12+0 - 13+0 ... ponoc warunki sa wtedy optymalne...

• Paulina.G Autorytet

Wysłany: 10 listopada 2017, 20:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kashanti wrote:
    Z tego co polecal mi moj szpital w Kopenhadze ( jesli mowimy o PAPPA+USG) to test krwi najlepiej zrobic w tygodniu 10+0 a USG 12+0 - 13+0 ... ponoc warunki sa wtedy optymalne...
    7 grudnia mam nastepna wizyte u ginekologa... bedzie to akurat 10 tydzien, wiec do tego czasu musze się zdecydowac

Wiadomość wyedytowana przez autora: 10 listopada 2017, 20:47

3i499vvjspjyuavk.png
  • kashanti Autorytet

Wysłany: 10 listopada 2017, 20:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    po_prostu_ja wrote:
    Orientuje się któraś z Was jakie mogą być ceny testu PAPPA?
    z tego co widze to w warszawie:
    Test podwójny PAPP-A z kosztem USG "genetycznego" z kalkulacją ryzyka wystąpienia wad genetycznych - 550 zł
    ( https://www.boramed.pl/7_cennik_uslug/67_ginekologia )

• pati11 Nowa

Wysłany: 10 listopada 2017, 21:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej, można dołączyć? Ostatnia miesiączka 5 październik, według belly best friend termin porodu 14 lipiec.

Glass lubi tę wiadomość

• kashanti Autorytet

Wysłany: 10 listopada 2017, 21:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    pati11 wrote:
    Hej, można dołączyć? Ostatnia miesiączka 5 październik, według belly best friend termin porodu 14 lipiec.

Witamy :) i gratulujemy!!!

• kashanti Autorytet

Wysłany: 10 listopada 2017, 21:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Paulina.G wrote:
    7 grudnia mam nastepna wizyte u ginekologa... bedzie to akurat 10 tydzien, wiec do tego czasu musze się zdecydowac

:) nasze mamy testów nie robiły i jakoś tragedii nie było wiec to nic obowiązkowego... ja jednak mam mega stracha i przepraszam jesli jestem natarczywa z tymi testami!

• Sanka Autorytet

Wysłany: 10 listopada 2017, 21:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kashanti wrote:
    :) nasze mamy testów nie robiły i jakoś tragedii nie było wiec to nic obowiązkowego... ja jednak mam mega stracha i przepraszam jesli jestem natarczywa z tymi testami!
    Nie do końca się zgodzę z tym. Zawodowo jestem związana z medycyną i denerwuje mnie jak wiele osób (nie mówię tego do Ciebie Kashanti ;) ) nagle narzeka jak to teraz dużo np nowotworów jest, chorych dzieci, autyzmu itp a kiedyś to takich rzeczy nie było. Otóż wszystko to było, tylko np:
    - nowotwory albo nie zdążyły się rozwinąć bo ktoś umarł wcześniej na choroby zakaźne czy niewydolność serca z którą teraz można żyć długie lata, albo po prostu nie były zdiagnozowane (nie każdy to duży wyczuwalny guz)
    - dzieci rodziły się chore i najczęściej umierały w dzieciństwie, albo były na tyle słabe że same później nie mogły mieć dzieci, wiele ciąż kończyło się poronieniem
    - autyzm był zawsze tylko nie był nazwany, nie był określony. Osoby z zaburzeniami ze spektrum autyzmu były zawsze, były "dziwne", izolowały się itp
    To nie jest tak że te wszystkie choroby to jakaś plaga naszych czasów :)

magdis, kashanti lubią tę wiadomość

16udrjjgntojuwbl.png
    7cs - szczęśliwy! 14dpo-202,3 16dpo-607,4
    25.11.2017 - 6tc [*]
    Córeczka - 08.2016
  • Ankakalina1987 Przyjaciółka

Wysłany: 10 listopada 2017, 22:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sanka popieram

Sanka lubi tę wiadomość

z pcos po 7 miesiącach starań, 30 lat

34bwskjohqgssojf.png
  • Glass Autorytet

Wysłany: 10 listopada 2017, 22:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kashanti wrote:
    Badania prenatalne daja ci mozliwosc dowiedzenia sie, czy dziecko nie bedzie mialo powazniejszych wad a z ta wiedza mozna juz zrobic bardzo wiele. Nie mowie juz o samym usunieciu ciazy ( przy niektorych wadach dziecko albo umrze przed porodem albo zaraz po) ale daje ci mozliwosc podjecia leczenie jeszcze w twoim brzuszku... do tego badanie genetyczne pozwala przygotowac sie tobie na odpowiednie przyjecie dziecka. Jesli mialoby byc cos nie tak to lekarze sa w stanie przeprowadzic operacje zaraz po narodzinach a w innych przypadkach mozesz wybrac placowke, w ktorej dostaniesz najlepsza opieke nad toba i dzieckiem... to ze jestescie mlode to zaden argument... ~75% dzieci z zespolem downa rodza kobiety mlode... do tego dochadza wady, ktore nie sa zupelnie zalezne od wieku matki a od jej stylu zycia, przebyte choroby itp. lub po prostu blad w dna dziecka. Wydaje mi sie, ze mimo wszystko lepiej wiedziec i sie przygotowac niz dostac przykra niespodzianke.
    Dzieci z zespołem downa rodzi się najczęściej po 35 roku życia.Oczywiście, że się zdarza i wcześniej, ale ryzyko to 1:2000, a poza tym i tak nie zabiłabym tego dziecka. Myślę, że usg w zupełności wystarczy jeśli nie było poronień i wad geneycznych w rodzinie. Wolę się nie stresować czekaniem na wyniki :). Te badania mało ko robi.

l22ndf9h9ev1tba6.png
    2nn3vfxmbuq4kvth.png
  • Paulina.G Autorytet

Wysłany: 10 listopada 2017, 23:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    W Niemczech za badanie przeziernosci trzeba zaplacic od 100 do 250€...Troszke duzo...
    Na drugim USG jest to okolo 19 tyg, można sobie wybrać czy chce się normalne USG czy bardziej szczegółowe (i myślę że to jest prenatalne)...
    Pisze to co wyczytałam z ulotki od ginekolog

Wiadomość wyedytowana przez autora: 10 listopada 2017, 23:07

3i499vvjspjyuavk.png
  • Ankakalina1987 Przyjaciółka

Wysłany: 10 listopada 2017, 23:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A tak na chwilę zmieniając temat jak to u Was jest. No bo to jeszcze wcześnie ,brzucha nie ma inne objawy owszem są, Ale też dające się znieść. Macie pełną świadomość bycia w ciąży, bo ja tylko w chwili ust myślę sobie "I coś tam jest" a na codzień tak jakoś nawet czasem mi się wydaje, ze tak długo marzyłam o dziecku ,ze te ciążę sobie wymyśliłam. Jak jest u Was?

z pcos po 7 miesiącach starań, 30 lat

34bwskjohqgssojf.png
  • patuniek86 Autorytet

Wysłany: 11 listopada 2017, 07:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja w pełni czuję, jak zmienia się moje ciało :-)
    Persi są pełne, sutki zaczynają ciemnieć, nie są już różowe, tylko jasnobrązowe.
    Brzuch już nie boli, ale czasem coś mnie tam "pociągnie".
    Odrzuca mnie od mięsa, jeśli czuje jego wyraźny smak. Jeśli jest to, np. indyk, to jest ok. Ale jadłam wczoraj pierogi z mięsem. Po pierwszym kęsie nie dałam rady jeść ich dalej. Za to kiszonki - mniam :-)
    Śpię dużo i często - więcej i częściej, niż przed ciążą :-)
    Tętno mi wzrosło - czuję to, zwłaszcza wieczorem, kiedy leżę w łóżku - serce mi wali dosyć szybko :-) Lekarz pewnie będzie mi kazać mierzyć ciśnienie i tętno w domu.
    I się troszkę wyciszyłam. Jestem spokojniejsza, na co zwracają już uwagę ludzie, którzy mnie znają :-D A nie wiedzą, że jestem w ciąży :-D
    No i zbrzydłam ;-) Sypią mi się krosty na twarzy i jestem nieco bardziej opuchnięta :-)
    Już się nie mogę doczekać kolejnych objawów :-D

Wiadomość wyedytowana przez autora: 11 listopada 2017, 07:03

Pola Róża
    09.03.2019, godz. 09:10, 3410g i 52 cm
    bl9ck6nlgozf0gj2.png
  • Ove Autorytet

Wysłany: 11 listopada 2017, 07:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Co do badań to ja jeszcze nie zdecydowałam, jakie zrobię. Kiedyś myślałam, że będę chciała mieć pewność że dziecinka jest zdrowa, ale jak już jestem w ciąży to troche mi się zmienia punkt widzenia.

Pochwałę się, że wczoraj wymigalam się z podróży służbowej - nie będe lecieć samolotem i nie powiedziałam pracodawcy o ciąży :D

Mój mąż ma ze mną ciężkie życie. Wlasnie mu się oberwalo ze przeszkadza mi do Was pisać. Ta ciaza sprawiła ze stałam się mega zołza. Chyba czas jakoś uspokoić hormony :)

w4sqgox1ip3g0r0c.png

iv09i09ki84d2sju.png
  • po_prostu_ja Autorytet

Wysłany: 11 listopada 2017, 08:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ove, skąd ja to znam.. :p ja jeszcze wczoraj narzekalamna brak objawów, a dziś z rana popłakałam się, ze mąż zabrał mi ładowarka, a ja miałam w planach akurat zaraz ładować, a i tak mamy dwie :D

3i499vvjq8tpbt16.png
  • karolcia87 Autorytet

Wysłany: 11 listopada 2017, 09:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja się nie czuję. Czasami trochę podbrzusze da o sobie znać a tak muszę sobie przypominać że jestem w ciąży i nie powinnam dźwigać za dużo ;)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 11 listopada 2017, 09:35

aniołek w niebie Mikołaj 12.2013
    Córka Aurelka 09.2015 <3
    klz9krhm9br6smg4.png
  • terka Autorytet

Wysłany: 11 listopada 2017, 10:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja nic nie czuje... Z początku chociaż piersi bolały i piekły teraz nic. Maz twierdzi ze sa większe ale ja tego nie widzę :D czasami robię sobie drzemkę ok południa ale tez nie zawsze czasem wręcz mnie energia roznosi :D pomyśleć ze w środku tyle sie dzieje a my czasem nic nie czujemy ;)

https://www.maluchy.pl/li-73421.png
    Andrzejek <3 21.07.2018 3360g, 55cm :)
    21.01 69cm :)
  • Ineczka Autorytet

Wysłany: 11 listopada 2017, 10:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja dalej się mecze z bólami brzucha dzisiaj co dwie godziny jak w zegarku wiec noc nieprzespana w w dzień jakos ciężko mi spac mimo, ze jestem zmęczona.Piersi bolą i ściska mi żołądek nie wymiotujel, ale mdli.No nic trzeba przeczekać :)

v5abi09kg49ph79h.png
    30 lat Euthyrox 25,Mama aktiv premium,jodid
    https://bellybestfriend.pl/pamiętnik/zielona-staraczka-pozniej-ciezarowka-przez-9-miesiecy,2959.html
    beta 25.10/229, 27.10/488, 30.10/1615
  • Ove Autorytet

Wysłany: 11 listopada 2017, 10:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    mnie teź trochę mdli, ale nie wiem czy to nie po duphastonie :/.
    Ineczka, patrzę na Twój podpis i mam pytanko: czy Ovarin bierzesz też w ciąży? Pytam, bo byłam u dwóch lekarzy i jeden mi powiedział,żeby odstawić Miovarian/ Inofem i brać zwykły kwas foliowy, a drugi powiedział, żeby kontynuować branie.
    Posłuchałam się tego drugiego, ale nie wiem czy dobrze zrobiłam.

w4sqgox1ip3g0r0c.png

iv09i09ki84d2sju.png
  • Sońkaa Autorytet

Wysłany: 11 listopada 2017, 11:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ove wrote:
    mnie teź trochę mdli, ale nie wiem czy to nie po duphastonie :/.
    Ineczka, patrzę na Twój podpis i mam pytanko: czy Ovarin bierzesz też w ciąży? Pytam, bo byłam u dwóch lekarzy i jeden mi powiedział,żeby odstawić Miovarian/ Inofem i brać zwykły kwas foliowy, a drugi powiedział, żeby kontynuować branie.
    Posłuchałam się tego drugiego, ale nie wiem czy dobrze zrobiłam.
    Też miałam dylemat z tym Ovarinem! Jak tylko zrobiłam test, zadzwoniłam do gina to się chwilę zastanowił i powiedział, że mogę brać. Na wizycie znów go o to zapytałam to powiedział, żeby brać do 10tc. Skład ma zdaje się bezpieczny, jest kwas foliowy, który teraz jest kluczowy, więc ja biorę, chociaż też się czasem nad nim zastanawiam.

10 cs szczęśliwy <3

ckaiyx8d0qvwe3ub.png
‹‹ 38 39 40 41 42 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Koronawirus a problemy z płodnością - o emocjach w obliczu pandemii

Pandemia koronawirusa szczególnie mocno uderza w pary starające się o dziecko lub zmagające się z niepłodnością. Jak radzić sobie z emocjami w tym trudnym czasie? Na czym skupić swoją energię i uwagę? Jak obecny czas może przysłużyć się płodności? Czy z obecnej sytuacji można wyciągnąć dobrą lekcję? O tym wszystkim opowiada doświadczona psycholog, każdego dnia wspierająca pary w drodze do rodzicielstwa - Justyna Kuczmierowska. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Cykl miesiączkowy a wygląd kobiety - wpływ na skórę i włosy

Cykl miesiączkowy i przemiany hormonalne, które w nim zachodzą mają wpływ na funkcjonowanie całego organizmu. Cykl miesiączkowy a wygląd - jak hormony mogą wpływać na Twoją skórę i włosy? W których fazach cyklu Twoja cera może być w lepszej kondycji, a kiedy mogą pojawiać się problemy? Hormony a trądzik - kiedy problemy z wypryskami mogą się nasilać? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Dieta w ciąży - 10 najważniejszych zasad dla ciężarnej

O zdrowym odżywaniu i diecie w ciąży zostało napisane i powiedziane wiele. Zbyt duża ilość informacji potrafi przytłoczyć każdego. Przestrzeganie wszystkich tych zasad wydaje się wręcz niemożliwe. Jak zatem odróżnić rzeczy ważne od tych mniej istotnych? Zapytaliśmy znaną dietetyczkę Sylwię Leszczyńską co jest naprawdę ważne w diecie kobiet w ciąży. Przeczytaj co robić, aby zapewnić zdrowie sobie i swojemu dziecku! 

CZYTAJ WIĘCEJ