PAŹDZIERNIKOWE TESTOWANIE 2017:)
-
WIADOMOŚĆ
-
anecz_kaa wrote:Dla mnie PAPPA to strata pieniędzy, myśle o testach nifty lub harmony
A usg genetyczne chyba jest obowiazkowe, przynajmniej ja 6 i 4 lata temu robiłam obowiązkowo
Samo USG genetyczne daje w najlepszym wypadku 80%
https://www.youtube.com/watch?time_continue=59&v=7-sMf8taEgMWiadomość wyedytowana przez autora: 10 listopada 2017, 14:33
-
kashanti wrote:PAPPA + USG daja 95% wiec nie wiem, czy tak do konca strata kasy. U nas jest bezplatne dla wszystkich kobiet w ciazy (Dania). Jesli test pokaze wysokie ryzyko to wykonuje sie dalsze bezplatne badania inwazyjne lub nieinwazyjne dajace juz niemal 100%.
Samo USG genetyczne daje w najlepszym wypadku 80% -
Vanillaice wrote:Dziewczyny pomocy, dziś rano obudził mnie dosyć silny ból brzucha . Nie był to ból podbrzusza tylko bardziej całego brzucha, i był napięty . Czy myślicie , że dzieje się coś złego?? ;/, bardzo się boję, że czeka mnie powtórka z poprzedniej historii (poronienie biochemiczne). Nie mam żadnych plamień, teraz brzuch raczej nie boli, a wczorajsza beta wyszła prawidłowo (2652).
Pierwsza wizyta u lekarza dopiero w przyszłym tygodniu. Co myślicie?
30 lat Euthyrox 25,Mama aktiv premium,jodid
https://bellybestfriend.pl/pamiętnik/zielona-staraczka-pozniej-ciezarowka-przez-9-miesiecy,2959.html
beta 25.10/229, 27.10/488, 30.10/1615 -
a bedziecie robic jakies badania genetyczne?
ja i patuniek86 PAPPA + USG
anecz_kaa nifty lub harmony.
Nie wiem jak wyglada to w PL ale w Danii ~95% ciaz, ktorym stwierdza sie np. zespol downa jest usuwana.
Islandia przebija wszystko bo tam od kilku lat nie rodza sie dzieci z zespolem downa... usuwa sie ~wszystkie.
Since prenatal screening tests were introduced in Iceland in the early 2000s, the vast majority of women -- close to 100 percent -- who received a positive test for Down syndrome terminated their pregnancy.
szczerze powiedziawszy to najbardziej przerazaja mnie teraz wszelki choroby... najgorzej, ze przesladuje mnie wirus ZIKA... w marcu wrocilismy z 10 miesiecznej podrozy dookola swiata w sumie przebywajac w wiekszosci w krajach zagrozonych epidemia... od marca ja siedze w europie ale znowu moj M we wrzesniu siedzial 3 tygodnie w indiach... miesiac przed zaplodnieniem Lekarze mowia, ze po powrocie z krajow obietych wirusem ZIKA powinno sie poczekac conajmniej pol roku... u mnie minelo pol roku... ale u M zdecydowanie minal tylko miesiac:(
Wiadomość wyedytowana przez autora: 10 listopada 2017, 16:40
-
kashanti wrote:a bedziecie robic jakies badania genetyczne?
ja i patuniek86 PAPPA + USG
anecz_kaa nifty lub harmony.
Nie wiem jak wyglada to w PL ale w Danii ~95% ciaz, ktorym stwierdza sie np. zespol downa jest usuwana.
Islandia przebija wszystko bo tam od kilku lat nie rodza sie dzieci z zespolem downa... usuwa sie ~wszystkie.
Since prenatal screening tests were introduced in Iceland in the early 2000s, the vast majority of women -- close to 100 percent -- who received a positive test for Down syndrome terminated their pregnancy.
szczerze powiedziawszy to najbardziej przerazaja mnie teraz wszelki choroby... najgorzej, ze przesladuje mnie wirus ZIKA... w marcu wrocilismy z 10 miesiecznej podrozy dookola swiata w sumie przebywajac w wiekszosci w krajach zagrozonych epidemia... od marca ja siedze w europie ale znowu moj M we wrzesniu siedzial 3 tygodnie w indiach... miesiac przed zaplodnieniem Lekarze mowia, ze po powrocie z krajow obietych wirusem ZIKA powinno sie poczekac conajmniej pol roku... u mnie minelo pol roku... ale u M zdecydowanie minal tylko miesiac:(
Ja będę na pewno robiła pappa, ze względu na wiek, zastanawiam się trż nad nifty
-
magdis wrote:dziewczyny, wy w normalnych laboratoriach robicie te badania typu nifty czy harmony? Jakie u Was ceny? Jak znalazłam gdzieś na necie to 2500 zł, dla mnie to jednak trochę zaporowa kwota
Ceny tych testow sa powalajace... zobacz test podwojny (PAPPA) + USG genetyczne - jest znacznie tansze i daje 95%... jesli cos bedzie nie tak to mozesz wtedy rozszerzyc diagnostyke.magdis lubi tę wiadomość
-
My na pewno będziemy robić badania genet
"W Opolu i Nysie prowadzone są badania prenatalne dla kobiet w ciąży przed 35. rokiem życia. Można je zrobić w ramach projektu unijnego "Rodzimy w opolskim", którego liderem jest "Zdrowa Rodzina". Kobiety między 11. a 13. tygodniem ciąży mogą za darmo zrobić USG genetyczne. To nieinwazyjne i całkowicie bezpieczne badanie umożliwia wykrycie u dziecka: zespołu Downa, Edwardsa i Patau, bezmózgowia, wad serca, rozszczepu wargi, rozszczepu kręgosłupa, wodogłowia, karłowatości. Badanie obejmuje także analizę biochemiczną z krwi (test podwójny). Przyszłe mamy mogą się zgłaszać już ok. 10. tygodnia ciąży"
Sabinkak, kashanti lubią tę wiadomość
Chwilo trwaj.
-
Glass wrote:Ja nie będę robić żadnych badań poza usg. Jestem jeszcze młoda, a poza tym co bym zrobiła jak by się okazało, że jest chore?
Glass lubi tę wiadomość
10 cs szczęśliwy
-
Glass wrote:Ja nie będę robić żadnych badań poza usg. Jestem jeszcze młoda, a poza tym co bym zrobiła jak by się okazało, że jest chore?
Jak mnie zapytała czy chcę te badania robić... to odpowiedzialam jej, że jak dziecko urodzi się chore to bede je tak samo kochac jak zdroweWiadomość wyedytowana przez autora: 10 listopada 2017, 20:14
-
Sanka, magdis lubią tę wiadomość
-
anecz_kaa wrote:Kashanti znam kilka pomyłek w obie strony własnie po USG + PAPPA, a musiałabym zapłacić za to więc jak już wolę zapłacić więcej i mieć badanie krwi płodu.