X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Pierwsze fasolki po długich staraniach
Odpowiedz

Pierwsze fasolki po długich staraniach

Oceń ten wątek:
  • adrenalina Autorytet

Wysłany: 7 kwietnia 2016, 10:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Badanie USG połówkowe polega na ustaleniu stanu płodu na podstawie pomiaru parametrów biometrycznych płodu:
    • obwodu główki płodu HC
    • obwodu brzuszka płodu AC
    • wielkości dwuciemieniowej główki płodu BPD (szerokości główki)
    • długości kości udowej płodu FL
    • czynności serca płodu FHR
    oraz na podstawie oceny anatomii płodu, czyli wyglądu zewnętrznego płodu, budowy
    i położenia narządów wewnętrznych płodu:
    • czaszki
    • mózgu
    • twarzy
    • podniebienia
    • górnej wargi
    • kręgosłupa
    • żołądka
    • płuc
    • jelit
    • nerek
    • wątroby
    • pęcherza moczowego
    • klatki piersiowej
    • serca
    • kończyn górnych i dolnych
    • pępowiny
    • ułożenia płodu
    • objętości wód płodowych

Sylwia91, urocza lubią tę wiadomość

• adrenalina Autorytet

Wysłany: 7 kwietnia 2016, 10:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sylwia, ja chodzę i na NFZ i prywatnie do kliniki w której mi pomogli zajść w ciaze :)

• adrenalina Autorytet

Wysłany: 7 kwietnia 2016, 10:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja usg tez mam na każdej wizycie ale prenatalne czy połówkowe trwa nawet do pol godziny jest bardziej szczegółowe.
    W klinice dodatkowo bede robic fotkę 3d i nagranie DVD :)

Sylwia91 lubi tę wiadomość

• Sylwia91 Autorytet

Wysłany: 7 kwietnia 2016, 12:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    adrenalina wrote:
    Ja usg tez mam na każdej wizycie ale prenatalne czy połówkowe trwa nawet do pol godziny jest bardziej szczegółowe.
    W klinice dodatkowo bede robic fotkę 3d i nagranie DVD :)
    Ale fajnie! Sama bym chciała takie nagranie.. Fajna pamiątka i można pokazać potem jak dziecko podrośnie jakie było w brzuszku u mamusi :)

qb3cjw4z459az3ou.pngklz99vvjlhtpt58w.pngx7g1xzdvar8apynv.png
  • Sylwia91 Autorytet

Wysłany: 7 kwietnia 2016, 12:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Adrenalina dzięki za info :* w takim razie będę pytać Panią doktor o połówkowe usg :) chociaż myślę że nie będę musiała bo jest bardzo kompetentna

adrenalina lubi tę wiadomość

• adrenalina Autorytet

Wysłany: 7 kwietnia 2016, 13:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pewnie na najbliższej wizycie sama Ci powie żebyś sie zapisała :)

• adrenalina Autorytet

Wysłany: 7 kwietnia 2016, 15:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Oglądałam na YT porody cesarskie i naturalne. Niby to takie normalne ale troche sie przeraziłam. Nie oglądajcie.

• urocza Autorytet

Wysłany: 7 kwietnia 2016, 15:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Popieram filmik z usg super sprawa! Widziałam swój już chyba ze 100 razy :)
    Na youtubie jest taki fajny serial dokument. POŁOŻNE. Widziałam pierwszy odcinek, na razie jeszcze o tym nie myślę. Przedwczoraj kupiliśmy pierwsze body dla malucha, fajna sprawa :)

adrenalina lubi tę wiadomość

3jvzi09kqvn0mrn0.png
  • adrenalina Autorytet

Wysłany: 7 kwietnia 2016, 16:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Fajnie tez muszę cos kupic juz. Bo mam narazie po chrześniaczce. Ale marże zeby juz sama cos wybrać. Takiego nowego, pięknego od mamusi :) chyba jutro zajadę do smyka po lekarzu.
    Ostatnio zajrzałam i oglądałam wózki z ukrycia u niepewnie podotykalam ubranek. I widziałam przecenione Body reniferka za 15 zł i żałuje ze nie kupiłam. Mam cicha nadzieje ze jeszcze nikt nie wykupił. Akurat na grudzień sie przydadzą :)

• Sylwia91 Autorytet

Wysłany: 7 kwietnia 2016, 17:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ale uroczo :) ja mam bardzo dużo ubranek bo dzieciach mojej cioci, ale też bardzo chcę sama już coś kupić i podarować mojemu maleństwu :) sama bym chętnie pooglądała wózeczki ale zastanawiam się też nad kupnem używanego w dobrym stanie... Co myślicie?

• adrenalina Autorytet

Wysłany: 7 kwietnia 2016, 17:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja tez zastanawiam sie nad używanym. Chciałabym znaleźć taki lepszy a używany niz tyle samo kasy wydać za nowy a byle jaki. Jak sie trafi. A bede szukać juz po 7 msc to napewno kupię.
    To i tak tylko na rok albo i nie.
    A pozniej nowa spacerówkę kupie ;)

• adrenalina Autorytet

Wysłany: 7 kwietnia 2016, 17:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A i aby tylko sie ten materiał z wózka sciągał zeby mozna było wyprać :)

• Sylwia91 Autorytet

Wysłany: 7 kwietnia 2016, 17:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja szukam wózka 3 w 1. Nie mam miejsca na oddzielną spacerówkę a do tego potrzebujemy fotelik do samochodu

• adrenalina Autorytet

Wysłany: 7 kwietnia 2016, 18:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No ja tez o tym myślałam. Tak jak mowię zależy co sie trafi. Jak bedzie porządny nawet 3 w 1 to tez nie pogardzę.

• Sylwia91 Autorytet

Wysłany: 7 kwietnia 2016, 18:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ah Dziewczyny czemu to jeszcze tyle czasu przed nami...

• agus3004 Autorytet

Wysłany: 8 kwietnia 2016, 09:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny cieszcie się, że jeszcze tyle czasu zostało :)

U mnie już końcówka i włączają się głupie myśli i przeczucie, już wiem, że w przyszłym tygodniu zamykam zakupy i pakuję torbę do szpitala bo "czuję", że pojadę wcześniej (skąd takie myśli?! pojęcia nie mam) zamierzam też naszykować mężowi dwa komplety ubranek dla małego na wyjście.

Jeszcze zaobserwowałam, że od wczoraj czuję jakby skurcze w szujce więc będzie nerwówka do czwartkowej wizyty...

Co do wózków to ja wczoraj zamówiłam, my zdecydowaliśmy się na wózek Adamex polska firma a i opinie ma bardzo dobre, z wyglądu ja się zakochałam. Kupiliśmy nowy 3w1 tylko dlatego, że teściowie dali pieniądze na wózek, inaczej też bym się nad używanym zastanawiała, chociaż te z adamexa nie są aż tak drogie

Moja miłość <3 IGOREK <3
    f2wlx1hp21wq3sfq.png
  • Sylwia91 Autorytet

Wysłany: 8 kwietnia 2016, 12:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Też szukam polskiego wózka. Znalazłam kilka fajnych używanych i bardzo tanich do tego! Choć wiadomo że jest za wcześnie i teraz go nie kupię bo i po co? Bliżej końca jak znajdę używany to wezmę,a jeżeli nie to zwyczajnie rozejrzeć się będzie trzeba za niedrogim polskim wózeczkiem.

Wiem że powinnam się cieszyć ciążą bo potem już nie będzie czasu tylko we dwoje itd. Ale ja mam fioła jakiegoś. Już bardzo bym chciała przytulić maleństwo no wręcz pragnę tego... Może dlatego że tak długo się staraliśmy...

• adrenalina Autorytet

Wysłany: 8 kwietnia 2016, 14:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sylwia, ja mam tak samo. Pragnęłam miec dziecko i czekałam tylko na moment aż dowiem sie ze jestem w ciazy. Planowałam ze bede mega odpoczywać i sie na maxa cieszyć. I w prwnym stopniu tak jest. Ale jak bardzo chciałam byc w ciazy. Teraz tak samo pragnę juz byc po porodzie i miec maleństwo w domu i sie nim cieszyć.

Moje maleństwo juz ma 6,8 cm :) te prenatalne to były prenatalne w gabinecie byłam ponad 30 minut. I wiem wszystko :)

Na połówkowe kazali zadzwonić i sie umówić dopiero jak bede w 19 tc. Ze teraz za wczesnie.

• Sylwia91 Autorytet

Wysłany: 8 kwietnia 2016, 16:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Też planowałam że będę się oszczędzać i tak jest. Nie przemęczam się, jestem w domku na zwolnieniu, latem planujemy wyjazd nad morze na trochę, także na pewno samą ciążę będę wspominać miło, pomimo wymiotów i omdleń... Ale tak bardzo pragnę już mieć moje maleństwo w domu, że nie potrafię sobie z tym poradzić :) bardzo kocham moją dzidzię i chcę już ją ubierać i przebierać, tulić, całować, chodzić na spacerki...

• adrenalina Autorytet

Wysłany: 8 kwietnia 2016, 16:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja tak samo :) i juz sie boje ze jednak rok macierzyńskiego to jednak za mało zdecydowanie.

‹‹ 24 25 26 27 28 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Choroby endometrium - jakie są najczęstsze?

Czym jest endometrium, a czym endometrioza? Jakie mogą być inne choroby endometrium i jak się objawiają? Jaka grubość endometrium jest optymalna podczas starań o dziecko? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Gdzie rodzić - wybór szpitala do porodu

Poród to wyjątkowa chwila. Wraz ze zbliżającym się terminem porodu, wiele kobiet zastanawia się gdzie rodzić. Warto poświęcić trochę czasu na wybór szpitala, w którym chciałabyś aby przyszło na świat Twoje dziecko. Przeczytaj jak się do tego dobrze przygotować, czym się kierować przy wyborze szpitala i jakie informacje zebrać na temat wybranej placówki.   

CZYTAJ WIĘCEJ

Płodność mężczyzn - przyczyny obniżonej płodności i sposoby na poprawę

Płodność mężczyzn na przestrzeni lat uległa znacznemu pogorszeniu. Dlaczego jakość nasienia współczesnych mężczyzn jest obniżona? Jakie są najczęstsze przyczyny problemów z płodnością? Co zrobić, aby wesprzeć i poprawić męską płodność?

CZYTAJ WIĘCEJ