Pierwsze fasolki po długich staraniach
-
WIADOMOŚĆ
-
Badanie USG połówkowe polega na ustaleniu stanu płodu na podstawie pomiaru parametrów biometrycznych płodu:
• obwodu główki płodu HC
• obwodu brzuszka płodu AC
• wielkości dwuciemieniowej główki płodu BPD (szerokości główki)
• długości kości udowej płodu FL
• czynności serca płodu FHR
oraz na podstawie oceny anatomii płodu, czyli wyglądu zewnętrznego płodu, budowy
i położenia narządów wewnętrznych płodu:
• czaszki
• mózgu
• twarzy
• podniebienia
• górnej wargi
• kręgosłupa
• żołądka
• płuc
• jelit
• nerek
• wątroby
• pęcherza moczowego
• klatki piersiowej
• serca
• kończyn górnych i dolnych
• pępowiny
• ułożenia płodu
• objętości wód płodowych
Sylwia91, urocza lubią tę wiadomość
-
adrenalina wrote:Ja usg tez mam na każdej wizycie ale prenatalne czy połówkowe trwa nawet do pol godziny jest bardziej szczegółowe.
W klinice dodatkowo bede robic fotkę 3d i nagranie DVD -
Popieram filmik z usg super sprawa! Widziałam swój już chyba ze 100 razy
Na youtubie jest taki fajny serial dokument. POŁOŻNE. Widziałam pierwszy odcinek, na razie jeszcze o tym nie myślę. Przedwczoraj kupiliśmy pierwsze body dla malucha, fajna sprawaadrenalina lubi tę wiadomość
-
Fajnie tez muszę cos kupic juz. Bo mam narazie po chrześniaczce. Ale marże zeby juz sama cos wybrać. Takiego nowego, pięknego od mamusi chyba jutro zajadę do smyka po lekarzu.
Ostatnio zajrzałam i oglądałam wózki z ukrycia u niepewnie podotykalam ubranek. I widziałam przecenione Body reniferka za 15 zł i żałuje ze nie kupiłam. Mam cicha nadzieje ze jeszcze nikt nie wykupił. Akurat na grudzień sie przydadzą -
Ja tez zastanawiam sie nad używanym. Chciałabym znaleźć taki lepszy a używany niz tyle samo kasy wydać za nowy a byle jaki. Jak sie trafi. A bede szukać juz po 7 msc to napewno kupię.
To i tak tylko na rok albo i nie.
A pozniej nowa spacerówkę kupieSylwia91 lubi tę wiadomość
-
Dziewczyny cieszcie się, że jeszcze tyle czasu zostało
U mnie już końcówka i włączają się głupie myśli i przeczucie, już wiem, że w przyszłym tygodniu zamykam zakupy i pakuję torbę do szpitala bo "czuję", że pojadę wcześniej (skąd takie myśli?! pojęcia nie mam) zamierzam też naszykować mężowi dwa komplety ubranek dla małego na wyjście.
Jeszcze zaobserwowałam, że od wczoraj czuję jakby skurcze w szujce więc będzie nerwówka do czwartkowej wizyty...
Co do wózków to ja wczoraj zamówiłam, my zdecydowaliśmy się na wózek Adamex polska firma a i opinie ma bardzo dobre, z wyglądu ja się zakochałam. Kupiliśmy nowy 3w1 tylko dlatego, że teściowie dali pieniądze na wózek, inaczej też bym się nad używanym zastanawiała, chociaż te z adamexa nie są aż tak drogie -
Też szukam polskiego wózka. Znalazłam kilka fajnych używanych i bardzo tanich do tego! Choć wiadomo że jest za wcześnie i teraz go nie kupię bo i po co? Bliżej końca jak znajdę używany to wezmę,a jeżeli nie to zwyczajnie rozejrzeć się będzie trzeba za niedrogim polskim wózeczkiem.
Wiem że powinnam się cieszyć ciążą bo potem już nie będzie czasu tylko we dwoje itd. Ale ja mam fioła jakiegoś. Już bardzo bym chciała przytulić maleństwo no wręcz pragnę tego... Może dlatego że tak długo się staraliśmy... -
Sylwia, ja mam tak samo. Pragnęłam miec dziecko i czekałam tylko na moment aż dowiem sie ze jestem w ciazy. Planowałam ze bede mega odpoczywać i sie na maxa cieszyć. I w prwnym stopniu tak jest. Ale jak bardzo chciałam byc w ciazy. Teraz tak samo pragnę juz byc po porodzie i miec maleństwo w domu i sie nim cieszyć.
Moje maleństwo juz ma 6,8 cm te prenatalne to były prenatalne w gabinecie byłam ponad 30 minut. I wiem wszystko
Na połówkowe kazali zadzwonić i sie umówić dopiero jak bede w 19 tc. Ze teraz za wczesnie.Sylwia91 lubi tę wiadomość
-
Też planowałam że będę się oszczędzać i tak jest. Nie przemęczam się, jestem w domku na zwolnieniu, latem planujemy wyjazd nad morze na trochę, także na pewno samą ciążę będę wspominać miło, pomimo wymiotów i omdleń... Ale tak bardzo pragnę już mieć moje maleństwo w domu, że nie potrafię sobie z tym poradzić bardzo kocham moją dzidzię i chcę już ją ubierać i przebierać, tulić, całować, chodzić na spacerki...